הכי רחוק מאירופה: על הקריירה של גיא אסולין

הוא כבר שיחק עם מסי, פתח בהרכב לצד בוסקטס וטורה ועבר מברצלונה לסיטי כשהוא בן 19 בלבד. גיא אסולין, שעוד לפני גיל 17 ערך בכורה בנבחרת ישראל, חוזר בגיל 24 להפועל ת"א כשברזומה שלו מעט מאוד דקות משחק, שנה בלי כדורגל ובעיקר הרבה סימני שאלה

אסף לירן
אסף לירן
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

ב-26 במארס 2007, כשבועיים לפני גיל 17, ערך גיא אסולין את הופעת הבכורה שלו בנבחרת ישראל. זה נגמר ב-0:1 על צ'ילה, בהיסטוריה והיסטריה, אך זו הייתה גם הופעתו האחרונה בכחול-לבן. כעת, אחרי שנה ללא כדורגל, וכשילד הפלא כבר בן 24 - הוא חתם בהפועל תל אביב, שתהיה קבוצתו הראשונה בכדורגל הישראלי, אחרי 7 תחנות ברחבי אירופה, בעיקר בספרד. אז מה עבר על גיא אסולין בדרך הארוכה מנהריה לת"א?

ילד פלא בבארסה
אסולין, יליד נהריה, החל את דרכו במחלקת הנוער של הפועל חיפה (סניף מטה-אשר), עבר בבית"ר נס טוברוק, סומן ככישרון יוצא דופן וניסה להתקבל לבארסה כשהיה נער. לז'וזפ קולומר וז'ואן מרטינס וילסקה, בכירים בלה מאסיה שהיו באנדורה במהלך מבחנים שנערכו לכישרונות צעירים, לא היה ספק. "הוא טוב מאוד", הם אמרו אז על אסולין, שהרשים והצטרף למועדון הקטאלוני.

מאז ועד היום מחלקת הנוער של בארסה עברה שינויים רבים, אבל אחד העקרונות שמנחים אותה גם היום, היה קיים כבר אז: לקדם כישרונות בולטים לקבוצות בגילאים גבוהים משלהם במטרה להאיץ את ההתפתחות שלהם. עם אסולין זה לא היה שונה והוא עבר בקבוצות הקדטים והנוער תוך כדי שהוא מסומן כהבטחה עצומה. זה הגיע לרמה כזו שאסולין נחשב אז לאחד משני היהלומים הגדולים של לה מאסיה. מי השני? תיאגו אלקנטרה.

"יש לגיא טכניקה נהדרת ואם הכל יילך כמתוכנן, הוא יכול להצליח", אמר אז אלברט בנאייחס, מבכירי לה מאסיה ואיש מפתח בתחילת הקריירה של צ'אבי, אנדרס אינייסטה וליאו מסי. טביעת העין של בנאייחס לא הייתה מקרית ומאמניו של אסולין במחלקת הנוער של בארסה ראו דימיון בינו לבין מסי - בטכניקה, בדריבל, בזריזות ובסגנון המשחק.

שיחק בברצלונה (getty)
שיחק בברצלונה (getty)
אפילו היה בהרכב במשחק גביע (getty)
אפילו היה בהרכב במשחק גביע (getty)

ההתקדמות של אסולין הייתה מטאורית באותן שנים בבארסה, אבל בקיץ 2007 היא קיבלה תנופה עוד יותר גדולה. זה קרה כשפפ גווארדיולה מונה למאמן בארסה ב'. פדרו, שאז עדיין נקרא פדריטו, הוקפץ מבארסה ג', שפורקה באותו קיץ, סרג'י בוסקטס ואסולין עלו מקבוצת הנוער, ובארסה ב' הייתה סיפור הצלחה מסחרר. היו לה 93.6% הצלחה באצטדיונה הביתי, שסמוך לקאמפ-נואו, ואסולין פרח תחת פפ עם 10 שערים למרות שהיה השחקן הצעיר ביותר בסגל.

זה הסתיים עם העפלה מהליגה הרביעית בספרד לשלישית ובאותה עונה אסולין אף ערך את הבכורה במדי הקבוצה הראשונה של בארסה. פרנק רייקארד, שאימן אותה אז, זימן את הישראלי למשחק מול ג'ירונה בחצי-גמר גביע קטאלוניה והכישרון הצעיר לא איכזב. הוא שיחק במחצית השנייה, תופקד באגף השמאלי, הלהיב והוכיח שהסגנון שלו באמת דומה למסי של תחילת הקריירה.

התקשורת היללה אותו את אסולין, עיתון "ספורט" העניק לו את הציון 7 במשחק - שני רק לסילביניו שקיבל 8 – ובכלי התקשורת החלו לכנות אותו "מסי החדש" ו"הכפיל של מסי". בקיץ 2008, כשפפ מונה למאמן הקבוצה הראשונה של בארסה, הישראלי סומן כאחד השחקנים הצעירים שמועמדים להצטרף אליו בסגל הבכיר של המועדון, אבל הוא נותר בקבוצת המילואים, אליה הגיע לואיס אנריקה כמחליפו של גווארדיולה. ודווקא אז, אחרי העונה הנהדרת שלו, המומנטום החל להיעצר.

פציעות ואימונים שהחסיר בבארסה ב' בעקבות זימונים לנבחרת הצעירה החלו לפגוע בהתקדמות של אסולין. לכך התווספה גם הנטייה של לואיס אנריקה להעדיף פיזיות וכוח על טכניקה וזריזות. תיאגו, למשל, ראה באותה תקופה את סרג'י רוברטו מקבל עדיפות על פניו. בקיץ הבא פפ לא שכח את אסולין, נתן לו הזדמנות בטרום העונה של הקבוצה הראשונה באנגליה, אבל הישראלי התקשה להותיר רושם.

במהלך אותה עונה גוארדיולה זימן את אסולין למשחק מול דינמו קייב בליגת האלופות, אך לא שיתף אותו. הבכורה הרשמית שלו בבארסה הגיעה במשחק גביע מול קולטוראל לאונסה (0:2), בו פתח בהרכב לצד בוסקטס, יאיא טורה, פדרו, בוז'אן קרקיץ', רפא מארקס ואחרים, שיחק 57 דקות והוחלף על ידי אריק אבידל. בסופו של דבר בארסה הציעה לאסולין להאריך את חוזהו ב-2010, אבל לא הבטיחה לו הקפצה עתידית לקבוצה הראשונה והצדדים החליטו להיפרד אחרי 7 שנים.

העיתונים החמיאו לו (getty)
העיתונים החמיאו לו (getty)

שנות הנדודים
כשהוא רק בן 19, עם ורזומה שכולל השוואות למסי ודקות משחק באחת הקבוצות הגדולות ביותר בהיסטוריה של המשחק, אסולין החל לחפש לעצמו עתיד מחוץ לברצלונה. התהליך התארך מעבר למצופה ולמרות שסיים את חוזהו ב-30 ביוני והיה חופשי לחתום בכל קבוצה, עברה כמעט חצי שנה עד שמנצ'סטר סיטי הודיעה רשמית על צירופו אחרי תקופה בה התאמן עם המועדון.

האתר הרשמי של הקבוצה פירסם בחגיגיות בעמוד הראשי שלו כי היהלום מברצלונה חתם על חוזה לשנתיים וחצי והקשר נשאל על שיתוף הפעולה המחודש עם אקס הבלאוגראנה, יאיא טורה, אך דיבורים לחוד ומציאות לחוד. שנתיים לפני כן נרכשה סיטי על ידי קבוצת משקיעים מאבו דאבי שהזרימה מאות מיליונים למועדון ורצתה לקחת תארים, ועכשיו. זמן וסבלנות כדי לדאוג להתפתחות של ילד בן 19 ששיחק בעיקר בליגות הנמוכות בספרד, גדול הפוטנציאל שלו ככל שיהיה, לא ממש היה שם.

אסולין היה צריך זמן כדי להיכנס לכושר משחק וניסה לעשות זאת דרך קבוצת המשנה של סיטי, אבל גילה מהר כי סגנון המשחק באנגליה שונה ממה שהכיר עד כה. כניסה פראית של קאלום מקמנמן לרגליו בדקה ה-90 של ההתמודדות מול וויגאן אילצה אותו לרדת על אלונקה מהמגרש ובעצם גמרה לו את העונה. גם הניסיון להשאיל אותו באותה שנה לבארנסלי מליגת המשנה בעונה שלאחר מכן לא צלח בגלל שלא התאושש לגמרי מהפציעה.

לקראת תום עונת 2011/12 הצליח אסולין לרשום דקות ראשונות בקבוצה הבוגרת של ליגה מקצוענית לראשונה מזה כמעט שנתיים אצל ברייטון של גוסטבו פוייט, אליה הושאל לחודש. המאמן האורוגוואי הגדיר את ההחתמה של אסולין כ"משהו שלא צריך לחשוב עליו יותר מדי", ואף האריך את ההשאלה של הקשר עד תום העונה, אבל בכך הסתיים הרומן שלו עם הכדורגל האנגלי. בתום העונה הוא שוחרר מסיטי וחיפש מקום בו יוכל להתחיל מחדש מאפס, בגיל 21.

גם בסיטי הוא חיפש את עצמו (getty)
גם בסיטי הוא חיפש את עצמו (getty)

בספרד עדיין זכרו לאסולין חסד נעורים ורסינג סנטאנדר קיוותה להיות המקום בו אסולין פורח מחדש לאחר שירדה לליגת המשנה. מבחינת משחקים (58), דקות (3,022 בסך הכל) ואפילו שערים (שישה) השנתיים הראשונות אחרי החזרה לספרד היו הטובות ביותר מבחינתו, אך הקבוצות בהן שיחק, קודם סנטאנדר ולאחר מכן הרקולס (אליה הושאל מגראנדה) ירדו לליגה השלישית בתום העונה. הכישלון דבק בו, הוא לא זומן לנבחרת הצעירה ביורו 2013 שנערך בישראל והרבה מחזרות מחו"ל לקראת עונת עונת 2014/15 לא היו לו.

אסולין רצה להישאר בספרד וכאשר דודו אוואט מונה למנהל המקצועי של מיורקה, נפתח חלון הזדמנויות והוא חתם לשנתיים בקבוצה מליגת המשנה. אך מאבקי השליטה בקבוצה מהאיים הביאו לעזיבתו של אוואט אחרי תקופה קצרה והקשר, שנחשב לאחד מאנשיו בקבוצה, מיעט לשחק (שש הופעות בעונת 2014/15, כולן כמחליף). העובדה שהחזיק חוזה לעונה נוספת בקבוצה היקשתה על השחרור, שהגיע לבסוף באוגוסט האחרון.

בגיל 23, עם מעט מאוד דקות משחק בשנה וחצי האחרונות (116 בסך הכל), שוב אסולין לקח את מקל הנדודים ויחד עם סוכנו, דודו אוואט, ניסה למצוא קבוצה באירופה. הוא כבר סיכם את תנאיו בברונדבי הדנית, אך העסקה נפלה בסופו של דבר. הוא הרשים בכמה אימונים בריינג'רס מליגת המשנה בסקוטלנד ולפי הדיווחים משם אף זכה להמלצות חמות מאנדרס איניייסטה, אבל לא הצליח להגיע לסיכום על תנאיו הכספיים ולא הסכים להמשיך להתאמן בלי חוזה.

שוב, כפי שהיה ב-2010, הקריירה של אסולין נקטעה בגלל החלטות שגויות. שוב, הוא נותר בלי קבוצה במשך תקופה ארוכה, אך הפעם הוא החליט ללכת בכיוון שונה. האם בשונה ממקרי העבר, דווקא הפועל ת"א תהווה כר פורייה למי שנחשב, אולי, לכישרון הכדורגל הגדול ביותר שיצא מישראל? הפעם נוכל לחזות מקרוב בתשובה לכך.

ובסוף התגלגל לברייטון
ובסוף התגלגל לברייטון
ולסנטאנדר
ולסנטאנדר