"נשחזר את מרוקו": נבחרת פלסטין חולמת

המציאות המורכבת בשטח, ההתקדמות המקצועית - ושינוי הפורמט במונדיאל

מערכת אתר ערוץ הספורט
Getting your Trinity Audio player ready...
(getty)
(getty)
שנה גודל פונט א א א א

למרות שהנבחרת לא שיחקה, המונדיאל האחרון בקטאר היה כנראה "הכי פלסטיני אי פעם": הדגל כיכב ביציעים כמעט בכל משחק, גם על הדשא לפעמים, והקריאות ל"שחרור פלסטין" נשמעו כל העת. העולם הערבי, שקיבל הזדמנות במסגרת הגביע העולמי להציג את פניו לעולם, השתמש בבמה כדי להביע תמיכה בעם הפלסטיני - ושחקני הנבחרת בהחלט מקבלים מכך השראה, וחולמים גם להשתתף בגביע העולמי, שיתקיים ב-2026 בארצות הברית, מקסיקו וקנדה.

רשת "CNN" ערכה כתבה נרחבת על הנבחרת הפלסטינית, במסגרתה דובר על הקשיים בגלל מדיניות צה"ל, השחקנים שנהרגו או נעצרו, אבל גם על ההתקדמות המקצועית שחווה הנבחרת - וגם, על החלום לפיו היא "תשחזר את ההישג של מרוקו" לא פחות.

ראשון הדוברים מוכר גם לכדורגל הישראלי - רמי חמאדה, השוער ששיחק בעבר בבני סכנין מליגת העל, טען: "הכיבוש הישראלי לא משפיע רק עליי, אלא משפיע על הספורט הפלסטיני בכלל. בין אם אלה שחקנים שנהרגו או נעצרו. למרות כל המגבלות, הצלחנו לשחק טוב ולהגשים את המטרות שלנו - כפי שהיה במוקדמות גביע אסיה 2023" (היא סיימה במקום הראשון בבית המוקדם אחרי שלושה נצחונות, ותשחק באליפות שתתקיים בקטאר בהמשך השנה).

בין היתר, הוזכר שם מקרה הירי בכדורגלן אחמד עאטף דראג'מה, שנהרג מירי כוחות צה"ל, לאחר חילופי אש בזמן כניסת מתפללים לקבר יוסף; וכך גם כדורגלן אחר, מוחמד סרסאק, שהיה תחת מעצר מנהלי - ממנו שוחרר ב-2012 לאחר שביתת רעב. כמו כן, ציינו בכתבה גם את מגבלות התנועה של הפלסטינים - שחקני כדורגל שמשחקים בעזה, לדוגמא, מתקשים להיכנס לגדה המערבית ולהפך. נשיא ההתאחדות הפלסטינית, ג'יבריל רג'וב, צוטט בכתבה כאומר: "זו הוכחה שהכיבוש הישראלי הוא זדוני, אבל אנחנו ממשיכים להתריע על כך לפיפ"א".

"הכיבוש מסכן את הספורט". חמאדה (getty)
"הכיבוש מסכן את הספורט". חמאדה (getty)

אבל מעבר למציאות המורכבת, הפלסטינים עדיין מצליחים להשתפר על הדשא. אחרי 15 שנים שזה לא קרה, היא העפילה ב-2015 לגביע אסיה, השתתפה גם בטורניר שאחריו ב-2019, וכעת תשתתף בפעם השלישית הרצופה בקטאר (כאמור).

בעיקר נושאים הפלסטינים את עיניהם לעבר השיטה שתשתנה; הגדלת מספר הנבחרות שתשחקנה במונדיאל מ-32 ל-48, אמורה לעלות מאוד את משקלן של הנבחרות האסייתיות, והיא תקווה להשתחל ביניהן. בפעם הקודמת, אגב, היא סיימה שלישית בבית המוקדם - עם מאזן של 3 ניצחונות, תיקו וארבעה הפסדים (בבית שבו השתתפה גם ערב הסעודית). שני הטורנירים הקרובים, גם אליפות מערב אסיה וגם גביע אסיה, עשויים להיות קריטיים לגבי הסיכוי להעפיל באופן היסטורי למונדיאל.

מזכ"ל ההתאחדות, פיראס אבו הילאל, נשאר אופטימי: "אנחנו מקווים שעם הגדלת המשתתפות, נוכל להגיע למונדיאל". מקמאן דאבוב, המאמן הטוניסאי, אף הגדיל לעשות ואמר: "נעשה מה שמרוקו עשתה". חלום רחוק? אולי, אבל יהיה שווה לעקוב אחרי הנבחרת הפלסטינית, בניסיונות שלה - אולי - לעשות היסטוריה.