אומנות הבונקר: סוד ההגנה של מרוקו
סנסציית המונדיאל שמרה על שערים נקיים מול קרואטיה, בלגיה, פורטוגל וספרד ובקושי התמודדה עם בעיטות למסגרת. על קו ההגנה הנמוך, המאמץ הקבוצתי ונקודת התורפה לקראת חצי הגמר מול צרפת
באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן
אחד הסיפורים הגדולים ביותר של מונדיאל 2022 הוא זה של נבחרת מרוקו. מרוקו הפכה לנבחרת האפריקאית הראשונה והערבית הראשונה אי פעם בחצי גמר המונדיאל, אחרי דרך מרשימה במיוחד.
המרוקאים הדיחו את בלגיה בבתים, ספרד בשמינית ופורטוגל ברבע הגמר, לאחר שסיימו בראש הבית בו שיחקה גם קרואטיה. ההגנה המרוקאית פגשה את רומלו לוקאקו, קווין דה בריינה, לוקה מודריץ', פדרי, אלבארו מוראטה, ברונו פרננדש וכריסטיאנו רונאלדו, ולא ספגה שער אחד מרגליהם. השער היחיד אותו מרוקו ספגה היה שער עצמי ביתרון 0:2 מול קנדה שכבר הודחה.
אותה הגנה היא אחד מסיפורי המונדיאל. אין למרוקו כוכבים גדולים שמתמחים בצד ההגנתי (גם המגן הימני אשרף חכימי ידוע בעיקר בזכות ההתקפה), אבל הם מעמידים את ההגנה הטובה במונדיאל ואולי אחת ההגנות הטובות בכדורגל הנבחרות בשנים האחרונות. איך הם עושים את זה? יצאנו לבדוק.
המספרים: מחנים את האוטובוס
במילה אחת: בונקר. בארבעת המשחקים מול נבחרות אירופיות מרוקו החזיקה בכדור ב-29.5% מהזמן, כולל 23% בלבד מול ספרד ו-27% מול פורטוגל. זה בעצם אומר שבארבעת המשחקים האלה, מול נבחרות אירופאיות שנחשבו לטובות מאוד, מרוקו החזיקה בכדור בממוצע ב-27 דקות מתוך התשעים.
קו ההגנה המרוקאי, במקביל, נמוך במיוחד. הם עמדו עמוק בתוך חצי המגרש שלהם בשני משחקי הנוקאאוט, בגובה ממוצע של 35.5 מ' מול פורטוגל ו-34.9 מול ספרד. בגדול, הם היו יותר קרובים לרחבת ה-16 מאשר לקו החצי.
ולכן אנחנו רואים מעט מאוד בעיטות לשער. השוער יאסין בונו אמנם זכה לתהילה אחרי הפנדלים מול ספרד, אבל הוא מתמודד עם מעט מאוד בעיטות לשער במשחק. אין כאן תצוגת שוערות יוצאת דופן, וכך גם בהגנה.
המאמן וואליד רגראגי אף הודה בכך: "למה אפשר לצפות? תראו את הסגל שלהם ואת שלנו. הכדורגל ההגנתי הוא האפשרות היחידה". בכנות, אי אפשר להאשים אותם. זה עובד.
האיכות: גדול מסכום חלקיו
היכולת של מרוקו מרשימה יותר מלשלוח 6-7 שחקנים לרחבה. בדקות הסיום מול פורטוגל ראינו את הנבחרת עם שני בלמים מחליפים, ג'וואד אל יאמיק (ריאל ויאדוליד) ואשרף דראי (ברסט), מול ברונו פרננדש, כריסטיאנו רונאלדו, ז'ואאו פליקס, ברנרדו סילבה ורפאל לאאו. הם עדיין לא ספגו.
כאן, אגב, חשוב להפריד בין המשחק בין ספרד לזה הפורטוגלי. ספרד, בדומה ל-2018, מסרה את עצמה לדעת עם סוללת שחקנים שלא ידועה ביכולות ההבקעה שלה.
לא היה לה את הכישרון האישי של הפורטוגלים, אך בשני המקרים מדובר במשחקים מרשימים: ספרד הבקיעה שביעייה, מרוקו שישייה, ושתיהן ביחד בעטו ארבע פעמים למסגרת ב-210 דקות מול מרוקו.
מרוקו שיחקה בלי נוסייר מזראווי, נאייף אגר ואיבדה את רומיין סאייס, אבל ה-4:3:3 עבד בצורה נהדרת. הכל התחיל בתיאום בין השחקנים: לא ראינו הרבה יתרונות מספריים של הפורטוגלים או מצבים של אחד על אחד, שהיו נותנים יתרון לאיכות של פרננדש או לאאו (שהיה צריך לעלות בשלב מוקדם יותר).
לפרקים זה הרגיש כאילו יש למרוקו 12 אנשים ברחבה. הנבחרת לא ספגה בשבעת משחקיה תחת המאמן וואליד רגראגי, שהצליח לבנות הגנת ברזל בזמן קצר במיוחד.
וזאת ההצלחה הגדולה של רגראגי, שלא מובנת מאליה בהתחשב בזמן ההכנה המועט של הנבחרת. הם משחקים ומגנים כדבוקה אחת ונלחמים זה בשביל זה בצורה מעוררת השראה. לכן הם מצליחים למנוע בעיטות הרבה לפני שהן מגיעות, וחוסמים אותן בגופם. בארבעת המשחקים מול האירופאיות מרוקו ראתה יותר בעיטות שנחסמו בגופם של שחקנים מאשר בעיטות למסגרת.
ההמשך: אמבפה יצליח לפרוץ?
המשחק של מרוקו מרשים במיוחד, אבל קשה לראות אותם מול צרפת. הצרפתים המנוסים יודעים לשחק על התקפות מעבר, וראינו אותם מנצחים משחקים בהם הם היו פחות טובים מהיריבה כמו רבע הגמר מול אנגליה.
צרפת תשלוט בכדור גם מול מרוקו, כנראה, ויכול להיות שאנטואן גריזמן יזכה לאותו הטיפול שספגו ברונו פרננדש או פדרי. לכן המפתח יכול להיות דווקא קיליאן אמבפה, השחקן המהיר על המגרש.
אמבפה, שישחק מול חברו לפ.ס.ז' אשרף חכימי, יכול ליצור שערים מכלום הודות למהירות ולמתפרצות. האסטרטגיה הנכונה דווקא עשויה להיות זאת שתיתן למרוקו את הכדור, בעוד אמבפה ינסה לעקוץ במתפרצת.
המהירות של אמבפה, אוסמן דמבלה וקינגסלי קומאן עשויה להכריע מול מרוקו שבפועל תשחק עם ההגנה השנייה שלה, בטח אם רומיין סאיס לא יהיה כשיר. אי אפשר לקבור את הנבחרת הזאת ובטח שלא לזלזל בה, אבל נראה שהטריקולור יהיו הסוף של המסע המדהים של המרוקאים. מצד שני, אמרנו את זה גם על שני המשחקים הקודמים.