כח מתפרץ: התפקיד שמחכה לאייסי במכבי ת"א
הקשיחות והמזג החם של קווינסי אייסי סידרו לו 7 שנים ב-NBA (וגם סיבכו אותו בקטטות עם ג'ון וול ואנדרה דראמונד על הדרך), חרף חסרונות מקצועיים ברורים. הכמיהה לדקות הובילה אותו למכבי, שחיזרה אחריו תקופה ארוכה. האם הוא יהיה החלק החסר בצהובים?
אין הרבה שחקנים שבגיל 28 בסך הכל יכולים להיקרא "שחקנים ותיקים" ב-NBA. קווינסי אייסי, שמצטרף כעת למכבי ת"א, הוא אחד כזה. מי שנחשב שחקן NBA לגיטימי לאורך כמעט כל הקריירה, לא הצליח בשנה האחרונה למצוא את מקומו בליגה הטובה בעולם, וכעת הוא מגיע למכבי, ללא ניסיון אירופי אבל עם 337 משחקי NBA ברקורד, ובעיקר עם לא מעט סימני שאלה.
נדמה שאם צריך לתאר במילה אחת את אייסי, המילה הזאת תהיה "קשיחות". אייסי הוא שחקן "אין יור פייס" שלא יפספס הזדמנות להידלק מחסימה אימתנית או מעוד דאנק מפלצתי. הקשיחות הזאת גם סיבכה אותו לא מעט, וב-7 שנותיו ב-NBA הוא הספיק להיקנס ולהיות מושעה לא פעם אחת, אחרי קטטות ועימותים, בין היתר עם ג'ון וול ואנדרה דראמונד. מדובר בשחקן שאוהב להלהיב את הקהל אבל גם כזה שקל ליריבים "להיכנס מתחת לעור שלו" ולנצל את המזג החם שלו.
קשוח על המגרש, רך מחוצה לו
במובנים רבים, הפרסונה של אייסי על המגרש היא נגטיב מוחלט לאופי שלו מחוץ לפרקט. יש לו חזות מעט מאיימת, אבל הדיבור ושפת הגוף משדרים ביישנות. כמי שגדל במשפחה חד הורית, אייסי נאלץ לקחת את המסלול המהיר בהתבגרות: "אמא שלי גידלה אותנו לבד", סיפר בראיון ב-2016, "היא היתה אמא ואבא בו זמנית. כאח הבכור מבין שלושה, הייתי צריך להיכנס לתפקיד האב במשפחה. כשהליגה מסתיימת אני רק רוצה לחזור הביתה לטקסס, למשפחה, לחברים".
כמו לא מעט כדורסלנים, וכמו חבריו החדשים במכבי טאריק בלאק ואותלו האנטר, גם אייסי פתח עמותה על שמו, שבמסגרתה הוא מארח ילדים למחנות כדורסל, על חשבונו. את הלוק הקירח עם הזקן המלא הוא תירגם להצלחה מסחרית, ובאתר העמותה ניתן לרכוש טי שירט עם דמותו המאויירת, וההכנסות הולכות עבור ציוד למחנה הכדורסל.
יוולד מחדש באירופה?
אייסי הוא בוגר מכללת ביילור, שהוציאה שחקנים כמו פייר ג'קסון, קרטיס ג'רלס, אקפה יודו, קווינסי מילר ואחרים. כבר אז הוא נחשב לשחקן פיזי מאוד, עם ממוצעים של 9.7 נק', 5.9 ריב' ו-1.2 אסיסטים למשחק. הוא יצא לדראפט 2012, וכבר אחרי שנבחר בסיבוב השני ע"י טורונטו, האנליסטים ב-NBA שמו את האצבע על מה שיקשה עליו בליגה, ומה שבסופו של דבר אולי גם הוביל אותו לאירופה בגיל 28: היעדר עמדה מובהקת.
"עבודת הרגליים של אייסי בהגנה והקליעה הלא יציבה שלו יקשו עליו לתפקד בעמדה מס' 3", נכתב עליו באחד מדו"חות הסקאוט, "והוא לא גבוה מספיק כדי להתמודד כפאוור פורוורד. אמנם יש לו תכונות של פאוור פורוורד ואולי אפילו של סנטר, יותר מאשר של סמול פורוורד, אבל אם לא ישפר את הקליעה הוא עלול לסיים כטווינר (שחקן ללא עמדה)". מה שמעניין הוא שיאניס ספרופולוס מייעד לאייסי את עמדות 4-5. מי שלא מצא את עצמו ב-NBA לעמדה מס' 3, עשוי להיוולד בחדש באירופה בעמדות שיותר תפורות למידותיו.
הירידה במעמדו ב-NBA באה דווקא אחרי שתי העונות הטובות ביותר שלו, בברוקלין, כשבעונה האחרונה אצל הנטס הוא שותף בכמות המשחקים הגדולה ביותר לעונה (70 משחקים) ושיחק הכי הרבה דקות בקריירה (19.5 דקות לערב). ואולם, בעונה שלאחר מכן עבר לפיניקס ושותף ב-10 משחקים בלבד לפני שנחתך בינואר השנה, חזר לליגת הפיתוח ולאחר מכן שיחק משחק בודד בסין. אגב, מי שהוא החליף בסין ואחר כך החליף אותו חזרה, הוא המלפפון הנצחי דווייט באייקס, שבכל קיץ מוזכר כמועמד למכבי ת"א, פרט לקיץ הנוכחי. לפחות בינתיים.
צמא לדקות
למעשה, מכבי עוקבת אחרי אייסי כבר תקופה. בשנים האחרונות הצהובים בדקו אפשרות לצרף אותו יותר מפעם אחת, אבל זה תמיד הסתיים בעוד חוזה ב-NBA. חלק מהסיבה שאייסי הסכים הפעם להגיע לאירופה, הוא התשוקה והצמא שלו לדקות משחק. הצמא הזה הוליד את אחד הקטעים הוויראליים ב-2017: אייסי שיחק בברוקלין, ובשלב מסוים במשחק חשב שמאמנו, קני אטקינסון, קורא לו לדגל. אבל בפועל אטקינסון הפגין צמא משל עצמו, כשבסך הכל ביקש כוס מים מאיש צוות שיש ליד אייסי, שזינק ממושבו כשחשב שהגיע תורו להיכנס למשחק.
בראיון ב-2017 הוא דיבר בפתיחות על המעמד שלו בליגה: "כאחד שנבחר בסיבוב השני, אתה חייב להיות סבלני. יש הרבה פוליטיקות בליגה הזאת סביב שחקן במעמד שלי, וההחלטות לגביך לא תמיד נקיות ומקצועיות. אני עדיין עובד קשה, עדיין מחויב, גם כשאני לא מקבל את הדקות שלי. במהלך העונה אני תמיד נשאר בפוקוס, לא שותה, לא יוצא יותר מדי לבלות, למרות שהפיתויים תמיד שם".
אייסי הוא הזר השביעי של מכבי העונה, לצד סקוטי ווילבקין, נייט וולטרס, אלייז'ה בריאנט, אנג'לו קלויארו, טאריק בלאק ואותלו האנטר. תוסיפו את הרכז הזר שצפוי להגיע, ותקבלו את אחד הסגלים העמוקים ביותר שהיו למכבי ת"א. השאלה הגדולה היא כיצד אייסי יסתגל לכדורסל האירופי והאם הוא יצליח להביא לידי ביטוי את היתרון הגדול ביותר שלו: האתלטיות.