הווינר של ליגת האלופות: הכירו את בונזי קולסון
פרח בניגוד לציפיות ("היה ספק באשר לתקרה שלו"), נחנך על ידי ג'ארד דאדלי, הרעיד את ירושלים וכעת מנסה להשתלט גם על היורוליג. על ה"נשק הסודי" המסקרן של עודד קטש והצהובים
כולם כבר יודעים - עולם הכדורסל משתנה לנגד עינינו. הפילוסופיה המקובלת שהועברה עד לא מזמן כתורה של ממש כבר התחילה להיסדק, ואוהדי הענף זוכים לראות תופעות שפעם נחשבו למשונות. יותר מהכל, נדמה שהגדרת העמדות הקלאסית בדרך הבטוחה להימחק, ומי שמדגים זאת בצורה הטובה ביותר באירופה הוא לא אחר מאשר הרכש החדש של מכבי תל אביב, בונזי קולסון, שמציג אנומליה נדירה אפילו לתקופה המודרנית של המשחק.
לפני שנצלול פנימה, נתחיל עם מעט נתונים יבשים - קולסון בן ה-26 הוא פאוור פורוורד המתנשא לגובה של 198 ס"מ, שוקל 102 ק"ג ונהנה ממוטת ידיים נדירה של 2.13 מטר. לא מדובר בשחקן שרירי במיוחד, ובמבט שטחי בלבד קשה לדמיין שהוא יכול להיות גבוה שמגיע ליורוליג, אבל בדרכו לשם, קולסון דאג להוריד כל גבה שהורמה, להשקיט כל חשש שהועלה ולהוכיח לכל מי שהטיל בו ספק קטן שהוא לא מתכוון לעצור. "אני שחקן בעל סגנון מיוחד", העיד על עצמו בעבר, "אני אוהב לספר על המסע שלי".
ואכן, קולסון עבר חתיכת מסע. כנער לא מעט מכללות חששו מהמימדים הפיזיים שלו, ואם להיות כנים, קשה להאשים אותן. "היה ספק רב באשר לתקרה של קולסון", נכתב בכתבה שנערכה עליו ב'ספורטס אילוסטרייטד', "באימונים איתו ראו שהוא שחקן פנים שמתמקד במהלכי פוסט אפ, אבל לא היו אף שחקנים בגובה שלו שעשו את זה ברמה הגבוהה של המכללות. היה קל להניח שזה פשוט לא יעבוד".
מי שבכל זאת בחרה לתת לקולסון את ההזדמנות היא מכללת נוטרדאם. "לא ידעתי באיזה עמדה הוא בכלל יכול לשחק", אמר מאמן החבורה מייק בריי, "פשוט ראיתי שהוא תמיד ליד הכדור ואמרתי לקבוצה שהוא חייב להיכנס לרשימות שלנו". האינסטינקט של בריי השתלם לו ובגדול, כשקולסון הפך לאחד משחקני המכללות הטובים בארה"ב. הגבוה זרח בימי הקולג' שלו ולאחר שנתו השלישית (בה רשם ממוצעים אדירים של 17.8 נק', 10.1 ריב' ו-43% לשלוש) נבחר לחמישיית העונה של קונפרנס ה-ACC, ולחמישייה השלישית בליגת ה-NCAA כולה.
אגב, בשלב זה קולסון החל לשחק בנוטרדאם בתפקיד הסנטר, זאת כשהוא השחקן השני הכי נמוך בחמישייה. "במקרה של בונזי אסור לנתח יותר מדי. הילד פשוט יודע מה לעשות בכל פעם שהוא משחק", סיפר עוזר המאמן של המכללה מרטין אינגלסבי, כשגם המאמן, בריי, ניסה לתת פרשנות משלו לתופעה המיוחדת: "על המגרש הוא גדול בהרבה מהגובה שלו. כשהוא נמתח הוא נראה כמו פריק. הוא משיג ככה זוויות מיוחדות לזריקה. אפשר להגיד שהוא הנשק הסודי שלי".
בשנתו האחרונה בנוטרדאם היה נראה שקולסון בדרך הבטוחה לעונת שיא חדשה ואף רשם עלייה בממוצעיו, אך לאחר ששבר את רגלו פעמיים בפרק הזמן הזה, לא נבחר בדראפט ונאלץ לפלס את דרכו ללא הדחיפה לה קיווה. הפורוורד אמנם הצליח להשיג חוזה במילווקי באקס ב-2018/19, אך לאחר ששיחק שמונה משחקים בלבד סיים את הפרק הזה, ויצא "למצוא את עצמו" באירופה.
זה התחיל בטבילת אש לא רעה במדי דרושאפקה, ונמשך בהתפוצצות אדירה אצל שטרסבורג ב-20/21. בעונה זו קולסון הפך לאחד השחקנים הלוהטים ביותר באירופה ולאחר שקטף את תואר ה-MVP של הליגה הצרפתית, עשה בדיוק את אותו הדבר גם בליגת האלופות של פיב"א, שם הוביל את קבוצתו כל הדרך עד לפיינל פור מפתיע יחסית. קולסון היה מלך הנקודות של המפעל, כשקלע 18.2 בממוצע למשחק והוסיף גם 6.2 ריבאונדים בממוצע למשחק. יותר מהכל, מספר מהלכי ענק בקלאץ' העניקו לו מקום של כבוד כאחד הווינרים הגדולים של המפעל.
לאחר שרבים ציפו שיעשה את הקפיצה ליורוליג לאחר עונת שיא אדירה, קולסון החליט לקחת את המטוס דווקא לאיזמיר ולשחק עבור קרשיאקה הטורקית. לא לקח זמן רב עד שהפך לבעל הבית של הקבוצה, ומי שבוודאי זוכרת זאת לא רע זו הפועל ירושלים, שראתה את קולסון מספק הצגה אדירה בארנה בעודו קולע 22 נקודות, קוטף 13 ריבאונדים ונועץ באלפי לבבות אדומים שלשת ניצחון אחת זכורה במיוחד בדרך לדממה זכורה לא פחות. בעקבות אותה שלשה, גופייתו של קולסון הועמדה למכירה פומבית והגיעה בסופו של דבר לידיו של רוכש מאושר ששילם לא פחות מ-1,300 ש"ח עבורה.
עוד לפני שזרח בעיר הקודש קולסון זכה ללמוד משחקן שמזכיר אותו בלא מעט מאפיינים והצליח להגיע לרמות הגבוהות ביותר - אלוף ה-NBA ג'ארד דאדלי. שחקן העבר גדל תחת ידיו של אביו של קולסון, שהיה עוזר המאמן במכללת בוסטון, וכבר כשקולסון הבן היה בן 5 הוא למד את רזי המשחק מכוכב המכללה. בשנים האחרונות הקשר בין השניים התהדק מחדש, והם נפגשו במהלך אחת מפגרות הקיץ על מנת לעבוד על הקליעה של קולסון מעבר לקשת. נראה שהעבודה המשותפת הועילה לא מעט - בעונתו הראשונה בקולג'ים קולסון רשם אחוזים מזעזעים לשלוש עם 14.3%, אך מאז זה כבר נראה אחרת לחלוטין כשבעונה שעברה הוא קלע ב-39.4% מעבר לקשת, כולל משחק ענק של 41 נקודות ו-7 מ-9 לשלוש נגד בשאקשהיר בליגה הטורקית.
קולסון, כפי שבוודאי כבר הבנתם, הוא שחקן חריג בנוף, אך נראה שפורוורד ורסטילי מבחינה התקפית כמוהו נחוץ מאוד עבור מכבי תל אביב מודל 22/23, קבוצה שנבנית כמעט מאפס. בשונה מאלכס פויתרס, קולסון יודע לעשות לא מעט דברים בצד ההתקפי - הוא קולע שלשות, לוקח את השומר שלו לסל וגם מצליח לסיים במהלכי פוסט אפ כמו בימים ההם בקולג'. מדובר בשחקן שיאפשר לעודד קטש גיוון חשוב, אך גם ידרוש לא מעט מחשבה, כשעל המאמן יהיה למצוא את הדרך הנכונה לנצל את המאפיינים היחודיים והנדירים יחסית של היהלום החדש שלו. אם יצליח לעשות זאת, קולסון עשוי להפוך לכוכב הלא צפוי של הקבוצה, ולאחד השחקנים האהובים על הקהל ביד אליהו.
הפורוורד המסקרן הוא לפני הכל שחקן התקפה מוכשר מאוד, אבל מצליח להתבטא גם בצד ההגנתי. בזכות היכולת שלו לקרוא קווי מסירה קולסון סיים במקום התשיעי בטבלת מלך החטיפות בטורקיה עם 1.55 בממוצע למשחק בעונה החולפת. עם זאת, לאחר חילופים הגנתיים וכשמולו עומד גארד זריז, הוא מתקשה לעמוד בקצב, מה שעשוי להוליד נקודות קלות עבור היריבה. בהגנת הפוסט קולסון אמנם יכול להקשות על הגבוה שמולו, אבל אם 'יזכה' להתמודד בקונסטלציה כזו או אחרת נגד גבוהים פיזיים במיוחדת דוגמת מוסטפה פאל או וולטר טבארס, לא יהיה לו סיכוי רב לעצור אותם ממרום 198 סנטימטריו. לכן, גם בצד ההגנתי יצטרך קטש לתת את הדעת.
בונזי קולסון קורץ מחומר אחר. עודד קטש שם את ידו על שחקן שרבים פקפקו בו בכל תחנה אליה הגיע, אבל נראה שלאחר שהשתיק כבר את כל אותם אנשים, הוא מוכן להסתער על האתגר הבא - היורוליג, שמבחינתו מהווה רק עוד צעד בדרך. "המטרה שלי היא לחזור ל-NBA אבל הדרך לשם לא קלה", סיפר בראיון ל'יורוהופס' לפני מספר חודשים, "בינתיים אני חי את החלום, זה אפילו לא עבודה. אני נהנה לראות את התוצאות של העבודה הקשה שלי, אני פשוט אוהב לנצח".