הפיתיון: רונאלדו אינו גורם מפריע בפורטוגל
כריסטיאנו רונאלדו בועט הרבה יותר מדי ואומנם אין לו אף שער בטורניר, אבל הוא אינו מהווה גורם מפריע בהכרח בנבחרת פורטוגל. מצד שני אין אלטרנטיבות מדהימות על הספסל. ניתוח המצב של הפנומן
הלב שלנו יחסיר פעימה כשכריסטיאנו רונאלדו יקבל את הכדור. זה היה נכון לפני 5, 10 ו-5 שנה, ויהיה נכון גם הערב (שני) כשהוא יעלה לכר הדשא מול סלובניה. יש ביורו הזה שחקנים טובים ממנו, כנראה שיש גם על הספסל הפורטוגלי שחקנים טובים ממנו, אבל הם לא כריסטיאנו רונאלדו.
הסיפורים המעניינים של יורו 2024 עשויים להיות הכדורגל התוסס של ספרד, השערים העצמיים, הרנסנס של ראלף רנגניק באוסטריה ועוד, אבל רונאלדו עדיין מדבר וידבר לקהל רחב יותר. אחד משני הכדורגלנים הגדולים במאה ה-21 ומי שיכול לטעון בקלות שהוא אחד מעשרת הספורטאים הגדולים בהיסטוריה, כל ההיסטוריה, מושך אותנו.
הדוגמה הטובה ביותר לזה היא כנראה גמר יורו 2016, אולי המשחק הזכור ביותר של CR7 במדי נסבחרת פורטוגל. אנחנו לא זוכרים את ההופעה של פפה או את המשחק המצוין של וויליאם קרבאליו ורנאטו סאנצ'ס בקישור, והזיכרון החזק ביותר במשחק הוא לא השער של אדר בדקה ה-109. אנחנו זוכרים את רונאלדו, שנפצע בדקה ה-25, עומד על הספסל, צועק ומכוון את חבריו לקבוצה.
הוא זכה לכבוד הזה בזכות הופעותיו כשחקן פעיל, כולל רצף הזכיות המדהים עם ריאל מדריד באלופות בין 2016 ל-2018, ומתמודד עם זה גם ביורו. רונאלדו, בהפרש, השחקן המסוקר ביותר של פורטוגל. רק קיליאן אמבפה, ג'וד בלינגהאם ואולי לאמין ימאל יותר מסוקרים ממנו. הבעיה היא שהוא לא כל כך טוב.
אין שערים
כריסטיאנו רונאלדו, בן 39.5, מגיע ליורו 2024 אחרי שנה וחצי בליגה הסעודית. התואר הרשמי האחרון שהוא זכה בו היה הגביע האיטלקי ב-2020/21, ואמנם היו לו מספרים מרשימים בליגת הפנסיונרים הערבית אך הוא התקשה מול האלופה אל-הילאל. פורטוגל מייצרת לו מצבים עד עכשיו, בצורה טובה, והוא פשוט לא מבקיע אותם. רונאלדו בעט חמש פעמים למסגרת, הגיע ללא מעט מצבים טובים שנחשבים ל"גדולים", אך לא הבקיע שער אחד.
מהמצבים שלו שחקן ממוצע היה מבקיע שער אחד לפחות (1.32xG), וחלוץ טוב בסבירות גבוהה היה מגיע לשניים. הוא אמנם בישל ב-0:3 על הטורקים, במה שזכה לכותרות כ"וויתור אצילי על שער", אבל הוא רחוק מלהיות החלוץ המאיים של פעם. הוא יותר מזכיר את השחקן ממונדיאל 2022, המונדיאל שהגיע קצת לאחר שנזרק ממנצ'סטר יונייטד.
"רונאלדו מבלה את הזמן בכעס על השופטים, על הזמן שחלף ועל עצמו", נכתב ב"אתלטיק". "הוא פתח מול גיאורגיה כדי לחפש שער, אבל המשיך להגיע לשום מקום. הוא פשוט בועט יותר מדי". הוא תועד כועס על רוברטו מרטינס, מאמן נבחרות עם מוניטין מוערך והישגים בינוניים שמונה למאמן הנבחרת אחרי היורו האחרון, לאחר שירד לספסל. הוא אמנם הבקיע במוקדמות, אבל עשה זאת מול נבחרות כמו ליכטנשטיין, איסלנד ובוסניה-הרצגובינה.
פורטוגל ניצחה את שני המשחקים שלה ושיחקה כדורגל לא רע, אבל לא עשתה את זה בזכות יכולת גדולה של רונאלדו. ביותר מדי התקפות, כשהכדור מגיע אליו, הוא בועט בשלב מוקדם מדי ברוב המקרים, כשמספר השערים הצפויים שלו מבוסס בעיקר על לא פחות מ-12 בעיטות. במקום לסיים התקפות הוא מחסל אותן.
בשנה האחרונה רונאלדו עלה לכותרות לאחר שטען שהוא לא מדבר אחרי השעה 22:00, הכה שחקן וכמעט חבט בשופט בערב הסעודית ובמשחק האחרון של פורטוגל, משחק לפרוטוקול, התפרץ על השופט, כעס על הספסל הגיאורגי, בעט בבקבוק וניסה לריב עם היריבים במחצית.
אם היה צריך לסכם את עונת 2023/24 של רונאלדו במילה אחת, מאוד יכול להיות ש"נרגנות" הייתה התשובה הנכונה. למרות זאת, הנבחרת שלו מנצחת. פורטוגל הבקיעה חמישה שערים בשני משחקים משמעותיים, הצליחה להעניק לשחקניה מנוחה במשחק השלישי (יתרון שעשוי להיות גורלי בהמשך, בטח בצד של ההגרלה בו הנבחרת משחקת) ועלתה לשמינית הגמר בשלב מוקדם. היא אחת המועמדות הראויות ללכת עד הסוף בטורניר הזה.
אין ברירה
"הקרקס סביב כריסטיאנו רונאלדו מאיים לחסל את נבחרת פורטוגל", לפחות לפי מיגל דילייני מהאינדיפנדנט. דייליני, אחד מכתבי הכדורגל הטובים בעולם, טען שהכדורגל המודרני של הפורטוגלים נתקע אצל רונאלדו, שמסיים התקפות בשלב מוקדם מדי ושההתעסקות ברונאלדו מוגזמת. "המשחק קורה סביבו ולא יחד איתו. עשרת השחקנים האחרים נעים בצורה שוטפת". כל אחד שראה את שני המשחקים הראשונים של פורטוגל, ולא אוהד אדוק של CR7, כנראה יסכים.
השאלה הטבעית היא מהן האלטרנטיבות. אחרי שגמגמה בשלב הבתים של מונדיאל 2022, פורטוגל ספסלה את רונאלדו בנוק-אאוט. היא קיבלה שלושער מגונסאלו ראמוס ב-1:6 מדהים על שווייץ, לא הצליחה להכניע את ההגנה המרוקאית והודחה ברבע הגמר. המדינה והתקשורת העולמית התעסקו ב"רונאלדו כן או לא" יותר מבמשחק עצמו. אגדות עבר, כמו לואיש פיגו, טענו שזאת הייתה טעות ומה שהוביל לפיטוריו של אלוף אירופה פרננדו סנטוס, גם לאחר אותו שלושער של ראמוס.
ברגע שרונאלדו יורד לספסל, בטח לאחר שני ניצחונות בשני משחקים, אז בכל החמצה או טעות המצלמה והעיניים של כל מי שרואה את ההתמודדות הולכות אליו. זה בלתי נמנע. אם הוא היה נשאר מחוץ לנבחרת, מבלי שפרש ממנה בעצמו, הייתה תוצאה דומה. לפרטים אתם מוזמנים לראות את נבחרת בלגיה ואת טיבו קורטואה שנשאר בחוץ, וגורם לכל אחד ואחד ממי שרואים את המשחק לחשוב עליו כשנבעט כדור לעברו של קון קסטילס.
על הספסל הפורטוגלי מחכים גונסאלו ראמוס (11 שערים בליגה הצרפתית העונה, 0 דקות בשני המשחקים הראשונים), ז'ואאו פליקס שהבקיע 10 בליגה ובאלופות בברצלונה ודיוגו ז'וטה, אחד הפינישרים הטובים בעולם ומי שהתמודד עם פציעות השנה בליברפול. שלושתם יכולים להשתלב בהנעת הכדור ובהתקפה בצורה טבעית יותר מרונאלדו, לפחות על הנייר.
מצד שני, שלושתם לא רונאלדו. אמנם שחקנים אחרים היו בועטים פחות ממנו (השחקן שבעט לשער יותר מכל אחד אחר בטורניר), אבל לא בטוח שהם היו מעסיקים את היריבות כמו רונאלדו. גונאסלו ראמוס וז'ואאו פליקס לא שמות שמרתיעים יריבות כמו רונאלדו, בטח לא במשחקי נוקאאוט. אם נתחיל לתאר את ההופעות הגדולות שלו לאורך הקריירה, לא נצא מזה.
יכול להיות שזה התפקיד האמיתי של כריסטיאנו רונאלדו בנבחרת פורטוגל. הפיתיון המבטיח בהיסטוריה. שחקן שמעסיק את ההגנה היריבה, גם אם זה אומר שהוא בועט מהר מדי ביותר מדי מקרים, אבל כן נותן את החופש לשאר. הוא נותן את החופש לברונו פרננדש בטורניר טוב, לברנרדו סילבה ולפרנסיסקו קונססאו שמאיים להפוך לאחת מתגליות הטורניר.
"אני לא מבין למה הוא ממשיך לשחק", כתב עורך 'א בולה' הפורטוגלי, לואיס מתיאוס. "רוברטו מרטינס קשר את גורלו בזה של CR7. הוא שחקן מיוחד, אבל זה מרגיש כאילו זאת הסיטואציה של אדן הזאר בקטאר. מרטינס עלול להתעורר מאוחר מדי. זה בדיוק מה שקרה בטורניר הקודם לפרננדו סנטוס ועלה לו במשרתו. כריסטיאנו תמיד שיחק, עד שהפסיק".
כמאמן נבחרת פורטוגל, יכול להיות שאין לרוברטו מרטינס ברירה. לא מן הנמנע שנראה אותו מוריד את רונאלדו לספסל אם הוא מסתבך מול סלובניה, ולא מן הנמנע שנראה את רונאלדו מבקיע צמד, משכנע את כולנו שהוא בשיאו ואז נוגע פעמיים בכדור ברבע הגמר והולך הביתה. אי אפשר לדעת, אבל אין פתרון אחר. גם כשהוא על הספסל מתעסקים רק בו.
כשהוא על המגרש, ההתעסקות בו מאפשרת לאחרים לפרוח. מול מרוקו למשל היה לפורטוגל מצב אחד מתוך הרחבה ב-90 דקות בהפסד 1:0, בטח אחרי שאפקט ההפתעה מירידתו שסייע לשישייה מול שווייץ נעלם. כשיש מספיק שחקנים יצירתיים מסביבו וכאלה שיכולים להגיע מאחוריו ולהבקיע שערים, פורטוגל יכולה להסתדר.
השאלה היא האם הנבחרת הייתה מבקיעה יותר בלי רונאלדו ואותן 12 בעיטות, כשלפחות חצי מהן באמת היו בשלב מוקדם מדי. יכול להיות שכן, אבל גם יכול להיות שאלמלא הוא הם לא היו מגיעים למצבים האלה. יכול להיות שנראה אותו מסופסל עוד בהמשך הטורניר, אבל אי אפשר לדעת. כריסטיאנו רונאלדו, גם בגיל 40, יגרום לכולנו לחשוב שהוא מבקיע עוד שנייה. גם אם ההיגיון והטקטיקה אומרים לנו שזה כנראה לא יקרה, וזאת בדיוק הסיבה שרוברטו מרטינס ופורטוגל ישארו איתו עד הסוף. גם אם אותו סוף יהיה מוקדם יותר ממה שהוא אמור להיות.