הטורף: האקס פקטור של בן שרף בדרך ל-NBA

הכישרון הישראלי מראה גיוון התקפי ויכולת ניהול משחק, אבל מעל הכל האופי שלו עושה הבדל. לפני המפגש עם דני אבדיה, ניתוח החודש הראשון באירופה של הפרוספקט הישראלי

תגיות: בן שרף

עמית ניר
עמית ניר
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בשבוע הבא תצא לדרך עונת ה-NBA החדשה עם נציג ישראלי אחד בלבד, ככל הנראה בפעם האחרונה בשנים הקרובות. החל מהקיץ הקרוב צפוי להצטרף לדני אבדיה בליגה הטובה בעולם גם בן שרף, שמיועד להיבחר בסיבוב הראשון של דראפט 2025, כאשר הלילה (בין רביעי לחמישי) הקהל הישראלי יזכה לראות את השניים משחקים זה מול זה במשחק אימון בין פורטלנד לאולם.

לקראת המשחק הלילה, שבו יקבל הישראלי בן ה-18 הזדמנות נדירה להראות לקבוצות ולאנשי ה-NBA את איכויותיו מקרוב, אנו מציגים בפניכם מדור חדש - "ביג בן" - שבו נעקוב אחר התפתחותו של שרף בעונה הקרובה במדי הקבוצה הגרמנית ולקראת המעבר הצפוי לארה"ב.

נתחיל במספרים של שרף, שהספיק לערוך שמונה הופעות בכל המסגרות בקצת יותר משלושה שבועות במדי אולם. 
ממוצעים בכל המסגרות (8 משחקים, מאזן 2:6 חיובי): 13.8 נקודות, 4.1 אסיסטים, 2.3 ריבאונדים, 1.3 חטיפות, 2.1 איבודים, 44.6% מהשדה, 30.8% לשלוש ו-71.4% מהקו. 
ממוצעים בליגה (3 משחקים, מאזן 0:3 חיובי): 10.7 נקודות, 3.3 אסיסטים, 3.3 ריבאונדים, חטיפה אחת ו-2 איבודים, 36.4% מהשדה, 30% מהשלוש ו-62.5% מהקו.
ממוצעים ביורוקאפ (4 משחקים, מאזן 1:3 חיובי): 14.5 נקודות, 6 אסיסטים, 2 ריבאונדים, 1.5 חטיפות, 2.3 איבודים, 43.8% מהשדה, 28.6% לשלוש ו-85.7% מהקו.

לפני שנצלול לעומק, נתחיל ונאמר כי גם מהסתכלות על המספרים שנכתבו כאן למעלה וגם במבחן העין וההצלחה של אולם יחד עם בן שרף, אי אפשר להתכחש לעובדה שהדברים שעושה בינתיים הישראלי הצעיר בגיל 18 בלבד, בפעם הראשונה שבה הוא משחק מחוץ לישראל, הם חריגים ויוצאי דופן בקנה מידה אירופי. "כששרף חתם באולם, רק ה'עכברים' בבירת הכדורסל כאן בגרמניה ידעו שאולם החתימה כישרון ענק כפי שעשתה בעבר עם חואן נונייס וקיליאן הייז", סיפר לנו רוברט הוסל ממגזין הכדורסל הגרמני הנחשב "BIG".

כישרון ענק (Getty)
כישרון ענק (Getty)

"באולם, כולם ידעו את הפוטנציאל הגדול שלו, אז אני לא חושב שיש הפתעה מפתיחת העונה שלו, אבל הם כנראה הופתעו מזה שהוא הסתגל כל כך מהר. לא הייתה לו שום בעיה החל מהמשחק הראשון, זה היה מרשים מאוד", המשיך הוסל. אחרי הכנה לא מרשימה במיוחד, את משחקו הראשון במדי אולם התחיל שרף על הספסל של קבוצתו מול קמניץ בליגה, ומהרגע שבו הוא עלה לפרקט, היה ניתן לראות שמדובר במשהו מיוחד. ב-25 דקות בהופעת הבכורה שלו, שרף קלע 21 נקודות עם אחוזים נאים מהשדה (8/15) ונבחר לחמישיית המחזור בליגה הגרמנית.

החל מהמשחק הרשמי השני שלו (והראשון ביורוקאפ), שרף כבר קיבל את המקום בחמישייה של טיי הרלסון, שנתן לו את המושכות להוביל את הקבוצה מעמדת הרכז. "אם מסתכלים על מבנה הרוטציה של אולם, זה היה ברור שהוא יקבל תפקיד גדול כי הוא הרכז האמיתי היחידי בקבוצה הזאת", קובע הוסל, "מהרגע הראשון, הכוונה של אולם הייתה לתת לו תפקיד גדול. הם ידעו בדיוק מה הם עושים ועד עכשיו זה השתלם".

הכל בראש
בגיל 18 בלבד, בן שרף יכול לספור כבר שלוש קבוצות בוגרים שונות שבהן הוא קיבל את המושכות ואחז בהן בשתי ידיים מהרגע הראשון. המסלול שאותו עבר בכדורסל הבוגרים עד כה - שהתחיל עם הובלת אליצור נתניה בליגה הלאומית כשהיה בן 16 בלבד, המשיך עם תפקיד מרכזי במדי קרית אתא בליגת העל כשהיה בן 17 בלבד והגיע בינתיים ליציאה לאירופה בגיל 18 לקבוצה שידועה בטיפוח כישרונות צעירים - הוא מפתח גדול בהתפתחות של שרף, שצריך ויכול לשמש דוגמא לא רק לכדורסלן הישראלי הצעיר, אלא לכל כדורסלן צעיר באירופה, כפי שטען ואסיליס ספאנוליס בכבודו ובעצמו. 

הדבר המרשים ביותר שניתן לקחת עד עכשיו מהשבועות הראשונים של שרף מחוץ לישראל זה הביטחון האינסופי שלו - שנובע כמובן גם בעקבות המסלול שעבר, שבו הוא הבין מגיל צעיר מאוד שכל הזדמנות שהוא מקבל, הוא חייב לנצל. שלא תבינו לא נכון - הגארד הישראלי מוכשר בצורה בלתי רגילה - אבל מה שעושה את ההבדל בינו לבין שחקנים מוכשרים אחרים זה האופי הבלתי מתפשר שלו, ש"טורף" כל הזדמנות שמגיעה ומבין שמטעויות הוא רק ילך וישתפר.

דוגמא קטנה לצורה שבה שרף מגיב לטעות גדולה שלו תוך כדי משחק, היה ניתן לראות במשחק האחרון מול באמברג בגביע הגרמני, כאשר הוא מגיב מיד עם פוזשן הגנתי גדול ומסיים עם סל בצד השני >>>

הביטחון העצום של שרף בא לידי ביטוי בהרבה מובנים - אך הבולט ביותר עד כה זה לאחר פתיחות משחקים פחות מוצלחות, דבר שקרה לשרף מספר פעמים בחודש האחרון. בניגוד להרבה שחקנים אחרים, במיוחד לצעירים, שמורידים את הראש והרבה פעמים "גומרים" לעצמם את המשחק, נראה שאצל שרף האפקט אחר לגמרי - הוא "מתדלק" את עצמו ולוקח על עצמו יותר במאני טיים. 

זה קרה במשחק היורוקאפ הראשון שלו מול טרפל סופוט, שבו לאחר שלושה רבעים חלשים הוא לקח את העניינים לידיים ועם 13 נקודות ברבע האחרון הוביל קאמבק בדרך להארכה, זה קרה גם מול בדאלונה עם 12 נקודות ברבע האחרון וזה בא לידי ביטוי גם במשחקים אחרים לא רק בצבירת נקודות מרשימה, אלא גם עם מהלכים גדולים ברגעים הכי חשובים.

קחו לדוגמא את משחק הליגה האחרון מול לודוויגסבורג, שבו שרף התקשה מאוד במשך שלושה רבעים (3/12 מהשדה, 2 אסיסטים) ואף ירד לספסל פחות מדקה בתוך הרבע הרביעי, כאשר היה נראה שהוא לא יחזור למשחק הצמוד בשל היכולת הלא טובה באותו ערב. אלא ש-3:15 דקות לסיום, בשיא המאני טיים, הוא חזר לפרקט וביצע שלוש פעולות מנצחות בזו אחר זו - בדרך לניצחון >>>

אצל שרף, מדובר בהרבה יותר מאשר ביטחון בלבד. על אף העובדה שהוא עדיין צריך להיות הרבה יותר יעיל ולקלוע באחוזים גבוהים יותר, הוא פשוט טוב כשליתר השחקנים רועדות הידיים. ראינו את זה באליפות אירופה עד גיל 18 ואנחנו רואים את זה גם בפתיחת העונה הנוכחית, כאשר הוא קולע 41% (!) מהנקודות שלו בשמונת המשחקים הראשונים בתוך הרבע האחרון. הנתון הזה הופך למרשים אפילו יותר בהתחשב בעובדה שכמעט כל משחקיה של אולם עד כה היו צמודים, עם 5 מתוך 8 שהסתיימו ב-5 הפרש ומטה.

ארגז כלים משובח
בכל הקשור לאלמנטים חיוביים שקשורים לכדורסל במשחק של שרף, הוא ממשיך להראות לנו שהכלים החזקים ביותר שלו היא היכולת לייצר לעצמו קליעה נוחה מחצי מרחק שאותה הוא קולע באחוזים גבוהים יחסית וחדירות אגרסיביות שמאלה, הצד החזק שלו. 

מלבד אלו, אלמנט קריטי מבחינת ההתפתחות של שרף, שבו הוא מראה שיפור ויצטרך להמשיך לפתח, הוא ניהול המשחק. שרף אמנם רגיל להוביל כדור וגם יודע לייצר הזדמנויות לאחרים בזכות יכולת אישית או ניהול פיק אנד רול, אבל בעונה הנוכחית ולראשונה בקריירה, הוא מוביל הכדור הראשון והבלעדי של הקבוצה שלו. הוא מנצל את זה כדי להשיג יוסג' (במילים פשוטות, זהו מדד שמראה את הנוכחות ההתקפית של השחקן ביחס לקבוצה) גבוה יותר משמעותית (29.2%) ביחס לעונה הקודמת (25.3%) והוא מביא את זה לידי ביטוי עם ממוצע אסיסטים נאה, בעיקר ביורוקאפ, שם הוא מדורג בעשירייה הראשונה.

מצד אחד, שרף לא חף מטעויות, רושם איבודים לא מחויבים מידי פעם (יחס של שני אסיסטים על כל איבוד העונה בכל המסגרות) ועוד צריך להשתפר בניהול משחק הפיק אנד רול, המהלך הנפוץ ביותר במשחק שלו שבו הוא משיג 0.51 נקודות לפוזשן. אך מנגד, הוא מציג ברגעים רבים ניהול משחק מרשים עם מסירות טובות ודואג לסדר לחבריו לא מעט נקודות >>>

מלבד יצירת נקודות קלות לחברים לקבוצה, ב-NBA מחפשים לראות משחקנים גם כמה שיותר אפשרויות, מגוונות ככל האפשר, להשגת נקודות. מלבד לקליעה מחצי מרחק ויכולת טובה להגיע לטבעות בעיקר בצד השמאלי, שרף מוכיח בגדול העונה שהוא גם יודע לשחק ללא הכדור ביד ולהשיג נקודות בעזרת תנועה חכמה שלא מאפשרת לשומרים להוריד ממנו את העין אפילו לשנייה >>>

דרוש שיפור 
לצד כל הטוב שיש לבן שרף להציע, צריך כמובן להתעכב על הדברים שעליהם הוא צריך לעבוד על מנת להפוך את המשחק שלו לשלם יותר לפני ההגעה ל-NBA, כאשר נקבל הזדמנות מצוינת לעקוב אחרי האלמנטים השונים. הדבר המשמעותי ביותר נכון לרגע זה, היא כמובן הקליעה מחוץ לקשת, שלאורך כל השנים האחרונות הייתה הצד הכי פחות מוצלח במשחק של שרף.

בניגוד לקליעה מחצי מרחק, הנוחה ביותר עבורו, מחוץ לקשת שרף ממשיך להתקשות גם בפתיחת העונה הנוכחית (30.8% לשלוש בכל המסגרות עם שלשה אחת בממוצע). עם זאת, ניתן להגיד כי הוא בהחלט במגמת עליה עד כה לאחר שבעונה הקודמת בקרית אתא הוא קלע ב-25.5% עם 0.8 שלשות בממוצע למשחק. עלייה לאיזור ה-35% העונה, גם במהלכי זריקה ותפיסה וגם במהלכי ה"סטפ בק" האופיינים שלו, יוכלו להוביל לקפיצת מדרגה נוספת עבורו. בנוסף, גם הקליעה מקו העונשין עדיין רחוקה מלהיות טובה מבחינתו. גם כאן הוא רשם שיפור יפה בינתיים מ-66.7% בעונה שעברה ל-71.4% בעונה הנוכחית, אך אין ספק שהוא צריך לכוון למספרים גבוהים הרבה יותר. 

בנוסף, יד ימין החלשה של שרף ממשיכה להיות חיסרון בולט במשחק שלו, במיוחד אל מול החוזקות הרבות של היד השמאלית. באופן טבעי, הגארד הישראלי חודר יותר לצד שמאל וגם רושם סיומות מוצלחות הרבה יותר בצד השמאלי של הטבעת, אך גם לו ברור ששיפור היד הימנית הוא דבר שחייב לקרות. העונה ראינו אותו מנסה יותר מהלכים בצד ימין של הטבעת, אך עדיין ברור שזה אחד הדברים הראשונים שקופצים בכל דו"ח סקאוטינג שקשור להגנה על שרף, ובצדק. 

בכל הקשור לתפקוד ההגנתי שלו, ניתן לחלק זאת לשתיים. מצד אחד, שרף ממשיך להראות שהוא שומר אקטיבי טוב גם על הכדור וגם בעמדות אחרות בהגנה, כאשר הוא מנצל את מוטת הידיים הארוכה וחוכמת המשחק שלו כדי להשיג לא מעט חטיפות (1.3 העונה בכל המסגרות) בדרך לנקודות קלות. מצד שני, לא פעם העונה ראינו את מאמנו של שרף בוחר לערוך חילופי הגנה-התקפה עם השחקן במאני טיים, כאשר בפוזשנים ההגנתיים הוא מחכה על הספסל. 

זהו לא דבר שמראה בהכרח על כך שטיי הרלסון לא סומך על ההגנה של שרף, אלא שהוא ככל הנראה מאמין יותר ביכולות ההגנתיות של שחקנים אחרים ואולי בוחר לעשות זאת גם מטעמי עייפות ורצון לשמור את הכוחות של שרף בהתקפה. בכל אופן, לצד הרבה פוזשנים הגנתיים טובים, אנחנו רואים את שרף מקבל העונה גם סלים על "הירדמות" או עזרות לא נכונות.

כאשר מסתכלים על התמונה הכוללת, ברור לכל שהשחקן הישראלי עשה מעל ומעבר עד כה. "קיליאן הייז וחואן נונייס (שני הכישרונות הגדולים שהיו באולם לפני שרף) לא התחילו כל כך טוב כמוהו, הוא כנראה היה השחקן הכי בוגר מהשלישייה הזאת בשלב ההתחלתי הזה", הודה הוסל. כעת, עם ציפיות כל כך גבוהות מעצמו וממנו, שרף יצטרך להמשיך לעמוד בלחץ ואפילו לשפר את המשחק שלו על מנת להגיע למקומות שעליהם הוא וכולנו חולמים. נעקוב מקרוב.