עשבים, תנים ועוד: כך נראה אצטדיון ר"ג, גרסת 2024
למה רוב היציעים באצטדיון שהכיל בשיאו 40 אלף צופים סגורים? סלע המחלוקת בנוגע לשיפוץ, היציע ששוקע וריבוי החיות ביציעים והאם זה מסוכן. צפו בתיעודים מהאצטדיון הלאומי לשעבר. מחזה שלא רואים בכל יום
אין הרבה אצטדיונים יותר מיתולוגיים, אם בכלל, במדינת ישראל מאשר אצטדיון רמת גן. הוא אירח גמרי גביע מיתולוגיים, משחקי אליפות וגם היה הבית של הנבחרת במשך שנים רבות, כולל ב-0:5 הזכור נגד אוסטריה, אולי ההופעה הגדולה ביותר של הנבחרת בכחול-לבן אי פעם.
אבל משהו רע עובר עליו בשנים האחרונות. תכניות לשפץ אותו או להרוס אותו עלו וירדו עם השנים, אך הוא ממשיך לעמוד על תילו ואפילו לארח משחקים, כרגע רק בלאומית ובליגת הנוער. הקהל שמגיע אליו יושב ביציע המערבי, בעוד המזרחי כבר לא מותר לישיבה, סובל מגידולי פרא ומתנים שפוקדים אותו ויש שיטענו שהופכים אווירה של כדורגל לכזו שמזכירה את הספארי.
כמעט כמו תמיד במקרים הללו, יש שני צדדים כאן, כשלא ברור אם ומי אמור להיות זה שיכול להשמיש את ר"ג, כך שיחזור לימיו הגדולים. צד אחד של הסיפור הוא ההתאחדות לכדורגל, שחוכרת את המגרש והצד השני הוא עיריית רמת גן, הבעלים של האצטדיון.
"הדשא במצב טוב בגלל שאנחנו מטפלים באופן עצמאי, ללא קבלנים, יחד עם יועץ דשא ואגרונום", אומר לערוץ הספורט מנהל האצטדיון מטעם ההתאחדות, משה עגייב, "היציע המזרחי לא תיקני לאכלס קהל ואין אפשרות לשפץ אותו, אלא רק להרוס ולבנות. היציע שוקע בחלקו. אין סכנת קריסה, מכיוון שהוא יושב על סוללת חול דחוס, אבל הוא לא בטוח להושבת קהל. לגבי המשך שימור או הריסה, התשובות בידי העירייה".
מצד העירייה, איך לא, מטילים את האחריות על ההתאחדות לכדורגל. "לצערנו, עד שלא תיפתר הסוגיה עם ההתאחדות ועם ראשות מנהלי מקרקעין, אז זה יהיה כאב לב לכל מי שאוהב את האצטדיון ויש לו זכרונות ממנו. ברגע שתהיה הזדמנות לפתח את האצטדיון, אז עיריית ר"ג לא תפספס אותה", אומר לערוץ הספורט ראש עיריית ר"ג, כרמל שאמה הכהן.
"לעיריית ר"ג אין שום שליטה באצטדיון, אבל מי שיש לו את הזכות להשתמש והחובה לתחזק זה ההתאחדות לכדורגל, לכן לעיריית ר"ג אין אפשרות ריאלית להתערב וכמובן להשקיע", ממשיך שאמה הכהן, "מדובר בכספים בקנה מידה חריג מאוד, ביחס לעיר אמידה כמו ר"ג. אנחנו עירייה שמשקיעה בתשתיות בצורה הטובה בישראל - הכל בשורה אחת עם הערים המתקדמות בעולם, וכרגע זה לא בחזקתנו, אז אין לנו מה לעשות בנושא. כרגע האצטדיון לא אמור לחזור לחזקתנו בעתיד הקרוב, אלא אם ההתאחדות תפנה אותו. עד לתום החכירה של ההתאחדות לא יכול להיות שום חידוש או השקעה מצד העיריה".
"ההחלטה היא שלהם ביחד עם ההתאחדות ומשרד הספורט", מסביר גורם בהתאחדות, "אנחנו לא יכולים לבצע שיפוץ או בניה מחדש ללא העיריה וגם העיריה לא יכולה לבצע פעולות ללא ההתאחדות, אבל ההחלטה לגבי העתיד היא בידי העיריה בלבד".
ומה לגבי התנים הרבים שמסתובבים בתוך היציע המזרחי? "ר"ג מפוצצת בתנים. כל גוש דן וכל איזור פארק הירקון מפוצץ תנים", אומר שמוליק ידוב, מנהל מרכז יונקים של החברה להגנה לטבע לשעבר, "נכון שתן מוגדר כטורף, אבל הוא טורף מהקטנים שיש בארץ. אירוע של נשיכה מתן זה מאוד נדיר. זה יכול להפריע למשחק, אבל לא הפרעה שהיא מסכנת חיים או פציעות קשות".
"קצב ההתרבות של התנים מאוד גבוה, יש להם שפע של מקורות מזון, זבל, צמחים וכו'. כשאין מדיניות להפחית את המספרים ואין דילול, אז הם גדלים", ממשיך ידוב, "מי שרוצה, יכול לפחד, כי זה נראה כמו זאב קטן, אבל זה לא מסוכן. הנזק היחיד זה שאם הכלבת מגיעה לגוש דן, מה שלא קרה כרגע, אז זה יכול להגיע לתנים וזה המסוכן, אבל הם לא נוהגים לתקוף בני אדם או להתקרב אליהם".
אז עד שעיריית ר"ג וההתאחדות יכריעו, אצטדיון רמת גן ימשיך להתמלא בעשבים שוטים ובתנים ואנחנו נמשיך לדמיין את חיים רביבו ואייל ברקוביץ' מתמסרים ביניהם מול יציעים מלאים בדרך לעוד שער ונמלמל את הפתגם הידוע לגבי העתיד של מי שלא מכבד את עברו.