עלו על הסעיף: מורה נבוכים לתקנון מנהלת הליגה

רישום שחקנים בזמן, מספר המקומיים בסגל, מיהו בכלל ישראלי ומה הקנסות הצפויים על כל עונש? בעקבות ההפרות החוזרות והנשנות של הקבוצות העונה, עושים סדר בכל הסעיפים

דני דניאלי

תגיות: ליגת ווינר

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אירועי תקנון מנהלת הליגה בכדורסל נמצא במוקד בשבועות האחרונים. רישום שחקנים, ישראלים, זרים, מתאזרחים, מעבר שחקנים בין קבוצות, שעת פרסום סגלי הקבוצות למשחקים, כולם עלו על סדר היום בעקבות הפרות של קבוצות או מקרים שלכאורה עברו על התקנון. אנחנו כאן כדי להסביר על כל סעיף שעלה לדיון, מה ההסבר לכל סעיף, העונשים הצפויים, מה אומרת החוקה, הנקודות האדומות, איזה מקרים חוקיים וראייה קדימה.

רישום ישראלים בטופס המשחק
- המקרה: הפועל תל אביב רשמו חמישה ישראלים בלבד למשחקי הליגה מול בני הרצליה.
- הסעיף: קבוצה שרושמת חמישה זרים, תהיה מחויבת לרשום לפחות שישה מקומיים בטופס המשחק.
- ההסבר: בתחילת העונה, קבוצות התבקשו לבחור, ארבעה או חמישה זרים לאורך העונה, בתמורה למענק. קבוצה עם ארבעה זרים מחויבת לרשום לפחות שבעה מקומיים, קבוצה עם חמישה זרים מחויבת לרשום לפחות שישה מקומיים.

מי נחשב מקומי ומה הקריטריונים?
- נולד בישראל
- שיחק במחלקת נוער בישראל למשך שנתיים נוספות
- שיחק בקמפיין מלא של נבחרת ישראל בנוער/עתודה/בוגרים, או שלרשותו חמישה משחקים רשמיים במדים הלאומיים
- שיחק שלוש עונות מלאות ברצף באחת הליגות בישראל מיום קבלת האזרחות

מתאזרחים מקבוצות ליגת העל שנחשבים מקומיים: ג'ון דיברתולומאו (מכבי תל אביב), ג'ייק כהן (נחשב ישראלי גם בנבחרת, ולא מתאזרח, מצוין כאן למען הסר ספק), ג'ורדן כהן (מכבי רמת גן), סנדי כהן (בני הרצליה), ווילי וורקמן (בני הרצליה), פרדריק בורדיון (בני הרצליה), דניאל רוזנבאום (הפועל חיפה), ספנסר וייס (הפועל עפולה).

מתאזרחים מקבוצות ליגת העל שלא נחשבים מקומיים: אדריאן בנקס (בני הרצליה), ג'יי ג'יי קפלן (עירוני קריית אתא), לוקאס גולדנברג (הפועל עפולה), דאסטי הנאס (הפועל תל אביב), ארטיום זאבלין (הפועל אילת), קייל פייט (עירוני נס ציונה), ג'קס לוויץ (הפועל חיפה), סאם איורו (הפועל באר שבע).

דאסטי הנאס לא נחשב כמקומי מכיוון שלא עומד באף אחד מן הקריטריונים הנ"ל. הוא כן נחשב כשחקן ישראלי, כלומר הוא יכול לשחק על הפרקט עם ארבעה זרים לצדו, אך מבחינת טופס המשחק הוא לא נחשב מקומי. הפועל תל אביב רשמה למשחק מול בני הרצליה חמישה ישראלים מלבדו - עבירת תקנון.

*יש לציין, ההגיון אומר שאם קבוצה רושמת 11 שחקנים בטופס המשחק, היא תוכל לרשום ישראלי פחות בטופס, אך הדבר אינו מגובה בתקנון מנהלת הליגה. לא קיים היטל כספי לאירוע מסוג זה בתקנון.

תגובת הפועל תל אביב: "טעות בתום לב בפרשנות התקנון הובילה לאי רישומו של ישראלי שישי. אנו מכירים בטעות ומצרים עליה".

רישום ישראלים בטופס המשחק + כמות השחקנים הרשומים בטופס
- המקרה: מכבי תל אביב רשמה חמישה ישראלים בלבד מול מכבי רמת גן ובנוסף, רשמה עשרה שחקנים בלבד בטופס המשחק.
- הסעיפים: קבוצה שרושמת חמישה זרים, תהיה מחויבת לרשום לפחות שישה מקומיים בטופס המשחק. אם קבוצה מעוניינת לרשום 10 שחקנים בלבד, יש לבקש אישור מיוחד לפני המשחק.
- ההסבר: בנוגע לסעיף הראשון, אותו מקרה בדיוק כמו זה של הפועל תל אביב. הקבוצה מחויבת לרשום שישה מקומיים לפחות ולא עשתה זאת. בנוסף על כך, לא ביקשה אישור מיוחד לרשום עשרה שחקנים בטופס המשחק.

במשחק המדובר, רומן סורקין היה פצוע וג'ון דיברתולומאו היה באבל על מות סבתו. השניים לא יכלו לשחק, אך זה לא מונע מהקבוצה לבקש אישור מוקדם ככתוב בתקנון. כראייה, במשחק הליגה הבא מול הפועל אילת, הצהובים הגישו בקשה מיוחדת לרשום עשרה שחקנים בלבד ונענו בחיוב - עבירת תקנון במשחק מול רמת גן.

מנהלת הליגה הודיעה שתקים ועדה שתדון בעונש שצפויות לקבל הקבוצות. לא קיים היטל כספי לאירוע מסוג זה בתקנון.

רישום מתאזרחים בטופס המשחק
- המקרה: הפועל אילת פרסמה סגל ערב משחק ליגה בשעה 19:00 וכללה בו את קייל פייט וארטיום זאבלין.
- הסעיף: קבוצה עם ארבעה זרים מחויבת לרשום לפחות שבעה מקומיים בטופס המשחק.
- ההסבר: כפי שצוין קודם לכן, זאבלין ופייט לא נחשבים מקומיים מכיוון שלא עומדים באף אחד מארבעת הקריטריונים. לכן, כשנרשמו ארבעה זרים ושני מתאזרחים "חדשים", נותר מקום לשישה מקומיים בלבד בטופס המשחק.

למעשה, לקבוצה עם שני מתאזרחים שאינם נחשבים מקומיים, אין את היכולת לשחק עם שניהם באותו המשחק מבחינה מספרית כפי שצוין. הפועל אילת רשמה למשחק המדובר בטופס 11 שחקנים, ללא קייל פייט. כאן נכנס סעיף נוסף: לאחר השעה 19:00 ערב המשחק, חל איסור לבצע שינוי בסגלי הקבוצות, גם בהסכמת הקבוצה היריבה.

בפועל, למשחק עצמו, הקבוצה רשמה 11 שחקנים, שישה מקומיים בלבד ומתאזרח שאינו מקומי. במנהלת טענו שישנה הבנה בין הקבוצות שאם רושמים 11 שחקנים, ניתן לרשום ישראלי אחד בטופס. הדבר אינו מגובה בתקנון מנהלת הליגה, כך גם לגבי שינוי הרישום של המתאזרח קייל פייט, שנרשם ב-19:00 יום לפני המשחק אך לא בטופס הרשמי. במקרה או שלא, קייל פייט שוחרר מהפועל אילת ועבר לעירוני נס ציונה לאחר מכן.

מועד פרסום הסגלים ערב המשחק
- המקרה: הפועל תל אביב פרסמה לסגל למשחק מול הפועל חולון באיחור, לטענת הסגולים.
- הסעיף: הזמן לפרסום סגל למשחק שמתקיים ביום שבת הוא לא יאוחר מהשעה 17:00 ביום שישי. אם יש איחור, הקבוצה תעלה באותו סגל בה עלתה במשחק הליגה הקודם.
- ההסבר: הפועל חולון טענה שהאדומים פרסמו את הסגל לא בזמן הדרוש, ודרשה שהפועל תל אביב תעלה בסגל ששימש אותה במשחק הליגה הקודם.

יש לציין, בתקנון המנהלת לא כתובות הנחיות מיוחדות לגבי משחקי שנערכים בימי שבת וראשון. הובהר לקבוצות בהודעה בתחילת העונה בשעות הרלוונטיות, למשחקי שבת - עד השעה 17:00 ביום שישי, למשחקי ראשון - עד השעה 20:00 ביום שבת. כידוע, האדומים עלו למשחק עם הסגל שנרשם למשחק ולא בסגל ששימש אותם במשחק הליגה הקודם, לאחר שבמנהלת הליגה דחו את הבקשה ויצאו עם ניצחון 78:90 על חולון.

עם זאת, היו מספר מקרים שעוררו שיח בנוגע לתקנון, אך הם חוקיים לגמרי ממספר סיבות, אותם נציג כעת לפניכם.

מעבר שחקן בין קבוצות הליגה לאחר שזה עזב בגלל המלחמה
- המקרה: דאסטי הנאס עבר מעירוני נס ציונה להפועל תל אביב
- הסעיף: שחקן שעזב את קבוצתו בגלל המלחמה ועזב לקבוצה אחרת בעולם, יוכל לשוב אך ורק לקבוצה אותה עזב.
- ההסבר: מקרה דאסטי הנאס, על אף השיח הרב סביבו, אינו מנוגד כלל לנקבע בחוק. ההסבר הוא פשוט. הנאס, שנחשב שמתאזרח, מעולם לא נגרע מהסגל של עירוני נס ציונה. למרות שלא הסכים לשוב ארצה למדי הכתומים מאז פרוץ המלחמה, מבחינה חוקית, המעבר שלו לא שונה מזה של איתי מושקוביץ מהפועל חיפה למכבי רמת גן לצורך העניין.

לפני כשבוע, המנהלת הוציאה תיקון להוראת השעה, לפיו שחקן שנרשם באיגוד הכדורסל בעונת 2023/24 ועבר לקבוצה אחרת בחו״ל, יוכל לחזור באותה עונה לשחק בכל קבוצה בישראל ובלבד שחלפו 60 ימים מאז ששיחק בישראל וזאת לאחר מתן אישור הקבוצה אותה עזב. בכפוף לרישום השחקן לפני תום מועד ההעברות/הרשמות שנקבע על ידי המנהלת.

משחק בלבוש שאינו תקני
- המקרה: בני הרצליה שיחקה עם גופיות פסים מול הפועל תל אביב.
- הסעיף: חל איסור על קבוצות לשחק עם גופיות פסים ללא אישור מנהלת הליגה.
- ההסבר: במקרי עבר, קבוצות ביקשו אישור לשחק עם גופיות מיוחדות, כמו גם בני הרצליה, לכן במקרה הזה אין עבירת תקנון.

לסיכום, תקנון המנהלת עלה לא מעט לסדר היום לאחרונה. על כל ההפרות שצוינו אין היטלים המגובים בתקנון. ישנם הבנות בין המנהלת לקבוצות בנוגע לחלק מהסעיפים שנובעות מהיגיון, אך אלה לא מגובות בתקנון מנהלת הליגה. העונה הזו היא עונה לא פשוטה שמתנהלת תוך כדי מלחמה, אך ההפרות שצוינו לא קשורות למצב הבטחוני והקשיים שהוא מביא איתו.

עיקר הבעיה היא שנראה שאין אף אחד מטעם מנהלת הליגה או איגוד הכדורסל שמפקח על הדברים האלה. הרי סגלי המשחק מתפרסמים יום לפני קיומו, יש מספיק זמן לבדוק האם הסגלים שרשמו הקבוצות עומדות בתקנות כדי למנוע תקלות שכאלה. בנוסף, לכל עניין המתאזרחים החדשים/ישנים, צריכה להיות הבהרה לקבוצות, שאם נעשתה, האחריות הבלעדית על כל מועדון לדעת מה החוק. גם החוקים עצמם מצריכים מחשבה, הפועל תל אביב ומכבי תל אביב רשמו שחקנים פצועים בסגל רק כדי לעמוד בתקנות, זה לא יכול להיות הפתרון.

בעיית ההיטלים מתווספת כאן, לא לכל עבירה מצוין בתקנון מה העונש עליה. ישנם דברים שלא ניתן לצפות מראש וזה יהיה לא הוגן לבקר על כך, אירועי גנרטור בגן נר כדוגמה, רעידות אדמה או מכת ברק, כאן זה לא המקרה. חוסר פיקוח על סעיפים לכאורה קטנים בתקנון עלולים להוביל לעיקום חוקים גדולים יותר בעתיד, לדוגמה כמות הזרים בליגה, מעברים בין קבוצות ומועדיהם, חוקי העברה וכו'.

תקנות שאמורות להיות רלוונטיות להמשך העונה:
- כל קבוצה תוכל לרשום זרים וישראלים עד לתאריך 30/4/2024, יום ג׳ בשעה 14:00.
- כל קבוצה תוכל לרשום זר אחד וישראלי אחד (שאינם רשומים בקבוצה אחרת בליגת העל) עד לתאריך 9/5/2024, יום ה׳ בשעה 14:00. האמור כמובן בכפוף לתיאום מול איגוד הכדורסל.
- שחקן ישראלי/זר לא יוכל לשחק ביותר משתי קבוצות ליגת העל בעונה אחת.

*מנהלת הליגה בחרה שלא להגיב*