קופצים למים
עם 6 נציגים ולא מעט תקוות, נבחרת השחייה כבר מוכנה למשחקים האולימפיים. רגע לפני, סיפרו חברי המשלחת על ההכנות ("נסתגל להבדלי השעות. הדברים הקטנים יעשו את ההבדל"), וגם סימנו מטרות ("גמר אחד ועוד שני חצאי גמר יהיו הישג גדול עבורנו")
"הפרפרים נבנים בבטן". "אני ממש מתרגשת", "ריו, ריו, ריו".
פחות מחודש לפתיחת המשחקים האולימפיים בריו, וגם נבחרת השחייה הישראלית נסגרה באופן סופי. שישה שחיינים כחול לבן יקפצו למים, ואפשר בהחלט להגיד שאיגוד השחייה עמד במטרותיו הראשוניות.
"בגדול לא המספר קובע אלא הישגים. כמות השחיינים היא טובה. ככה בערך השחייה הישראלית נראית", סיפר מאמן הנבחרת, לאוניד קאופמן,"הכי חשוב שהשחיינים יביאו הישגים".
"ברור שכמה שיותר, זה יותר טוב. כל אחד נותן הרבה כוח", העיד גל נבו, אחד מהשחיינים הוותיקים במשלחת, "לראות את האנשים בבריכה מסתובבים, עושים חימום , מעודדים, איתנו בכפר, כאילו כל אחד זה נותן עוד גב".
יעקב טומרקין, עמית עברי, גל נבו, אנדי מורז, זיו קלונטרוב, וזוהר שיקלר ירכיבו את נבחרת השחייה, כשעבור מחצית מהשחיינים מדובר בטבילת אש אולימפית. קאופמן מודע לשוני בין הנציגים במשלחת: "תמיד בכל נבחרת יש יותר כוכבים ויש שחיינים יותר רגועים בכל נבחרת, כך גם אצלנו".
במחזור אולימפי של ארבע שנים יש עליות וירידות. גם אלה שזכו במדליות וגם אלה שלא הצליחו להתרומם, יודעים, שריו זה סיפור אחר.
"זה לא סוד שעברה עליי תקופה לא קלה מבחינת השחייה הספורטיבית, אבל לכל שחיין יש עליות וירידות כל הזמן", תיארה עמית עברי את התחושות, "אז אולי הפעם הייתה ירידה קצת יותר עמוקה, אבל אני מאמינה שזה יעשה את הגבעה יותר תלולה".
גם גל נבו אופטימי לקראת הקיץ: "אני מאוד מרוצה, עכשיו עובדים קשה, מנסים לחדד דברים, יש עוד הרבה על מה לעבוד. יש עוד מספיק זמן לעבוד ואני מקווה שאצליח לשפר את התוצאות מאליפות אירופה".
האווירה הברזילאית הגיעה לישראל, אבל ההתאקלמות לריו עדיין לא החלה באמת. מעבר להסתגלות לשעון המקומי, השחיינים הישראלים יצטרכו לשחות גם בשעות שהם לא רגילים אליהן. המוקדמות יערכו באחת בצהריים ואילו משחי הערב בעשר בלילה. לשם כך, הנבחרת יצאה למחנה בסאו פאולו ותיכנס לכפר האולימפי כבר בסוף חודש יולי.
לעבור לכפר האולימפי עשרה ימים לפני התחרות זה מספיק כדי להסתגל לכל שעון", הסביר קאופמן, "עניין השעות יכולים להשפיע אם בן אדם לא מתורגל לזה, אבל אם אנחנו נסתגל לזה לנו זה גם הגוף יסתגל".
"ממש לא חוששת מזה, אני חושבת שברגע שהספורטאי מוכן להתחרות, אז זה לא משנה", סיפרה עברי, "גם אם מעירים אותו בשתיים בלילה הוא צריך לקפוץ למים ולעשות את הטוב ביותר מבחינתו".
"רוב הסטטיסטיקות מראות שבדרך כלל כשיש אולימפיאדות מחוץ לאירופה, אנשים קצת שוחים פחות מהר מהשיא שלהם ויש פחות אחוזי הצלחה", העיד יעקב טומרקין, "אנחנו צריכים להיות יותר טובים מאחרים. הדברים הקטנים האלה הם אלה שייקבעו".
לפני ארבע שנים בלונדון טומרקין העלה את הרף מבחינתו ורשם את הישג השיא לשחיין ישראלי כשסיים במקום השביעי בגמר ל-200 מטר גב. בנוסף, עברי ונבו הגיעו כל אחד מהם לחצי גמר אחד. גם הפעם, המטרות דומות - גמר ועוד שני חצאי גמר.
"אנחנו מאוד מקווים שיעקב טומרקין יעשה את הגמר עוד שני שחיינים יעשו חצאי גמר ומבחינתי זה יהיה הישג בלתי רגיל", החמיא יו"ר איגוד השחייה, סימון דוידסון.
קאופמן יודע שהדרך לשלב הבא עוברת דרך יעד חשוב: "כל שיא אישי זה קודם כל הצלחה. אני מאמין ששבירת השיאים, יסדר לכל אחד מהשחיינים התמודדות בשלב הבא של התחרות, ולכוכבים זה ייתן להם גם התמודדות על הגמר".