זהירות, ירידה לפניך: מספרי הכישלון בהפועל
ההתקפה החורקת, המדד השלילי של הבכירים, חוסר היעילות והביתיות שכבר לא מורגשת. בדקנו דרך המספרים עד כמה הצרות של הפועל תל אביב עמוקות, וגם: איפה היא לעומת היורדות האחרונות מהליגה? הנתונים שעלולים להוביל את האדומים ופרנקו חזרה ללאומית
עונת 2018/19 של הפועל תל אביב, עד כה, היא מתחת לכל ביקורת. יש לה אמנם לא מעט נסיבות מקלות והיא גם יכולה להתנחם בעלייה לחצי גמר הגביע כעלה תאנה, אבל בשורה התחתונה, אף אחד במועדון - החל מההנהלה, דרך צוות האימון והשחקנים ועד אחרון האוהדים - לא חלם שהקבוצה שתהיה במאזן קטסטרופלי של 10:3. באמצעות חברת הסטטיסטיקה INSTAT, ניסינו להמחיש במספרים, עד כמה חלשה עד כה העונה של האדומים.
לא קולעים
הפועל תל אביב קולעת בסך הכל 78 נקודות למשחק, שלישית מהסוף בליגה, כשהיא מקדימה רק את מכבי אשדוד/באר טוביה ואת עירוני נהריה. בחישוב של נקודות ל-100 פוזשנים, הפועל מסיים עם 82.4 נקודות בממוצע, בעוד שהיריבות שלה, בממוצע, מעמידות 87.9 נקודות ל-100 פוזשנים. באופן כללי, כדי לסבר את האוזן, קבוצות התקפה טובות קולעות בין 90 ל-100 נקודות במדד הזה. הפועל, עיניכם הרואות, רחוקה מאוד משם.
אין צורך להרחיב על החשיבות ההולכת וגוברת של הקליעה לשלוש נקודות, בטח ובטח בכדורסל המודרני. ועל הרקע הזה, הפועל ת"א הוא פשוט קבוצת קליעה לא טובה: האחוז העונתי שלה מחוץ לקשת עומד 28% בלבד, כשהיא מקדימה רק את מכבי ראשון לציון המתאוששת ואת נהריה - זו שכבר סיימה משחק אחד עם 0 מ-26 לשלוש. הממוצע של היריבות של הפועל, אגב, עומד על 34.8%.
אבל האחוזים הללו בלבד לא מספרים את כל הסיפור של האדומים. כי זה לא סתם שהם "לא קולעים", ייתכן שפשוט אין להם את הכלים המתאימים לכך. אם יש נתון שיכול להעיד שבקבוצה מסוימת נמצאים קלעים טבעיים, זהו ה"קאץ' אנד שוט", כלומר, זריקה אוטומטית - תפיסת הכדור ושחרורו המהיר.
במדד הזה, הפועל נופלת בצורה משמעותית מהיריבות שלה: היא רושמת 11.4 זריקות בלבד של קאץ'-אנד-שוט בממוצע למשחק, מול 14.7 של היריבות שלה בממוצע. תוסיפו לכך את העובדה שהפועל ממעטת לבצע מהלכי פיק-אנד-פאפ (חסימה שאחריה החוסם מתגלגל החוצה לזריקה מחצי מרחק/שלוש נקודות) - 0.5 בממוצע בלבד למשחק ותקבלו קבוצה עם בעיית קליעה משמעותית.
שהרי, אם בוחנים את הסגל, אין בו כמעט קלעים טהורים. דאלאס מור ורפי מנקו, שהיו יכולים להיות כאלה, כבר לא שם. הגבוהים, פרט לתומר גינת, לא מהווים איום מבחוץ. ג'רל מקניל קולע אמנם ב-31 אחוז, אבל הוא חייב עזרה. והעזרה הזו היתה צריכה להגיע ממי שהובא על תקן של קלע פר אקסלנס - ג'מאל שולר, אלא שהמספרים שלו רחוקים מלהיות טובים. הוא קולע ב-31 אחוז מחוץ לקשת, בדיוק כמו מקניל, אבל מקניל הוא גם מנהל משחק, מוביל כדור וחודר מצוין. שולר, כאמור, הגיע כדי לקלוע מרחוק, ואת זה הוא לא עושה בינתיים.
לא פוגעים, גם מבחינה אישית
התייחסנו קודם לשולר, אז איתו נתחיל. הנתון הכי מדאיג מבחינתו הוא ה"נט רייטינג" - נוסחה המחשבת את ההפרש בין היעילות ההתקפית ליעילות ההגנתית של כל שחקן. ה"נט רייטינג" של הגארד אמריקאי עומד על 9.4-, הנמוך ביותר מבין כל השחקנים בקבוצה. הבעיה היא שפרט לריצ'ארד האוול, ששיחק העונה בחמישה משחקים בלבד (בעיה בפני עצמה) - כל השחקנים הבכירים (תומר גינת, רביב לימונד, אלאדה אמינו, ג'רל מקניל ושולר) בסגל של דני פרנקו - מעמידים "נט רייטינג" שלילי. גם לדבון אקון פרסל "נט רייטינג" שלילי (11.2-), אבל במקרה שלו מדובר במדגם (עדיין) לא מייצג, שכן הוא שיחק בשלושה משחקים בלבד.
מי שבולט כאן לרעה הוא לימונד, שאמנם פתח את העונה עם פציעה, אבל מעמיד את מספרי היעילות ההתקפית הנמוכים ביותר בקבוצה: 78.4. אם לא די בכך, אז מבין כל השחקנים שמשחקים 25 דקות ומעלה בהפועל, בדקות שבהן לימונד על הפרקט - הפועל קולעת הכי מעט - 51.1 נקודות. באספקט הזה בולט גם לרעה אלאדה אמינו, שאמנם משחק בממוצע 22 דקות, אבל בדקות הללו - הפועל קולעת בממוצע 41 נקודות בלבד.
גם במדד הפלוס-מינוס העונתי, אין לשחקנים הבכירים של הפועל יותר מדי במה להתגאות. האוול מעמיד יחס חיובי (2.3+), אבל כל היתר נמצאים על הצד השלילי של סקאלה: מקניל (0.7-), לימונד (3.8-), אמינו (4.5-), גינת (4.6-) ושולר "מצטיין" גם פה עם 5.9-. דווקא ים מדר הצעיר מעמיד פלוס-מינוס חיובי של 2.1+.
לא רצים
לחוסר היעילות בהתקפה יש לא מעט סיבות, המרכזית היא כאמור הקליעה, אבל יש נתון מסוים שגם הוא מלמד על התקפה חורקת, וזהו משחק הריצה - שגם שם, הפועל נופלת מיריבותיה. האדומים יוצאים ל-8 התקפות מעבר במשחק, לעומת 10 התקפות של היריבות. כפועל יוצא, היריבות משיגות 6 סלים בממוצע למשחק במתפרצות אלו, לעומת 4.8 של הפועל.
הגנה
ההגנה של הפועל ת"א היא לא הרעה בליגה, היא סופגת 84.1 נקודות - מקום טוב באמצע. העניין הוא שהיא מקבלת יותר מדי נקודות "קלות" - בטח ובטח מול הנקודות הקלות שהיא מייצרת בעצמה. בסך הכל היא היא סופגת 7.4 סלים מזריקות פנויות (Uncontested Shots), מול 4.1 שהיא קולעת. היריבות של האדומים קולעות ב-40 אחוז את אותן זריקות, והפועל? רק 29.6 אחוז.
גם אם פורטים את ההגנה לבודדים, אין יותר מדי בשורה בהפועל. היחס בין היעילות ההגנתית להתקפית שלילי אצל כולם, כשגם פה בולט שולר, שמציג את המספרים הכי פחות טובים: יעילות הגנתית של 92.3 וכמות של 59.9 נקודות שהיריבות קולעות בדקות שהוא נמצא על הפרקט - הכי גרוע בקבוצה. אמינו, שאמנם משחק פחות דקות, מתגלה דווקא כשחקן ההגנה היעיל ביותר, כשבדקות שלו היריבות קולעות 45.5 נקודות.
מי יציל את הבית שלי?
היכל קבוצת שלמה הוא לא אוסישקין, רחוק מכך, אבל לפחות בעונה שעברה - הפועל העמידה בו מאזן של 14 ניצחונות מול חמישה הפסדים. מה קורה העונה? האדומים סופרים כבר חמישה הפסדים - בשבעה משחקים בלבד. שני הניצחונות היחידים היו מול הפועל אילת, לפני שהתחברה ויצאה לרצף המטורף שלה, ומול נס ציונה - משחק בו הפועל רשמה קאמבק גדול במחצית השניה.
משחק הבית הבא של הפועל הוא הדרבי מול מכבי תל אביב, כשלאחר מכן היא תארח באולמה את מכבי ראשון לציון המשתפרת ואז את הפועל ירושלים, כשאת הסיבוב היא תסגור מול מכבי אשדוד. זה בטח לא הולך להיות קל.
תרד ליגה?
כרגע הפועל ת"א מעמידה 23% הצלחה במשחקי הליגה. אם היא תמשיך באותם אחוזי הצלחה, היא תסיים עם 7-8 ניצחונות, וזו סיבה לדאגה, שכן מאז שהליגה עברה למתכונת של 33 משחקים, רק קרית גת (שישה ניצחונות) ירדה עם מאזן פחות טוב. בשביל להיכנס לפלייאוף, מטרה די רחוקה כרגע, הרף המינימלי בשנים האחרונות עמד על 13 ניצחונות - יעד שהפועל רחוקה מאוד מלהגיע אליו.
היורדות בעשור האחרון (האחוזים משתנים כמובן בהתאם לכמות המשחקים באותה עונה):
מכבי חיפה (17/18) - 11 ניצחונות, 33%
קרית גת (16/17) - 6 ניצחונות, 18%
נס ציונה (15/16) -12 ניצחונות, 36%
גלבוע/גליל (14/15) - 9 ניצחונות, 27%
מכבי אשדוד (13/14 - סיימה אחרונה אך לא ירדה) - 7 ניצחונות, 24%
עירוני אשקלון (12/13) - 7 ניצחונות, 22%
מכבי חיפה (11/12) - 5 ניצחונות, 20%
עירוני אשקלון (10/11) - 6 ניצחונות, 22%
מה שצריך להטריד את הפועל זו העובדה שבליגה אין "יורדת בטוחה" כמו קרית גת ב-16/17 או אשקלון ב-12/13, ולכן האחוזים שבהם מחזיקה הפועל כרגע הם אחוזים של קבוצה שיורדת. בשביל להגיע לאיזור ה"בטוח" של 35 אחוזי הצלחה, היא תצטרך לנצח ב-9 משחקים מבין ה-20 שעוד נותרו לה. כלומר להכפיל, ואף יותר מזה, את אחוזי ההצלחה שלה עד לסיום העונה.