מאוויס צ'יבוטה: "הגזענות כואבת, לא יודע מה לספר לבת שלי"

המחאות בעולם, התקריות שחווה בישראל וגם קצת כדורגל. צפו בצ'יבוטה שופך את הלב

מערכת אתר ערוץ הספורט
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בגיל 24, מאוויס צ'יבוטה הגיע לגדול הישגיו בקריירה. החלוץ שנולד בקונגו והתאזרח בישראל, כבש שער ניצחון ב-1:2 מול בארו, והעניק ללודוגורץ הבולגרית זכייה בתואר אליפות תשיעי ברציפות. לאחר ההישג, ובתקופה המעניינת שבה הדברים קורים, צ'יבוטה התראיין ל"מגרש פתוח" - על לודוגורץ, על גזענות וגם על המשך הדרך שלו.

"זה היה אחד השערים היפים בקריירה שלי", הודה צ'יבוטה בנוגע לשער הניצחון שכבש ביום ראשון האחרון, "אבל מבחינתנו עוד לא עשינו כלום. נשארו לנו עוד ארבעה מחזורים, ויש כמה משחקים גדולים כמו מול צסק"א או לבסקי (סופיה). לא יסכימו שנוותר על המשחקים האלה".

באשר לעונה האישית שלו - בה כבש חמישה שערים ב-22 הופעות? "אני תמיד רוצה יותר, אבל סך הכל? עשר. פחות שיחקתי השנה. זה עדיין לא מספיק, אבל לשנה ראשונה זה טוב". בנוסף, הוא התייחס גם לחרושת השמועות באשר לעזיבה של דן ביטון וטאלב טוואטחה, חבריו לקבוצה: "זה יהיה עצוב אם אשאר לבד", הוא הודה, "אבל זה הכדורגל. אם הם יילכו, מאחל להם את כל הטוב שאפשר".

"בסה"כ, זה טוב לשנה ראשונה" (getty)
"בסה"כ, זה טוב לשנה ראשונה" (getty)

אבל מעבר לחגיגות האליפות של לודוגורץ, אי אפשר היה להתעלם מהאווירה הציבורית - ספורטאים בכל רחבי העולם הביעו את מחאתם נגד הגזענות, וצ'יבוטה התייחס למצב בבולגריה: "לא היה משהו מאורגן ברמת הליגה, אבל במשחק האחרון נגד לבסקי, שחקן ברזילאי כבש ועשינו את המחאה שלנו. היה לנו חשוב להדגיש, כי זה נושא מאוד כאוב. קשה לחשוב שזה דבר שעדיין קיים".

מי ששיחק בעבר בבני יהודה, סיפר גם על החוויות שלו בהתמודדות עם גזענות מכיוון האוהדים: "מחוץ למגרשים לא ממש חוויתי גזענות, אבל כששיחקתי זה קרה פעמיים. פעם אחת כששיחקתי בכפ"ס, דווקא מכיוון אחד השחקנים; ודיברנו, ושמנו את זה מאחורינו. בשנה שעברה היה לי מקרה עם אוהדי מכבי ת"א. השופט, לדעתי זה היה פוקסמן (דוד) שמע את זה, אבל פחד לרשום את זה. גם הספסל של מכבי שמע, וניסו לסדר את זה, אבל השופט התעלם. אני יכול להבין את האוהדים, אבל כשהשופט בוחר להתעלם, זה כואב". גם המהומות לכדו, באופן טבעי, את תשומת ליבו: "אני רואה את הדברים האלה בטלוויזיה, ולא יודע מה להגיד לילדה שלי. זה קשה מאוד, כי בסה"כ כולנו בני אדם".

ולאור הסערה, צ'יבוטה גם התייחס למקומם של הספורטאים בהשמעת הדעה הנחרצת בנושא: "זה גורם לי לדבר, כי אנחנו חיים את זה. אנחנו מדברים לא בשבילנו, אלא בשביל שהילדים לא יצטרכו לחיות עם הסבל הזה. פפ גווארדיולה אמר - אנחנו, הלבנים, צריכים לבקש סליחה על מה שעשינו לפני 400 שנה לשחורים. זה מחזק, כשאתה שומע דבר כזה. זה מעיד שיש אנשים שהם אשכרה נגד".

ולקראת סיום, צ'יבוטה הסכים לדבר גם עליו - ועל המטרות שלו להמשך הקריירה. "המטרה שלי היא להיות את כל השלוש שנים כאן, אלא לתת מה שיותר בזמן הזה - ואז להתקדם. יהיה לי יותר קל, כי יש לי דרכון אירופי. אני מדבר עם הסוכן כל יום, ומנסים לראות מה אפשר להשיג. מאז שהייתי בקונגו, תמיד חלמתי לשחק בליגה הצרפתית". וקאמבק בישראל? "לא חושב על זה. אם יש לי אפשרות להתקדם, לא ברור למה לחזור אחורה".

"נלחמים בשביל הילדים". מאנה כורע ברך כמחאה (getty)
"נלחמים בשביל הילדים". מאנה כורע ברך כמחאה (getty)