סופר-מדאיג: על הפרשה שרחוקה מלהסתיים

הפרשה שטלטלה את הכדורגל העולמי רחוקה מלהסתיים. האיומים של צ'פרין, ההשלכות שישפיעו שנים רבות קדימה והפרטים החדשים שנחשפו על הפרויקט. נדב יעקבי מנתח

נדב יעקבי
נדב יעקבי

תגיות: סופר ליג

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

במשרדים של ריאל מדריד נשמו ביום שישי בצהרים לרווחה, כאשר נודע להם שאופ"א החליטה שלא להעניש את הקבוצה ולא למנוע ממנה לשחק ביום שלישי בחצי גמר ליגת האלופות מול צ'לסי, אך אנחת הרווחה הזו הייתה זמנית בלבד. כן, זינדין זידאן ושחקניו לא ייענשו על מה שהם לא קשורים אליו, הניסיון להקים את הסופר-ליג. אבל המועדון המלכותי של ספרד עשוי להיפגע קשות, אם הנשיא פלורנטינו פרס לא ייסוג מהצהרותיו על כך שהיוזמה להקים את "הליגה לעשירים בלבד" עדיין חיה וקיימת.

אלכסנדר צ'פרין, נשיא אופ"א, והמנצח הגדול של השבוע, האיש שעמד בראש הקרב למניעת הקמת המפעל החדש, היה ברור מאוד בדבריו אתמול. "לקראת העונה הבאה הקבוצות שעדיין לא הודיעו כי הן פורשות מיוזמת הסופר-ליג צריכות להחליט איפה הן רוצות לשחק", אמר הנשיא הסלובני של אופ"א. "האם בסופר-ליג או במפעלים של אופ"א? אם הן לא יפרשו באופן פומבי ומוחלט מהסופר-ליג, ברור שהן לא יוכלו לשחק בליגת האלופות או בליגה האירופית. אדרבא, אם הן לא יפרשו, שישחקו בליגה שהן הקימו".

צריך לזכור שלאף קבוצה באירופה אין כניסה אוטומטית לגביעי אירופה. הקבוצות הספרדיות למשל צריכות להירשם ראשית בהתאחדות הספרדית (עד ל-15 במאי) ולאחר שיקבלו את האישור הן צריכות להירשם גם באופ"א (עד ה-31 במאי). בכל שנה ההרשמות הללו הן פורמליות לחלוטין. אולם, תאורטית, אופ"א לא חייבת לקבל אף קבוצה, אם יש לכך סיבה טובה. והפעם יש סיבה מצוינת.

אחרי שכל שש הקבוצות האנגליות פרשו מהסופר-ליג, ואליהן הצטרפו גם אתלטיקו מדריד ואינטר, נשארו רק 4 קבוצות שעדיין נאחזות - מסיבה זו או אחרת - בפרויקט שקרס בתוך 60 שעות: יובנטוס, מילאן, ברצלונה וריאל מדריד. אגב, הנהלת מילאן הודיעה שפרשה מהמיזם, אבל זה עדיין לא נעשה באופן רשמי.

צ'פרין הוסיף: "אין לי שום בעיה עם המועדונים שהודו בטעותם, שפרשו מהפרויקט והתנצלו. המועדונים האחרים יודעים שהפרויקט מת, אבל קשה להם עדיין לעכל זאת ולהודות בכך". אגב, אופ"א לא פוסלת הטלת עונשים כבדים על ראשי המועדונים, אותם אנשים שהיו בסוד העניינים וארגנו את המחטף הלילי. וזה כולל בכירים במועדונים שפרשו מהסופר-ליג.

צ'פרין, המנצח הגדול של השבוע (getty)
צ'פרין, המנצח הגדול של השבוע (getty)

ומה עם ברצלונה? המועדון נמצא בחובות הכבדים ביותר, למעלה ממיליארד יורו. ובכן, הנשיא החדש-ישן ז'ואן לאפורטה עדיין לא הודיע על פרישה מהסופר-ליג, והסיבה ברורה: כרגע כל אחת מהפורשות מחויבת לשלם "קנס" של 130 מיליון יורו, סכום עתק, שברצלונה פשוט לא מסוגלת לעמוד בו. אבל ייתכן ויש דרך להימלט מכך. על פי מה שהתפרסם אתמול, אם 70 אחוזים מהמועדונים יודיעו כי הם פורשים מהמיזם, הוא יוכרז כ"מוקפא", ואז לא יהיה צורך לשלם את הסכום. כרגע פרשו רק 8 (שזה 66 אחוזים). ולכן דרוש מועדון אחד נוסף שיפרוש.

בינתיים, כפי שהיה צפוי, דלפו פרטים נוספים לגבי הפרויקט המגלומני, שנפח את נשמתו אחרי פחות משלוש יממות, בפיאסקו הגדול ביותר בתולדות הכדורגל העולמי. המגזין הגרמני "דר שפיגל" פרסם חלק ממסמכי ההצטרפות לסופר-ליג, שהודלפו ככל הנראה ע"י אחד משני המועדונים הגרמנים שהוזמנו להצטרף למיזם, אבל סירבו לכך, באיירן מינכן ובורוסיה דורטמונד. הפרטים בחלקם פשוט מדהימים. כמו למשל הסכם המימון שנחתם עם בנק ההשקעות האמריקני ג'יי פי מורגן. על פי הפרסומים, הבנק היה אמור להעביר 3.525 מיליארד יורו למימון הפרויקט בתחילת דרכו, כהלוואה ל-23 שנה, והבנק היה אמור לקבל בחזרה סכום כמעט כפול (כולל ריביות) - 6.1 מיליארד יורו!

החוזה של הסופר-ליג כלל 167 עמודים, מה שמוכיח כי מדובר בעבודת הכנה שנעשתה לאורך תקופה ארוכה. על פי החוזה, שהועבר ל-15 מועדונים, אשר 12 הסכימו לחתום עליו (באיירן, דורטמונד ופ.ס.ז' סירבו), הם היו אמורים להחזיר בכל שנה לבנק פי ג'יי מורגן 264 מיליון יורו (קרן פלוס ריבית), כאמור לאורך תקופה של 23 שנה. כשמדובר ב-12 מועדונים, הסכום הוא 22 מיליון יורו לשנה בממוצע לכל מועדון.

סעיף נוסף בחוזה קובע כי יהיה הבדל משמעותי בכספים שיקבלו המועדונים השונים. כך למשל ריאל מדריד וברצלונה יקבלו תשלום נוסף של 60 מיליון יורו כל אחת, מעבר לסכומים שיחולקו בין יתר המועדונים - 30 מיליון בשנה הראשונה ועוד 30 מיליון בשנה השנייה.

לאפורטה, יצליח 'להימלט' מהמיזם? (getty)
לאפורטה, יצליח 'להימלט' מהמיזם? (getty)

וזה לא הכל. בחוזה מצוין שלכל מועדון תינתן האפשרות לשדר ארבעה ממשחקי הבית שלו בכל עונה באופן בלעדי בערוצים הפרטיים שלו (באתר הבית, באפליקציה או בערוץ הטלוויזיה הפרטי). המשמעות היא שריאל מדריד תוכל לשדר את המשחקים מול ברצלונה, אתלטיקו מדריד, מנצ'סטר סיטי וליברפול בערוציה הפרטיים, ולגרוף סכומי עתק נוספים למה שתקבל מהחלוקה הכללית.

החוזה קובע כי כל אחד מבין 11 המועדונים המייסדים (6 האנגליות, ריאל ובארסה, יובנטוס, באיירן ופ.ס.ז') יקבלו 7.7 אחוזים מהתשלום הראשוני של פי ג'יי מורגן, ויתר 4 המועדונים (מילאן, אינטר, אתלטיקו ודורטמונד) יקבלו רק 3.8 אחוזים כ"א. ובמספרים: כל אחת מ-11 הגדולות תקבל סכום ראשוני של כ-387 מיליון יורו ו-4 ה"קטנות" ייאלצו להסתפק ב-134 מיליון יורו בלבד. וכאמור, מדובר בהלוואה ל-23 שנה, עם ריבית פנטסטית - לא במענק.

אבל כל התכניות הללו כבר הפכו להיסטוריה, ואפילו בנק פי ג'יי מורגן עצמו הודיע כי הוא מצטער על מעורבתו בפרויקט. בהודעה רשמית של הבנק נאמר: "ברור לחלוטין שטעינו בהערכה כיצד עולם הכדורגל יקבל את העסקה, ואיך היא תשפיע על עתיד הספורט. אנחנו נלמד מכך". ההודעה הגיעה יומיים לאחר שחברת דירוג הקיימות "סטנדרד אתיקס" הורידה את מדד האמינות של הבנק מ"נאות" ל"לא תואם", וזאת לאחר שהועלו תהיות באשר לטוהר המניעים שלו בעקבות ההודעה על התמיכה בסופר-ליג. מדובר בנזק תדמיתי וכלכלי עצום לבנק, שמוערך במאות מיליוני דולרים, אם לא יותר. כעת ברור ששום גוף כלכלי רציני לא יעז להיות שותף למיזם דומה בעתיד.

אתמול נודע כי כאשר יוזמי הסופר-ליג גילו להפתעתם כי באיירן מינכן, פ.ס.ז' ודורטמונד מסרבות להצטרף, הם מיהרו לפנות למארסיי, ליון ולייפציג, כדי שיצליחו להגיע למספר הנדרש של 15 קבוצות קבועות, וכדי שיהיה ייצוג גם לליגות של גרמניה וצרפת. אבל התשובה הייתה שלילית, מה שהגביר את הפאניקה בקרב המארגנים. אז כן, הסופר-ליג מתה, אבל הפרשה המדהימה הזו תמשיך להעסיק את עולם הכדורגל עוד זמן רב. וההשלכות יהיו לשנים רבות קדימה.