סוף ידוע מראש: כך התקפלה מכבי ת"א
ההבטחה של דייויד פדרמן ש"זה סופי", המאבק המשונה של שמעון מזרחי בנוגע לחוק הזר השישי והמחלוקות בקרב הבעלים שהובילו לגרירת ההחלטה. ההודעה על הקפאת הפיצול לא ממש מפתיעה, אבל פגעה באמינות. הצצה אל מאחורי הקלעים של הפארסה הצהובה
בוקר השמיני באפריל 2018, לא היה עוד יום בתולדות מועדון הכדורסל מכבי תל אביב. זה היה שובר שיאים אפילו בסטנדרטים של הצהובים, שהודיעו על מהלך היסטורי שבמסגרתו הקבוצה תת פצל לשני סגלים - אחד לליגה ואחד ליורוליג. הענף נכנס לתדהמה, התקשורת געשה, המנהלת נלחצה, והאוהדים? הם נשארו עם ערימה של סימני שאלה ולא קיבלו תשובות עד היום. לפניכם כל השתלשלות האירועים: כרוניקה של סוף ידוע מראש.
החגיגה מתחילה בשבת: מהרו להירשם לליגת החלומות ואולי תזכו במכונית
"ההחלטה היא סופית"
הכל התחיל מהודעת ווטסאפ מוקדמת בקבוצת העיתונאים של מכבי ת"א, ב-7:52 בבוקר ה-8 באפריל. "בוקר טוב לכולם", כתב סמנכ"ל התקשורת של המועדון רועי גלדסטון, "מוזמנים בשעה 10:30 למוזיאון היכל המכבים (היכל מנורה למטה). שיחה ללא מצלמות, אוף דה רקורד עם הבעלים. במהלך השיחה גם תימסר הודעה חשובה. תודה רבה ונתראה".
שעה קלה אחר כך חשפנו כאן באתר ערוץ הספורט את מהות "ההודעה החשובה": מכבי ת"א מתכוונת להודיע על פיצול הקבוצה לשני סגלים. בהמשך הבוקר הגיעו נציגים מכמעט כל כלי התקשורת כדי לשמוע על המהלך המהפכני מפי ראשי הקבוצה בעצמם. "היכל המכבים" שבמרתף היכל מנורה מבטחים נפתח בשיא הדרו, כיבוד כיד המלך הוגש לנוכחים, ואין ספק שהורגשה תכונה באוויר.
אחרי מינגלינג קצר, אט אט התיישבו קברניטי המועדון בכורסאות. במרכז ישבו שמעון מזרחי ואודי רקנאטי, מימינם ישבו דיוויד פדרמן, בנו דני ושי, בנו של אודי, ומצד שמאל התיישבה שדרת הניהול של הקבוצה, החל מהמנהל המקצועי ניקולה ווייצ'יץ' ועד המשנה למנכ"ל אלי דריקס. ב"יציע" סמוך נוסף התמקמו כמעט כל עובדי המועדון.
על המצגת ניצח גלדסטון, ולאחר מכן נערך דיון עם העיתונאים, שאותו ניהל בעיקר דיוויד פדרמן. "זה לא איום ולא בלון ניסוי", הבטיח הבעלים הוותיק, "ההחלטה היא סופית, אין כאן מקום למו"מ. זה מסר לירושלים ולכל קבוצה שרוצה להצליח באירופה. מצפים שקבוצות אחרות באירופה יילכו בעקבותינו".
אחרי שגם שאר הבעלים אמרו את דבריהם, רשות הדיבור ניתנה לווייצ'יץ'. המנהל המקצועי, שנשמר בצמר גפן ברמה התקשורתית, ולא התראיין כבר כשנתיים, דיבר בלהט: "זה צעד שאנחנו עושים מחוסר ברירה. אף קבוצה באירופה לא נאלצת להתמודד עם ההגבלות והחוקים שיש עלינו. היינו מכבדים כל שיטה וכל פורמט שהיו מונהגים בארץ, בתנאי שהם היו מבוססים על מה שקורה באירופה. באף מקום כבר כמעט אין חוק רוסי והכרעה בפיינל פור. הפתרון שמצאנו הוא אילוץ אבל הוא הטוב ביותר במצב שנוצר".
"למה אתם חושבים שזו מניפולציה?"
העיתונאים שהגיעו נותרו סקפטים והחשדנות באה לידי ביטוי בדיווחים, בטורים ובפרשנויות. כדי להתמודד עם הספק, מכבי שיגרה את מיטב נציגיה כדי לצאת במסע שכנוע בהיקף חסר תקדים: כמה שעות אחרי ההודעה שמעון מזרחי עלה לרדיו "חמש באוויר" וטען כי אמנם זה מהלך שנכפה על מכבי אבל כל הבעלים והמנהלים מאוחדים מאחוריו; אחראי קשרי הקהילה דורון ג'מצ'י הופיע ב"בוקר ספורט" יום אחרי ההכרזה וכשנשאל האם הוא יכול להתחייב שהפיצול ייצא אל הפועל ענה בביטחון: "בטח, סגור העניין. אוי ואבוי אם לא. מה רע, למה אתם מסתכלים על זה כמניפולציה?"
ב-20 באפריל מכבי שיחררה קובץ שאלות-תשובות עם המשנה למנכ"ל דריקס, שבו אמר, בין היתר: "הגענו למסקנה שעם המגבלות שקיימות רק על מכבי ת"א אל מול קבוצות הכדורסל האירופאי, יהיה נכון לפצל לשני סגלים… הרוטציות והליינאפים יהיו שונים בין שתי הליגות. ועדיין אנחנו נתמודד עם הגבלות שהיריבות שלנו ביורוליג לא מתמודדות איתן. זה תמיד יישאר, ללא קשר למידת ההשקעה. לכן נקים שני סגלים".
מסע השכנוע נמשך גם מאחורי הקלעים ואף בעוצמה חזקה יותר. בכל שיחת רקע, בכל ראיון, בכל התייחסות - במכבי דאגו להזכיר את ההחלטה שקיבלו. מה שהיה נראה בהתחלה כמו עלייה על עץ גבוה, המשיך כטיפוס לגורד שחקים. אשליית הפיצול תוחזקה היטב, ומכבי התייחסה בביטול לכל "סולם" שהוגש לה כדי לחזור בה.
כך למשל, מיד עם תום שביתת השחקנים, שהסתיימה בהבנות שבעונה הקרובה יהיה אפשר לרשום שישה זרים לצד חוק רוסי - מצב טוב בהרבה מזה שהוצג במצגת של מכבי עצמה - במכבי דאגו לקיים שיחות רקע עם עיתונאים ולהדגיש שאף שינוי למעט ביטול מוחלט של ההגבלות על זרים לא יבטל את החלטת הפיצול.
מי שנלחם על הזר השישי היה שמעון מזרחי. כשכותב שורות אלו התקשר אליו כדי לשאול בשביל מה הוא נאבק בחירוף נפש על הזר השישי, אם בכל מקרה הפיצול נותר בעינו, מזרחי אמר את המשפט הבא: "קח בחשבון שלא כל תדרוך שמועבר לעיתונאים מקובל על כל הבעלים".
מי כאן הפייק?
כעשרה ימים קודם לכן, דיווחנו כאן על חילוקי דעות בין דיוויד לדני פדרמן בנוגע לפיצול, וכי בזמן שדני דוחף להוציא אותו אל הפועל, דיוויד חזר בו. הידיעה התבססה על כמה וכמה מקורות, חלקם בכירים בתוך מכבי, שדיברו בפתיחות על המתיחות בתוך המועדון סביב נושא הפיצול. אלא שבמכבי מיהרו להכחיש את הידיעה, והגדילו לעשות יום אחר כך כשהוציאו הודעת "פייק ניוז" על הדיווח. הודעות דומות, אגב, הוצאו בעקבות כתבות באתר "וואלה! ספורט" בנוגע לפיצול.
ביותר מהזדמנות אחת בחודשיים האחרונים, כאשר עיתונאים בדקו מול מחלקת הדוברות של מכבי ת"א מה קורה עם הפיצול, הם נענו כי "החלטת המועדון מה-8 באפריל עומדת בעינה". הקיץ החל, ההחתמות באו, אבל סימנים לפיצול, כמו מינוי מאמן נוסף והחתמה מסיבית של ישראלים - אין. אבל העיקר ש"ההחלטה עומדת בעינה". גם בימים האחרונים, כשהיה ברור שרעיון הפיצול מת, היו גורמים בקבוצה שדאגו להדגיש שלא הוחלט דבר, ואף טענו כי קיימת תוכנית שלפיה אפשר להוציא את הפיצול לפועל בתוך עשרה ימים.
דבר אחד עדיין לא ברור: האם ראשי מכבי רקחו את אשליית הפיצול מבעוד מועד כאיום סרק, או שמא בשלב מסוים היתה כוונה אמיתית להוציא את היוזמה לפועל. ייתכן שהאמת היא אי שם באמצע: שמעון מזרחי, למשל, כך על פי מקורות בתוך מכבי, לא תמך במהלך מהרגע הראשון אבל נאלץ ליישר קו עם שותפיו כלפי חוץ; מצד שני, השיחות של מכבי עם ליגת ה-VTB בנוגע להצטרפות למפעל היו ממשיות.
אז מה קורה עכשיו? מכבי ת"א, המועדון שתדמיתו היא אחד הדברים החשובים ביותר שלו, מתמודד כעת עם בעיית אמינות חריפה. למה שהעיתונאים, שעובדים עם הקבוצה על בסיס יומיומי, יאמינו כעת למילה שיוצאת לראשי הקבוצה מהפה? והרבה יותר חשוב מכך, כיצד האוהדים, שבמשך ארבעה חודשים הולעטו בכך שיהיה פיצול, ושמעו הסברים בלתי פוסקים כיצד המהלך ייצא אל הפועל, אמורים כעת לתת את מבטחם באנשים, שלא היו כנים איתם מהרגע הראשון והשתמשו בדעת הקהל כדי לנסות להשיג יעדים מול מנהלת הליגה או מול ועדת שרעבי?
בפארסה הזאת אין אשם אחד. כולם במכבי ת"א אשמים. ניקולה ווייצ'יץ', לא בחל בשום אמצעי כדי לתרץ את הכשלונות הקולוסאליים שלו בבניית הקבוצה בשנים האחרונות והפעם סימן את "החוקים" כמקור כל הרע שקורה למכבי; שמעון מזרחי נותר חסר כוח פוליטי כדי להתנגד ליוזמה ההזויה ונאלץ ליישר קו; דיוויד פדרמן, למרות ההכחשות הנמרצות, זיגזג לאורך כל הדרך, ואם להאמין לגורם במנהלת הליגה, "עשה את מה שהוא עושה הכי טוב, שזה להגיד לכל אחד בדיוק את מה שהוא רוצה לשמוע ואחר כך לעשות כרצונו";
דני פדרמן, שעל פי מקורות בתוך הקבוצה היה מהוגי רעיון הפיצול, אולי היה מהבודדים במכבי שבאמת ניסה לגרום לו לקרות אך לבסוף לא הצליח; אנשי הנהלה כמו אלי דריקס ודורון ג'מצ'י שעשו הכל כדי לשכנע את האוהדים בדבר שעמוק בפנים כנראה ידעו שלא יקרה; וסמנכ"ל התקשורת גלדסטון שדאג כמעט בכל יום להחזיק את יוזמת הפיצול בחיים, והתעלם באלגנטיות מכל סולם שאיפשר לקבוצה לרדת מהעץ. כולם ביחד, וכל אחד לחוד, אחראים כעת לאמינות של מכבי ת"א מול האוהדים שלה והתקשורת.
טוב יעשו במכבי אם יתפנו כעת חשבון נפש, וישקיעו את מיטב זמנם ומרצם במחשבה כיצד לבנות קבוצה מנצחת, על המגרש, ובעיקר, כיצד להחזיר את מכבי לגדולתה, לזו ש"לא רואה בעיניים" במקום זו שמנסה לעבוד על כולם בעיניים.