האם אב נתן לבנו בן ה-5 לנהוג במשאית לבדו?

אגף התנועה פתח בחקירה לבדיקת המקרה שהסעיר את הרשת ביממה האחרונה. מעל 100 ילדים מתחת לגיל 14 מעורבים בתאונות דרכים מדי שנה. עו"ד אלירן בלוטמן, מומחה לדיני תעבורה, מנתח את המקרה

ניר בן טובים
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אמש (ראשון) הוצפו הרשתות החברתיות בסרטון שהועלה לטיקטוק בו נצפה ילד קטן מטפס במדרגות לעבר קבינה של משאית עם רכינה, משלב את ההילוך לרוורס ומתחיל בנסיעה. מאז הפרסום  מתקיים שיח אינטסיבי כאשר רבים תוהים כיצד טכנית מתאפשר לילד קטן, לאור מידותיו, לשבת על הכיסא ולהגיע לדוושה. ישנם גם כאלו שתהו שמא הילד יושב למעשה על ברכיו של נהג מבוגר. הסרטון התגלגל גם לאגף התנועה של משטרת ישראל שהודיע כי פתח בחקירה לבירור נסיבות המקרה.

הסרטון האמור גרם למהומה לאור חריגותו, אולם אם בוחנים את הנתונים בנושא התרת נהיגת קטינים, מגלים כי מדובר על תופעה רחבה בהרבה מכפי שנדמה לנו.

על פי נתוני עמותת אור ירוק, יותר  מ-1,000 ילדים נהגים מתחת לגיל 14 היו מעורבים בתאונות דרכים בעשור האחרון, כאשר בשנת 2019 לבדה הסתיימה עם מעורבות של לא פחות מ- 79 נהגים ילדים בתאונות דרכים.

וכך למשל, לפני כחודש פרסמה המשטרה תיעוד של קטין בן 14 שנתפס נוהג ברכב בכביש 31 סמוך לצומת שוקת בדרום הארץ. תחילה, השוטרים עצרו את רכבו בשל ליקויי בטיחות חמורים, אולם כשפנו לנהג גילו בעיה חמורה לא פחות - הנהג נראה צעיר מגיל הנהיגה בחוק. במושב האחורי, ישבה אישה בוגרת ממנו. תוך שניות התבררה התמונה – מדובר על קטין שהסיע את אחותו הגדולה שישבה מאחור.

במקרה נוסף, במהלך פעילות מבצעית ממוקדת נגד עבירות התנועה בכפר קאסם, שוטרים הבחינו בנהג משאית והוא עוכב לבדיקה שגרתית. במהלך הבדיקה השוטרים גילו כי מדובר בקטין בן 15 מכפר קאסם, שנוהג ללא חגורת בטיחות, מבלי שהוציא מימיו רישיון נהיגה ונהג במשאית שרישיונה פג עוד בשנת 2015.

לצד התדהמה של הגולשים שנחשפו לסרטון, רבים מהם גם תהו על העונש שיקבל מי שהתיר לילד לנהוג, אם כלל יקבל. על מנת לפענח את חומרת העבירות והשלכותיהן, שוחחנו עם עו"ד אלירן בלוטמן.

איזו עבירה ביצע בעל הרכב שאפשר לילד לנהוג?
העבירה שלכאורה ביצע האב או בעל המשאית שאפשר לילד לנהוג עונה לשם התרת נהיגה לבלתי מורשה, ומוגדרת כאחת מהעבירות החמורות בפקודת התעבורה, לאור פוטנציאל הסיכון הדרמטי שטמון בה. בפקודת התעבורה נקבע כי בעל רכב או מי שבידו השליטה על רכב, אשר הרשה לאדם אחר לנהוג בו ביודעו שהאדם איננו בעל רשיון נהיגה לאותו סוג רכב, דינו - מאסר שלוש שנים בפועל עם או בלי קנס ואם אותו אדם היה קטין שאיננו יכול לקבל רשיון נהיגה - מאסר חמש שנים עם או בלי קנס ובנוסף לכך -  פסילה מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלוש שנים.

כלומר, בהכרח הוא ייכנס לכלא?

לא. לצורך כך על המשטרה להוכיח מעבר לכל ספק כי העבירה בוצעה על ידי הילד. בנוסף, גם בתרחיש בו המתיר הורשע, המחוקק מאפשר לבית המשפט בנסיבות מיוחדות לפסוק מאסר על תנאי.

ישנם אין ספור מקרים בהם בעל רכב מאפשר לאחר לנהוג ורק בדיעבד הסתבר לו כי לא היה לנהג רישיון. האם גם במקרים אלו הנהג ישב בכלא?
לא. קיימת בפקודה התייחסות למקרה בו בעל רכב ומי שהשליטה על הרכב בידו לא הרשה לנהוג ברכב למי שאינו רשאי לנהוג בו, אך הוכיח כי נקט בכל האמצעים הסבירים כדי שאותו אדם לא יוכל לנהוג ברכב. המשמעות של העניין הוא כי בעל הרכב אינו יכול לפטור את עצמו בשאלה 'האם יש לך רישיון', אלא מצופה ממנו לדרוש מהנהג להציג אותו בפניו. במקרה בו מדובר על רישיון מזויף ולאור חוסר היכולת שלו לבדוק זאת, צפוי בית המשפט שלא להרשיע אותו.

עו"ד אלירן בלוטמן
עו"ד אלירן בלוטמן

אם כבר אנו דנים בסוגיה, מה הדין במקרה בו הורה או בעל רכב, מתיר לילד לשבת על ברכיו בעודו אוחז בהגה, תוך כדי נסיעה. איזה עונש הוא צפוי לקבל?
במקרה כזה לא יואשם הנהג בעבירה של התרת נהיגה לקטין אלא בעבירה של נהיגה בקלות ראש {סעיף 62 (2) } לפקודת התעבורה התעבורה. אם יורשע, יכול בית המשפט להטיל עליו עונש מאסר בפועל לתקופה של עד שנתיים, קנס כספי ושלילת רישיון.

והאם בפועל נגזרים עליהם עונשים כאלו?
כל מקרה לגופו אולם בלא מעט תיקים שטופלו באופן מקצועי, נגזר על הנאשם עונש של שלילת רישון למספר חודשים ספורים, קנס ופסילה על תנאי.
 
תגובת אור ירוק:
ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק: "נהיגה ברכב או באופנוע ללא רישיון היא עבירה חמורה, קל וחומר כשילד קטן נוהג בכלי הרכב גדול וכבד כמו משאית. הסכנות הן כל כך ברורות והילד שנוהג ולא מכיר את חוקי התנועה, לא יודע לשלוט ברכב, עלול לאבד שליטה ולהיפגע בעצמו או לפגוע בהולכי רגל או נהגים אחרים. זו איננה תופעה זניחה ושולית אלא תופעה רחבה שלא פעם גבתה חיי אדם וזו תוצאה של היעדר חינוך והיעדר אכיפה מרתיעה. חייבים להגביר את ההסברה והחינוך לסכנות שבנהיגה ללא רישיון ואין תחליף להימצאות ניידות ושוטרי תנועה ברחובות ובכבישים״.
 

משטרת מחוז השרון: "נהג המשאית בן 35 תושב טייבה אותר על ידי בלשי יחידת התנועה המרחבית וזומן לחקירה בחשד להתרת נהיגה לבלתי מורשה. החשוד נחקר בחשד שהתיר לבנו בן 5 וחצי לנהוג במשאית. בתום חקירתו נעצר החשוד ומחר יובא בפני שופט בבימ"ש השלום בפ"ת. המשאית והעגלה הושבתו ל-30 יום".