סגירת תיק אצילי-מיכה מחוסר אשמה - מוצדקת

עו"ד מומחה למשפט פלילי מסביר: התמונה שהוצגה מחזקת את החלטת הפרקליטות

עומר בללי
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בימים האחרונים עולה לכותרות שוב פרשת דור מיכה ועומר אצילי. שני שחקני הכדורגל הבכירים הסתבכו בפרשה, במסגרתה קיימו יחסי מין עם קטינות. השחקנים טענו להגנתם, כי אותן קטינות היו מעל גיל ההסכמה לקיום יחסי מין או שנחזו להיות כאלו. לאחר בחינת המקרה הגיעה הפרקליטות למסקנה כי אין אשמה פלילית במעשיהם של השחקנים והוחלט לסגור את התיק בעילה של חוסר אשמה.

עילת חוסר האשמה היא אחת ממספר עילות סגירה לסגירת תיקים פליליים, והיא ה"מזכה" ביותר מביניהן – היא קובעת שלא דבק אשם פלילי במעשי החשוד ובנוסף היא מביאה למחיקת התיק מהמרשם המשטרתי של החשוד (מרשם שמנהלת המשטרה על תיקי חקירה בהם נחקר אדם והתיק נגדו נסגר).

העובדה שהתיק נגד השחקנים נסגר בחוסר אשמה מעידה, כי הפרקליטות, לאחר בדיקה מעמיקה של הראיות בתיק, החליטה כי השחקנים לא עברו עבירה. יובהר, זה לא מצב שבו לא ברור אם הם עברו עבירה (לרוב תיקים אלו נסגר בעילה של חוסר בראיות), המצב הוא שהראיות עצמן מלמדות על ניקוי מוחלט של החשד לביצוע העבירה.

בימים האחרונים, במסגרת פרסום של תכתובות בין השחקנים במסגרת קבוצת ווטסאפ פרטית של השחקנים בערוץ 13, ניתן לראות את התנהלות השחקנים עצמם. עולות שם מספר סוגיות שרק מחדדות את העובדה שהעילה של חוסר אשמה מתאימה לעובדות המקרה.

אצילי. לפי הפרקליטות, לא עבר עבירה (אלן שיבר)
אצילי. לפי הפרקליטות, לא עבר עבירה (אלן שיבר)

איך זה ייתכן? הרי מדובר בהתבטאויות קשות וחמורות לכאורה, בין השאר כאלה הכולל התייחסות לקיום יחסי מין עם קטינות, התייחסות לשימוש בסמים והתייחסות לשימוש בסמים עם הנערות עצמן (פעולה חמורה, אשר יכולה להגיד לכדי עבירה של הדחת קטין לשימוש בסם).

באשר לקיום יחסי המין עם הקטינות, ניתן לראות בבירור שהשחקנים מדברים על גילאים מובהקים שאינם מהווים עבירה. כידוע, גיל ההסכמה לקיום יחסי מין במצב יחסים רגיל בין אנשים, הוא גיל 16. מכל התכתובות עולה שמודעות השחקנים היא לגיל מעל 16. מכאן, שאין עבירה פלילית.

באשר לסוגיית הסמים, אכן, השחקנים מדברים על שימוש בסמים ואף מדברים על שימוש הסמים בנוכחות או בהשתתפות הקטינות. יחד עם זאת, אין בדל של ראיה לכך שעשו שימוש בסמים. יתרה מזו, דווקא מההתכתבות עולה שלא היו סמים במפגש.

מעבר לכך, כאשר הם מדברים על שימוש בסמים יחד עם הקטינות, הדבר יורד מהפרק בשל היותן קטינות. כמובן, שניתן לראות התרברבויות ומילים שגם קטינות "עושות סמים", אך אלו רק דברי רהב ושיח (מכוערים, ללא ספק) בין חברים. לפי הכללים המובהקים של הדין הפלילי, מותר לדבר על סמים ושימוש בסמים כמה שרוצים – אך כל עוד אין שימוש בפועל או ניסיון של ממש לעשות שימוש, הדבר לא מהווה עבירה כלל.

מיכה. השיחה עם אצילי - "דברי רהב ושיח" (דני מרון)
מיכה. השיחה עם אצילי - "דברי רהב ושיח" (דני מרון)

באשר לשאלות המוסריות שעולות מהתנהלות השחקנים חשוב לומר – הדין הפלילי עוסק רבות בשאלות מוסר. אך מדובר במעשה ששאלות המוסר שבהן הן כאלו שנקבעו על ידי המחוקק כעבירה. יש מעשים רבים שעשויים להיראות כ"לא מוסריים", אך הם אינם עבירה פלילית.

למשל, האם גביית סכום כסף מופרז עבור שתייה בבית קולנוע עולה כדי עבירת עושק? ככל הנראה התשובה תהיה לא, אך השאלה אם זה מוסרי או לא, זו כבר שאלה שהיא אינדיווידואלית לכל אדם ולפי תפיסת עולמו.

לכן, ההחלטה שהשחקנים לא עברו עבירה פלילית היא מוצדקת, גם אחרי פרסום החומרים והם אינם אמורים להשפיע אף על עילת הסגירה של התיק. השאלה אם המעשים האלו ראויים והאם ראוי ששחקני כדורגל ינהגו כפי שנהגו, זוהי שאלה שכל אדם יצטרך לענות עליהם לפי תפיסת עולמו.

הכותב הוא עורך דין, מומחה למשפט פלילי

עו"ד עומר בללי
עו"ד עומר בללי