זה מרגיש כאילו רונלד אראוחו איתנו כבר שנים, אבל קפטן ברצלונה רק בן 27. הוא עזב את אורוגוואי לפני עשור, נתפס בתור כישרון יוצא דופן ועבר שרשרת פציעות. בכל זאת, הוא עשוי לפתוח הערב (רביעי) עם סרט הקפטן מול אתלטיקו מדריד ברבע גמר ליגת האלופות.
מצד אחד, אראוחו לעתים נראה כמו שחקן הגנה מושלם. הוא פיזי ונחוש, ובמשחקים הטובים קשה מאוד מולו. לא מקרי שוויניסיוס ג'וניור אמר ש"הוא המגן הכי קשוח שהתמודדתי איתו".
מצד שני, במשחקים הגדולים, הוא פשוט לא במקום הנכון. אראוחו נתפס, בצדק, כאשם בהדחה מול אינטר כשבארסה ספגה שבעה שערים ב-210 דקות והודחה. הוא נתפס כאשם בהפסד לצ'לסי, אחריו הודה שהוא בדיכאון ולקח פסק זמן של חודש מכדורגל פעיל.
פסק הזמן הזה בפני עצמו נושא מרתק, אך במקרה של אראוחו הוא בולט במיוחד לאוזניים ישראליות. קפטן ברצלונה בחר להגיע לכאן, לארץ הקודש. הנוצרי האדוק עבר בטבריה, נצרת וירושלים, ואחרי תקופה קצרה חזר להרכב, בין היתר בהשפעת ז'ול קונדה.
אראוחו, חלוץ בילדותו ומי שעלה מספר פעמים מהספסל דווקא כשחקן התקפה בזכות היכולת שלו במצבים נייחים, הבקיע מול ראיו וייקאנו וחגג בתנועה דומה לתנועת "שמע ישראל". בסיום הוא ניסה להסביר: "התהילה לא שייכת לי, אלא לאלוהים. הייתי צריך שקט, להתחבר מחדש למה שאני מאמין בו".
השאלה הזאת, איפה נמצא הקפטן, עשויה להגדיר את העונה של ברצלונה (לפחות בליגת האלופות). האם הוא באמת השתנה, ומתי יקפוץ לו האראוחו.מצד שני, במשחקים הגדולים, הוא פשוט לא במקום הנכון. אראוחו נתפס, בצדק, כאשם בהדחה מול אינטר כשבארסה ספגה שבעה שערים ב-210 דקות והודחה. הוא נתפס כאשם בהפסד לצ'לסי, אחריו הודה שהוא בדיכאון ולקח פסק זמן של חודש מכדורגל פעיל.
בשביל לנסות ולהבין מה שקדם למסע של אראוחו לארץ, צריך לחזור להתחלה. האורוגוואי שנרכש ב-3.5 מיליון יורו הפך לשחקן הרכב בברצלונה בגיל 22, שיחק עם ליאו מסי והפך לאחד השחקנים הוותיקים בקבוצה יחד עם פדרי ופרנקי דה יונג המושמץ. הוא אמנם עבר לעמדת הבלם בגיל 17, אבל בתחילת הדרך נראה בתור מי שיכול להפוך לבלם המושלם.
אראוחו היה פיזי יותר מכמעט כל שחקן אחר בספרד (ואולי בעולם), הצטיין במאבקים אוויריים וראה את ההתקפה לפני שחקנים אחרים. השילוב בין הבילד-אפ לפיזיות הפך אותו לחלום של כל מאמן, ולמי שהוערך בגיל 24 ב-70 מיליון יורו, מה שהיה הופך אותו בזמנו לבלם היקר בהיסטוריה.
בעולם אחר היינו מדברים על אראוחו כמו וירג'יל ואן דייק. מנהיג, שחקן שיודע לסחוב הגנה, לנגוח שערים חשובים ולהפוך קבוצה לגדולה יותר ממה שהיא. בעולם שלנו, רונלד אראוחו התמודד עם פציעות. בין 2021/22 ל-2024/25, במצטבר, היו לו 13 פציעות שונות. הוא החמיץ 382 ימים, מעל שנה של כדורגל.
זה יכול לשבור שחקן, בטח במועדון לחוץ כמו ברצלונה. התחושה הזאת שהפציעות חוזרות שוב ושוב, העבודה האינסופית בחדר הכושר וכל זה בזמן שבני גילו (כמו וויליאם סאליבה או יושקו גבארדיול) הופכים לשחקנים מוערכים. התחושה הזאת שאתה מנסה, מתקדם במעלה ההר ואז מתגלגל חזרה למטה עלולה לשבור בן אדם. בסופו של דבר, זה הכניע את אראוחו.
לפני שנה וחצי האורוגוואי החל לחוש חרדה, כפי שסיפר בפברואר האחרון לאחר חזרתו. לוח הזמנים מעיד כי זה קרה בערך בסמוך למשחק מול אינטר, בו ברצלונה הובילה 2:3 עד לעלייתו. לאחר מכן הוא נתפס כאשם בשני שערים, ובספרד מיהרו להגיד ש"אלה עשרים הדקות הגרועות ביותר שראינו משחקן".
החיים ממשיכים, וכך גם אראוחו. בעונה העוקבת החרדה הלכה והתחזקה עד שהפכה לדיכאון של ממש. אראוחו סיפר כי הוא ניסה לשחק איתו, בין היתר באותו משחק מזעזע מול צ'לסי בו הורחק באדום ישיר בדרך לתבוסת 3:0.
בשלב זה הוא החל לקבל איומים על חייו, לא פחות. אראוחו מראש היה מהשחקנים השנואים ביותר בברצלונה, בין אם בשל הטעויות המזעזעות או בשל צבע עורו כשחקן (וקפטן) שחור במדינה גזענית. נהמות וקריאות פסולות ליוו אותו מחוץ ומבית, כולל בסנטיאגו ברנבאו של ריאל בקלאסיקו. אחרי ההרחקה מול צ'לסי זה הגיע לשפל קריטי, ובאופן חריג אראוחו בחר לקחת הפסקה.
אראוחו שהה בישראל מספר ימים, ביקר בכנסיות קדושות ואתרים חשובים לנצרות. "המסע הרוחני" הזה סייע לו למצוא איזון, רחוק מהמצלמות והרעש בספרד. יש מעט מאוד מידע על המקומות בהם אראוחו היה בארץ. הוא לא ביקר בכותל המערבי למשל ולא הלך למועדונים או מקומות הומי אדם. הוא חזר מהשקט הזה לספרד, ואחרי חודש חזר לשחק.
ה'מארקה' הגדיר אותו בתחילת הדרך בתור "חייל של אלוהים שרץ במהירות של 35 קמ"ש". אראוחו דיבר על אמונתו בפתיחות, וגם אחרי השער מול וייקאנו אמר ש"הכל מלמעלה". הגישה הזאת, כנראה, סייעה לו לעבור את המשבר. לא מקרי שהוא בחר להגיע דווקא לכאן, למקום המקודש ביותר עבור הנוצרים. השילוב בין האיזון הפנימי לבין ההתגייסות של שחקני הקבוצה והמועדון להגנתו סייעה לו לעבור את התקופה הזאת בצורה טובה, כשהוא משחק כדורגל טוב יותר מאז חזרתו.
אראוחו הפך למגן ימני במשרה מלאה, לא מעט בשל פציעתו של ז'ול קונדה (שעלה מהספסל מול אתלטיקו אחרי הפציעה של אראוחו ושל מחליפו מארק ברנאל). נדמה שהוא מרגיש יותר בנוח בעמדה הזאת.
קו ההגנה הגבוה של ברצלונה מוביל לכך שאף אחד לא מחפה על הבלמים, ויחד עם הנוכחות של ז'ואן גארסיה בשער - אולי השוער הטוב ביותר שהיה לקבוצה במאה ה-21 - יש לאראוחו על מי להישען.
זה נכון בפן הטקטי ועוד יותר בפן הנפשי. קשה מאוד להיות כדורגלן היום, בעידן המדיה החברתית ובעידן בו אנשים מקבלים הון עתק על הפצת שנאה. זה פגע מאוד באראוחו, כשהשילוב בין הפציעות והביקורת כלפיו חצה את גבולות הספורט. בכנות? אין שום סיבה להאמין שזה לא יקרה שוב.
לא בטוח בכלל שברצלונה תעבור את אתלטיקו, לא בטוח בכלל שאראוחו מספיק טוב כדי לשחק בברצלונה, לא בטוח בכלל שקו ההגנה הגבוה של ברצלונה מספיק טוב בשביל תארים. מה שכן בטוח? היחס הזה לא מגיע לכדורגלן, או כל בן אדם שפשוט טועה במקצוע שלו. אלה החיים.
הביקור בישראל עזר לאראוחו לחזור למקורות, שקט לא מובן מאליו למי שמשחק כבר שש שנים בהרכב של אחד המועדונים הלחוצים בעולם והפך לשעיר לעזאזל יותר מדי פעמים. גם ההייטרים הגדולים ביותר, שלו או של ברצלונה, יעדיפו לראות אותו מתמודד עם שחקני התקפה על המגרש מאשר עם שדים מחוצה לו. אם הביקור בישראל עזר לו לחזור לעצמו, אולי נראה עוד שחקני כדורגל מאמינים עושים אותו דבר בהמשך הדרך. גם אם לא? יישאר בנו חלק קטן שיתמוך ברונלד אראוחו.