משתלט על אירופה: סיפור הסינדרלה של עופר בפורטוגל

אף אחד לא מופתע מכך שאתלטיקו בראש הטבלה בספרד, אך את הימצאותה של פמליסאו של עידן עופר במקום הראשון בפורטוגל איש לא צפה. וגם: הטעות של קוליבאלי היא רק הסימפטום לבעיה של נאפולי, אקס מכבי ת"א ב-11 של השבוע ולקינוח: חידה. 5 כוכבים

דני פורת
דני פורת
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

חלון ההעברות עומד להסתיים והתחושה ששום דבר מעניין לא באמת יקרה בו. על הדשא, דווקא מתרחשים לא מעט סיפורים עסיסיים. רגע לפני היציאה לפגרת הנבחרות, קבלו את סיכום השבוע ונבחרת המחזור של חמש הליגות הגדולות ביבשת.

חמישה כוכבים: בעוד הכדורגל הישראלי הסתלק מהזירה האירופית, מצב הליגיונרים בכי רע והליגה המקומית מתקשה להתרומם, יש ישראלי אחד שעושה את זה בגדול באירופה ואפילו מצליח לרקוד על שתי חתונות. איש העסקים עידן עופר ואתלטיקו מדריד (בה הוא מחזיק בלמעלה מ-30 אחוז מהמניות) נמצאים בראש הטבלה הספרדית אחרי שהקולצ'ונרוס ניצחו 2:3 את אייבר ונותרו מושלמים לאחר שלושה מחזורים. אולי לא ידעתם אבל עופר גם הוא בעל השליטה (51%) של קבוצה אלמונית בשם פמאליסאו, שמוליכה, תחזיקו חזק, את הליגה הפורטוגלית אחרי שהשיגה 10 נקודות מארבעה מחזורים.

בקיץ הקודם רכש עופר את רוב המניות של הקבוצה המגיעה ממחוז בראגה הצפוני. מאז הספיקה פמאליסאו לזכות באליפות הליגה השניה ולעלות לראשונה לליגה NOS אחרי למעלה משני עשורים וחצי. בהרכב שניצח 2:3 את דספורטיבו אבש בשבת, רק שני שחקנים נולדו בפעם האחרונה שהקבוצה הצנועה היתה בליגה הבכירה (1993/4). מדובר באחת הקבוצות הכי צעירות באירופה, שהאג'נדה שלה היא פיתוח של שחקנים מתחת לגיל 21, וכמעט כולם הגיעו הקיץ בהשאלה. עד כה, פמאליסאו נהנתה מהגרלת משחקים נוחה והציגה כדורגל אטרקטיבי. אחרי פגרת הנבחרות כבר מצפות לסינדרלה האריות מליסבון, הדרקונים מפורטו והנשרים של בנפיקה.

השלב הבא - קבוצה מישראל? (Getty)
השלב הבא - קבוצה מישראל? (Getty)
טימו ורנר. החוזה החדש הביא שקט (Getty)
טימו ורנר. החוזה החדש הביא שקט (Getty)

ארבעה כוכבים: שמו של טימו ורנר מסתובב לפחות שנתיים בזיכרונות הסלולר של רוב המנהלים הבכירים בקבוצות העשירות בעולם. בקיץ הנוכחי אפילו נפוצה שמועה שהחלוץ הפורה של לייפציג יסרב להאריך חוזה ויעבור בקיץ הבא בחינם לבאיירן מינכן. לפחות החלק הראשון של המשפט כבר לא יכול להתגשם כי בשבוע שעבר ורנר קשר את עתידו בלייפציג עד 2023 ובדומה לרוברט לבנדובסקי, נראה שהשקט שמביא החוזה החדש, גורם לו למקד את עצמו במה שהוא יודע לעשות הכי טוב: להבקיע שערים.

ורנר פתח את העונה בסערה וביום שישי האחרון הבקיע את השלושער הראשון שלו בבונדסליגה, כשלייפציג הביסה 0:3 את מנשנגלדבאך בחוץ ונותרה הקבוצה היחידה המושלמת בגרמניה. לוורנר כבר יש חמישה שערים, כשהוא מרשית בכל שלושת מחזורי הפתיחה, רצף שלא השיג כלל בעונה שעברה. אפרופו, עונת 2018/19, אז הזדקק ל-10 מחזורים כדי להגיע לכמות של חמישה כיבושים. העונה הוא כבש שער כל 47 דקות. "אני לא יודע אם יש קשר בין החוזה לכושר שבו אני נמצא", אמר הטורבו של לייפציג, "אנחנו פשוט משחקים מצוין ומנסים לשחק כדורגל מהנה". אחרי הפגרה ורנר ולייפציג יארחו את באיירן מינכן הגדולה לסוג של משחק עונה.

שלושה כוכבים: לא צריך להיות גאון גדול בכדורגל בשביל להפנים שגם העונה, אם לא יקרה משהו באמת בלתי סביר, מנצ'סטר סיטי וליברפול ימשיכו להתנגח ראש בראש על אליפות הפרמיירליג וישאירו לשאר הליגה העשירה בעולם את הפירורים של שני הכרטיסים הנוספים לשלב הבתים בליגת האלופות. מספיק כדי להתרשם מהביצועים של השתיים העונה - ליברפול מושלמת אחרי ארבעה מחזורים עם ממוצע של 3 שערים למשחק. מנצ'סטר סיטי שניה עם 10 נקודות, עם 3.5 שערים למשחק, כאשר בהתמודדות היחידה שבה שמטה נקודות - היא בעטה 30 פעמים לשער של היריבה שלה - טוטנהאם.

ישאירו פירורים לשאר הליגה (Getty)
ישאירו פירורים לשאר הליגה (Getty)
ובמקום השלישי (Getty)
ובמקום השלישי (Getty)

הדואופול המסתמן הוא לא רק תחושה של מה שקורה העונה. הרחבנו את היריעה ובדקנו איך נראית טבלת הפרמיירליג מאז 1 בפברואר (כמעט סיבוב שלם יחד עם תחילת 2019/20) והתוצאות יזעזעו את חובבי המתח ואלא החותרים לכדורגל שוויוני. סיטי ראשונה עם 52 נקודות (17 ניצחונות, תיקו ו-0 הפסדים), ליברפול שניה עם 48 נק' (0-3-15) ומי שמגיעה שלישית אל הפודיום היא דווקא קריסטל פאלאס של רוי הודג'סון עם 33 נק' (5-3-10). ארסנל (30), צ'לסי (30), מנצ'סטר יונייטד (26) וטוטנהאם (22) מוציאות שם רע למה שמכנים באנגליה "הטופ 6".

שני כוכבים: אחד הסיפורים המשונים של העונה שעברה היה הפיטורים ומיד לאחר מכן החזרה לקווים של לאונרדו ז'ארדים למונאקו בהפרש של שלושה חודשים בלבד. המאמן הפורטוגלי שהוביל את הקבוצה מהנסיכות לאליפות אדירה ב-2017 ולחצי גמר ליגת האלופות נקלע למשבר גדול אשתקד וכאשר החליף את תיירי הנרי חסר הניסיון חילץ את מונאקו בקושי מירידה במחזורי הסיום, על אף הסגל עתיר הכוכבים.

העונה הזאת נפתחה בצורה קטסטרופלית ומונאקו מדורגת במקום הלפני אחרון בצרפת עם 2 נקודות מ-12 אפשריות. בשלושת המחזורים הראשונים היא גם איבדה שחקן בכרטיס אדום. בסך הכל המאזן של ז'ארדים מאז שחזר למונאקו בסוף ינואר עומד על 38 אחוזי הצלחה - הישג דל מאוד ביחס לציפיות הגדולות מהמועדון השני הכי עשיר בצרפת. התירוצים הפעם על מכת פציעות ושחקני רכש שצורפו מאוחר בחלון ההעברות לא יתקבלו על הדעת. לא תמיד הדבר הכי נכון הוא לחזור למקום שבו היה לך טוב, תשאלו את זינדין זידאן.

ז'ארדים. התירוצים לא מתקבלים (Getty)
ז'ארדים. התירוצים לא מתקבלים (Getty)
אנצ'לוטי. נמצא בבעיה (Getty)
אנצ'לוטי. נמצא בבעיה (Getty)

כוכב אחד: קלידו קוליבאלי הפך לאחד הסמלים הגדולים של נאפולי בשנים האחרונות והשער שהבקיע באפריל 2018 מול יובנטוס עזר לבסס את מעמדו כיקיר העיר הדרומית שמשתוקקת לאליפות ראשונה מאז 1990. כזכור, נאפולי היתה קרובה לקטוע את רצף הזכיות של יובה אך המשיכה לבעוט בדלי כשמאז ועד היום היא עדיין מחפשת את הסקודטו האבוד. לכן, כאשר דווקא קוליבאלי היה זה שהבקיע את השער העצמי שהעניק ליובה 3:4 בתוספת הזמן באליאנץ סטאדיום, הלב יצא אל הבלם הסנגלי, שנשאר שרוע על הדשא דקות ארוכות בתמונות שהזכירו את סמי קופור ביום הזכור ההוא כשבאיירן הפסידה למנצ'סטר יונייטד בגמר ליגת האלופות.

אמנם מדובר רק על חודש אוגוסט אבל כבר אחרי שני משחקים אפשר להבחין את הבעיות הגדולות של נאפולי בחלק האחורי והשטחים הגדולים שהיא חושפת כאשר היא מאבדת את הכדור. שבע ספיגות ב-180 דקות הוא דבר בלתי מתקבל על הדעת. אפשר לחבר לכך את משחקי ההכנה החלשים של הקבוצה מול ברצלונה (הפסידה לה פעמיים, 2:0 ו-4:0) ולזהות מגמה של ריפיון בהגנה, וזאת למרות שנאפולי הביאה בקיץ את קוסטאס מנולאס הבלם המצטיין של רומא. בכל השנים בהן רדפה אחרי יובה, היתה נאפולי קסם של קבוצה בהתקפה, אך תמיד נכשלה במשימות ההגנה. איך זה ייגמר הפעם?

ראיקוביץ'. ספג רק פעם אחת העונה (Getty)
ראיקוביץ'. ספג רק פעם אחת העונה (Getty)
הרכב המחזור
שוער: פרדראג ראיקוביץ' (ריימס) – ארבעה משחקים, שלושה קלין שיטס לאקס מכבי ת"א, כולל עצירת פנדל ב-0:2 על ליל השבוע. אחלה פתיחה.
מגן ימני: אנדר קאפה (בילבאו) – אחד המגנים המצטיינים של העונה, בישל כבר שלושה משחקים רצוף ובשבת לאינאקי וויליאמס בניצחון היוקרתי 0:2 על סוסיאדד בדרבי הבאסקיות.
בלם: בנז'מן פבאר (באיירן) – אמנם, הרכש הצרפתי שיחק כמגן ימני ב-1:6 על מיינץ, אבל אפשר להשתמש בו תמיד בלם לעת הצורך. כבש שער בכורה ואפילו הוסיף בישול.
בלם: יאניק וסטרגרד (סאות'המפטון) – הבלם כבש את שערו השני העונה אחרי שעלה מעל ויקטור לינדלוף ונתן לקדושים נקודה ביתית יקרה מול מנצ'סטר יונייטד.
מגן שמאלי: קוואדו אסמואה (אינטר) – פתיחת עונה מוצלחת למגן/קשר של אינטר שחרך את האגף ב-1:2 על קליארי.
קשר אחורי: מתיאו גונדוזי (ארסנל) – "שיער גדול, לב גדול", כך הגדירו בטלגרף את ההופעה הנועזת של הצרפתי ב-2:2 מול טוטנהאם. בישל את השער לאובמיאנג שחילץ נקודה לתותחנים.
קשר מרכזי: מאריוס בולטר (אוניון ברלין) – הקשר האלמוני בן ה-26 קנה את עולמו עם צמד מדהים מול דורטמונד שהעניק 1:3 היסטורי לברלינאים בבונדסליגה.
קשר מרכזי: רוברטו טורס (אוסאסונה) – הקשר הימני של העולה החדשה הבקיע פעמיים מול ברצלונה וזה מספיק כדי להיכנס לנבחרת המחזור.
חלוץ: טימו ורנר (לייפציג) – החלוץ של השוורים בכושר שיא שהתבטא בשלושער במגרש החוץ הקשה של גלדבאך.
חלוץ: דומניקו ברארדי (ססואולו) – שלושער ב-14 דקות במחצית הראשונה העניקו לססואולו ניצחון בכורה העונה – 1:4 על סמפדוריה.
חלוץ: סרחיו אגוארו (מנצ'סטר סיטי) – עוד יום במשרד של הפנומן הארגנטינאי שכבש שני שערים נהדרים והוסיף אסיסט ב-0:4 של האלופה על ברייטון.