אגדה שאיננה: קלטי הלכה לעולמה בגיל 103
המתעמלת ניצולת השואה נחשבת לספורטאית היהודיה הגדולה בכל הזמנים
סופה של אגדה. אגנס קלטי, האלופה האולימפית המבוגרת ביותר, הלכה הבוקר (חמישי) לעולמה בגיל 103. בשבוע שעבר הובהלה לבית החולים בבודפשט עם בעיה לבבית, אך מצבה רק הלך והדרדר ולבסוף מתה מדלקת ריאות.
קלטי, שורדת השואה, נחשבת לספורטאית היהודיה הגדולה בכל הזמנים. היא החלה את דרכה על המכשירים בגיל 18 כשברקע פריצת מלחמת העולם השנייה. כיהודיה היא נאלצה להמלט מציפורני הנאצים לאחר שחיה בזהות בדויה ואף נאלצה להתחתן באופן פיקטיבי. אמה ואחיה ניצלו, אך אביה ושאר קרובי משפחה נרצחו באוושויץ.
לאחר סיום המלחמה, החלום הגדול שלה היה להשתתף במשחקי לונדון 1948 אך זה התנפץ לרסיסים בשל פציעה בקרסול. בסופו של דבר קלטי התפרסמה באולימפיאדת הלסינקי 1952 ומלבורן 1956 כאשר זכתה ב-10 מדליות אולימפיות בהתעמלות מכשירים, כולל חמש מזהב ונחשבת לספורטאית הגדולה בהיסטוריה של הונגריה.
לאחר המשחקים האולימפים היא ביקשה מקלט פוליטי באוסטרליה וכעבור שנה החליטה לעשות עליה לישראל והשתתפה במשחקי המכביה. קלטי עבדה בתחום ההתעמלות בישראל כמאמנת ומורה. בארץ הכירה את מי שהפך לבעלה, רוברט בירו, להם נולדו שני ילדים. ב-1997 זכתה בפרס ישראל בתחום הספורט. לאחר 60 שנה החליטה לשוב למולדתה הונגריה, שם היא גרה עד ליומה האחרון.
הוועד האולימפי בישראל: "אנו מרכינים ראש בלכתה של גדולת הספורטאיות היהודיות אי פעם, כלת פרס ישראל, ניצולת השואה אגנס קלטי - האלופה האולימפית המבוגרת ביותר בעולם. אגנס, אגי בפי חברותיה זכתה לאריכות ימים ובשנותיה האחרונות ריגשה כל פעם מחדש בזכות אישיותה המיוחדת. אגנס קלטי עלתה לישראל מהונגריה בשנת 1957 בעקבות השתתפותה במכביה החמישית והיתה ממקימות ענף התעמלות המכשירים בישראל, גידלה דורות של מאמנות וספורטאיות והיתה אייקון מצויינות שהיוותה השראה לרבים בספורט הישראלי. היתה לנו הזכות ללוות את אגי ובנה רפי לאורך השנים האחרונות וגם בימים האחרונים. גדולתה בעשייתה ויצירת אדוות השפעה רבות בישראל ובעולם כולו יהי זכרה ברוך"