סדר בבלאגן: האלופה, היורדת והחזית החדשה
המשמעות של "הפסקת פעילות", מה לגבי האלופה והיורדת, איך ייפתר הפלונטר הכלכלי וכמה תפסיד כל קבוצה? ניסינו לתת תשובות לשאלות הבוערות בעקבות הודעת המנהלת
עצירת ליגת העל בכדורסל עד הודעה חדשה גררה איתה בעיקר המון אי ודאות וסימני שאלה. אוהדים, כמו גם בעלי תפקידים בענף והשחקנים בעצמם, לא יודעים מה קורה עכשיו, מבולבלים לגבי העתיד, ואף קיימת סכנה ממשית לעתידן של הקבוצות עצמן. ניסינו לעשות קצת סדר בבלאגן, עם קובץ תשובות לשאלות שעלו בימים האחרונים.
הפן הארגוני: מתי חוזרים, איך, ואיזו חזית חדשה נפתחה בין מכבי ת״א להפועל ירושלים?
מה המשמעות של ״הפסקת הפעילות״ בליגת העל?
המנהלת הודיעה על הנוסח הזה כדי להשאיר צוהר לאפשרות, ולו הקטנה ביותר, שיהיה אפשר לחדש את הליגה בהמשך העונה. יש לניסוח הזה משמעות כלכלית חשובה: אם היו מודיעים על סיום העונה באופן מוחלט, הדבר היה עלול לחייב את הקבוצות לשלם פיצויים לספונסרים, בעלי מנויים, ספקים ועוד (לסוגיית השחקנים נגיע בהמשך). ברגע שמודיעים על ״הפסקת״ הליגה, משאירים סיכוי לחזרתה ולכן נושא הפיצוי לגורמים השונים לא עולה כרגע על הפרק. במילים אחרות: הקבוצות רוצות בעיקר לקנות זמן, בתקווה שחזרת הליגה תתאפשר במקרה הטוב, או דחיית הקץ (והפיצויים) במקרה הרע.
האם יש ״דדליין״ לקבלת החלטה סופית?
לא.
מי קיבל את ההחלטה הזאת בפועל? מה היתה עמדתן של הקבוצות הגדולות?
ההחלטה התקבלה כמובן ע״י כל הדירקטורים, שהם ראשי הקבוצות, אבל לא היתה תמימות דעים. כך למשל, הפועל חולון, מכבי חיפה, עירוני נהריה והפועל אילת תמכו בסיום סופי של העונה באופן מיידי. מה שמעניין הוא הקונפליקט שנוצר בין מכבי ת״א להפועל ירושלים: מנכ״לֹ האדומים גיא הראל התנגד להודעה על סיום העונה ותמך בהקפאה עד הודעה חדשה, ואילו יו״ר מכבי שמעון מזרחי ניסה להטיל את כל כובד משקלו להכרזה על סיום העונה באופן סופי. הראל אמר גם בראיונות שכל עוד יש סיכוי ולו הקטן ביותר שהליגה תחזור - אסור להודיע על ביטולה. אך מתחת לפני השטח השיקולים של שניהם היו דומים והיו פועל יוצא של המצב במפעלים האירופאים שלהם: בזמן שליגת האלופות של פיב״א עדיין לא יצאה בהכרזה לגבי המשך העונה באופן רשמי, דירקטורים בליגת העל טוענים כי מזרחי קיבל אינדיקציה בשיחות סגורות מהיורוליג כי המפעל הבכיר אכן יגיע לסיומו הרשמי בקרוב - ולכן מכבי דחפה גם לסיום ליגת העל, כדי למזער נזקים כלכליים. במכבי הרשמית, אגב, מכחישים שאינדיקציות כאלה אכן התקבלו. ואולם, מי שיצא מנצח בדו-קרב על שולחן הדירקטוריון הוא הראל, שתמך בהקפאה.
מה לגבי זהות האלופה?
אין החלטה כרגע, והנושא אפילו לא עלה לדיון. אם וכאשר יוחלט את סיום העונה באופן רשמי, המנהלת תצטרך להחליט כיצד לנהוג בנוגע להכתרת אלופה: האם כמו בליטא ובבלגיה, שם העונות הסתיימו עם הכרזה על הקבוצות שבמקום הראשון כאלופות, או אולי כמו בפינלנד, סלובקיה ושוויץ, שם הודיעו על סיום הליגה ללא אלופה (ותודה לעוקב רן גורן על המידע).
ומה עם עולות ויורדות? האם אכן יהיו שתי עולות מהלאומית?
מה ש״יפה״ ביחסים שבין איגוד הכדורסל והמנהלת, זה שהם לא נותנים לאף מצב חירום או אפוקליפסה להשפיע על הריבים השגרתיים. הרי גם בזמן שגרה לא הושגה הסכמה בנוגע לפורמט העולות והיורדות, אז במצב חירום כן? איגוד הכדורסל הודיע אתמול כי תהיינה שתי עולות, אבל אם בשגרה המנהלת התנגדה, כעת היא צפויה לצאת בחירוף נפש נגד הצעד הזה. המשמעות של שתי עולות היא הגדלת ליגת העל ל-14 קבוצות, מכיוון שמבחינה חוקית קשה מאוד להחליט ״על השולחן״ לגבי יורדת. לסיים את העונה ללא אלופה זה מתקבל על הדעת, כי גם כך אין משמעות אמיתית לתואר, אבל להוריד קבוצה על שולחן הדיונים גורר פגיעה ספורטיבית אנושה ולכן הנטייה במנהלת היתה להקפיא את היורדת. אם הליגה תגדל, יווצר מצב שבו דווקא בעונה הבאה (אם תהיה כזו), אחרי הכאוס של העונה הנוכחית, ההכנסות העתידיות (שגם הן מוטלות בספק רב) יצטרכו להתחלק ב-14 ולא ב-12, וזה מצב שאף קבוצה בליגה תסכים לחיות איתו. לכן, התשובה לשאלה היא שכמו בשגרה, גם הנושא הזה צפוי להיות מוכרע בבית המשפט.
מתי תתבצע הערכה מחדש של המצב?
המנהלת לא קבעה תאריך יעד לישיבה חדשה, אך משרד הבריאות הבהיר לאנשי משרד הספורט כי בחמשת השבועות הקרובים לא תתקיים שום פעילות ספורטיבית. אחרי התקופה הזו, במנהלת יעמדו על קשר עם הגורמים הרלוונטיים ויקבלו החלטות בהתאם.
אם הליגה תחזור - באיזה מתכונת היא תוכרע?
זה תרחיש שכולם היו רוצים ״לחתום״ עליו. ההערכה היא כי אם הליגה תחזור, זה יהיה הישר אל הפלייאוף ואחר כך פיינל פור, הכל כמובן כפוף לאישורי משרד הבריאות ולוח הזמנים.
הפן הכלכלי: מעמד השחקנים והשאלות המשפטיות
מה מעמדם של השחקנים הישראלים? האם הם יכולים לצאת לחופשה ללא תשלום כמו רוב העובדים במשק?
ההערכה היא כי רוב השחקנים אכן ייצאו לחל״ת, ומדובר במכה כלכלית קשה לרובם. על פי מחשבון החל״ת של ביטוח לאומי, עובד מתחת לגיל 28 יכול לקבל סכום מקסימלי של 10,551 ש׳ ברוטו - סכום שעבור שחקנים ישראלים רבים נמוך בצורה דרמטית משכרם המקורי. עו״ד אסף מסדה, שותף במסדה, כהן ושות׳ העוסקים במשפט העבודה, מסביר: ״שחקנים ישראלים משלמים ביטוח לאומי מלא, ולכן הם מבוטחים גם בביטוח אבטלה. הם צריכים לקבל אישור חל"ת של 30 ימים, ואז לא צריכה להיות בעיה לקבל, אך מכיוון שמדובר בהסכמים אישיים, ייתכן שישנם ויתורים והחרגות״.
ומה בנוגע לבקרה התקציבית? האם השחקנים יכולים לפנות לבקרה כדי לקבל השלמה לשכרם?
על פי עו״ד מסדה, הקבוצות נדרשות להפקיד בבקרה בטוחות בגובה 25% בלבד מהתקציב הכולל - סכום זעום שלא מספיק לכיסוי שכרם של השחקנים: ״הבקרה התקציבית, להבנתי, היא גוף שמעמידים מולו בטוחות, למקרה שקבוצה מתפרקת וכד', אבל כשקבוצה מתפרקת, במקרים קודמים היה אפשר לראות כי הנושים לא הצליחו לשים יד על הבטוחות. יש לקבוצות שתי אפשרויות: להוציא את השחקנים לחל"ת על מנת שיוכלו לקבל כסף לביטוח לאומי או להשאיר אותם בקבוצה ולהגדיל את החוב״.
האם השחקנים הישראלים יוכלו לפנות לערכאות משפטיות ולתבוע את שכרם המלא מהקבוצות?
עו״ד מסדה מסביר שמדובר בהחלטה מורכבת ורגישה: ״ההסכמים הם לתקופה קצובה, כלומר גם השחקן וגם הקבוצה התחייבו לביצוע עבודה מתאריך מסוים ועד תאריך מסוים, מה שנקרא ׳הסכם לתקופה קצובה׳. בגדול, הקבוצות מחוייבת לשחקנים״. עם זאת, הוא מסביר כי הבעיה של השחקנים מצד שני, היא תביעה של הקבוצות, מכיוון שיש מעט מאוד מועדונים עם תקציבים גדולים, וישנה סכנה שהקטנים פשוט יקרסו ולא יעמדו בתשלומים. כמו כן, קיים גם העניין התקדימי - כיצד יחליט בית המשפט לפסוק כאשר מדובר בתביעה שבאה בעקבות אי עמידה בחוזה בגלל מגיפה עולמית?
מה הסטטוס של הזרים, והאם הם יקבלו שכר בתקופה הזו? האם הם מחויבים לחזור אם העונה תתחדש?
הליגה כולה נכנסה להקפאה, וזה אומר שגם שכר השחקנים מוקפא, אבל אין ודאות לגבי תרחיש שבו שחקן יחליט לתבוע את השכר המגיע לו באופן מלא. הרוב המכריע של הזרים יעשה בימים הקרובים את דרכו חזרה הביתה, אך יש כמה זרים שמעדיפים להישאר בישראל. כל הזרים צפויים לקבל הנחיה להיות ערוכים לשוב חזרה לקבוצות למקרה שהליגה אכן תתחדש.
האם בתקופה הזאת הזרים עדיין כפופים לחוזה, או שמא הם רשאים לשחק בליגות שכן משוחקות, כמו יפן וסין למשל?
אחד מראשי הקבוצות אמר לנו בנושא זה: ״אני לא יכול להגיד לשחקן שאני גם לא משלם לו, וגם מונע ממנו להתפרנס במקום אחר״. המשמעות היא שאם שחקן יהיה מבוקש בליגה שמשוחקת, הוא יורשה לשחק שם, מתוך הנחה שיצטרך לחזור ברגע שהליגה בישראל תתחדש.
איך תיראה השגרה של הקבוצות בימים האלה?
הקבוצות למעשה עוברות לעבוד במתכונת פגרה מוארכת, עם מספר מינימלי של אנשי צוות שחיוניים להמשך תפקוד המועדון. רוב העובדים המנהלתיים ייצאו לחל״ת, כמובן שאימונים לא מתקיימים בשום צורה מכיוון שהסגל בפועל מתפזר. בעלי התפקידים שנשארים עוסקים בעיקר בסידורים לוגיסטיים כמו פינוי הדירות של הזרים, איסוף ציוד רלוונטי וניהול מו״מ עם הספקים השונים בנוגע לתשלומים וכו׳.
מה היקף הנזק הכלכלי שייגרם לקבוצות?
שאלת עשרות מיליוני השקלים. אף אחד לא באמת יודע להעריך כמה כסף כל קבוצה תפסיד, ומה הוא אובדן ההכנסות של המנהלת עצמה, אבל דבר אחד בטוח: כל הקבוצות עובדת כרגע במתכונת של אפס הכנסות. אף עסק כלכלי לא יכול לשרוד לאורך זמן כאשר הוא לא מצליח לייצר הכנסות, ולכן יש חשש אמיתי וממשי שישנן קבוצות שעלולות לקרוס באופן מוחלט מהמשבר הזה. כאן אמור להיכנס לתמונה משרד הספורט, שכבר ביקש מהמנהלת מסמך רשמי שבו כל קבוצה תעריך מה יהיה הנזק הכלכלי שלה, והמשרד ינסה לסייע לקבוצות על מנת הן יוכלו לפתוח את העונה הבאה.