ב.מ.וו 330e במבחן: לטרוף את הג'יפון

בקרב על ליבו של הלקוח מול הקרוסאוברים, ב.מ.וו חידדה אופייה של סדרה 3 החדשה עם עוד מהתבלין הנהדר והנדיר הזה של חדוות נהיגה. התוצאה בהחלט מרשימה

אייל אברהמי
Getting your Trinity Audio player ready...
ב.מ.וו 330 היברידית (צילום: אייל אברהמי, יצרן)
ב.מ.וו 330 היברידית (צילום: אייל אברהמי, יצרן)
שנה גודל פונט א א א א

יומיים עם הב.מ.וו 330e החדשה השאירו אותי עם הרבה תובנות ביחס לתהליכים שעברה ועוברת תעשיית הרכב בכלל ותעשיית הפאר הגרמנית בפרט, אבל גם עם גבהים חדשים באכזבה מהמשטרה. וכן, גם אני מופתע מזה שאני בכלל עוד מסוגל להתאכזב מהם.

זה קרה על רקע שני אירועים קטנטנים שראיתי בפער של כמה שעות. הראשון היה פקקון של עשר דקות שבו הייתי תקוע במנהרה קטנה שעוברת מתחת לצומת, כששתי מכוניות לפני ניידת. מדגיש ניידת ולא מכונית ת"ש של איזה קצין משטרה מצ'ופר. זחלתי בסבלנות יחד עם עשרות נהגים עד שהגחתי בצד השני כדי לגלות שהפקק נבע מאדון נכבד שהחליף מודעה בשלט חוצות על אי תנועה בזמן שהמכונית שלו חוסמת את היציאה מהמנהרה. יותר קל כמובן מאשר לעמוד בצד - עניין של לא יותר מעשרה מטרים -  ולחצות את הכביש. והשוטרים? אפילו לא מילה. בטח מיהרו לארוחת צהריים בתחנה.

המקרה השני היה קצת לפני הגשרון בשדרות רוקח בתל אביב כשניידת, הפעם של משטרת התנועה, נוסעת לפני. מכונית שהגיחה מימין, חתכה את הניידת על קו לבן, עלתה על  אי התנועה המצוייר ('הזברה') ונדחפה לתוך הגשרון. מילא החוצפה, אבל אלה שתי עבירות ואפילו די חמורות. והמשטרה? נאדה. כנראה שהשוטרים חששו שהחביתה בארוחת הערב בתחנה תתקרר.

מעבר לאכזבה אני גם לא מצליח להבין את התרבות הארגונית שמאפשרת התנהלות כזאת, ולמען הסר ספק אני לא מתכוון ליחס המשטרתי לבריוני הכביש אלא לקודים הפנימיים שלפיהם מתנהלים השוטרים. עזבו לרגע את תאונות הדרכים והדימום המטורף בכבישים, ובואו נצמד לרמה הרבה יותר בסיסית. מה, למפכ"ל לא מפריע ששוטרים לא מגיבים כשעושים עליהם, ועל כל מי שנמצא על הכביש, בקשת? אז כנראה שלא, ותחשבו על זה טוב טוב בפעם הבאה שמנסים למכור לכם את הלוקש המשומש על חשיבות מצלמות המהירות האוטומטיות לצמצום הקטל בכבישים או על הצורך בעוד שוטרים וניידות. בואו נתחיל בזה שהשוטרים שבניידות יתחילו לעשות את העבודה שהם צריכים לעשות ונראה איך זה משפיע על הקטל בכבישים. זהו, שיחררתי קיטור ואפשר לעבור לצד הנחמד של החיים.

איפה לנצ'יה איפה?

את סדרה 3 של ב.מ.וו. כנראה שלא צריך להציג, אבל על קצה המזלג בכל זאת נספר שהמספר הזה הופיע לראשונה על הכביש ב-1975 ועתה נולד הדור השביעי שלה כשהוא מוכן לזינוק אל העתיד עם פלטפורמה שמתאימה גם להנעה חשמלית, שידרוגים ביכולות האוטונומיות וכמובן עוד פאר בתא הנוסעים. נפרט את כל אלה בהמשך אבל קודם הערה קטנה בניחוח היסטורי: די מדהים לראות את האבולוציה שעברה ה-3 לאורך חמשת העשורים האלה בכל הנוגע לקהל היעד, התדמית, הגודל, המחיר ובעצם מה לא. מי שהתחילה כסדאן קטנה וצנועה להפליא - כן, גם במחיר - הפכה לאחת מנקודות הייחוס המשמעותיות של הסגמנט כולו. נכון, גם ממכוניות כמו הקורולה, הגולף או ה-C קלאס משנות השבעים נשאר רק השם, אבל מי מהן גם החליפה את קהל היעד, שינתה תדמית כמה פעמים  ושילשה את מחירה הריאלי?

החלק השני של הפרספקטיבה ההיסטורית הזאת נוגע למתחרות של ה-3 בין הסדאן עם היומרות הספורטיביות. בתחילת דרכה ה-3 התמודדה, וצריך להוסיף כאן גם את המילה בקושי, עם מתחרות כמו לנצ'יה ואלפא שהיו ממותגות בצורה דומה לב.מ.וו, ועם דגמים ספציפיים של רובר, אופל, פורד אירופה, סאאב ועוד. עכשיו סובבו את המחוג קדימה להווה ותבדקו איפה ה-3 ואיפה כל המתחרות האלה.  וזהו, אפשר להתחיל.

מבט ראשון בחנייה כנראה לא יצליח להפתיע אף אחד. האבולוציה העיצובית האיטית המקובלת בגרמניה עבדה פה שעות נוספות, וכצפוי ה-3 דור 7 דומה להפליא לדור 6. אי אפשר להגיד שאין שינויים - ביחידות התאורה, בגודל הגריל, בחלק מהקימורים של המכונית, אבל בשורה התחתונה זה דומה מאוד. חדי עין יוכלו לזהות את תוספת הסנטימטרים לאורך במעין סרח קטן מאחורי הדלתות האחוריות, אבל הצללית נותרה בעיקרה ללא שינוי.  בסך הכל ה-3 נראית טוב, אפילו יותר מטוב, אבל באותה נשימה צריך גם להגיד שאין בה שום דבר מפתיע, מעניין או בולט; כאילו בב.מ.וו החליטו שאת כל נוכחות הכביש ייתנו לקרוסאוברים החדשים שלהם, ואת הסולידיות השקטה ל-3, ואני מניח שזה קשור לקהל היעד השונה בין הסגמנטים האלה. נחזור לזה בסוף.

תא הנוסעים מבוסס על העיצוב האחרון של ב.מ.וו בתחום. הוא מרווח למדי מלפנים ומאחור וההערה היחידה בסעיף היא שמרווח הראש במושבים הקדמיים אינו מדהים אם כי הוא סביר. כמקובל, במרכז מסך מרכזי גדול של 10.25 אינץ' ותחתיו כפתורים פיזים מבורכים שמתפעלים את הסאונד ואת המזגן, ועוד כפתורים למצבי נהיגה סביב בורר ההילוכים. לוח המחוונים גם הוא מסך גדול, של 12.5 אינץ', שכולל שני שעונים בצורת ה'כליות' של ב.מ.וו שאתם מכירים מהגריל (ותנו מבט בתמונות), ובנוסף תצוגות מתחלפות לפי בחירה של מידע נוסף. כמו במכוניות אחרות בסגמנט, גם כאן כמות האופציות והאפשרויות עצומה - מצבע תאורת האמביינט הפנימית ועד הזמן שבו הפנסים דולקים אחרי כיבוי המכונית -  וכמות התפריטים לכיוון אינסופית. לזכותה של ב.מ.וו צריך להגיד שהממשק שמתפעל את כל זה מאוד ידידותי למשתמש ושהנדנוד של הכיוון הראשוני הוא חד פעמי. מה עוד? אז תא הנוסעים מרופד בעור איכותי ומרשים, ומדופן בעץ, אלומיניום ופלסטיק, והכל נראה ומרגיש איכותי ונאה.

גם בפינת הבטיחות ב.מ.וו לא עיגלה פינות. מעבר לכל מה שיש לתעשייה להציע כיום - תיקון סטייה מנתיב, התרעות שטחים מתים, התרעות תנועה צולבת, בלימה אוטונומית, צליל חיצוני שמתריע בפני הולכי רגל וזאת רשימה חלקית - ב.מ.וו שילבה במכונית גם את מערכת זיהוי הפנים שלה, שבודקת מה מצבו של הנהג באמצעות ניתוח של כמה פרמטרים שקשורים לעיניים. כשהמערכת הזאת מזהה שהנהג לא בפוקוס מסיבה כלשהי, מעייפות ועד הודעות בווטסאפ, היא מתריעה ובסיטואציות מסוימות גם מעלה את המעורבות של המערכות האוטונומיות השונות. וזאת בהחלט טכנולוגיה מרשימה גם אם לפעמים, למשל בסיטואציה של ווטסאפ דחוף מהאישה על זה שהילד חייב שיאספו אותו מבית הספר, היא גם מנג'סת עם הבהובים אדומים וצפצופים. זה אגב, לא מניסיון שלי אלא מהדגמות שיש ברשת. יאללה, מתניעים.

טובים השניים

הדור הנוכחי של ה-3 מבוסס כאמור על פלטפורמה חדשה לחלוטין. אפשר לעסוק בשינויים ובחידושים - המעבר לאלומיניום, תוספת האורך, תוספת הקשיחות הירידה במשקל ועוד - אבל החידוש העיקרי הוא תכנון שיתאים גם להנעה חשמלית שממנו גם הדגם ההיברידי שנבחן כאן יוצא נשכר, ונסביר. רוב רובן של המכוניות ההיברידיות שנעות על הכבישים התבססו על פלטפורמות בנזין/דיזל סטנדרטיות, מה שאומר שלא היה מקום ייעודי למארזי הסוללות הכבדים. כמעט בכל המכוניות הללו היצרנים שמו את הסוללות במקום היחיד  האפשרי -בבגאז' או סביבו, ובכך שינו את חלוקת המשקל של המכונית ופגעו ביכולות הכביש שלה. המצב הזה משתנה עכשיו במהירות כשכל היצרנים מתכוננים לעידן החשמל והפלטפורמות החדשות שלהם מותאמות לעתיד.

כך, בסדרה 3 החדשה הסוללות נמצאות מתחת לרצפת המכונית מה שמאפשר חלוקת משקל כמעט מושלמת של 48%-52% בין הצירים. על הכביש השלדה הזאת מרגישה לא פחות ממצויין, בטח ביחס לסגמנט שלה אבל ככל שאפשר לקבוע בלי השוואה ישירה, אז גם ביחס לעולמות ה-GTIים. ההגה חד ומתקשר היטב, זווית הגלגול קיימת אבל לא מפריעה והכי חשוב ממש ממש תענוג לגהץ איתה גם אם פה ושם יש מחיר לאורך ולמשקל. אחרי יום שהתחיל בנס הרים ונגמר במצוקי דרגות אני מוכן להגיד יותר מזה: גם בלי שה-330e תהיה הדגם הכי ספורטיבי של הסדרה, קשה מאוד להתאפק איתה. מאוד.

יחידת ההנעה לא פחות כיפית מהשילדה. מנוע הבנזין (2.0 ליטרים טורבו) והמנוע החשמלי מספקים יחד 292 כ"ס ו-42.8 קג"מ. אלה מספרים יפים אבל כמו בכל ההיברידיות השילוב בין השניים הוא החלק המשמעותי באמת, והוא מתלב כמו כפפה על אופייה של המכונית. בנסיעה מנהלתית החשמלי משתלב כדי לחסוך דלק, בדיוק כמו בכל איוניק. מעבר למצב ספורט ו/סחיטות קצת יותר אגרסיביות של הדוושה הופכות את החשמלי לספק "בוסטים" עם יכולת לתת את הדחיפה הסופית, את הנשיכה שאנחנו מזכירים מדי פעם, במקומות שבהם לשום מנוע בנזין כבר אין חמצן. תוסיפו לזה גרגור זועף שעליו כנראה עבד צוות שלם של מהנדסי סאונד, ותקבלו חגיגה אמיתית. 

מה עוד? אז למי שרוצה להיות ירוק אז לבימר הזאת יש טווח חשמלי לחלוטין של 56 ק"מ, ובמצב היברידי היאתחזיר לנהג של 12 ק"מ לליטר.

שורה התחתונה

לא פעם כתבנו פה שהבעיות העיקריות של מכוניות סדאן חדשות הן לא היכולות ולא המחיר אלא הקרוסאוברים שמכרסמים במרץ כל חלקה טובה. זה נכון גם לסדרה 3 החדשה אבל במקרה שלה יש צד נוסף למטבע. בעבר ה-3 סבלה מבעיות תדמית בגלל החיבה שרכשו לה פלחי אוכלוסיה שרצו את הזיהוי עם הספורטיביות והיוקרה הגרמנית. הקרוסאוברים, שמשכו את הקהל הזה, שחררו את ה-3 מהמעמסה הזאת. וזה לא נגמר שם: כדי להכין את ה-3 להתמודדות מול הקרוסאוברים על ליבו של הלקוח, ב.מ.וו חידדה את האופי של ה-3 ונתנה לה עוד מהתבלין הנהדר והנדיר הזה של חדוות נהיגה, תכונה שקשה מאוד למצוא בג'יפונים. התוצאה היא מכונית כיפית שתקרוץ לכל חובב נהיגה, וזאת בלי שום פשרה בכל מה שנוגע לנוחות ולשימושיות יומיומית. זה, לפחות בעיניים הפרטיות שלי, הופך אותה להיות טורפת ג'יפונים סדרתית ולעיסקה הרבה יותר מפתה מהם.

ואחרי כל זה הגענו לשורה הכי תחתונה שמתחילה ב-290 אלף שקל ומסתיימת ב-360 אלף, תלוי ברמת הגימור ובתוספות (320 אלף למכונית המבחן). אנחנו צריכים לסייג ולהוסיף שהמחיר הזה ישתנה בעוד ימים ספורים כשהמיסוי הירוק יעודכן, אבל נכון לרגע זה עוד אין מחירון חדש. אבסולוטית זה כמובן המון כסף אבל יחסית למה שהמכונית הזאת יודעת לעשות, ולאור העובדה שאין הרבה כאלה, מדובר בעיני בדיל די אטרקטיבי. סעו בזהירות.


ב.מ.וו 330e
מחיר (מכונית המבחן): 320,000 שקל
מנוע בנזין: 2.0 ליטרים טורבו
הספק מנוע בנזין: 184 כ"ס 5000-6500 סל"ד
מומנט: 30.6 ב-1350-4000 סל"ד
הספק מנוע חשמלי: 113 כ"ס
הספק משולב: 292 כ"ס
מומנט משולב: 42.8 קג"מ
0-100 קמ"ש: 5.9 שניות
מהירות מירבית: 230 קמ"ש
טווח נסיעה חשמלי: 56
מימדים (ס"מ): 470*183*144
משקל:  1740 ק"ג