בעל הבית לא משתגע: מכבי חיפה חושבת בקטן

דואג שישלחו למאמן מייל עם הערות בסוף משחק, מקצץ בכל המחלקות, מתנגד לאירופה והקהל לא מגיע הרבה בגללו, אבל לפחות הוא פוגע בינגו ברכש. ג'ף רוזן החזיר את חיפה לתודעה בדרכו המיוחדת, אך ספק אם זה מספיק לקפיצת מדרגה. אליפות והתיאבון ייפתח?

אור ריטר
אור ריטר

תגיות: ג'ף רוזן

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

מכבי חיפה רחוקה 40 דקות מאליפות שניה תוך ארבע שנים ואם תשאלו את אנשי ואוהדי הקבוצה, מדובר בלא פחות מנס. הירוקים עשו היסטוריה כשהפכו לקבוצה הראשונה שמדיחה מהמקום השמיני את המוליכה בסדרת פלייאוף, הדהימו את מכבי ת"א בהיכל שלה בחצי הגמר ויכולים לקנות את עולמם מול הפועל ירושלים הערב, אז למה אף אחד במועדון לא מאמין שהקבוצה יכולה לעשות קפיצת מדרגה ולהוות אלטרנטיבה אמיתית למכבי ת"א והפועל ירושלים? התשובה היא אחת - ג'ף רוזן.

  • הערב ב-21:05: גמר הפיינל פור בין מכבי חיפה להפועל ירושלים

הבעלים האמריקאי, שרכש את הקבוצה בדיוק לפני עשור, אמנם החזיר את הקבוצה למרכז הבמה של הכדורסל הישראלי, אבל שלא תטעו - אין לו כמעט שאיפות מקצועיות. הוא לא חולם להדיח את מכבי ת"א וירושלים מהשליטה המוחלטת שלהן בענף, הוא לא מתלהב לשחק באירופה ואפילו גמר הזה נחת עליו כמו רעם ביום בהיר. אליפות? העונה? מי בכלל חשב על זה?

רוזן רכש את מכבי חיפה בקיץ 2007 ובשנים הראשונות הוא השקיע סכומים לא מעטים, גדולים הרבה יותר מהסכומים אותם הוא משקיע כיום. למשל, בעונת 2008/9, שנחשבת לאחת העונות המוצלחות בשושלת של רוזן עם שמות כמו דורון פרקינס ודבון ג'פרסון, התקציב של מכבי חיפה הוערך בכ-10 עד 12 מיליון שקלים. בעונות האחרונות, התקציב של מכבי חיפה הוא בין 7 ל-8 מיליון שקלים. בראייה לאחור, התקציב של מכבי חיפה מתחילת עידן רוזן ועד היום קוצץ בכ-25 עד 30 אחוזים. בדרך כלל קבוצות רק מגדילות את ההשקעה עם השנים, אבל לא אצל רוזן.

לא מגדיל את ההשקעה. רוזן (מנהלת הליגה)
לא מגדיל את ההשקעה. רוזן (מנהלת הליגה)

"הוא מקצץ בכל דבר אפשרי כמעט", אומרים אנשים בסביבת המועדון. תאמינו או לא, אמנם העונה עדיין לא הסתיימה, אבל רוזן כבר מתכנן קיצוץ מאסיבי ורוחבי בעונה הבאה ולא רק בגזרה המקצועית. עובדים במועדון טוענים שרוב בעלי התפקידים במכבי חיפה כבר התבקשו לקצץ בין 10 ל-15 אחוזים משכרם בעונה הבאה. המטרה של רוזן היא אחת - לנסות ולשמור על ההישגים הקיימים, אך במקביל להוציא כמה שפחות כסף מהכיס האישי שלו וזה עובד. אם בשנים הראשונות רוזן היה מוציא מכיסו כ-5 מיליון שקלים, כיום הוא מוציא בין 2 ל-3 מיליון בלבד.

ההיגיון של רוזן ברור. המטרה שלו היא לשמור על קבוצה יציבה ושהוא לא יצטרך להביא יותר מדי כסף מהבית, אז איך אפשר בכלל לדבר על בניית קבוצה גדולה שתקרא תיגר על מכבי ת"א והפועל ירושלים? את מה שכולנו הבנו רק לאחרונה, רוזן הבין הרבה קודם - בשיטה הנוכחית בליגת העל הוא יכול להשקיע גם סכומים נמוכים ולהגיע לגמר. הוא יכול להחתים זרים מצחיקים, להיפטר מהם מהר מאוד וכמו שעשה העונה - לצרף חמישה זרים חדשים, להשתחל לפלייאוף ולזכות בכל הקופה.

בניגוד למה שרבים חושבים, רוזן הוא לא אוליגרך גדול. הונו מוערך בכ-200 מיליון דולר, שהושגו מרשת חנויות של כלי כתיבה וצעצועים בארה"ב שנקראת "רוז ארט". את הרשת הקים ופיתח אבא של רוזן ויחד הם מכרו אותה בכ-300 מיליון דולר. מאז הוא הספיק להפסיד לא מעט כסף בגלל נפילת הבורסה בארה"ב, הפסד שקבוצת הכדורסל של מכבי חיפה הרגישה על בשרה. "הרבה אנשים טועים. הכסף מעניין מאוד את ג'ף רוזן. לפעמים הוא עשה לשחקנים בעיות והפיל משאים ומתנים בגלל 2,000 דולר", מספר גורם המקורב לקבוצה.

רוצה קבוצה יציבה, בלי השקעה יוצאת דופן (מנהלת הליגה)
רוצה קבוצה יציבה, בלי השקעה יוצאת דופן (מנהלת הליגה)

ההעפלה לגמר לפני שלושה ימים העלתה שוב את עניין ההשתתפות באירופה. רוזן לא מתלהב, בעיקר כי הוא הפסיד לא מעט כסף בפעמים הקודמות שמכבי חיפה שיחקה באירופה, אבל הניצחון על מכבי ת"א כן שינה משהו במחשבה שלו. פתאום במכבי חיפה מתחילים לשקול את האפשרות של ליגת האלופות של פיב"א, המפעל בו מכבי ראשל"צ שיחקה בו העונה, אבל רק בתנאי שהירוקים יתחילו את דרכם כבר בשלב הבתים ולא ייאלצו לשחק במוקדמות. למה? כי בזמן המוקדמות, מכבי חיפה אמורה להמריא למסע הקיץ השנתי שלה בארה"ב ולשחק משחקי ראווה מול קבוצות ה-NBA.

מה שבכל זאת מפתה את רוזן להשתתף באירופה זה מענק בגובה שני מיליון ש"ח למי שתשתתף בליגת האלופות, אבל הוא בשום פנים ואופן לא יהיה מוכן לוותר על המסע לארה"ב, מה שהביא לביקורות רבות כלפיו וכלפי הקבוצה. "בהתחלה זה היה נחמד, זה היה וואו שקבוצה ישראלית משחקת ב-NBA", מספר הגורם. "הטיול הזה הוא חוויה, אבל כשעושים את זה כל שנה זה כבר לא ביג דיל ומרגיש מיותר. הם די מקבלים שם בראש ואני לא יודע מה הערך של זה. בשנה שעברה למשל הם נסעו בשביל משחק אחד, הובסו ב-50 נקודות, חזרו למשחק ליגה בישראל והפסידו. זה היה נחמד אם זה לא היה בא על חשבון הליגה או אירופה, אבל זה לחלוטין פוגם בהכנות לעונה".

אז למה ההתעקשות לקיים את המסע הזה שוב ושוב? "ג'ף אוהב מאוד את התקשורת. כשהוא מגיע עם מכבי חיפה למשחק נגד הקליפרס, בלוס אנג'לס מראיינים אותו לעיתון הספורט המוביל בעיר. בארה"ב אף אחד לא יודע מי הוא כי רק בשכונה שלו במיאמי יש לפחות 20 אנשים יותר עשירים ממנו, אז פתאום מראיינים אותו ונותנים לו במה. זה היה החלום שלו כבעלים של קבוצה. לזכותו ייאמר שהוא לא מרוויח מזה כסף משמעותי, אבל הוא אחד שאוהב להתחכך. גם כשהיה מגיע לארץ הוא היה אוהב להיפגש עם שרים ובעלי תפקידים. בארה"ב הוא נפגש המון עם בעלי קבוצות ב-NBA ואנשים חזקים עם כסף".

בינתיים הם לא באירופה (מנהלת הליגה)
בינתיים הם לא באירופה (מנהלת הליגה)

רוזן, שאמר יותר מפעם אחת לאנשים בקבוצה שמאמן תפקידו להעביר אימונים ולבצע חילופים במהלך משחק ולא יותר, מנהל את מכבי חיפה די בשלט רחוק ולכן מינה אדם מטעמו בשם פדריקו ברודסקי. מדובר במאמן כדורסל ילדים שהיגר מדרום אמריקה למיאמי, הפך לאדם קרוב לרוזן וקיבל ממנו תפקיד - להיות הסקאוט והסמכות המקצועית הבכירה במכבי חיפה.

עד כמה בכירה? עד כדי כך שמאמן הקבוצה מקבל אחרי כל משחק מייל עם הערות - מה היה טוב, מה לא ואיפה הוא צריך להשתפר מבחינת לקיחת ההחלטות והטקטיקה תוך כדי המשחק. היו מאמנים שלא הסתדרו עם זה כמו דני פרנקו שעזב אחרי שנה, אבל עופר רחימי ורמי הדר למשל כן הסכימו להתמודד עם זה. שניהם היו עוזרי מאמן וידעו מראש את המצב. הם היו חייבים לקחת צ'אנס עבור הקריירה שלהם ולכן הסכימו לעבוד בשיטה המוזרה הזו.

ברודסקי גם אחראי לרכש במכבי חיפה והוא עובד בשיתוף פעולה עם סוכן השחקנים, קלאודיו פריירה, שנחשב לאחד השליטים בשוק הדרום אמריקאי. את דונטה סמית', למשל, הוא מצא אחרי שכיכב במקסיקו ופורטו ריקו, כמו גם גרגורי ורגאס שהגיע אחרי שבנה לעצמו מוניטין בוונצואלה.

שאלת מיליון הדולר היא איך רוזן הקוסם משיג בול פגיעה עם רוב הזרים שלו, אז התשובה פשוטה. המשכורות בדרום אמריקה נמוכות מאוד ורוב השחקנים המובילים מרוויחים בקושי מחצית ממה שמוצע לזרים במכבי חיפה, לכן ההצעה להגיע לישראל קוסמת. מדובר בהימורים נמוכים ובעסקאות שהן לא יקרות מדי ועל כך תעיד העובדה שסמית' הוא הזר שהרוויח הכי הרבה אי פעם במכבי חיפה - 220 אלף דולר לעונה, סכום מצחיק לעומת המשכורות במכבי ת"א וירושלים.

מה שעוד מפריע באידיאולוגיה של רוזן זו העובדה שהוא לא נלחם מספיק להשאיר את השחקנים המובילים שלו. מעל כולם כמובן עומד דונטה סמית' שעזב בקלות להפועל ירושלים, אבל אם תשאלו אוהדים של מכבי חיפה להם דווקא מפריעות העזיבות של שחקנים כמו חנן קולמן ואלכס צ'וברביץ'. למרות שהם היו נהדרים במכבי חיפה, התחברו לקבוצה והקהל אהב אותם, רוזן לא היסס לוותר עליהם בגלל פער של 20 אלף דולר.

כנראה שיעזוב. דיברתולומאו (מנהלת הליגה)
כנראה שיעזוב. דיברתולומאו (מנהלת הליגה)

כמו שאתם מבינים, רוזן סופג ביקורות רבות על ההתנהלות שלו וצורת העבודה במכבי חיפה, אבל בסופו של דבר במבחן ההצלחה הוא עומד. הוא בנה מחדש את מכבי חיפה מאפס, הגיע לארבעה גמרים ויכול לזכות בצלחת אליפות שניה תוך ארבע שנים, כך שהוא מקבל חיזוק לשיטת העבודה שלו, אז למה העסק בכל זאת לא מצליח להתרומם שלב אחד למעלה ואיך הצלחה כמו מכבי חיפה בשנים האחרונות, מועדון שיש לו גרעין אוהדים ענקי, לא מסוגלת למשוך יותר מכמה אלפים בודדים לרוממה?

"אם יש סיבה למה אין קהל, זה ג'ף רוזן", טוען הגורם. "הוא פשוט בועט בדלי. אחרי שהקבוצה זכתה באליפות ב-2013, אוהדים רבים התאהבו בה ורצו להגיע לתמוך גם בעונה לאחר מכן, אבל הוא ויתר ללא קרב על כל השחקנים, זרק את המאמן בראד גרינברג ופתאום הכל הלך לאיבוד. אותו דבר עם רמי הדר, שעשה ניסים בקבוצה.

מכבי חיפה בתקופת הדר הייתה בצמרת הגבוהה ואמנם לא הגיעה לפיינל פור, אבל הציגה יכולת טובה מאוד והקהל תמך בה. אז הגיע ג'ף, ויתר על קולמן וצ'וברביץ' בקלות, לא ניסה אפילו להשאיר את גרגורי ורגאס (שאח"כ חזר) ושוב צריך להתחיל הכל מחדש. האוהדים איבדנו סבלנות ואם תוסיף לזה את החרם של ארגון "הקופים הירוקים", תבין למה חלק גדול מהקהל נשאר בבית".

בין אם מכבי חיפה תזכה באליפות ובין אם לא, הקיץ הקרוב יהווה מבחן גדול עבור ג'ף רוזן. כדי להוכיח שהוא למד מטעויות העבר, הבעלים יהיה חייב להשאיר את ורגאס עונה נוספת ולפחות להראות שהוא נלחם על ג'ון דיברתולומאו, שמסיים חוזה הקיץ ומחוזר נמרצות ע"י מכבי ת"א וירושלים. גם שחקן כמו עמית שמחון אמנם מחזיק בחוזה לעונה הבאה, אבל יהפוך לשחקן מאוד מבוקש בקיץ ויהיה מעניין לראות מי מהם יישאר בסגל. אם רוזן ימשיך שלו, רוממה יישאר ריק ומכבי חיפה, גם אם תהיה אלופה, תישאר תקועה במקום לפרוח ולצמוח.

הקהל הירוק רוצה קבוצה תחרותית (יוסי שקל)
הקהל הירוק רוצה קבוצה תחרותית (יוסי שקל)