האם מגנזיום היה מונע מלונה צ'מטאי לעצור?

ספורטאיות יכולות לצמצם את הסיכוי שכאבים דומים ישפיעו. דעה

לילך סרזו

תגיות: לונה צ'מטאי

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אולימפיאדת טוקיו 2020 הגיעה לסיומה השבוע ולמרבה הגאווה, היא כללה ייצוג מרשים של ספורטאים וספורטאיות ישראלים ואפילו ארבע מדליות אולימפיות, ובהן מדליית ארד ומדליית זהב שהושגו על ידי נשים מרשימות ומעוררות השראה- אבישג סמברג בטאקוונדו ולינוי אשרם בהתעמלות אומנותית.

מתחרה ישראלית נוספת שלקחה חלק במשחקים האולימפיים הייתה האצנית לונה צ'מטאי סלפטר אשר ארבעה קילומטרים לפני סיום המרתון האולימפי, כשהיא ממוקמת בדבוקה המובילה, פרשה בשל "התכווציות בבטן", מה שרובנו מכירים בשפת העם ככאבי מחזור. לא צריך להיות מתחרה אולימפית כדי לדעת שספורט מושפע מתהליכים שעובר הגוף שלנו ובשל כך חשוב להבין אותם ולדעת כיצד ניתן לשפר את תפקודיו.

אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף שלנו, במיוחד לנשים העוסקות בספורט, הינו המגנזיום. פעילות גופנית מאומצת, גורמת להפרשה מוגברת של מגנזיום בשתן ובזיעה ואכן נמצא כי בקרב אתלטים רבים מחסור במגנזיום עלול לפגוע ביכולות הפיזיות ובביצועים הספורטיביים ולהעצים תופעות פיזיות הקשורות לפעילות יתר. המגנזיום משתתף באינספור תהליכים חיוניים לגוף. בהקשר של הספורט, הוא פועל, יחד עם סידן, כמעין וסת של מערכת השרירים ותפקידו להרפות את השרירים. על כן קיים קשר ישיר בין מחסור במגנזיום לבין תופעות של התכווצות שרירים והופעתם של כאבי שרירים.

נשים רבות אשר נמצאות בתקופת הפוריות שלהן סובלות מתסמונת קדם וסתית. הסימפטומים והעוצמות שלהם משתנים בין אישה לאישה, ונעים בין אי נוחות קלה לפגיעה בתפקוד ובשגרת החיים. לחץ, חרדה, עייפות, מצבי רוח משתנים, כאבי בטן, כאבי שרירים ותחושת נפיחות הם רק חלק משורה ארוכה של סימפטומים הקשורים לתסמונת ובמחקרים נמצא שנטילת מגנזיום נמצאה קשורה להפחתת הביטוי שלהם. במה שקשור בכאב, נראה כי מגנזיום משפיע על עוצמת הכאב ע"י עיכוב ייצור של גורמים מתווכי דלקת, הרחבת כלי הדם והרפיית השרירים.

על מנת לספק לגופנו את כמות המגנזיום היומית המומלצת (כ-420 מ"ג לגברים ו-320 מ"ג לנשים), מומלץ לצרוך כמות גדולה יותר של מזונות עתירי מגנזיום, החל מעלים ירוקים כהים, דרך אגוזים, קטניות ודגנים מלאים ועד לצריכה מוגברת של מי שתייה, המהווים (בד"כ) כ-20% מהמגנזיום המצוי בגופנו. חשוב לציין שבמי השתייה המותפלים בישראל, ישנה ירידה משמעותית בנוכחות המגנזיום ובנוסף יש לקחת בחשבון שלא כל המגנזיום אותו אנחנו צורכים דרך המזון נספג בגוף ולכן קיימת חשיבות רבה למניעת החוסרים בו ולנטילת תוספי מגנזיום המיוצרים בטכנולוגיות המבטיחות ספיגה גבוהה ואופטימלית.

לעומת סוגי מגנזיום אחרים, למגנזיום גליצינאט ליפוזומלי יתרונות משמעותיים ובעיקר זמינות ביולוגית גבוהה לספיגה קלה ואופטימלית של החומר הפעיל ומניעת תופעות הלוואי האופייניות הקשורות לגירוי מערכת העיכול ונוחות גבוהה מאוד לשימוש - אין צורך להרחיקו ממעכבי ספיגה מוכרים כגון קפה, תה, מזונות מסויימים, מוצרי חלב ואף תרופות מסוימות.

עוד רבות ידובר על הריצה ההירואית של לונה צ'מטאי סלפטר הישראלית, שעל אף שהגוף כפה עליה עצירה כואבת במיוחד, היא המשיכה וסיימה את המירוץ – חשוב לדבר על ההישגים, לא פחות חשוב מכך לדבר על הדרך הנכונה והטובה ביותר שהגוף שלנו יכול להביא אותנו לאותם הישגים, גם באולימפיאדה וגם בחיי היום יום.

הכותבת היא נטורופתית מוסמכת, מנהלת מחלקת ההדרכה בחברת אקוסאפ תוספי תזונה.