חלומות של אתמול: מה צופן העתיד של זוסמן?

האשמה של אנתוני דייויס, חוסר המזל עם קליבלנד, המחסור באימוני טרום דראפט וחצי הכוס המלאה. אחרי שלא נבחר, יובל זוסמן עומד בפני צומת דרכים. אז מה צופן לו העתיד?

רועי כהן
רועי כהן
שנה גודל פונט א א א א

יום שישי, 7:00 בבוקר. דראפט 2019 נכנס לעשירייה האחרונה, ובזה אחר זה שומע יובל זוסמן שמות אלמוניים שהועדפו על פניו. כבר אחרי הבחירה ה-54 של פילדלפיה, שאצלה התאמן השבוע, זוסמן ידע שאפסו הסיכויים שייבחר, ושאר הקבוצות העדיפו ללכת על הג'יילנים והג'סטינים של העולם. אפילו ואניה מרינקוביץ', שחקן של 11.6 נק' העונה בפרטיזן בלגרד, נבחר במקום ה-60 והועדף על פי זוסמן, שהראה דבר או שניים ברמת יורוליג. כעת, כשהערפל התפזר, הפורוורד של מכבי יכול להתרכז בהמשך דרכו. אז מה צופן העתיד ליובל זוסמן?

ה-NBA: הכל באשמת אנתוני דיוויס
בניגוד למה שזוסמן רגיל אליו באירופה, שם עבודה קשה וכישרון מקנים לך מעמד, ב-NBA בכלל ובדראפט בפרט, זה בעיקר מזל. כך למשל, כבר בתחילת הדראפט אנשיו קיבלו אינדיקציה שלילית, כשניו אורלינס, שגם איתה הוא התאמן השבוע, הודיעה כי כחלק מעסקת אנתוני דיוויס ללייקרס, כוללת גם את הבחירה מס' 57.

דוגמא נוספת לחוסר מזל באה מכיוון קליבלנד. האימון הטוב ביותר שזוסמן ערך השבוע היה שם, והוא אפילו שבר שיא Workout של 60 שלשות מתוך 79 ניסיונות (כן, האמריקאים מחזיקים רישום של שיאים גם באימוני קדם-דראפט). אבל לרוע מזלו של זוסמן, לקאבס בכלל לא היו בחירות בסיבוב השני, בעקבות טריידים על אותן בחירות. לא מן הנמנע שאם לקליבלנד היתה בחירה לקראת סוף הסיבוב, שמו של זוסמן היה נשמע. בהקשר הזה צריך לשאול: מדוע זוסמן לא הצליח להגיע לאימונים אצל קבוצות רלוונטיות מבחינת סדר הבחירה הריאלי שלו, כלומר קבוצות שיש להן בחירה בעשירייה האחרונה?

התשובה לכך, בין היתר, היא העובדה שזוסמן סיים את העונה רק לפני פחות מעשרה ימים, ו-36 שעות אחרי שהניף את צלחת האליפות הוא כבר היה על המטוס בדרך לארה"ב. היה לו רק שבוע אחד לעשות את אותם אימוני קדם דראפט, וזאת בזמן שלשחקנים אירופאים אחרים, וכמובן אמריקאים, היה שפע של זמן להתקבל לאימונים הללו. בסביבת זוסמן מסבירים שהיה מספר גדול של קבוצות שהזמינו אותו להתאמן אצלן - אך הדבר לא התאפשר כי העונה בישראל היתה בעיצומה, ולכן זוסמן הספיק להגיע רק לניו אורלינס, פילדלפיה וקליבלנד.

ובכל זאת, זוסמן טעם השבוע לראשונה את טעם ה-NBA. נפגש עם אנשי מקצוע, התאמן במתקנים המרשימים, חווה את הסטנדרט הגבוה והתרשם מחדרי ההלבשה. בסביבתו של "זוס" מנסים להסתכל על חצי הכוס המלאה והם מסבירים כי עדיף לא להיבחר כלל מאשר סיטואציה רעה יותר, שבה היתה בוחרת בו קבוצה שלא באמת מאמינה בו ולא רוצה להמשיך איתו הלאה. בהקשר הזה ייתכן שסיכוייו אולי אפילו השתפרו כי כעת זוסמן יכול לנסות להתקבל לכל קבוצה שמעמידה סגל לליגת הקיץ, במקום להיות "כבול" לקבוצה אחת שבחרה בו.

מהצד השני, שחקנים שלא נבחרו בדראפט מגיעים לליגת הקיץ כשבאופן אוטומטי מעמדם נחות לעומת אלה שכן נבחרו. יש כלפיהם יותר חשדנות, יותר ביקורתיות וברוב המקרים הם מקבלים פחות הזדמנויות, מה שמוביל לסיכוי מופחת להתקבל למחנות ולסגלים רחבים של הקבוצות לקראת תחילת העונה.

נכון לעכשיו, ההערכה היא שזוסמן לא ינסה להתקבל לליגת הקיץ. אבל העבר כבר לימד אותנו שאי בחירה בדראפט לא מלמדת על איכות השחקן. אירופה מלאה בשחקנים מצוינים שלא נבחרו, וגם ב-NBA יש לא מעט שלא צדו את עיני הסקאוטרים ועשו קריירה יפה. תשאלו את ברוס בואן, ג'ון סטארקס ובן וואלאס, למשל. וגם את טאריק בלאק, להבדיל. זוסמן עדיין יכול להגיע לליגה הטובה בעולם מהדלת האחורית, כמו גל מקל, או במקרה "הרע", לחזור למכבי ת"א ולהוביל אותה בשנים הבאות.

עסקת דייויס פגעה בזוסמן (GETTY)
עסקת דייויס פגעה בזוסמן (GETTY)

מכבי: המאבק עם אבדיה
הסיטואציה של זוסמן בעונה הקרובה במכבי ת"א מורכבת למדי. אחרי עונת פריצה שבה קיבל כמעט 25 דקות בליגה וכמעט 15 דקות ביורוליג, קשה לראות אותו מקבל נתח דומה של דקות בעונה הבאה. הסיבה: דני אבדיה נכנס לשנת דראפט, הוא משחק על אותה עמדה (בערך) של זוסמן, וירצה להגיע במומנטום חיובי לדראפט 2020 ולשמור על התחזיות שמנבאות לו בחירה בטופ 10. כדי שזה יקרה, אבדיה צריך לשחק.

המסגרות השונות שבהן השתתף אבדיה העונה, כמו "כדורסל ללא גבולות", טורניר היורוליג לנוער, קבוצת הנוער של מכבי, ומשחקים עם בית ספרו "תיכון חדש" - בכולן הוא הרשים וכולן סייעו לזינוק במניותיו. אבל בשנת דראפט, מקבלי ההחלטות ב-NBA ירצו לראות כיצד אבדיה יכול לתפקד ברמות גבוהות יותר, ולא רק נגד שחקנים במחזור הגיל שלו.

בצד השני של המטבע, יש מי שטוען כי דווקא בגלל מיעוט הדקות של אבדיה ברמות הגבוהות - הוא מדורג גבוה כל כך בתחזיות. "כשאתה משחק על בסיס קבוע אתה אמנם מקבל חשיפה, אבל כך גם רואים את החסרונות שלך", מנתח אחד המאמנים בליגה. "עדיף לאבדיה להגיע לדראפט עם ממוצע דקות יותר גבוה בליגה, אבל לא הרבה יותר גבוה ביורוליג, כי הדראפט מבוסס במידה רבה על פוטנציאל, והפוטנציאל של אבדיה יישאר גבוה גם אם לא יקבל המון דקות בעונה הבאה".

מה יקרה בפועל - את זה עדיין קשה לנבא. מכבי ת"א לא הוכיחה את עצמה עד כה כמועדון שמסוגל לקדם שני פרוספקטים בעת ובעונה אחת (תרתי משמע), לנתח דקות גדול, בוודאי לא בעוד עונה שבה הקבוצה חייבת לייצר הצלחה ביורוליג. וכשזה יושב בראש, בסביבת זוסמן מגדירים את העונה הבאה כחשובה ביותר בקריירה הקצרה שלו עד כה. לתוך כל זה צריך להוסיף את החוזה הלא טוב, בלשון המעטה, שזוסמן מחזיק לשנתיים הקרובות במכבי, חוזה שאותו הוא רוצה לפתוח ולשדרג, והנה לכם מתכון לסיטואציה מורכבת.

זוסמן ייאבק איתו על דקות. אבדיה (אלן שיבר)
זוסמן ייאבק איתו על דקות. אבדיה (אלן שיבר)