פסילות ונפילות: אליפות העולם, סיכום מחצית

בולט ורובלס עברו על החוקים בדאייגו, ילנה איסינבאייבה ובקלה קרסו. האתלטים הצעירים? דווקא הם סיפקו את הסחורה

אופיר גולן
אופיר גולן

Getting your Trinity Audio player ready...
חוסר ריכוז. בולט (gettyimages)
חוסר ריכוז. בולט (gettyimages)
שנה גודל פונט א א א א

אליפות העולם באתלטיקה שנפתחה בסוף השבוע שעבר בדאייגו בקוריאה הדרומית הגיעה כבר לחצי הדרך. את יום המנוחה אפשר לנצל לסיכומי המחצית. כמובן שמעל הכל בלט הסילון הג'מייקני אוסיין בולט. או ליתר דיוק, הפסילה הדרמטית שלו בגמר היוקרתי ל-100 מטרים. רבות דובר ועוד ידובר על הפסילה וכבר ביום ראשון הקרוב יתקיים כנס של חברי התאחדות האתלטיקה העולמית, ה-IAAF, שם ידונו באפשרות של שינוי החוקה, שקובעת כי מי שפוסל מודח מיידית מהריצה. האם צפוי שינוי מיידי? כנראה שלא. בכל מקרה לבולט יהיו השבוע עוד שתי הזדמנויות לחייך כאשר יתחרה במקצה ל-200 מטרים ובשליחים 4X100 מטרים.

גם נבחרת ג'מייקה שילמה על פסילתו של שיאן העולם. אחרי ארבעה ימי תחרויות, הג'מייקנים רק עם שתי מדליות בלבד. הזהב של בלייק והארד של ורוניקה קמפבל בראון ב-100 מ' נשים. לשם השוואה, לפני שנתיים כמות המדליות הייתה כפולה (4). ארה"ב הרוויחה מההפקר וכעת היא בראש טבלת המדליות עם 9 בסה"כ, מתוכן 4 מזהב (כרמליטה ג'טר, בריטני ריס, טריי הארדי וג'ייסון ריצ'רדסון). בצמוד אליה נמצאות קניה ורוסיה עם 8 מדליות כ"א, מתוכן 3 מזהב לכ"א. הגרמנים, שהשיגו אתמול בדאייגו לא פחות מ-3 מדליות, תפסו את המקום הרביעי.

גם הפסילות של דיירון רובלס וכריסטין אוהורוגו הסעירו את עולם האתלטיקה בימים האחרונים. אוהורוגו, האלופה האולימפית מבייג'ין ב-400 מטרים, הייתה בהלם מוחלט לאחר שנודע לה כי פסלה בזינוק במקצה המוקדם. רובלס, שנפסל בריצה ל-110 משוכות לאחר שנגע בידו של הסיני ליו שיאנג, טען שקופח ושאילו הוא היה ממדינה אחרת זה לא היה קורה. גם דוויין צ'יימברס הבריטי יצא לפני הזמן בחצי הגמר ב-100 ונכנס לרשימה השחורה ב"אליפות הפסילות" בדאייגו.

כוכבים נופלים
לצד הפסילות הרבות, הימים הראשונים היו בסימן שקיעתן של האגדות. ביום התחרויות הראשון נחל קנניסה בקלה הפסד ראשון בקריירה בריצה ל-10,000 מטרים. האתיופי אמנם לא היה כשיר ב-100 אחוזים, אך לא מעט (וזה כולל גם אותי) האמינו שההילה של אלוף העולם בפאריס, הלסינקי, אוסאקה וברלין, תוביל אותו לניצחון גם בקוריאה. לאחר כ-9,000 מטרים, בקלה החליט לפרוש ולהשאיר את הבמה לבן ארצו איברהים ג'יילאן. בהמשך הודיע בקלה על פרישה מהמוקדמות ל-5,000 מ' במטרה להתרכז בהחלמה ובהכנות למשחקים האולימפיים בלונדון בקיץ הבא.

האגדה השניה היא כמובן ילנה איסינבאייבה, שסיימה רק שישית בגמר הקפיצה במוט, לאחר שלא עברה 4.75 ו-4.80 מטרים. גם איסינבאייבה תתרכז בניסיון לחזור לכושר טוב לקראת לונדון, שם תנסה לזכות במדליית זהב שלישית ברציפות במשחקים האולימפיים. גם קרולינה קלופט, אחת מאתלטיות הגדולות בעשור שעבר, ממשיכה בשקיעה שלה. מאז שהחליטה להפסיק להתחרות בקרב 7 ולהתרכז רק בקפיצה לרוחק, היא לא מצליחה להגיע לפודיום. כנראה שזה לא ישתנה גם בשנה הבאה.

ומה נאמר על שלי אן פרייזר? האלופה האולימפית ואלופת העולם מ-2009 בריצה ל-100 מ', איבדה את תואר האישה המהירה בעולם אחרי שחצתה את קו הסיום רק במקום הרביעי. אכזבה גדולה מבחינת האתלטית, שחזרה בחודש ינואר מהשעייה בת חצי שנה בגין שימוש בחומרים אסורים (נטלה משככי כאבים לשיניים ולא דיווחה על כך). האחרון בקטגוריית הפייבוריטים המאכזבים הוא קופץ המוט רנו לאבילני. הצרפתי, שכבר עבר השנה 6.03 מטרים באולם, כשל ברגע האמת עם 3 פסילות בגובה של 5.90 מטרים. לאבילני, שזכה אשתקד בתואר אלוף אירופה, הסתפק רק במדליית הארד (בפעם השניה ברציפות). אליהם צריך להוסיף את קופץ המוט סטיבן הוקר, שלא הצליח להתאושש מפציעה ואת סאניה ריצ'רדס רוס, שסבלה מעונה בינונית ביותר.

העולם שייך לצעירים
אין ספק שהשם החם באתלטיקה העולמית הוא קיראני ג'יימס. בגיל 19 האתלט מגרנאדה הפך לאלוף העולם בספרינט הקשה מכולם, 400 מטרים. ג'יימס קבע שיא אישי של 44.60 שניות והקדים את אלוף העולם היוצא ואת האלוף האולימפי, לשון מאריט. אם הוא ינצח בשנה הבאה בלונדון, זה כבר לא תהיה סנסציה. אפילו אם ג'רמי וורינר יהיה שם. ג'יימס עוד מסוגל לשפר את שיאו בצורה משמעותית. האם שיא העולם של מייקל ג'ונסון, 43.18 שניות, אותו קבע באליפות העולם בסביליה לפני 11 שנים, נמצא בסכנה?

צפו בבולט פוסל ומודח מריצת ה-100 >>

השם השני הוא פאבל וויצ'יכובסקי. הפולני בן ה-21 הפך לאלוף העולם בקפיצה במוט אחרי שעבר 5.90 מטרים בניסיון שני והישווה את תוצאת השנה בעולם. וויצ'יכובסקי הוא חלק מהמעצמה הפולנית בקפיצה במוט. מעצמה שמיקמה 3 קופצים בין השבעה הראשונים בעולם (מיכאלסקי רביעי, דידנקוב שביעי) ובשנה הבאה נציגיה ייאבקו על מדליית הזהב האולימפית.

החצי השני
ומה צפוי לנו בהמשך השבוע באליפות העולם בקוריאה. אקשן, דרמות ועוד סיפורים רבים ומרתקים. ואולי אפילו שיאי עולם חדשים. בלאנקה ולאשיץ', שלא נמצאת בכושר אופטימלי, תנסה לשמור על התואר בקפיצה לגובה ולהימנע מכניסה לרשימת האלופים המאכזבים. ולאשיץ' תתמודד מול אנה צ'יצ'ארובה שעברה לפני כחודשיים רף מדהים של 2.07 מטרים. גם דניאל פרנקל תתחרה בקפיצה לגובה ותנסה להעפיל לגמר (מוקדמות ביום חמישי).

בשישי אוסיין בולט יחזור למסלול, כאשר יתחרה במקצים המוקדמים ל-200 מטרים. (חצי הגמר גם כן בשישי והגמר בשבת). יהיה מעניין לראות את המוטיבציה של הפנומן הג'מייקני להוכיח את עצמו אחרי הפסילה ב-100 מ'. שנתיים אחרי שזכתה במדליית זהב בברלין, קסטר סמאניה תחזור למסלול באליפות העולם כשתתחרה במוקדמות ל-800 מטרים. סמאניה, שנאלצה לעבור בדיקות מביכות לזיהוי מינה לאחר שנטען כי היא למעשה גבר, נאבקה על זהותה ועל זכותה להתחרות עם שאר הנשים. בסוף השנה שעברה היא חזרה למסלול, אך היא עדיין רחוקה מהיכולת בברלין. תחרויות בולטות נוספות בהמשך השבוע בקוריאה: 100 מטרים משוכות נשים, 200 מ' נשים, 5,000 מטרים גברים ונשים, מרתון גברים, מירוצי השליחים, קפיצה לגובה גברים ומשולשת גברים.