האמריקאים ויתרו, בישראל פספסו ונבחרת יוון הרוויחה
שיחה תמימה בין עוזר מאמן אורגון לעיתונאי יווני סידרה לטיילר דורסי צ'אנס לנקום על אי הכללתו בנבחרת ארצות הברית לאליפות העולם. כיום, הגארד עם השורשים היהודים מוביל את המכללה שלו לעונה היסטורית ומעורר לא מעט עניין לקראת הדראפט הקרוב
בווידאו: טי.ג'יי ליף מדבר על נבחרת ישראל
מהמפורסמים שבסיפורים המוקדמים על מייקל ג'ורדן מדבר על הרגע שבו נדלק בו הניצוץ התחרותי שבהמשך עזר לו להפוך לשחקן הטוב בתבל. זה קרה כשהמאמן שלו בתיכון לייני החליט לחתוך אותו מהנבחרת וגרם לו לנסות להוכיח כל פעם מחדש שהוא טעה. למרות שג'ורדן ממשיך לטפח את המיתוס הזה ואפילו הודה לאותו מאמן בנאום ההצגה שלו בהיכל התהילה, שנים לאחר מכן התברר כי הוא מעולם לא נחתך, אלא פשוט לא נכלל ברשימת ה"וורסיטי" היוקרתית, בעוד חברו לירוי סמית' כן היה שם בשל גובהו (2.00 מ'), למרות שהיה שחקן שנה שניה כמו מספר 23.
בזמן שג'ורדן המשיך לשחק בנבחרת של תיכון לייני (רק לא בוורסיטי) וקיבל הזדמנות להוכיח את כישוריו, כיום מפנים שחקנים אמריקאים שלא מקבלים הזדמנות את התסכול שלהם למקום שונה לגמרי. בקיץ האחרון החלה מגמה, שאם תתרחב, עלולה להעמיד את הכדורסל בארה"ב בפני דילמה לא פשוטה בשנים הקרובות ואולי תגזול ממנו כמה מהכישרונות הגדולים ביותר שצמחו בו, רק בגלל שהם לא נבחרו לייצג את המדינה בטורנירים הבינלאומיים של פיב"א.
דוגמא לכך קיבלנו בקיץ האחרון, ומקרוב. טי.ג'יי ליף, בנו של שחקן מכבי ת"א והפועל גליל עליון לשעבר, בראד ליף, נחתך מנבחרת ארה"ב לאליפות העולם לנוער בכרתים, רגע לפני הנסיעה לאליפות. במקום לנתב את הכעס שלו לעבודה קשה יותר על המגרש במטרה להוכיח למאמנים של הנבחרת שהוא שייך לסגל, הוא פנה למקום אחר לגמרי. ליף הצעיר ניצל את העובדה שלאביו שורשים יהודים על מנת להצטרף לנבחרת העתודה של ישראל במשחקי אליפות אירופה דרג ב' והוביל אותה חזרה לדרג א' עם ממוצעים נהדרים של 16.1 נקודות ו-8.4 ריבאונדים.
עדיין לא ברור לאן הקריירה של ליף תגיע, אבל הוא לקח את ההזדמנות שניתנה לו על מנת להיות חלק מהנבחרת הישראלית, וזו מצידה קיבלה חיזוק משמעותי בצבע ואולי בשחקן שבעתיד יוכל לשרת את הנבחרת הבוגרת. למרות שארה"ב עדיין שולטת באליפויות העולם לנבחרות צעירות, מבדיקה של השמות שעברו בנבחרות הצעירות של מדינת הכדורסל המובילה בעולם, נדמה שהכישרונות הגדולים ב-NBA לא היו חלק מהחגיגה. רק לשם הדוגמא, מזו שזכתה ב-2013 באליפות העולם אף שחקן עדיין לא הפך לסופרסטאר בליגה, כשרק ג'אליל אוקאפור מפילדלפיה החלשה אולי עתיד להפוך לאחד כזה.
אבל לא רק את ליף יכול להיות שפספסו בארה"ב. הרבה לפני שקיבל הבן של בראד את ההודעה כי הוא לא ייסע לכרתים, היה זה הגארד, טיילר דורסי, שנאלץ לוותר על החלום לשחק כדורסל בינלאומי במקום בו גדל. אלא ששיחה תמימה בין עוזר מאמן מכללת אורגון, טוני סטבלפילד, לבין העיתונאי היווני, ניקוס פאפאיואנו, אולי שינתה את מסלול ההיסטוריה. סטבלפילד הגיע ליוון, כאשר המטרה הייתה לנסות ולגייס את סנטר הנבחרת המקומית, גאורגיוס פפיאניס ולהניא אותו מלחתום בפנאתינאיקוס.
במהלך השיחה בין השניים סיפר סטבלפילד לפאפאיואנו כי לדורסי, שהתחייב מילולית לשחק באורגון, יש אמא ממוצא יווני. "מה אתה חושב, הוא יכול לשחק בנבחרת שלכם?", הוא שאל. פאפאיואנו בירר לגבי דורסי ומיהר אל ראשי ההתאחדות היוונית כדי לספר להם על הממצא החשוב. "הוא יכול לעשות את ההבדל עבורכם", סיפר. היוונים הכניסו לסיפור את בכיר פיב"א ונשיא ההתאחדות היוונית לשעבר, ג'ורג' ואסילקופולוס, במטרה לזרז את התהליך על מנת שיוכל לשחק וברגע האחרון נרשם דורסי לאליפות בכרתים, אבל במקום שיהיה כתוב לו USA על החולצה, נכתב HELLAS.
לא הזיקה גם העובדה שאימו של דורסי, סמיה, רצתה שבנה יתחבר לשורשים היוונים של סבו, שנפטר לפני שלוש שנים ויכיר את המסורת עליה גדלה. לסמיה, שלאביה שורשים יוונים, אך אמה ישראלית, חלק גדול בחיים של דורסי והיא מרבה ללוות אותו למגרשים ולצייץ בהתלהבות על ההישגים של בנה. מי יודע, אם במקום פפיאניס, סטבלפילד היה מגיע על מנת לגייס למכללת אורגון את איתי שגב או את תמיר בלאט, אולי הגארד (1.93 מ') האנרגטי היה חלק מאותה נבחרת הנוער יחד עם ליף והבן של מאמן מכבי ת"א לשעבר, ואולי גם חלק מהנבחרת הבוגרת של ישראל בעתיד.
בכל מקרה, דורסי זכה לקבלת פנים חמה ביוון. האוהדים המקומיים, כמיטב המסורת, צעקו את שמו ולמרות שהתקשה להבין את ההוראות ביוונית של המאמן ועלה לשחק כמחליף, היה הטוב בנבחרת היוונית, שהעפילה לחצי הגמר, מול אותה ארה"ב שהחליטה לחתוך אותו. הסיום ההוליוודי נמנע הפעם ולמרות 23 נקודות ו-6 ריבאונדים של דורסי, היוונים הפסידו 82:76 בתום משחק צמוד לאמריקאים שהמשיכו כדי לזכות בתחרות אחרי ניצחון על קרואטיה נטולת דראגן בנדר בגמר. דורסי נבחר לחמישיית הטורניר וסיים עם ממוצעים נהדרים של 16 נקודות (52 אחוזים מהשלוש), 5 ריבאונדים ו-2 אסיסטים ב-25 דקות בממוצע.
את הבטחון שקיבל בנבחרת היוונית, לקח איתו דורסי למכללת אורגון והפך לאחד השחקנים המובילים באחת המכללות המפתיעות בארה"ב. כבר בעונת הפרשמן שלו הוא קלע 13.7 נקודות, הוריד 4.4 ריבאונדים ומסר 2 אסיסטים למשחק והפך לאחד המנהיגים של אלופת הפאק 12. בנוסף, לראשונה בתולדות המכללה, אורגון דורגה במקום הראשון בטורניר המכללות, ואחרי שעברה את שלושת הסיבובים הראשונים, בלילה שבין שבת לראשון מחכה לה משוכה גבוהה בדמות אוקלהומה בשלב העלית 8. ניצחון, ואורגון תשחק לעיני מיליונים ברחבי העולם באירוע השיא של הטורניר - הפיינל פור.
למרות שהוא רק מסיים את עונת הפרשמן שלו, לאחרונה דווח בארה"ב כי ייתכן שדורסי יחליט בסופו של דבר להירשם לדראפט הנוכחי והוא בעצמו לא דחה את האפשרות כשנשאל בנושא. באתרי החיזוי שמו עדיין לא מופיע, אבל סגנון המשחק שלו גורר השוואות לגארד הוותיק של מילווקי, ג'אריד ביילס, שנבחר במקום ה-11 בדראפט 2008. אם יהיה טוב ממנו, או שיתגלגל בסופו של דבר לאירופה, עדיין לא ברור, אבל אם גם אם יהפוך לאחד הגארדים המובילים בליגה, מאוד ייתכן שיחליט לשמור אמונים לנבחרת יוון ולהמשיך לשחק במדיה, במקום לבחור במדי האדום-לבן-כחול של ארה"ב.