מזרחי: העתירה הוגשה בחוסר נקיון כפיים

יו"ר מכבי תל אביב השיב לעתירה שהוגשה נגדו לבג"צ לגבי הענקת פרס ישראל בספורט: "אין ניגוד עניינים, ברודי אינו חבר אישי. העותרים התבססו על מדורי הרכילות, והם מייצגים סדרתיים בעתירות אלו"

רועי גלדסטון
מזרחי. עולה להתקפה
מזרחי. עולה להתקפה
שנה גודל פונט א א א א

שמעון מזרחי, יו"ר מכבי ת"א, השיב היום לעתירה שהוגשה נגד בחירתו לקבל את פרס ישראל. כזכור, בעתירה שהוגשה לבג"צ נגד שר החינוך וועדת הפרס בעניין הענקת פרס ישראל למזרחי בתחום הספורט, נטען כי יו"ר ועדת הפרס, טל ברודי, הוא "חבר קרוב" של מזרחי ולפיכך היה מצוי בניגוד עניינים לגבי הענקת הפרס.

עו"ד מזרחי טען בתשובתו לעתירה, שהוגשה באמצעות ד"ר טל רוטמן, עו"ד ממשרד  רן רוטמן, כי זו הוגשה בחוסר תום לב ובחוסר ניקיון כפיים, על ידי אוהדי הפועל ירושלים והפועל תל אביב. לפי טענתו, העותרים לא גילו לבית המשפט העליון כי אחד העותרים הוא אוהד הפועל ירושלים בכדורסל. כמו כן, לא גילו לבית המשפט כי נתי גרנאי, העומד בראש עמותה שהעותרים ביקשו לצרף כעותרת, העיד על עצמו בתביעה אחרת שהגיש לבית המשפט שהוא "אוהד נאמן ומסור" של קבוצת הפועל ת"א בכדורסל.

בעבר, מר גרנאי נשלח בידי קבוצת הפועל ת"א ובמימונה כדי להגיש תביעה משפטית נגד עירית ת"א וקבוצת הכדורסל של מכבי ת"א בעניין אפליה לכאורה בהענקת זכויות בהיכל נוקיה. לאחר שנדחתה התביעה המשפטית האמורה, מר גרנאי חוייב בהוצאות משפט לטובת מכבי ת"א אותן לא שילם. מכבי ת"א נאלצה לגבות ממנו את הוצאות המשפט בהליכי הוצאה לפועל, טוען מזרחי, ומוסיף כי העתירה הוגשה איפוא על רקע יריבות ספורטיבית ואישית בין העותרים לבין קבוצת מכבי ת"א בכדורסל שהוא יושב הראש שלה.

עוד התברר כי באי כוחם של העותרים הם "מייצגים סדרתיים" בעתירות המוגשות נגד החלטות להעניק את פרס ישראל לאישים שונים, וכי זו עתירתם השלישית כנגד הענקת פרס ישראל בארבע השנים האחרונות. אחד העותרים הוא שותפו העסקי של עו"ד שהגיש את העתירה, עובדה שגם היא לא הייתה ידועה לבית המשפט העליון.

לגופו של עניין, עו"ד מזרחי טוען כי הוא אינו "חבר אישי" של טל ברודי. כפי שידוע לכל וכפי שמסר מר ברודי מראש למשרד החינוך, בין שני האישים יש קשר ארוך והכרות על רקע מקצועי, ואולם, על פי פסיקת בית המשפט העליון, אין בכך "ניגוד עניינים" פסול בכל האמור להענקת פרס ישראל. טענות העותרים לעניין "החברות הקרובה" בין שני האישים התבססו כל כולם על כתבות במדורי הספורט והרכילות, שנבחנו באופן סלקטיבי ומגמתי, ואשר מהן ביקשו העותרים להסיק את מה שכלל לא כתוב בהן, כך נכתב בתשובת מזרחי. לעניין הקשר הכלכלי הקיים כביכול בין ברודי לבין מכבי תל אביב, טענו העותרים שברודי כיהן עד לפני כשנה כדירקטור בשכר במועדון. מזרחי מציין כי דברים אלה אינם אמת. ברודי כיהן כדירקטור במכבי תל אביב משנת 2004 כנציגו של רענן כץ בדירקטוריון מכבי. בשנת 2007 החליט רענן כץ להחליף את נציגיו בדירקטוריון מכבי תל אביב, וכהונתו של ברודי כדירקטור במכבי תל אביב הסתיימה. בניגוד לטענה של העותרים, הכהונה בדירקטוריון מכבי תל אביב נעשתה לכל אורך השנים ללא קבלת תמורה כלשהי. 

בתשובה לעתירה כותב ד"ר רוטמן בשם מזרחי כי התערבות שיפוטית בהענקת פרס ישראל בטענה של "ניגוד עניינים" הינה מצומצמת ביותר עד כדי הענקת "כמעט חסינות" להחלטתה של ועדת הפרס. על העותר להניח תשתית עובדתית ראייתית ראויה ומבוססת לקיומו של ניגוד עניינים הנטען, כאשר קשר מקצועי-אישי המקובל בין שותפים לעשייה מקצועית במהלך הדברים הרגיל, קשר מקצועי מובהק שאינו מתנהל בהווה, הכרות על רקע מקצועי או אישי, ואפילו הכרות אישית קרובה, לא יחשבו כשלעצמם כמעוררים חשש לניגוד עניינים.

"הפגם" הראשון בגינו הוגשה העתירה נוגע לכך שטל ברודי הציע את מועמדותו של עו"ד מזרחי לפרס ישראל, למרות שברודי גם ישב בועדת הפרס. בתשובתו, מצטט מזרחי את תקנון פרס ישראל בו נכתב במפורש שגם לחבר ועדת הפרס, כמו לכל תושב ישראלי אחר, שמורה הזכות להציע מועמדים לפרס ישראל, וכי דינו של מועמד שהוצע בידי אחד מחברי ועדת הפרס כדין כל מועמד אחר.

ה"פגם" השני בגינו הוגשה העתירה הוא ניגוד העניינים הקיים, לפי העותרים, בין טל ברודי ובין עו"ד מזרחי בשל "חברותם הקרובה" של שני האישים. מזרחי מוכיח בתגובתו, כי לא קיים בינו ובין טל ברודי "ניגוד עניינים" כהגדרתו בפסיקת בג"צ. לפי תקנון פרס ישראל ופסיקת בג"צ, בהיעדר קשר משפחתי, קשר כלכלי מובהק, או קשר אישי החורג ממסגרת ההיכרות ושיתוף הפעולה המקצועי בין ברודי לעו"ד מזרחי, אין יסוד לטענת "ניגוד העניינים" ודין העתירה להדחות.