רול פלייר: הכירו את הרכש החדש של מכבי
שיחק עם ווסטברוק במכללה ובעל ידית קטלנית, אבל לוקה בהגנה. אחרי אוסף השחקנים מנופחי האגו אשתקד, מייקל רול מגיע למכבי ת"א כשחקן משלים. בגיל 30, הפעיל החברתי שמרבה לצייץ והפך לאהוב בטוניסיה מחפש תואר ראשון בקריירה דווקא בישראל. פרופיל
כשמייקל רול שיתף פעולה עם ראסל ווסטברוק וקווין לאב לפני 10 שנים במכללת UCLA, ספק אם הוא דמיין שהוא יגיע בגיל 30 להיכל ביד אליהו. האיש שהיה חלק מהדורות הכי מפוספסים של המכללה המעוטרת, אף פעם לא היה זה שמשך את תשומת הלב, וגם לא זה שעמד במרכז. לא בארה"ב, לא בבלגיה, לא בספרד, לא בטורקיה וגם לא בטוניסיה.
הוא מעולם לא זכה בתואר, אבל גם אף פעם לא הוגדר כעקב אכילס של הקבוצות בהן שיחק. שחקן של מאמן, כזה שלא ישנה לו אם יתחיל בחמישייה או ימתין על הספסל, העיקר שהקבוצה תנצח. לא תשמעו ממנו כותרות מפוצצות וגם לא סכסוכים עם מאמנים או קולגות, ואולי זה גם מה שמכבי ת"א מחפשת בו. בגיל 30 מייקל רול נוחת במכבי ת"א מתוך הבנה שכדי להימנע מכישלון כמו שהיה בשנה שעברה, יש צורך גם בשחקנים כאלה, שלא יחפשו לגנוב את ההצגה, אלא שפשוט יהיו שם בשביל הקבוצה. הכירו את הרכש הלא נוצץ, שמסמן את שינוי המגמה של הצהובים.
לא מחפש להיות מנהיג
5 שנים בילה מייקל רול ב-UCLA, אותן סיים ללא אליפות. 3 פעמים העפיל לפיינל פור, אבל לנוכח כוכבי העל שהיו סביבו, זה היה פספוס ענק. בארבע השנים הראשונות הוא היה שחקן רוטציה שצופה בכוכבים דוגמת ארון אפללו, סדריק בוזמן וג'וש שיפ תופסים את מקומו, אבל לו זה לא ממש הפריע, הוא חיכה להזדמנות שהגיעה בשנתו החמישית והאחרונה במכללה. "לא ראיתי את עצמי כמישהו מוביל", הוא סיפר אז למרות שהיה השחקן הכי מנוסה במכללה, "הבנתי שבשנה האחרונה שלי מצפים ממני ליותר ולכן עבדתי בהתאם. זרקתי 500 פעמים ביום, התאמנתי בבוקר ובערב כי הבנתי שהכדור יהיה אצלי בידיים יותר זמן ואקח זריקות חשובות. הייתי חייב לעבוד על עצמי".
והעבודה השתלמה, כמות הדקות קפצה בחצי וגם התרומה שלו עלתה משמעותית. מממוצע של 6.69 נקודות, רול קפץ ל-14 נקודות למשחק במה שסידר לו הכרה כשחקן משמעותי. "רול הוא השחקן הכי יציב בקבוצה", מאמנו במכללה, בן הולואנד החמיא לו, "היה כיף לראות איך הוא השתפר והפך לשחקן שלם. הוא עשה כאן קריירה גדולה שראויה לציון וייכנס לעד להיכל התהילה של המכללה".
ב-UCLA הוא שיתף פעולה עם טיילר האניקט, שהוזכר כמועמד להגיע אף הוא למכבי ת"א בקיץ. אקס נס ציונה דיבר על רול בהערצה: "בכל פעם שהוא זורק, זה מרגיש שהוא הולך לקלוע. איתו הרגשנו כאילו אנחנו משחקים עם שישה שחקנים. הוא נתן הכל בהגנה ובהתקפה, וזו הייתה זכות לשחק לצידו".
על קו טורקיה-ספרד
הגארד חלם להגיע ל-NBA אבל לא נבחר בדראפט במה שגרם לו להתחיל את הקריירה האירופית שלו במדי בורנובה בלדיה מטורקיה. עונת בכורה מוצלחת בה רשם 14.9 נקודות בממוצע למשחק, סידרה לו מעבר לאנטוורפן, אותה הוביל עד לגמר הגביע הבלגי. מה שייזכר יותר מהכל הוא דווקא משחקו הפרידה שלו מאנטוורפן. "שיחקתי עם יד שבורה בשביל המאמן. ניסיתי לעשות הכל, אבל זו הייתה היד הקולעת שלנו. לצערי הפסדנו, אבל זה היה שווה את המאמץ", הוא סיפר בצניעות.
רול המשיך להתפתח והפך לשחקן הרבה יותר שלם, כאשר בעונת 2012 הוא נחת בסראגוסה כמחליפו של ברייסי רייט, אקס הפועל ירושלים. האמריקני היה האיש החם של הספרדים מחוץ לקשת, כשבשנתיים העמיד 10.9 נק' ו-2.2 אסיסטים בממוצע למשחק. משם הוא המשיך לעונה פושרת בטלקום טורק, כש-2015 הייתה משמעותית בשבילו בגלל החלטה מפתיעה במיוחד שקיבל.
בתקופתו באנטרוופן הוא הכיר את סאלח מג'רי, שחקן דאלאס מבריקס, שנחשב אז לאנונימי. השניים שמרו על קשר גם אחרי שרול עזב, כשבאותה שנה הטוניסאי קבע פגישה משולשת, בה נכחו הוא, רול ומאמן נבחרת טוניסיה נכחו. "המאמן דיבר איתי וסיפר לי שהוא מכיר אותי וחושב שאני יכול להיות זה שיוביל את הנבחרת למשחקים האולימיפיים", רול סיפר, "טוניסיה זו מדינה מדהימה וקיבלו אותי בצורה טובה, זו הייתה החלטה מצויינת שסיפקה לי עוד חוויה בקריירת הכדורסל שלי".
רול השתלב בטוניסיה כיד ימינו של מז'רי, עזר לה לזכות במדליית ארד באליפות אפריקה, אבל לא הצליח להעפיל למשחקים בריו דרך הטורניר הקדם אולימפי. "לאמריקאים יש קושי להשתלב במקומות עם תרבות שונה, אבל אני מקרה שונה. למדתי את התרבות הטוניסאית וקיבלו אותי יפה מאוד. באתי לכאן כדי לעזור לאחרים להפוך ליותר טובים. אני רוצה להודות למז'רי שהכיר בפני את טוניסיה. אני חושב שהוא מקור לגאווה לאומה שלמה ואני שמח שהוא השתלב ב-NBA". אגב, חברו של רול לנבחרת, היה במרכזה של תקרית דיפלומטית במהלך משחק של ריאל מדריד, כשב-2014 סירב ללחוץ ליוגב אוחיון את היד במהלך משחק מול מכבי ת"א ביורוליג.
עונת השיא של רול התרחשה מיד לאחר אותו קיץ, וזאת אחרי שעבר לבויוקצ'קמצ'ה הטורקית, בה רשם 16.3 נקודות בממוצע, שסידרו לו מקום באולסטאר המקומי. לאחר ההדחה של קבוצתו מהפלייאוף הטורקי, קוצ'ה לבוראל פנתה אליו כדי שיחזק אותה בפלייאוף הספרדי. שם אגב הוא התמודד במאצ' אפ ישיר מול אחד, די ג'יי סילי. אקס מכבי ת"א כיכב במפגש הראשון עם 18 נקודות על רול, שיעדיף לשכוח את המשחק הזה. יחד עם זאת, בהמשך הרכש החדש של הצהובים התעשת ועזר ללבוראל לנצח את הסדרה. בסדרת חצי הגמר הליגה הספרדית לבוראל פגשה את ברצלונה, מולה הודחה בסדרה בה רול לא ממש השפיע.
בעונה האחרונה רול עבר לבשיקטאש והיה חלק מעונה נהדרת, שנעצרה רק בהפסד בסדרת הגמר מול פנרבחצ'ה, שגם זכתה ביורוליג. האמריקני/טוניסאי היה חלק בלתי נפרד מההצלחה של קבוצה שמעטים ציפו ממנה שתגיע להישג הזה. 11.2 נקודות, 4.6 אסיסטים ו-2.9 ריבאונדים היו לרול, כולל 35% מרשימים מחוץ לקשת ו-89% מקו העונשין, כשיותר מכל ניכר שיתוף הפעולה שלו עם הסנטר, ולדימיר שטימאץ', שהוזכר אף הוא כמועמד להגיע למכבי ת"א.
אז איזה שחקן מכבי ת"א מקבלת?
כמו שכבר הבנתם, לא מדובר בשחקן נוצץ במיוחד, אבל כזה שמבחינה התקפית נותן מספרים שיכולים להיות שוברי שוויון. רול הוא שחקן מאוד מגוון מבחינה התקפית, ומחזיק באחוזים מצוינים מהשדה, הוא יודע להפעיל את שחקני הפנים בצורה טובה, אבל ספק אם הוא מיועד להיות שחקן חמישייה בקבוצה בעלת שאיפות כמו מכבי ת"א.
החיסרון הגדול של רול הוא היעדר האתלטיות. שואו טיים לא תראו מהרכש החדש וגם הגנה אגרסיבית לא תהיה שם. עבודת הרגליים של האמריקני לוקה בחסר, ועל כך יעיד אנדרו גאודלוק, שכיכב בסרטון ויראלי, בו עשה צחוק מרול, שפשוט לא הצליח להתמודד עם האקס הצהוב ששיחק אז בפנרבחצ'ה. למרות שהוא גארד, הצהובים ייהנו מרול יותר אם ישחק כ-2 או 3 ולא כמוביל כדור מובהק. במקרה כזה, טייריס רייס ויוגב אוחיון (אם יובילו את הקו האחורי הצהוב) הם אלו שייקחו את המושכות, וג'ון דיברתולומאו ורול אמורים לשמש ככוח משמעותי מחוץ לקשת.
בווידאו: גאודלוק מתעלל במייקל רול
נדמה שמעל הכל, היתרון של רול הוא דווקא האופי שלו. אחרי עונה בה שחקן כמו ויקטור ראד, שהגיע רק בגלל פציעתו של קווינסי מילר, טען מעל כל במה שהוא השחקן הטוב במכבי, הצהובים מקבלים שחקן קבוצתי, כזה שלא מחפש לגנוב את הפוקוס, וחושב על הקבוצה לפני הכל. האמריקני מעולם לא יצא כנגד חבריו לקבוצה או מעסיקיו, גם כשבילה זמן ממושך על הספסל. אם תרצו, סוג של ג'ו אינגלס בעמדת גארד, כזה שיוסיף אלמנט התקפי, אחד שיודע למסור ויבנה מרקם חברתי חדש בהיכל שמשווע לקבוצה מגובשת ולא שסועה.
"הניסיון שלי עוזר לי להבין סיטואציות בצורה טובה יותר", סיפר השחקן שאחראי להכי הרבה אסיסטים בבשיקטאש השנה, "העונה בבשיקטאש הייתה פחות טובה מבחינה אישית, אבל אני לא משנה, אלא הקבוצה. אני מסוגל ליותר, אבל גם יודע לזוז הצידה כשיש שחקנים מוכשרים. ברגע שיש כזה פוטנציאל מסביבי, אני יודע לעזור לו לבוא לידי ביטוי בצורה טובה יותר".
מלבד השחקן שהוא, מכבי ת"א מקבלת דמות פעילה במיוחד ברשתות החברתיות, חובב מושבע של ה-NBA, וכזה שמתמוגג מההתפתחות של חברו למכללה, ראסל ווסטברוק. העונה, האמריקני הספיק גם להיות פעיל חברתית, שפירסם פוסט בו ביקר את היורוליג על כך שאישר לכוכב האדום בלגרד לשחק ביורוליג: "איך יכול להיות שמועדון שלא משלם משכורות מקבל פרס בדמות הגעה ליורוליג? זה לא הוגן". רק לאחרונה הוא שוב התבטא בנושא בראיון שהעניק לפודקאסט של אנתוני גודס: "צריך שיהיה גוף שיפקח על תשלום משכורות לשחקנים באירופה. השחקנים צריכים להרגיש מוגנים בכל מקום בו הם משחקים".
מבחינה בינלאומית, ייתכן שההחלטה של רול לשחק בישראל גם תסיים את הקריירה מבחינתו בנבחרת טוניסיה, כשייתכן וההתאחדות, שספורטאיה נמנעים מלשחק מול ישראלים במסגרת אולימפיות, לא תקבל את זה ששחקן שלהם מככב בארץ הקודש. לרול זה ככל הנראה לא ממש יפריע, שכן מעולם לא הייתה לו זיקה כזאת או אחרת למדינה הערבית. כעת הוא מקבל את ההזדמנות הגדולה בקריירה, כשחקן לגיטימי בקבוצה ששואפת להגיע הכי רחוק ביורוליג. מכבי ת"א תקבל שחקן שהוכיח שהוא יכול להתאים למעמדים האלה, והאמריקני בעל האזרחות הטוניסאית, יקבל בגיל 30 הזדמנות לזכות בתואר ראשון בקריירה.