Mykola Tys/Global Images Ukraine via Getty Images
הרכש הראשון של הצהובים-שחורים בקיץ הגיע: תומר יוספי סיכם הערב (שני) לשלוש שנים בבית"ר ירושלים, אחרי שסיים את דרכו בפוליסיה ז'וטימיר. יוספי עבר לז'יטומיר לפני שנתיים לצד אופק ביטון ועשוי לחזור כעת לישראל במעמד אחר, של שחקן מוביל בקבוצה שמתחרה על אליפות.
יוספי היה אחד השחקנים הטובים ביותר בליגת העל בעונה המלאה האחרונה שלו בארץ, 2023/24. הוא הבקיע 11 שערים ובישל ארבעה נוספים במדי הפועל חיפה, כולל שער ובישול מול נתניה ושער מול הפועל ב"ש, בדרך לפלייאוף העליון. אחרי חצי עונה בה הוא לא היה בתוכניות של רן קוז'וך הוא נמכר לז'יטומיר, כשהוא הרוויח סכום גדול פי שלוש מזה שהרוויח בב"ש, לא פחות מ-400 אלף יורו לעונה.
הישראלי בן ה-27 התקשה להפוך לשחקן הרכב בז'יטומיר, שבחצי העונה הראשונה שלו הוא פתח שלוש פעמים ב-11 והבקיע פעם אחת בלבד. בחצי הראשון של העונה הנוכחית הוא נראה מעט טוב יותר, ואף פתח בהרכב במוקדמות הקונפרנס ליג, אך פתח פעמיים בהרכב בליגה המקומית, כולל בהפסד 4:1 לדינמו קייב.
יוספי פתח בהרכב שני המשחקים הראשונים של העונה, אך אחרי שני הפסדים רוסלאן רוטאן בחר לעבור לקישור מעובה ובהמשך ל-4:2:3:1, כשיוספי נפל בין הכיסאות - רוטאן העדיף שחקן אחר בעמדה מספר 10 ולא רצה אותו כקשר 50/50. הוא עלה מהספסל ונראה לא רע, אבל לא קיבל את השטחים שהיו שם בהפועל חיפה.
יוספי אמנם נתפס בתור שחקן מנוסה שיכול להיכנס פנימה ולהעניק ניסיון, אבל בפועל לא קיבל את ההזדמנות להביא את הסגנון שלו לכר הדשא. למרות זאת, היו לו את הרגעים שלו כולל שער מרהיב לחיבורים בהכנה. במשחקים בהם הוא שיחק בליגה המקומית הוא כן הראה את היכולת לנוע בצורה טובה ומסר שבע מסירות מפתח ב-314 דקות על הדשא העונה, לצד 1.1 דריבלים באחוז הצלחה גבוה של 92%. ברגע שהוא נדרש לשחק בעמדה מעט קדמית יותר מול בלמים גדולים ממנו בהרבה, בגובה 1.77 מ', הפער משמעותי.
זה, אגב, לא אומר בהכרח שהוא לא מוכן לתרום כאן ועכשיו. שחקן נוסף שהגיע מהליגה האוקראינית לישראלית ועשה כאן חיל הוא סתיו למקין, שפתח בהרכב של מכבי ת"א בעונת האליפות האחרונה והשנה היה מהבלמים הטובים ביותר, לא פחות, בליגה ההולנדית. כל הז אחרי עונה בה הוא שיחק בארבעה משחקי ליגה והיה בעיקר על הספסל של שחטאר דונייצק. אי אפשר באמת להבין מה עובר על ליגיונרים שמשחקים באוקראינה, מדינה קפואה שנמצאת במלחמת נצח של ארבע שנים בלי סוף ממשי באופק, ובלי זרים של ממש בשנים האחרונות.
הפער הזה, כנראה, הוא מה שהוביל לקשיים של יוספי באוקראינה. בראיון ב"ספורט" המקומי הוא הסביר שפשוט אין שם מתרגם. יוספי נשאל אחרי ההדחה מהגביע האוקראיני מה רוטאן אמר בחדר ההלבשה, ואמר ש"אני לא יודע. לא היה שם מתרגם. אנחנו נלמד מהמשחק". כיום משחקים בפוליסיה שמונה זרים, מתוכם שלושה שהגיעו מחוץ לאירופה. יוספי ושני האחרים, בוראל טומאנדזוטו ולוקאס טיילור, כמעט ולא משחקים העונה.
יוספי. יעבור לבית“ר? (אלן שיבר)
בעקבות זאת יוספי לא בתוכניות של רוטאן ועשוי לעזוב, כשחזרה לליגת העל בהחלט על הפרק. בית"ר ירושלים כאמור המועמדת המובילה בשלב זה, כשהמאמן החדש אלמוג כהן אף פנה ליוספי בתור המטרה הראשונה שלו. בהתחשב במה שראינו מבית"ר בעונה האחרונה תחת ברק יצחקי, בהחלט אפשר להבין מדוע.
יוספי קשר קדמי שהבקיע 11 שערים בהפועל חיפה ויכול לשחק הן כשחקן כנף והן במספר 10. היכולת הזאת לנוע לאורך ההגנה ובמרכז המגרש הופכת אותו לשחקן שמתאים לשיטה של יצחקי בתור מי שיכול לנוע פנימה לרחבה בלי הכדור ולמשוך אליו שחקנים, לשלוח כדורים בעצמו או אף לפתוח בהתקפה. בית"ר בכל תסריט סביר תהיה הקבוצה של עומר אצילי וירדן שועה, אבל יוספי יכול להוסיף לה מימד נוסף בהתקפה ולהיות תחליף מעניין לעדי יונה, בין אם כגיבוי או במקום הקשר הצעיר שנפצע ולא שיחק בפלייאוף העליון.
יוספי הראה יכולת להבקיע שערים גדולים מחוץ לרחבה עוד בהפועל חיפה ובב"ש, להסתנן בין שחקנים ברחבה כדי לנגוח פנימה או לשלוח כדורים טובים לחבריו לקבוצה. במובן הזה הוא מזכיר יותר את יונה כאמור משחקנים אחרים בבית"ר, שכן הוא מגוון יותר גם כיוצר ולא רק בתור מי שנע לשטח פתוח. ברגע שהוא יכול לשחק לצד שני קשרים הגנתיים יותר ולדחוף את הכדור קדימה, הוא מעניק קלילות ודינמיות שמתאימות לסגנון של כהן.
השאלה הכלכלית עשויה להיות משמעותית, כשהמכשול הגדול ביותר הוא הרצון של בית"ר כי יוספי ישלם בעצמו את המיסוי על חזרתו לישראל. ובכל זאת, בגיל 27 מדובר בעסקה משמעותית לשנים. יוספי הראה גם את היכולת להכריע מרחוק או מזוויות בלתי אפשריות (בדומה לשער האולימפי שהבקיע מול הפועל ת"א בעונת הירידה), גם לשלוח כדורים ארוכים וגם למצוא את עצמו בעמדות שמקרבות אותו לרשת. בפאזל של בית"ר, קבוצה טובה שמרחק חתיכה אחת או שתיים מריצה אמיתית לאליפות? אולי הוא עוד יתברר בתור החתיכה החסרה.