פתאום קם אדם: ללאנה וחשיבותו לליברפול
קראו לו 'פלופ' שעלה 25 מ' פאונד, אך העונה אדם ללאנה שידרג את עצמו בכל אספקט. המספרים שעלו, הלחץ הבלתי פוסק והיכולת להפוך את השחקנים שמסביבו לטובים יותר הפכו אותו לשחקן החשוב ביותר במערך של יורגן קלופ. על קשר שלקח את עצמו בידיים
ללאנה, אדם ללאנה. 'עוד שחקן אנגלי בינוני שנקנה בסכום מופרז בגלל היותו אנגלי', זה משפט שהיה אפשר לשמוע כמעט מכול אוהד ליברפול בקיץ 2014 אחרי שהמייטי רדס שילמו תמורתו 25 מיליון פאונד לסאות'המפטון. בשנה וחצי הראשונה שלו בליברפול הוא אכן הצדיק את המשפט הזה, וזכה לכינוי שחקן "הכמעט", זה שקרוב לעשות את הדברים כמו שצריך, אבל לא מצליח.
הסיומת של הכישרון האנגלי גרמה למיליוני אוהדים ברחבי העולם לתפוס את הראש ולהתפלא איך הוא הצליח להחטיא, כשגם חוסר היציבות שלו לא תרמה לעניין. לצד הופעות מרשימות, הוא התאפיין בלא מעט משחקים חלשים, דבר שגרם לשאלה האם ללאנה הוא לא "פלופ" שעלה 25 מיליון פאונד.
מאז הגעתו של קלופ, הכול התהפך לטובה. לאלנה הוא עדיין אותו השחקן שעלה 25 מיליון פאונד, אבל השימוש הטקטי בו השתנה. העונה התרומה המספרית שלו גבוהה יותר מבשלוש העונות הקודמות שלו גם יחד. כמות השערים והבישולים שלו קפצה (7 ו-7) כאשר נשארו 11 משחקי ליגה עד סוף העונה. הכושר הגופני, מוסר העבודה על המגרש וחוכמת המשחק שלו הפכו אותו לשחקן החשוב ביותר במערך ובטקטיקה של קלופ.
אז איך ללאנה הפך מאנגלי בינוני לקשר האנגלי הטוב ביותר בליגה? הרבה בזכות כושר גופני. אפשר לספור על יד אחת את השחקנים שיכולים ללחוץ ללא הפסקה במשך 90 דקות, וללאנה הוא אחד מהם. כמעט לאורך כל העונה קשר ליברפול מוביל את הליגה בממוצע הקילומטרים למשחק (12.7 ק"מ למשחק), כשרק ג'ורג' בויד מבארנלי מתקרב אליו.
ללאנה כבר הספיק לשבור העונה את שיא הליגה בק"מ למשחק ארבע פעמים. השיא הגיע במשחקי חג המולד כאשר רץ 12.88 ק"מ בניצחון 0:1 על מנצ'סטר סיטי, ואז 42 שעות בלבד לאחר מכן רץ 13.22 ק"מ במפגש נגד סנדרלנד.
בעקבות הרצף המטורף הזה עיתון "המירור" ושחקני עבר התחילו לקרוא ללאנה "המכונה". העונה האנגלי זכה למחמאות בצדק כמעט מכל אגדות העבר של המועדון. "ללאנה הוא השחקן שמחבר את הקישור וההתקפה", שחקן העבר, ג'ון אולדרידג', החמיא לו, "הוא קובע את קצב המשחק באמצעות הלחץ והאנרגיות שלו. מדובר בשחקן הכי חשוב במערך". כוכב עבר נוסף, יאן מולבי, סיפק השוואה מיוחדת: "ללאנה הוא האינייסטה של ליברפול".
מוסר העבודה של האנגלי ביחד עם הכושר הגופני הגבוה מאפשרים לו לרוץ במשך 90 דקות למעלה ולמטה הלוך ושוב לאורך כל המשחק ובכך הוא עוזר לקבוצה גם בחלק ההתקפי וגם בחלק ההגנתי בעזרת הלחץ הבלתי פוסק שלו.
קלופ זיהה את היכולות הללו והפך את לאלנה "לצייד" בטקטיקה של הקבוצה, כאשר ליברפול לא מחזיקה בכדור הוא מתחיל "לצוד" את הכדור, לרדוף אחריו ולנצל את חוכמת המשחק הגבוהה שלו כדי להבין מתי, איך ולאן לרוץ כדי לזכות בכדור בחזרה.
חוכמת המשחק שלו עוזרת לו להבין מתי להתחיל ללחוץ, אם לסגור קווי מסירה או לרדוף אחרי מוביל הכדור, כאשר ללאנה הוא החלק החשוב ביותר במאמץ הקבוצתי של לזכות בכדור בחזרה. הכושר הגופני הגבוה וחוכמת המשחק שלו הופכות אותו לשחקן מפתח בטקטיקה של לחץ גבוה, דבר שעזר לו להתבלט תחת מאוריסיו פוצ'טינו בסאות'המפטון.
ללאנה הוא שחקן שמסוגל לייצר מצבי הבקעה לאחרים באמצעות שילוב של מודעת למיקום של השחקנים האחרים ביחס אליו וליכולת הדריבל שלו מול שחקני הגנה על שטח קטן, כאשר הוא הספיק לפתח תרגיל קבוע במצבי אחד על אחד שכבר זכה לכינוי "סיבוב ללאנה".
במשחק ההתקפה תרומתו של ללאנה לא מסתכמת רק בשערים ובישולים, אלא גם בעובדה שהוא יודע למשוך אחריו שחקני יריב להוציא אותם מהעמדות שלהם ובכך לפתוח שטחים לשחקני ההתקפה להיכנס אליהם. סאדיו מאנה נכנס למרחבים הללו ומנצל את המהירות האדירה שלו על לעבור שחקנים וליצור מצבי הבקעה לו ולאחרים. מי שעוד נהנה מכך הוא פליפה קוטיניו, שמנצל בשטחים האלה את היכולת הטכנית שלו על מנת לעבור שחקנים או ליצור מצבים.
במשחק הראשון של קלופ כמאמן ליברפול נגד טוטנהאם, לאלנה השאיר את הלב והנשמה שלו על המגרש וירד תשוש לספסל לאחר שכמובן לא הפסיק לרוץ וללחוץ כל המשחק כפי שבקש המאמן. זה הרגע שבו קלופ הבין את היכולות שיש לללאנה והתחיל לנצל אותן בצורה הטובה והיעילה ביותר בכך שהפך אותו ל"צייד" במצבי הלחץ ולשולט בקצב המשחק של הקבוצה. מאותו רגע הגרמני התחיל לנטוע ביטחון בללאנה ולעזור לו לפתח חוש קילריות שהיה חסר מול השער וגרם להחמצות רבות שלו בעונות לפני.
מאז האנגלי הספיק לזכות בשחקן השנה של הנבחרת, וכזה שמקומו בהרכב מובטח. גרף השיפור שלו רק ממשיך לעלות, אך האם הוא יזכה גם בשחקן העונה של הליגה? לא בטוח. מה שכן בטוח, זה שהוא לא יפסיק לרוץ לרגע.