בשיא העומס

סוויץ' בראש, דיאטת גלוטן וצבירת הבטחון. דיוקוביץ' דוהר, אבל רצף הניצחונות עלול דווקא להכביד עליו

אופיר גולן
אופיר גולן

Getting your Trinity Audio player ready...
הרצף יחזיק מעמד בפאריס? דיוקוביץ' (GETTYIMAGES)
הרצף יחזיק מעמד בפאריס? דיוקוביץ' (GETTYIMAGES)
שנה גודל פונט א א א א
במהלך 4 החודשים האחרונים קיבל נובאק דיוקוביץ' כל סופרלטיב אפשרי, ובצדק. שבעה תארים רצופים בסבב בהם גראנד סלאם אחד; 39 ניצחונות רצופים, מתוכם 37 ב-2011 ושבעה מהם על רפאל נדאל (0:4) ועל רוג'ר פדרר (0:3); סכום זכיות מצטבר של מעל 5 מיליון דולרים, 20 אחוזים מהכנסותיו בכל הקריירה; זה הרזומה המדהים של הלהיט הגדול של הטניס העולמי. אז מה השינוי הגדול שעשה "נולה", שנמצא על סף כיבוש פסגת הדירוג העולמי? ויותר חשוב, איך הוא עשה זאת? ועם כל הכבוד לזכיות במדריד, רומא ומלבורן, האם דיוקוביץ' יעמוד במבחן הגדול ביותר שלו – הרולאן גארוס?

הבעיה הגדולה של דיוקוביץ' בעבר הייתה שהוא סבל מחוסר יציבות. קחו למשל את עונת החימר שלו ב-2009. נולה הגיע לרולאן גארוס אחרי עונה טובה, במהלכה הגיע לגמרים במדריד ורומא וגם ניצח בבלגרד, אבל פתאום הגיעה נפילה והוא הובס בסיבוב השלישי על ידי פיליפ קוהלשרייבר (מי?). השנה זה נעלם. דיוקוביץ' הפך לאי של יציבות וב-2011 הוא רשם עונת חימר מושלמת, עד פאריס. איך זה קרה?

"בשיחה שעשיתי עם המאמן שלו, הוא אמר לי שהוא עשה סוויץ' בראש", מספר מאמן הטניס הבכיר עודד יעקב. "הוא פשוט לקח את עצמו בידיים. דברים שהוא היה משקיע בהם 80 אחוזים, הפכו ל-100 אחוזים ויותר. הוא מתאמן קשה מאוד ומראה הרבה יותר מחויבות. הוא סגר את כל הסדקים הפיזיים שהיו לו". כחלק מהשינוי בכושר הגופני שעבר דיוקוביץ', הוא עבר לדיאטה ללא גלוטן. בבדיקות שערך לפני תחילת העונה האחרונה התברר שהסרבי אלרגי לגלוטן (החלבון המרכזי בדגנים ובחיטה, שגורם לבעיות בעיכול לאלה הסובלים מרגישות אליו).

השינוי המהותי הזה בתפריט של נולה עזר לו. "הורדתי במשקל והפכתי להרבה יותר נייד על המגרש. מבחינה גופנית, אני מרגיש נהדר", אמר דיוקוביץ' על הדיאטה. גם רונן בגה, מאמן הכושר הישראלי של המדורג 2 בעולם בין 2006 ל-2009, מתפעל מהשיפור של הסרבי מפתיחת העונה: "אני מאוד מתרשם מההתאוששות שלו ממשחק למשחק. זה מאוד מפתיע שהוא הצליח להגיע לרצף ניצחונות כזה. אבל מעבר לשיפור הגופני, השינוי הגדול ביותר הוא השינוי המנטלי".

ומהו אותו שינוי מנטלי שעבר דיוקוביץ'? בטחון, בטחון ועוד בטחון. המסע שעבר הסרבי השנה החל בזכיה בדייויס עם נבחרתו, נמשך בהנפת תואר גראנד סלאם שני בקריירה במלבורן והגיע לשיא בניצחונות על נדאל בטורנירי החימר האחרונים. "הבעיה הגדולה שהייתה לו היא שאחרי הצלחה גדולה בטורניר מסוים, הוא פשוט לא היה מתפקד בזה שאחריו", נזכר בגה. "לא היו לו רצפים כאלה. היום הוא נראה יותר בוגר, יותר שאפתן ופחות מתלהב. הוא מצליח לשמור על העירנות והמוכנות שלו לנקודה הבאה, למשחקון הבא ולהתמודדות הבאה. הוא יותר ממוקד וחי חיים יותר מקצועניים מבעבר. כך הוא מצליח לממש את הכשרון שתמיד היה לו".

"צריך לזכור שהוא תמיד היה טניסאי אתלטי במיוחד", מוסיף עודד יעקב. "אני חושב שההצלחה שלו עכשיו היא תוצאה של בטחון שהוא צבר בשליש האחרון של העונה וכל ניצחון שהוא משיג על נדאל ועל פדרר רק מגביר אותו. זו תופעה באמת חריגה. לנצח כל כך הרבה משחקים ברצף? זה דבר לא מובן מאליו".

"הכבשה השחורה של נדאל"
המאזן העונה של דיוקוביץ' על חימר הוא 3 תארים ו-0:13, והמאזן שלו לפני כן לא היה מרשים במיוחד. ב-2010 הוא לא הגיע אפילו לגמר אחד והפסיד ליורגן מלצר ברבע הגמר בפאריס. כדי לשמור על יציבות ולהצליח בטורניר הקרוב הוא יצטרך להתמודד עם חואן מרטין דל פוטרו המתקאמבק, רובין סודרלינג, אנדי מארי וכמובן נדאל ופדרר. מבין המשולש הסרבי-ספרדי-שווייצרי, פדרר נראה הכי חלש כעת וכי הקרב האמיתי יהיה בין נולה למלך החימר. כאמור, דיוקוביץ' כבר ניצח העונה את נדאל ארבע פעמים. עד לאן זה יכול להימשך? מאזן של 0:7? מאזן של 0:10? בטוח שהספרדי ישים לזה סטופ בסופו של דבר. גם פדרר לא יפסיד לו בעשרה משחקים רצופים. על פי יעקב, כדי שזה לא יקרה דווקא ברולאן גארוס, הסרבי יצטרך לשלוף את כל הקלפים.

אז מה דיוקוביץ' צריך לעשות כדי לעצור את נדאל? כדי למנוע ממנו זכיה שישית ברולאן גארוס? הרי נדאל מחזיק במאזן מדהים בפאריס. "הוא יצטרך לשחק בהרבה יותר סבלנות, לתת יותר ספין לכדורים", מנתח יעקב את מה שצפוי לסרבי על המשטח האיטי. "הוא ישחק יותר קרוב לבסיס, אבל זה דווקא היתרון הגדול של נובאק. אנשים לא זוכרים, אבל הוא בעצם גדל על החימר. יש לו את היכולת להקשות על נדאל ולשחק בדיוק כמוהו מהקו האחורי ויש לו גם את האפשרות להביא גם את המשחק שלו על המשטחים הקשים, בדומה למה שעשה באוסטרליה. אם הוא יעשה את זה, הוא בהחלט יכול לנצח. יש לו את החבילה הכוללת. נדאל עדיין פייבוריט, אבל דיוקוביץ' כבר הפך להיות הכבשה השחורה שלו". גם המדורג 1 בעולם התבטא העונה לא אחת שנובאק פשוט יותר טוב ממנו עכשיו. אחרי ההפסד האחרון כבר היה ניתן להרגיש את התסכול שלו, כשאמר: "הרצף הזה לא יימשך לאורך זמן, זה ייגמר מתישהו".

מסטטיסטיקה לעול
מבחינת הרצף (0:37), דיוקוביץ' במרחק חמישה ניצחונות בלבד משיאו של ג'ון מקנרו מ-1984. אפילו האמריקני, שלא זכור כמפרגן גדול, שמח בהצלחת הסרבי: "זה מרגש. נוכח העובדה שהעומק היום יותר גדול ויש הרבה שחקנים טובים בטופ העולמי, אני חושב שרצף הניצחונות שלו מרשים משלי ואני מקווה שיעבור אותי. זו דרכם של שיאים". אבל אולי כאן טמונה הבעיה. דיוקוביץ' הגיע לנקודה שבה הרצף הפך מסטטיסטיקה לעול. עם כל ניצחון שעובר, עם כל וי שמסומן, זה הופך למשקולת מכבידה על צווארו של הסרבי. בגראנד סלאם יוקרתי כמו הרולאן גארוס, מעמסה נפשית ופיזית כזו היא ממש לא מה שנולה צריך כדי להצליח בצרפת.

"היכולת שלו להחזיק כזה רצף מראה שהוא עשוי מחומר איכותי", מדגיש יעקב. "הדאגה שלי היא שהשיא הזה הגיע מוקדם מדי. ברור שהוא יכול לנצח בפאריס, אבל השאלה היא האם לא הוא מגיע קצת שחוק לתחרות של שבעה משחקים במתכונת של הטוב מחמש מערכות? כל משחק בגראנד סלאם הוא שונה בתכלית מטורנירים אחרים. אם הוא ינצח גם כאן, זה יהיה פשוט פנומנלי".

הצלחה של הסרבי, שיחגוג יום הולדת 24 בדיוק ביום בו נפתח הרולאן גארוס, תסמן את העובדה שהוא לא רק אפיזודה חולפת אלא שחקן מרכזי ויציב בטופ העולמי גם לשנים הקרובות. יריב ראוי לנדאל ופדרר ואף עולה עליהם. אם דיוקוביץ' ינצח שוב את רפא ושישה יריבים אחרים במגרש המרכזי על שם פיליפ שאטרייה, הוא יעלה למקום הראשון בדירוג העולמי, יטביע את חותמו בטניס העולמי ויגדיר את שנת 2011 כשנה של איש אחד בלבד. ואנחנו רק בחודש מאי.