גיבורים מתחלפים: ההבדל בין ריאל לברצלונה
לעומת ברצלונה, ריאל מדריד לא תלויה בכוכב אחד. הקלאסיקו הבינוני הוכיח שוב שהשוני בין השתיים העונה הוא ברוטציות של זידאן. מדור חמישה כוכבים מחמיא לאיסמאילה סאר שהרג את ליברפול ומפרגן לחטאפה שהשתיקה את אייאקס. וגם: המחאה הסוערת בגרמניה
סוף שבוע סוער ועמוס באירופה, מינוס המשחקים שבוטלו באיטליה בשל בהלת הקורונה, הוליד ניצחון לבן של ריאל על ברצלונה בקלאסיקו. בהולנד, אלקמאר גברה על אייאקס במשחק העונה ופתחה את הליגה, בגרמניה באיירן מתחילה לברוח ללייפציג ובאנגליה ליברפול ספגה הפסד בכורה. אלה חמשת הסיפורים הנבחרים של מדור חמישה כוכבים:
חמישה כוכבים: כבר בקיץ, כאשר נקנה בסכום שיא עבור ווטפורד ב-31 מיליון ליש"ט, סומן איסמאילה סאר כאחד הרכישות המעניינות והמבטיחות בפרמיירליג. ההתאקלמות היתה לא פשוטה, הסנגלי קל הרגליים הגיע פצוע והקבוצה שלו הדרדרה לתהומות התחתית ואפילו הספיקה לפטר מנג'ר. והנה, אחרי למעלה מחצי שנה, סוף סוף אפשר לדבר על סאר, שהגיע מראן הצרפתית, במונחים של מימוש חלק מההבטחה הגדולה ממנו. הצמד האדיר, בנוסף לבישול, ב-0:3 על ליברפול בשבת הפך אותו לגיבור של השבוע בכדורגל האירופי לאחר שקטע רצף של 44 משחקים ללא הפסד למוליכה, ועל הדרך העלה את קבוצתו מעל לקו האדום. אוהדי ארסנל השתעשעו והציעו לבנות עבור סאר פסל, בגלל שהשאיר את התותחנים של 2004 כקבוצה היחידה שלא נוצחה בעונה שלמה.
סאר שחגג בשבוע שעבר יום הולדת 22 עומד על חמישה שערים וארבעה בישולים ב-18 משחקי פרמיירליג. הנתונים שלו מחמיאים עוד יותר אם לוקחים את מידת ההשפעה שלו על הצרעות: סאר היה שותף לחמישה ניצחונות ב-12 משחקים בהם פתח בהרכב בליגה. כשהוא לא שיחק, או רק עלה מהספסל, ווטפורד ניצחה רק במשחק ליגה אחד ב-16 משחקי פרמיירליג, מה שמסביר באופן מובהק מדוע הקבוצה עדיין נלחמת על החיים שלה בליגה. סאדיו מאנה, חברו לנבחרת סנגל, הזהיר בתחילת העונה את שחקני ליברפול מפני סאר ואפילו אמר לאנדי רוברטסון: "הוא יכול להרוג אותך בזכות המהירות והדריבל שלו". עכשיו כולם יודעים למה בדיוק הוא התכוון.
ארבעה כוכבים: חייבים לומר את האמת. הקלאסיקו הראשון של 2020 לא התעלה לרמה גבוהה, בטח לא לזו שהתרגלנו אליה בעשור הקודם. ג'רארד פיקה אמר משפט שקומם עליו את אנשי מדריד, כאשר סיפר כי במחצית הראשונה הוא פגש את ריאל החלשה ביותר שהוא נתקל בה. ואם יש צדק בדבריו, מה כל זה אומר על ברצלונה, שמסיימת בפעם הראשונה מאז 1975, שני קלאסיקו בליגה ללא שער זכות? ובתוך האגם הפושר הזה, יש בכל זאת מנצחת ראויה. אם אפשר לשים את האצבע ולהבדיל בין שתי הגדולות של הכדורגל הספרדי הוא בפרטים הקטנים. לטוב ולרע (כפי שהוכח מול מנצ'סטר סיטי), ריאל מדריד היא קבוצה שחיה על העוצמות ההגנתיות שלה, הסדר, הארגון והפיזיות במרכז המגרש, שמשחקת איך שהמאמן שלה רוצה, שיודעת מתי ללחוץ ומתי להגביר קצב. ברצלונה היא בדיוק הפוך, אסופת כוכבים מבולבלת, עם היררכיה לא ברורה שמתנסה במערך שאינו מתאים לה ומאמן שלא הצליח להטמיע את הפילוסופיה שלו נוכח הסגל ההולך ומתקצר.
הסגל של ריאל בריא יותר ובדיעבד גם עמוק יותר. במהלך העונה נשאל זינדין זידאן מדוע הוא מבצע רוטציות חדשות לבקרים ועל כך ענה: "מבחינתי זו הדרך להשגת תארים. אני צריך לשמור את כל השחקנים ולתת להם הרגשה שהם רצויים". זה הסוד הכמוס של הבלאנקוס. קחו לצורך העניין את מרסלו שבתיקול אחד גדול מנע מליאו מסי את השוויון, את ויניסיוס, שסובל מלא מעט תנודות ביכולת במהלך העונה, ואפילו את מריאנו דיאס, הכובש ה-20 במספר של מדריד העונה (יותר מכל קבוצה אחרת). האחרון שכלל לא היה בתכניות של מדריד ואף היה מועמד לעזיבה בינואר, עלה בתוספת הזמן ותוך פחות מדקה זרק את סמואל אומטיטי והבקיע שער נהדר. כריסטיאנו רונאלדו ישב ביציע והתלהב מכך שהקבוצה הקודמת שלו כבר לא תלויה בכוכב כזה או אחר, אלא נהנת השנה מגיבורים מתחלפים. מטיבו קורטואה בשער ועד מריאנו דיאס. וברצלונה? היא תקום ותיפול על מסי, עד להודעה חדשה. וכרגע היא צולעת.
שלושה כוכבים: 2018 היתה כנראה השנה הגרועה ביותר בחייו של אלכסנדר קוקורין. כוכבה של זניט סנט פטרסבורג דאז, קרע את רצועות הברך במשחק ליגה אירופית מול לייפציג בחודש מארס וגמר את העונה, מה שגרם לו להחמיץ את המונדיאל הביתי עם נבחרת רוסיה. בספטמבר הוא חזר לשחק במדי זניט וחודש לאחר מכן נעצר יחד עם פאבל מאמייב, קשר קרסנודר, לאחר שהשניים תקפו עובד ציבור במסעדה.
החלוץ המבטיח ריצה כמעט שנה שלמה במאסר, מה שהעלה לא מעט תהיות באשר להמשך הקריירה המקצוענית שלו. אבל קוקרין לא ויתר. ארבעה חודשים אחרי ששוחרר, זניט החליטה להשאיל אותו לסוצ'י הצנועה. קוקורין עלה לכותרת שוב השבוע לאחר שער נהדר במשחק הבכורה בקבוצתו החדשה בהפסד 2:1 לארסנל טולה במסגרת הליגה הרוסית. ומה המטרה הבאה? "ג'סטין ביבר הרוסי", כבר בן 29, מתכנן לחזור וללבוש את המדים הלאומיים. אולי אפילו עוד ביורו הקרוב.
שני כוכבים: מאמן חטאפה, חוסה בורדאלס, אינו רק אדם בעל עקרונות כדורגל, אלא סוג של מוטיבטור משופשף. שעות לפני פתיחת הגומלין מול אייאקס, תלה המאמן שלט בחדר ההלבשה עם הציטוט הבא: "חטאפה לא משחקת כדורגל בשביל לבדר את האוהדים. מציק לי לראות אותם משחקים", הדברים נאמרו על ידי פרנקי דה יונג, קשר ברצלונה ואקס אייאקס, שהתקשה לקבל את העובדה שקבוצתו הקודמת נכנעה 2:0 לחטאפה במשחק הראשון בספרד. דה יונג לא היה היחידי. דושאן טאדיץ' אמר לאחר ההפסד: "הם ימשיכו לצלול ולחפש עבירות במשחק השני, גם אם זה אומר לשחק 42 דקות כדורגל במקום 90". העקיצות האלה עבדו עבור חטאפה, שהפסידה 2:1 באמסטרדם, ועלתה לשמינית גמר הליגה האירופית.
אז נכון שהכדורגל של חטאפה איננו משובב נפש ורחוק מאוד מהמודל הקרויפיסטי, אבל הבכיינות ההולנדית הרבה יותר מכוערת מסגנון המשחק של הספרדים. הדבר המצער ביותר הוא שאייאקס, כמו שחקניה ואוהדיה, לא מסוגלים להסתכל על עצמם במראה ומטיחים האשמות מגוחכות ולוזריות כלפי היריבה. אם ניקח את 180 הדקות בשני המשחקים, נגלה שחטאפה סיכנה יותר את השער, כולל שתי קורות ומשקוף בגומלין, ואילו ההולנדים בעטו רק פעמיים למסגרת - שני כדורים שגם נכנסו לרשת. הצדקנות ההולנדית הולכת הרבה אחורה בזמן וקו פרשת המים היה כנראה ההפסד למערב גרמניה בגמר המונדיאל של 1974. יותר מאשר ההולנדים אינם מסוגלים לנצח, הם פשוט לא יודעים להפסיד בכבוד.
כוכב אחד: הסיפור הגדול של השבוע מגיע מאצטדיון ריין נקר בזינשהיים, שם באיירן הביסה 0:6 את הופנהיים במשחק שהופסק וחודש בשל שלט פוגעני נגד הבעלים דיטמר הופ. המיליונר של הופנהיים ספג בשבועות האחרונים קללות דומות גם במשחקים של בורוסיה מנשנגלדבך, דורטמונד וקלן. המחאה הגיעה לנקודת רתיחה בעקבות עונש שספגה החודש דורטמונד בסך 50 אלף יורו על קללות ואיסור על כניסה למשחקים החוץ נגד הופנהיים בשנתיים הקרובות. האולטראס של באיירן שלחו הבוקר מכתב שבו הם מסבירים על מה המחאה. בקצרה נספר כי האוהדים פתחו בחזית נגד ההתאחדות הגרמנית בשל הענישה הקולקטיבית, כפי שקרה אצל אוהדי דורטמונד: "ההתאחדות הגרמנית שברה את מילתה ואנחנו רואים את זה כפגיעה בזכויות אוהדים".
עכשיו, נשאלת השאלה מה רוצים במינכן, דורטמונד ומקומות אחרים מדיטמר הופ? מדובר על מייסד חברת החומרה SAP שהפך בעשר אצבעותיו את הופנהיים ממועדון קטן וחסר מסורת למועדון שנמנה על הקבוצות הבכירות בבונדסליגה יותר מעשור. הופ השקיע למעלה מ-350 מיליון יורו והעלה את הקבוצה מליגות חובבים עד לליגת האלופות. מבחינת האוהדים הגרמנים, הופנהיים, בדומה למודל של לייפציג, מייצגת את כל מה שרע בכדורגל המודרני ולטענת הצדקנים הבווארים הופ משתמש באופן לא אתי בכספיו האישיים בבונדסליגה, ובכך חוסם מועדונים עשירים פחות. הופנהיים קיבלה אישור מיוחד מההתאחדות להתנהל באופן שונה מרוב הקבוצות בגרמניה המחזיקות בבסיס הכלכלי של 50+1 (שבו לאדם אחד אין רוב באחוזי בעלות, אלא לאוהדים) ומכאן מקור השנאה. אירוני ואפילו די צבוע, שדווקא אוהדים ממועדונים עשירים כמו באיירן ודורטמונד, בעלי הכנסות אדירות, הם אלה שמתנגחים בכל מי שמעז לקרוא עליהם תיגר.
נבחרת המחזור (חמש הליגות הגדולות)
שוער:
טיבו קורטואה (ריאל מדריד) - השאיר את הבלאנקוס במשחק במחצית הראשונה עם שתי עצירות. לא צריך יותר מזה.
הגנה:
דני קרבאחל (ריאל מדריד) - הביא הרבה לב, הקרבה לקלאסיקו ותרם במשחק הלחץ ששיתק את הנעת הכדור של בארסה.
קוסטס מאנולס (נאפולי) - היווני ממשיך את התקופה הטובה בנאפולי עם שער ב-1:2 על טורינו.
סבסטיאן בורנאוב (קלן) - הבלם הבלגי הצעיר ממשיך בקו ההתקדמות שלו ואפילו כבש ב-0:3 על שאלקה.
מרקוס אלונסו (צ'לסי) - הספרדי מתחיל לקבל קרדיט בהרכב של הבלוז עם צמד נהדר מול בורנמות' (2:2).
קישור:
הנריק מחטריאן (רומא) - שער ובישול לקשר הארמני שמתקשה לשמור על יציבות. רומא גברה 3:4 על קליארי.
איסמאילה סאר (ווטפורד) - כל מה שנכתב למעלה. צמד ראשון בפרמיירליג ובישול ב-0:3 האדיר על ליברפול.
פליפה קוטיניו (באיירן מינכן) - צמד לברזילאי בהצגה של האלופה מול הופנהיים (0:6).
התקפה:
דובאן ספאטה (אטאלנטה) - שלושער לחלוץ הקולומביאני שחזר לעצמו אחרי פציעה ב-2:7 על לצ'ה.
דאריו בנדטו (מארסיי) - שלושער של הארגנטינאי שהעניק לדרומיים 2:3 חשוב על נים.
קיליאן אמבפה (פ.ס.ז') - אחד ממשחקיו הטובים העונה. כבש צמד ובישל ב-0:4 על דיז'ון