הבאים בתור: המאמנים הצעירים שרק מחכים להזדמנות
בתוך אינפלציית הזרים שנחתה בליגת העל, יש גם חומר מקומי צעיר שרק מחכה לצ'אנס להוכיח שהוא יכול לאמן ברמות הגבוהות. חלק 4 בסדרת הכתבות על המאמנים הישראלים
בכתבות הקודמות בסדרה על הקריסה במעמד המאמן המקומי תיארנו מצב של ואקום, שבו מעט מאוד ישראלים חדשים קיבלו את ההזדמנות בעשור האחרון. הרשימה הבאה תגלה שהדור הבא כבר כאן, והוא רק מחכה להזדמנות אחת, לקבוצה האחת שתיתן לו את המפתחות. מאלעד חסין ששילם שכר לימוד יקר מאוד, ועד ההבטחה הגדולה ששמה אורי קוקיה - אלה המאמנים שצריכים ויכולים למלא את החלל. הרשימה מובאת ללא חשיבות לסדר ההופעה.
מודי מאור
בניו זילנד הרחוקה, מאור בן ה-35 מתכונן לפתיחת הליגה האוסטרלית כעוזרו של דן שמיר. כרגע חזרה לישראל לא ממש נראית באופק, אבל אם נצטרך להמר, הוא יחזור לתפקיד מאמן ראשי בליגה הישראלית. את הקדנציה ההיא בהפועל ירושלים אי אפשר לשכוח - גם מאור בעצמו הודה שהוא הופתע מאוד לקבל את ההצעה מאורי אלון, כשקודם מעמדת עוזר המאמן למאמן הראשי של הקבוצה השניה בגודלה בישראל - בגיל 32 בלבד וללא שום ניסיון בתור מאמן ראשי.
כנראה שזה באמת היה מוקדם מדי. מאור, שהפך בין לילה מדמות כמעט-אנונימית לאחד השמות המדוברים בכדורסל הישראלי, פוטר לאחר שלושה חודשים וחצי והוחלף בעודד קטש. מאז אותה תקופה סוערת, הוא בחר לחזור לעמדת העוזר השקטה. הוא חבר לדן שמיר בחולון ונשאר גם עם הגעת שרון דרוקר. לאחר מספר חודשים, קיבל את הצעה מחודשת משמיר - ונסע אליו לניו זילנד.
מאור נחשב למאמן של ה"דור החדש". אחד שנובר ושוחה בסטטיסטיקות מתקדמות, דובר אנגלית מושלמת (לא דבר של בכך) ובד בבד מוערך מאוד מקצועית בקרב שחקנים איתם עבד, כמאמן וכעוזר. כשיחזור לישראל, מתישהו, הוא יכוון להיות מאמן ראשי.
אלעד חסין
חסין בן ה-40 הוא המאמן המנוסה ביותר ברשימה הזו, והיחיד שפתח את העונה בקבוצה מהליגה הראשונה. הוא נמצא כבר כמעט 15 שנה בתחום - ועושה רושם שהוא המועמד המוביל להיות המאמן הבא שיעשה את הקפיצה הגדולה קדימה.
הוא התחיל את הקריירה לצד אנשי הכדורסל הטובים ביותר בישראל, כשהיה עוזרו של פיני גרשון במכבי תל אביב ב-2005/6 ולאחר מכן המשיך איתו ועם ארז אדלשטיין לאולימפיאקוס. חסין קיבל את הג'וב הראשון לפני 10 שנים, כמאמן ראשי במכבי חיפה. שלוש שנים לאחר מכן נפלה בחיקו ההזדמנות הגדולה ביותר, כשמונה למאמן הפועל חולון במקומו של ליאור ליובין. הוא סיים עונה אחת מלאה (2014/15) אבל בעונה שלאחר מכן פוטר במחזור השביעי כשהקבוצה במקום האחרון אחרי 7 מחזורים. ב-2017 הוא הגיע לקרית גת במהלך העונה, ירד ליגה - וכוכבו של מי שנחשב לאחד ממאמני העתיד של הכדורסל הישראלי - דעך לפתע.
את הדרך חזרה לצמרת חסין מפלס ממש בימים אלה. הוא עלה ליגה עם הפועל חיפה, ובנה בתקציב לא גבוה במיוחד קבוצה טובה ומאוזנת, תוך שהוא "פוגע" בזרים, הוותיקים והצעירים, ובמועדון מרוצים ממנו מאוד. אפשר לומר שאחרי שנים של דשדוש, חלקן אפילו בלי עבודה בשום קבוצה, חסין סוף סוף מתחיל להיות המאמן שכולם ציפו שיהיה.
ברק פלג
בשתי הקדנציות הקודמות בליגה הראשונה, פלג (48) לא ממש הצליח - כשהיה שותף למעשה לשתי ירידות. אבל ייתכן שעכשיו, אחרי כמה תפקידים, הוא בשל יותר גם לחזור לליגה הבכירה. שחקן העבר אימן את גלבוע/גליל ב-2014/15, אבל פוטר במאזן של 17:5, כשגם אריאל בית הלחמי שהגיע במקומו לא הצליח להציל את הקבוצה מירידה. בעונת 2017/18 הוא החליף את עופר רחימי אבל לא הצליח להציל את מכבי חיפה מירידה ללאומית.
הוא נשאר המאמן של הירוקים מהכרמל גם בליגה השניה, אבל רגע לפני הפלייאוף פוטר לאור המשבר שעברה הקבוצה - ודניאל סאואנה קצר את הפירות ועלה ליגה. העונה, לפלג יש ההזדמנות לחזור לליגת העל מהדלת הראשית. שתי קבוצות יעלו מהלאומית, ועם סגל שכולל שחקנים כמו ג'ונתן פיירל, קנדל אנתוני, אנתוני פיטר ודי.ג'יי שארפ, הוא יכול וצריך לעשות את זה.
שי סגלוביץ'
המאמן החדש של עירוני נהריה, בן 36 בסך הכל, עושה את צעדיו הראשונים כמאמן ראשי בליגת העל. סגלוביץ' היה במשך שנים איש של אריק אלפסי: הוא שיחק תחתיו בנוער בברק נתניה, ובעונת 2008/9, כשהוא בן 24 בלבד, מונה לעוזרו של אלפסי - תפקיד בו החזיק למשך שלוש שנים. אחרי שהמשיך לעונות במ.כ הבקעה וגלבוע/גליל, הוא חזר לעבוד שוב עם המנטור שלו, בעירוני נהריה.
סגלוביץ' אימן את יבנה בשתי העונות האחרונות, כאשר בזו החולפת יצא מקופח, לאור ההחלטה השנויה במחלוקת לעצור את הליגה בשל הקורונה ולהעלות את שתי הראשונות באותה נקודת זמן, בני הרצליה והפועל חיפה. יבנה היתה במקום השלישי. בקיץ הוא היה במו"מ מתקדם עם נהריה, שהעדיפה בסופו של דבר ללכת על בטוח עם דני פרנקו. אלא שאחרי ההתפטרות פרנקו, סגלוביץ' שוב קיבל את הקריאה - והפעם לא כדי לעזור או לתמוך מהצד, אלא לשבת על כסא הנהג. אם יצליח להשאיר את נהריה בליגה, משימה לא פשוטה כלל, זה יהיה יופי של סיפתח עבורו לקריירת האימון.
יונתן אלון
כבר עשור שלם ש״יונצ׳וק״ משמש כעוזר מאמן בליגת העל. הוא נחשב לתוצר ביתי של הפועל ירושלים, קיבל את הג׳וב הראשון בצוות האימון בקדנציה הראשונה של עודד קטש ב-2011, ומאז נדד להפועל חולון, שם עבד עם אלעד חסין בקדנציה הראשונה ועם דן שמיר בקדנציה השנייה, עם הפסקה באמצע במכבי אשדוד תחת מאיר טפירו. בשנתיים וחצי האחרונות שימש כעוזרו של קטש בירושלים, ובקיץ האחרון שמו הוזכר כמועמד להחליף את נדב זילברשטיין בנס ציונה. אחרי עשור כעוזר, בגיל 39, הוא מרגיש בשל להוביל מערכת משלו, ולא מן הנמנע שבקיץ הקרוב זה גם יקרה.
דרור כהן
מאז שפרש ממשחק, כהן בן ה-47 עבד עם המאמנים הבכירים ביותר: ב-2011 עם קטש בירושלים, ב-2014 עם אפי בירנבוים בהרצליה, ב-2019 עם צביקה שרף בראשל״צ, ובשנתיים האחרונות עם גיא גודס בראשון ועם קטש בנבחרת. עם קילומטרז׳ כזה, לא ברור איך כהן לא ממש הוזכר אפילו כמועמד לקבל קבוצה בליגת העל בשנים האחרונות. מי שעבד עם כהן יעיד על איש מקצוע ברמה גבוהה, מוח כדורסל לא פחות מבריק ממאמנים ראשיים מנוסים ומוערכים, אך ייתכן שהאופי השקט (מדי?) של כהן הוא שמנע ממנו לעשות את הקפיצה עד היום.
שמוליק ברנר
קשה מאוד לקבל את הג׳וב הראשון כמאמן ראשי באמצע עונה, אחרי פיטורים של מאמן מנוסה כל כך כמו אריק שיבק. קשה עוד יותר שמי שנותן לך את הצ׳אנס הוא יצחק פרי, שידו על הדק הפיטורין ידועה כקלה. כבר בזמן אמת פיטוריו של ברנר גררו ביקורת, כי המאמן, כיום בן 39, דווקא רשם תוצאות לא רעות ומאזן של 7 נצחונות ו-6 הפסדים בעונה הסדירה. מאז שפוטר באפריל 2018, ברנר מחכה להזדמנות נוספת, ועדיין לא קיבל אותה.
כשחקן ברנר נחשב כמעט מהרגע הראשון לרכז שמשחק באופן בוגר בהרבה לגילו. בתחילת דרכו נחשב ליהלום של ממש אחרי שזכה באליפות התיכונים עם אורט קריית ביאליק, אך כמו שכשחקן הוא התקשה לעשות את הקפיצה אל הקבוצות הגדולות, כך כמאמן הוא משלם כעת שכר לימוד כשהוא מחכה להזמנות נוספת כבר כמעט 3 שנים מלאות.
עמית שרף
אחד המאמנים הצעירים ברשימה הזו (33) כבר הספיק לעשות טבילת אש אחת - כאשר קיבל לידיו, במפתיע יש לומר, את הפועל חולון בסוף העונה שעברה לאחר שסטפאנוס דדאס נשאר ביוון במהלך פגרת הקורונה. ״שרפי״ אמנם ניצח רק משחק אחד מתוך תשעה, אבל עשה זאת בפלייאוף, מול גלבוע/גליל המרשימה, ולא היה רחוק מלקחת את חולון (המוחלשת בגרסת הקורונה) לפיינל פור.
הוא התחיל כעוזרו של של נדב זילברשטיין בנס ציונה ומשם עבר לחולון, ועבד יחד עם דן שמיר ולאחר מכן עם שרון דרוקר ודדאס. בחולון מספרים על איש מקצוע יסודי מאוד, והוא עצמו לא הסתיר רצונו להפוך למאמן ראשי קבוע ביום מן הימים. זה כבר קרה, אמנם בנסיבות די הזויות, אבל אל תופתעו אם זה יקרה שוב - ושרף (אין קשר לצביקה) יקבל את המפתחות לקבוצה משלו.
אורי קוקיה
כל מי שדיברנו איתו לקראת הכתבה הזאת, הדגיש כי אף רשימה של מאמני העתיד לא יכולה להיות מושלמת ללא אורי קוקיה. ״קוקי״, שבמאי הקרוב יחגוג 40, פרש ממשחק באופן סופי רק לפני שנתיים, אחרי שכבר פרש ב-2014 ומונה מייד לאחד מעוזריו של דני פרנקו בהפועל ירושלים, ויחד הם זכו באליפות הראשונה בתולדות המועדון.
בסוף אותה עונה החליט לחזור מפרישה, ועד שפרש באופן סופי ב-2019 עבר בהפועל ר״ג, עירוני נהריה ואליצור יבנה, בעונה שעברה מונה למאמנה הראשי של מכבי ר״ג, העלה אותה ליגה והעונה מוליך אותה למאזן מפתיע מאוד של 3:7, ולמקום השני בלאומית, בעמדת העפלה לליגת העל. נקודת החוזקה שאנשי המקצוע מייחסים לקוקיה היא בעיקר ביחסי האנוש, היכולת לגרום לשחקנים לשחק עבורו, אך בכל הנוגע לניסיון, קוקיה כמובן צריך עוד לצבור אותו.
עמית בן דוד
״בנדה״ בן ה-43 תמיד היה נחשב לשלוחה של המאמן על הפרקט, עם שקט, רוגע, ניסיון וחוכמת משחק אינסופית. מי שהמשיך לשחק ברמת ליגת העל עד גיל 38, התחיל את דרכו כעוזר תחת דני פרנקו בהפועל ת״א ב-2018, ובשנה וחצי האחרונות משמש כעוזרו של דניאל סאואנה במכבי חיפה. מי שמכיר את עבודתו מספר על איש מקצוע חרוץ מאוד, עם ידע בלתי נגמר בכדורסל, בדגש על בנייה נכונה של קבוצות ועל הפן הפסיכולוגי. אלא שבכל מה שקשור למנהיגות, ווקאליות וכריזמה - יש לו עוד דרך לעשות.