"אמרו שידרסו אותי וישפכו חומצה על פניי"

סערה באיראן. שופטת קיבלה שיבוץ יוקרתי ונאלצה לעזוב את המדינה בשל איומים משיראות החשאי במדינה האיסלאמית

מערכת אתר ערוץ הספורט
Getting your Trinity Audio player ready...
(GETTY)
(GETTY)
שנה גודל פונט א א א א
המהפכה האיסלמית באיראן מחלחלת לעולם הספורט לא פעם. לא חסרים המקרים בהם אנחנו שומעים על ספורטאי איראני שהסתבך עם המשטר ונאלץ לנקוט בצעד כזה או אחר כדי להתמודד עם רשויות החוק. הסיפור המוכר ביותר לנו הישראלים הוא כמובן של הג'ודוקא וחברו של שגיא מוקי, סעיד מולאי, שנאלץ לעזוב את המדינה. כעת, פרשה נוספת נחשפת מהמדינה האיסלמית הקיצונית, הפעם מעולם הכדורגל.

מאחה גורבני, שופטת כדורגל, נהייתה פופולארית במדינה בעקבות הצלחתה גם בכדורגל הגברים. בשל כך, שובצה גוברני לחדר ה-VAR בדרבי הגדול של טהרן, כשברקע היא גם שאפה להשתבץ לאליפות אסיה לנבחרות, גם כן בגברים. לצערה, ההצלחה שלה דווקא הרסה לה את השאיפות, שכן המשטר האיראני לא התחבר לרעיון שאישה תככב בבמות הגדולות של כדורגל הגברים. 

השירות החשאי של המדינה לחץ עליה וביקש שתפסיק את מעורבותה בכדורגל הגברים, ומכיוון שגורבני לא נכנעה, הם עברו לאיומים על חייה. לשופטת המצליחה לא נותרה ברירה אלא לעזוב את איראן למדינה באירופה, (שלא התפרסמה) שכן הבינה שאין לה עתיד יותר בשיפוט כדורגל במדינה. 

גורבני שיתפה בראיון מאותה מדינה אירופאית: "בדרבי של טהרן יש 100,000 איש. זה רגע שיא של שחקנים, מאמנים, שופטים וכל מי שמעורב במשחק. בגלל שמדובר באירוע כזה גדול הם יצרו איתי קשר וביקשו בלי בושה שאוותר על המשחק מיוזמתי. הם הציעו שאצהיר ברשתות שחליתי קצת לפני המשחק. כמובן שלא הסכמתי, אבל בין רגע הם עברו לאיומים".
(GETTY)
(GETTY)
"הם אמרו לי 'את משחקת באש. גדולים ממך כבר נעלמו. מכונית עלולה לפגוע בך כשתצאי מהבית שלך ואף אחד לא יידע מה קרה. הדברים האלה לא חדשים לנו ויש לנו ניסיון'. בפעם נוספת אותו אדם התקשר אליי ואמר לי שמישהו ברחוב עלול להיתקל בי ולשפול לי חומצה על הפנים. הם ניסחו מכתב לפיפ"א והסבירו למה צריך להוציא אותי מהשיבוץ בדרבי. הם כתבו שם שאני חולה וזייפו את החתימה שלי. מאז הפכתי לבלתי נראית בכדורגל האיראני ולא נתנו לי שיבוצים. רק רציתי לעשות את העבודה שלי ואפילו הייתי מוכנה ללבוש בגדים איסלאמים".

לאחר שקיבלה מקלט באירופה, כעת גורבני מתכננת לחדש את הקריירה שלה תחת אותה מדינה שהעניקה לה מקלט.