בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז תחילת המלחמה, רבים מאיתנו מתמודדים עם סטרס, חרדה ועומס רגשי. ברגעים קשים אלו, עולה הצורך למצוא תחושת הקלה. עבור חלקנו הפתרון נמצא בשיחה עם חבר, בצפייה בסדרה בנטפליקס או בטיול בטבע, אך אצל רבים המענה מתבטא בשתיית אלכוהול מרובה, בשימוש מוגבר בקנאביס, בנטילת תרופות הרגעה תכופות או בהתנהגויות אחרות. אמצעים אלו אמנם מספקים הקלה רגעית, אך הם עלולים להפוך עם הזמן להרגל מזיק. כאן בדיוק נכנס ספורט ופעילות גופנית.
פעילות גופנית היא הרבה יותר מאמצעי לשמור על הכושר. היא מספקת דרך בריאה להתמודד עם לחץ ומצוקה, מחזקת את החוסן הנפשי ומפחיתה את הסיכון לשימוש מזיק בחומרים ולהתנהגויות ממכרות. לא משום שהיא "מחליפה" אותם, אלא משום שהיא נותנת מענה לרבים מהצרכים שבגללם אנשים פונים אליהם מלכתחילה: צורך בהקלה, בשייכות, במשמעות ובתחושת שליטה.
אז איך ספורט ופעילות גופנית מחזקים את הנפש ומגינים עלינו מפני הסיכון להתמכרות? הנה שמונת הגורמים המגנים:
1. שגרה וסדר יום
פעילות ספורטיבית קבועה מייצרת עוגן להתנהלות יציבה ובריאה בתוך היומיום. היא מחייבת התארגנות, התמדה ניהול זמן וסדר יום ידוע מראש ובכך מפחיתה מצבים של חוסר יציבות או "זמן ריק", שידועים כאחד הגורמים המגבירים את הסיכון לשימוש מוגבר בחומרים ממכרים.
2. הקפדה על שינה ותזונה
ספורט מעודד אורח חיים מאוזן: הקשבה לגוף, שמירה על זמני שינה ותזונה נכונה. מחקרים מראים כי תחושת המצוקה הרגשית מתגברת בעת עייפות או רעב. איזון פיזיולוגי המגיע משגרת שינה ואכילה (שינה איכותית ומספקת בזמנים קבועים ואכילה בריאה ומגוונת בזמנים קבועים) תומך ביציבות רגשית ובהפחתת פגיעות למצבי סטרס. כאשר אנחנו אוכלים וישנים טוב - הצורך בהקלה מיידית דרך חומרים או התנהגויות ממכרות פוחת משמעותית.
3. השתייכות לקהילה
אימונים קבוצתיים או השתייכות למועדון ספורטיבי מספקים תחושת שייכות ומשמעות. ומפיגים תחושת בדידות שידועה כאחת הגורמים המשמעותיים בהתפתחות של התמכרות. הקבוצה מספקת תמיכה, מחויבות הדדית, תחומי עניין וזהות משותפת - כל אלו הם גורמים שמפחיתים בדידות ומחזקים חוסן. כמו כן קבוצות ספורט מקדמות גם נורמות חברתיות חיוביות ומעודדות אורח חיים מיטיב. ומחליפות לעיתים מפגשים חברתיים בהם שימוש מוגבר הוא מקובל או מנורמל.
הכותבת הינה מנהלת המערך הקליני ICA, המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש.
לחצו לאתר ריסטארט בשיתוף ומפעל הפיס ו-ICA.