היי טק אנד רול: כך המדע משפר את ה-NBA

להתקפה הבאה נזדקק למשקפי מציאות מדומה, חברת מחשוב, מומחה אופניים בריטי וגם קורא תווי פנים. קבוצות ה-NBA מתחרות כיום לא רק על הפרקט, אלא מנסות לדחוף את עצמן קדימה גם דרך פטנטים טכנולוגיים וחשיבה מחוץ לקופסה. הצצה למהפכה המדעית

ערן סורוקה
ערן סורוקה

תגיות: NBA

Getting your Trinity Audio player ready...
הווריירס עם משקפי מציאות מדומה. העתיד כבר כאן (Getty)
הווריירס עם משקפי מציאות מדומה. העתיד כבר כאן (Getty)
שנה גודל פונט א א א א

כמו שעושים בכמה וכמה ערוצים מסחריים, גם אנחנו ניתן לכם לקרוא שורה אחת בשביל התיאבון -  ועכשיו, אחרי אות הפתיחה, נעבור לפרסומות.

חברת Infor, הרביעית שחתמה על חוזה לפרסום על גופיות השחקנים החל מהעונה הבאה, מספקת כלים ניהוליים וטכנולוגיים למגוון חברות ברחבי העולם כולל בישראל. בשבוע שעבר היא חתמה על חוזה עם ברוקלין נטס, לה היא צפויה על פי ההודעה לעיתונות "לספק נתונים מדעיים מהשורה הראשונה הנוגעים לביצועי הקבוצה ולשיווק לקהל, בארבעה תחומים שונים: יכולת השחקנים, חוויית הצפייה, תפעול עסקי ופרסומת על הגופיות".

זה יהיה שיתוף פעולה ראשון מסוגו בצפון אמריקה – אבל infor כבר מתחזקת מערכת יחסים דומה, למשל, עם BNZ קרוסיידרס מניו זילנד, המועדון המצליח ביותר בתולדות ליגת הסופר-ראגבי המאגדת בתוכה את חצי כדור הארץ הדרומי.

החדשות הללו כנראה לא מסעירות אתכם במיוחד, אבל הן מהוות אמירה: הנטס היו בעשור האחרון נערי הפוסטר של ה-NBA בשילוב בין תדמית מגניבה, שנוצרה מהמעבר לברוקלין האופנתית, מיתוג מחודש וג'ייזי על הקווים - לבין בזבוזי עתק, עסקאות מחרידות וניהול כושל שהותירו את הקבוצה מפורקת מנכסיה, ובלי יכולת אמיתית להיבנות מחדש. אם תרצו, לפער בין פוטנציאל למציאות.

למעשה, Infor תנסה להשתיל בינה מלאכותית בתוך מועדון שבמשך שנים סבל מהיעדר רציונליות ואף שילם על כך במזומן, במס מותרות, לשאר קבוצות הליגה. בכך צפויה לשדרג ברוקלין את עצמה מבחינה ארגונית, ולנסות לסגור את הפער מקבוצות שלא רואות אותה ממטר – גם על הפרקט, גם במציאות שמחוץ למגרש, ואפילו במשקפי מציאות מדומה.

יש לנו מישהו על הקו? 
"מה אתה רואה, יאן? רואה את הידיים שלך? שמור אותן למעלה. הקפד על תנועת היד ההמשכית".

יאן מהינמי עמד על קו העונשין רק 35 פעמים העונה במשחק רשמי. פציעות בברך משביתות את אחת מהחתמות הדגל של וושינגטון וויזארדס מהקיץ האחרון – שגם בלעדיו, התאוששו מפתיחה רעה והפכו לאחד הכוחות הבולטים במזרח.

כשהוא יחזור לאיתנו, הוויזארדס ומאמנם סקוט ברוקס יפקחו מקרוב על קליעות העונשין שלו. בקבוצה החלו בפיילוט של עבודה עם תוכנות מציאות מדומה שפיתחה חברת StriVR בראשות טד לאונסיס, בעלי המועדון, כדי לסייע לשחקנים לשפר את הדברים הקטנים בדרך להצלחה גדולה.

בינתיים באחד האימונים, כפי שסיפרו בבלוג Truehoop של ESPN, מהינמי קיבל את משקפי המציאות המדומה. בשמונה הדקות בהן הרכיב את המשקפיים, הוא צפה בסרטון בו קיבצו עבורו אנשי הטכנולוגיה של המועדון את מיטב קליעות העונשין המוצלחות שלו – ולא היו לו הרבה כאלה, כקלע של פחות מ-60 אחוז בקריירה כולל 30.4 אחוז בלבד ב-2014/15 – כדי לנסוך בו ביטחון. אחרי ההמחשה, הוא הלך לזרוק מהקו, ומתוך 70 זריקות עונשין, החטיא חמש בלבד.

הוא לא לבד; שחקנים רבים, כולל סופרסטארים כמו סטף קארי וקוואי לנארד, משתמשים בעזרים טכנולוגיים כדי לשפר מכניקת זריקה, להתרגל לשחק מול קהל עוין או להתמודד עם סיטואציות המדמות לחץ ושעון זריקות אוזל. התוצאה של שיפור הריכוז, למשל, היא שאחוז העונשין ב-NBA העונה, אם יישאר כפי שהוא היום, יהיה הגבוה ביותר בכל הזמנים.

אחוז העונשין הממוצע העונה שובר שיאים
אחוז העונשין הממוצע העונה שובר שיאים

ממש כמו דייויד בקהאם!
אם פעם התחרות בין הקבוצות היתה מסתכמת בניסיון לקלוע יותר או להשיג שחקנים טובים יותר, היום מאחורי הקלעים מתנהל מירוץ חימוש אינטנסיבי בין הנהלות שמנסות לעקוף זו את זו בסיבוב בטכנולוגיות וניתוחי מידע. סקוט ברוקס נאלץ להיפרד מאוקלהומה סיטי בקיץ 2015 אחרי שלא הצליח להביא אליפות עם ראסל ווסטברוק וקווין דוראנט, אבל אובדן נוסף חוו בת'אנדר בקיץ האחרון, עם הבחור ההוא שנטש את קבוצת ה-NBA היחידה שהכיר, ועבר מערבה לחוף האוקיאנוס השקט. לא, לא רק קווין דוראנט, אלא גם מארק סימפסון.

לצופה הממוצע שראה בתדהמה כיצד הבריטים שורפים את מסלול האופניים במשחקים האולימפיים בריו, נספר שסימפסון, מתעמל וכדורגלן חובב בגיל צעיר שהבין שספורטאי גדול לא יצמח ממנו והלך ללמוד באוניברסיטה, היה זה שבנה את התשתית הנוכחית של ענף האופניים הבריטי, לאחר שעבד במועדונים כמו מנצ'סטר סיטי וצ'לסי.

ב-2014 הוא חצה את האוקיאנוס, נחת באוקלהומה סיטי והפך למנהל המדעי-ספורטיבי הראשון בארבע הליגות הגדולות בארה"ב. "באמריקה, כדורסלנים הם סופרסטארים – משהו כמו דייויד בקהאם!", סיפר בהתלהבות לאתר המקומי הבריטי "בריגהאוס אקו". "ארה"ב סוגרת פערים (בנושא המדע) מכיוון שיש כל כך הרבה כסף שמעורב בספורט ובמועדונים, והם צריכים להגן על ההשקעה שלהם – כלומר, השחקנים – מפני פציעות.

הם לא יכולים להרשות לעצמם שחקנים שנפצעים ונעדרים לתקופות ארוכות. יש הרבה לחץ, אבל אני עושה את ג'וב חלומותיי וצריך לצבוט את עצמי". בקיץ האחרון הוא היה צריך לצבוט את עצמו שוב: לא עוד השוק הקטן והקבוצה שירדה מגדולתה והפכה למופע יחיד של ווסטברוק. דוק ריברס והקליפרס תפסו אותו, והפקידו אותו על התזונה, השינה וההחלמה מפציעות.

דוק ריברס וגרג פופוביץ'. מרוץ חימוש טכנולוגי ואנליטי (Getty)
דוק ריברס וגרג פופוביץ'. מרוץ חימוש טכנולוגי ואנליטי (Getty)

הכל משפיע יותר בטקסס
לא רק באסטרטגיה, אגב, אלא גם בטקטיקה, כולם רוצים להיות כמו סן אנטוניו, שם ניתוחי המידע והמדע מובילים על רוב הליגה בקילומטרים. הנה למשל עוד מגמה: בארבע השנים הקודמות, סן אנטוניו דורגה במקומות ה-23, 24, 25 ו-29 בליגה, באחוז ריבאונדי ההתקפה שהיא לוקחת מתחת לסל היריבה. זה לא הפריע לה לקחת באותה תקופה אליפות, ובסדרת גמר נוספת למתוח את מיאמי של לברון עד הקצה (בסדרה בה הפסידו הספרס, כמה אירוני, על חודו של ריבאונד התקפה אחד).

"הספרס הציבו את המודל לכולם", אמר מאמן פורטלנד טרי סטוטס, וברט בראון, עוד אחד מהעשרות שעברו בבית הספר הגבוה על שם פופוביץ', הוסיף בשיחה עם זאק לואו מ-ESPN לפני שנה, "כולם מתמקדים כרגע בהגנת מעבר. כולנו כבשים". וכשכולם רצים בעדר, הקצב עולה, ויותר שחקני פנים משייטים על קשת השלוש, גם ריבאונדי ההתקפה פוחתים – ומגיעים לשפל היסטורי. ליגת חקיינים, קוראים לזה. Copycat League.

הטרנד המדעי-טכנולוגי מלווה את הקבוצות לכל אורך העונה. גם אחרי שיסיימו את המשחקים, בהצלחה או שפחות בהצלחה, אנשי המקצוע יטוסו לראות את מדידות השחקנים במחנות קדם הדראפט, שם כל נתון גופני שלהם נמדד ומושווה למתחרים שלהם, ממוטת ידיים עד לאחוזי שומן, ממהירות הספרינט עד לניתור האנכי.
 
במילווקי לא הסתפקו בכך ובמבחנים האישיים למועמדים ושכרו לפני כשנתיים את דן היל, שמשתמש בטכניקת קריאת פנים כדי להבין מי מתאים למרקם הקבוצתי. בפניקס הודיעו בקיץ האחרון כי יתחילו לכמת גם היי-פייבס וגילויי שמחה אחרים, לאחר מחקר שהראה מתאם בין מחוות גופניות כאלה לבין תיאום הגנתי, פרגון והצלחה.  וכל זה, אגב, קורה עוד לפני שהגענו לכלים ה"רגילים" – המצלמות המותקנות במרומי האולמות ומאפשרות מעקב צמוד אחרי כל תזוזה; ותדרוכי הווידאו בהם כל שחקן שומע כיצד לשמור על השחקן שמולו, באיזו יד הוא אוהב לזרוק, מאיזה מצב – ומה הסיכוי שיקלע.

רק שבסוף, מדובר בספורט. במילווקי קראו היטב את הפנים של ג'בארי פארקר, והוא מאוד התאים להם. זה לא מנע ממנו לקרוע פעמיים רצועה בברך, מה שמטיל צל כבד על הקריירה של אחד הפורוורדים המבטיחים בליגה כשהוא בעונתו השלישית בלבד. מהינמי, למרות האימונים המוצלחים, התקדם, אבל עומד על 57% מהקו.

הקליפרס, שעם המעבר מדונלד סטרלינג הפרימיטיבי לסטיב באלמר ההייטקיסט יצאו מחושך לאור, הצמידו GPS לגוף של כל שחקן ומינו את מומחה האופניים הבריטי לפקח עליהם, ועדיין איבדו את בלייק גריפין וכריס פול – אותם שני כוכבים שפציעתם באפריל שעבר הביאה להדחה מוקדמת ומאכזבת מול פורטלנד – לחודש וחצי עד חודשיים, גם העונה. כנראה שיש קללות שאי אפשר לשבור בעזרת מדע בלבד. בשביל זה, אולי בכל זאת צריך קוסם.

כנראה שיש קללות שאי אפשר לשבור. גריפין ופול (getty)
כנראה שיש קללות שאי אפשר לשבור. גריפין ופול (getty)