בשיתוף מוסלמים: צפו בטקס לחטופים בקוסובו

האווירה המתוחה מסביב והיחס של המקומיים לישראל: "רוצים ללמוד ממנה"

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

קוסובו מזכירה את ישראל. גם כאן התושבים נלחמו על הבית. על העצמאות. עד 2008 היא היתה טריטוריה אוטונומית של סרביה ונוהלה על ידי האומות המאוחדות לפני שהפכה למדינה עצמאית. ועדיין, לא מעט מדינות (רוסיה למשל) לא מכירות בריבונות של קוסובו.

לנבחרת ישראל, שתגיע לכאן מחר (שישי), מצפה, מן הסתם, אבטחה כבדה. ככה זה בימים הללו. התראות ספציפיות אין, לפחות כרגע, אבל אף אחד לא לוקח סיכון. אנשי שב"כ כבר כאן, מחכים למשלחת. גם שוטרים מקומיים שנבחרו בקפידה ואחרי בדיקות יסייעו. בכל מקרה, ניתן לחוש באווירה מתוחה מסביב למלון הנבחרת.

כמו בכל העולם, גם כאן יש קהילה יהודית. בסך הכל 140 יהודים גרים בקוסובו, יותר מ-70 אחוז מהם בעיר הבירה פרישתינה. בית כנסת לא תמצאו פה, מקסימום מרכזים של יהודים. לאור העובדה שרוב התושבים אלבנים–מוסלמים והמיעוט סרבי-נוצרי אורתודוקסי.

תמיכה קוסוברית לאוקראינה
תמיכה קוסוברית לאוקראינה

פלורי זאבי, פעיל יהודי שגר כל חייו בפרישתינה, אירגן במרכז העיר טקס להחזרת החטופים והדלקת נרות לזכר הקורבנות שנרצחו או נפלו במהלך הלחימה. מה שלא פחות מרגש זו העובדה שמלבד היהודים, הגיעו והתפללו לצידם גם למעלה מ-40 אלבנים מוסלמים וקתולים.

"קראנו והתפללנו לשלום וגם העברנו את המסר שהטרוריסטים של חמאס צריכים להיות אחראים על פשעי המלחמה שבוצעו על ידם ורציחתם של אזרחים ישראלים, תינוקות, ילדים, חיילים, נשים ומבוגרים", אומר פלורי לערוץ הספורט, "רוב הקוסוברים הם אלבנים ורבים הם מוסלמים, אבל כולם מתונים. אין תמיכה חזקה כלפי פלסטין לאור העובדה שפלסטין לא מכירה בקוסובו והיא רואה בקוסובו חלק מסרביה ולא מדינה עצמאית".

ואיך הגישה ליהודים?
"יש גישה חיובית כלפי יהודים ומדינת ישראל. הקוסוברים רואים במדינת ישראל מדינה שצריך ללמוד ממנה, בעיקר בכל מה שקשור להתפתחות שלה בעניין הסייבר, מחשבים והייטק. יש השפעה ערבית-טורקית קצת על חלק מהציבור ושימוש בסבל הפלסטיני כעילה להתנהגות כזו או אחרת, אבל באופן כללי, אנשים בקוסובו מכוונים יותר לאומנות ולא לדת. אני אישית שומע כל הזמן את הקוסוברים אומרים שאם רוצים מדינה חזקה ומצליחה, צריך לקחת את ישראל כדוגמא".