הפנטגון: דני אבדיה השומר הבכיר בוושינגטון וויזארדס

היתרון הגדול בקבוצת תחתית למרות כל ההפסדים, ההרס של ראסל ווסטברוק במספרים ונקודה אחת לשיפור שבלעדיה לרוקי הישראלי יהיה קשה לקלוע ב-NBA. המעקב השבועי

יואב מודעי
יואב מודעי
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

עונת הרוקי של דני אבדיה תופסת תאוצה ואט אט גם מקבלת צורה. ח"י משחקים של אבדיה מאחורינו, לא מעט עצבים כלפי הוויזארדס עוד לפנינו, ואפשר לומר שכבר למדנו להכיר היטב את הנפשות הפועלות. בראדלי ביל יוביל את הקבוצה בנקודות מדי לילה, ראסל ווסטברוק ינוח ויניח לנו, דאוויס בראטנס יעיף שלשות ללא הכרה, סקוט ברוקס יחפש תירוצים ודני ימשיך לבסס את מקומו ב-NBA, כשברקע וושינגטון לא תפסיק לשקוע.

דווקא בתוך השגרה הזו, ואולי בגללה, סקוט ברוקס החליט לבצע שינוי בחמישייה שלו. אחרי 16 משחקים רצופים (19 כולל ההכנה) אבדיה ירד לספסל, ואת מקומו תפס ברטאנס שגורם העונה לחוזה שלו (80 מיליון דולר לחמש שנים) להיראות יותר גרוע מהשיער שלו.

אם אחרי הניצחון בשיקגו ברוקס חשב שהשינוי הזה בחמישייה באמת שינה משהו, טורונטו דאגה להנחית אותו בחזרה לקרקע. ווסטברוק חזר נגד האלופה מ-2019, ואיתו כל הבעיות המוכרות של הקבוצה מהבירה: הגנה חלשה, התקפה מבולגנת בחלק גדול מדי של המשחק ורבע רביעי מחריד שהפך משחק צמוד לתבוסה. נעשה סדר וניזכר בשבוע שהיה.

בין שישי לשבת: 95:122 למיאמי על וושינגטון, שראתה את ביל קולע 1 מ-14 מהשדה. אבדיה רשם 4 נקודות ו-6 ריבאונדים ב-16 דקות. 

ראשון בערב: משחק מוקדם, שנגמר מוקדם. איפשהו ברבע השני. לאמלו בול צלף שלשה מהדהדת על אבדיה שקלע 4 נקודות ב-15 דקות, ושארלוט ניצחה את הוויזארדס 97:119.

בין שני לשלישי: וושינגטון הציגה יכולת הגנתית מפתיעה ומשופרת, והשיגה ניצחון 101:105 על הבולס ביונייטד סנטר. שוב, 4 נק' לאבדיה, אליהן הוסיף 10 ריב' (שיא קריירה ב-NBA). הפעם הוא שיחק 28 דקות.

בין רביעי לחמישי: כשמונה דקות לסיום הוויזארדס פיגרו 111:106 מול טורונטו, והצליחו להפסיד את המשחק הזה 137:115. אבדיה שיחק 27 דקות וסיים עם 9 נק' ו-7 כדורים חוזרים.

אבדיה. לא ציפה להיות במאזן 16:6 (Getty)
אבדיה. לא ציפה להיות במאזן 16:6 (Getty)

השומר הצעיר
כמעט לכל קבוצה ב-NBA יש "לוק-דאון דיפנדר", שחקן שתפקידו במידת הצורך יהיה לנטרל את השחקן הכי טוב של היריבה, ולמרר את חייו כל עוד הוא על הפרקט. למזלו של דני, לחסרונות בקבוצה אליה הוא נקלע יש גם יתרונות, ואחד מהם הוא ליהנות מדייט קבוע עם כוכב היריבה.

דני אבדיה הוא השומר הכי טוב שיש לוושינגטון להציע. אבל זה לא הסיפור כאן. הוא לא בתחרות עם טרוי בראון ג'וניור או איזק בונגה או כל שחקן אחר, ולטענה "הוויזארדס לא קבוצה הגנתית" אין כל משמעות, כי אותנו לא צריך לעניין שהוא שומר יותר טוב מכמה שחקנים בסגל של וושינגטון. אותנו צריך לעניין שאף אחד מהם לא שומר יותר טוב ממנו.  

כלומר, לוושינגטון אין שומר שנמצא במקום גבוה מאבדיה בהיררכיה ההגנתית, משפט שכנראה לא היינו יכולים להגיד אם היה נבחר לכל קבוצה אחרת. הנגזרת היא שדני זוכה כבר בגיל 20 לשמור על השחקנים הכי טובים בעולם, דבר שבוודאי יעזור לו בטווח הארוך. אם במשחקים המוקדמים לנו הצופים הישראלים היה ברור שדני שומר יותר מכל אחד אחר בקבוצה (ברמת המחויבות לכל הפחות), עם הזמן גם צוות האימון של וושינגטון ראה את זה והשבוע קיבלנו את החותמת.

מול שיקגו ברוקס נתן לאבדיה משימה לשמור על זאק לאבין, והישראלי עשה עבודה אישית נהדרת. דני עצר את הכוכב על 30% מהשדה (3 מ-10), ואילו בשאר הפוזשנים הגארד קלע ב-56% (9 מ-16). בנוסף, ברוקס הקפיץ את הרוקי מהספסל לכדור האחרון של שיקגו, מה שמעיד על המעמד שלו בהגנה. מעמד שאף אחד מאיתנו לא דמיין בליל הדראפט כשדני הוצג קודם כל כשחקן התקפה אדיר.

היה כיף לראות את דני מסתדר לא פעם גם עם הכוכבים של טורונטו. פסקל סיאקם קלע ב-40% מהשדה מול אבדיה וב-54% מול שאר שחקני וושינגטון, בעוד שפרד ואן וליט קלע ב-33.3% נגד אבדיה וב-57% מול השאר.
כאן סיאקם מנסה לחתום את הרבע הראשון עם סל אבל דני מציב את הגוף יפה עם הידיים למעלה ומכריח אותו לקחת זריקה קשה. לקבוצה זה לא באמת עזר כי רובין לופז חלם בסגירה לריבאונד (גם דני יכול היה להשתלט על הכדור השני) וכריס בושה ניצל זאת כדי להניח שתיים קלות.

via GIPHY

לא חסרים שופטים שישרקו עבירה לחובתו של דני בחלק הראשון של המהלך, אבל ניתן את הקרדיט לישראלי שעושה עבודה טובה בעיקר על קו הבסיס מול ואן וליט.

via GIPHY

המספרים לא משקרים
סיפור העונה של וושינגטון הוא ראסל ווסטברוק. הכוכב הגדול שהגיע בטרייד ג'ון וול על תקן ההימור הבטוח (או הפחות מסוכן ליתר דיוק) - גורם להנהלת הוויזארדס להצטער על הרגע בו אפשרו לסמל שלהם בעשור האחרון ללכת ליוסטון.

אחרי 11 משחקים פרסמתי כאן את הנתונים של וושינגטון עם ובלי ווסטברוק, וכעבור 11 משחקים אפשר לצערנו לומר שכלום לא השתנה. המאזן שאז עמד על 6:1 עם ראסל ו-2:2 בלעדיו הפך ל-13:2 עם הרכז ו-3:4 בלעדיו. לפניכם עוד קצת מספרים והשוואות שבאים להראות איפה הוויזארדס היו ממוקמים ללא ווסטברוק.

מאזן: כאמור, 13:2 עם ווסטברוק (אחרון במזרח מבחינת אחוזי הצלחה) ו-3:4 בלעדיו (שלישי במזרח)
הפרש ממוצע:
11.6- עם ווסטברוק (מקום אחרון בליגה), 2.86+ בלעדיו (מקום שמיני)
נקודות: 113.1 עם ווסטברוק (מקום 13), 115.6 בלעדיו (מקום רביעי)
נקודות של היריבה: 124.7 עם ווסטברוק (מקום אחרון), 112.7 בלעדיו (מקום 22)
אחוזים משלוש: 33% עם ווסטברוק (מקום אחרון), 37% בלעדיו (מקום 14)
אחוזים משלוש של היריבה: 43% עם ווסטברוק (מקום אחרון), 34% בלעדיו (מקום רביעי)
אסיסטים: 24.1 עם ווסטברוק (מקום 20), 26.9 בלעדיו (מקום רביעי)
איבודים: 14.8 עם ווסטברוק (מקום 22), 12 בלעדיו (מקום שלישי)
ריבאונדים: 43.2 עם ווסטברוק (מקום 26), 45.3 בלעדיו (מקום תשיעי)

אם התחברתם למספרים, הנה לכם עוד סטטיסטיקה למתקדמים. על פי אתר "Spotrac", עד כה העונה שחקני וושינגטון נקנסו ב-43,000 דולר בעקבות עבירות טכניות שונות. 18 כאלו נשרקו לחובת שחקני הוויזארדס במשחקים בהם ראסל ווסטברוק שיחק, ו-0 (!) בשבעת המשחקים בהם ווסטברוק לא שותף. ראסל, אגב, מוביל את ה-NBA עם שמונה טכניות העונה (בצוותא עם דווייט הווארד).

במילים פשוטות, עם ווסטברוק גרסת 2020/21 וושינגטון הופכת לשכונה. קבלת ההחלטות רעה, בטח במאני טיים, העצבים עולים ביחד עם הלחץ ואין שום זכר לכדורסל קבוצתי או מהנה לצפייה שמצדיק את איבוד שעות השינה של כולנו. הצרה האמיתית במקרה הזה היא שכולם יודעים מה הבעיה (אולי חוץ מברוקס שמתכחש לעניין) ואי אפשר לפתור אותה בגלל החוזה המזעזע של ווסטברוק שככל הנראה ישאיר אותו בבירה עד 2023.  

ווסטברוק. בעיקר מסתבך עם השופטים (Getty)
ווסטברוק. בעיקר מסתבך עם השופטים (Getty)

ביד חלשה ובזרוע נטויה
אבדיה התחיל לכדרר יותר, וזה סימן טוב. למעשה, חמישה מתוך תשעת סלי השדה שקלע בשבוע החולף הגיעו אחרי כדרור שלו, וברגע שהוא יחבר את זה עם יום קליעה טוב - נראה את דני מסיים משחקים בדו ספרתי בלי שום בעיה.

אז את השלב הראשון עברנו בהצלחה: ככל שעובר הזמן דני מתחיל להבין שכשהוא הולך אגרסיבי לטבעת לשומרים יהיה קשה לעצור אותו (בוודאי לנמוכים שבהם שפוגשים אותו בחלק ההגנתי לעיתים קרובות). וכעת הגענו לשלב השני בו מחלקות הסקאוטינג של קבוצות ה-NBA נכנסות לפעולה. ברגע שייקחו את אבדיה יותר ברצינות, יגידו לשומרים שלו "להוביל" אותו שמאלה.

למה שמאלה? כי אם יש אלמנט אחד במשחק ההתקפה של אבדיה שרחוק מלהיות מלוטש, יותר מכל דבר אחר, זה השימוש ביד החלשה שלו. כשדני תוקף את הסל, כמעט תמיד, הנתיב השמאלי נותר מחוץ לשדה הראייה שלו. הוא מחפש ללכת ימינה בכוח, והרי המספרים עד כה העונה: 44.8% מהשדה ביד ימין (47 מ-105) ו-16.6% בלבד ביד שמאל (1 מ-6). בששת המשחקים האחרונים הוא לא ניסה לזרוק פעם אחת ביד שמאל.

בואו ניקח רגע את רוי האצ'ימורה כדוגמא נפרדת. בעוד שאבדיה זרק שש פעמים ביד שמאל ב-18 משחקים, הפורוורד היפני לקח העונה 30 (!) זריקות ביד שמאל ב-15 משחקים, וקלע אותן ב-47%. בעונת הרוקי שלו, האצ'ימורה לקח 78 זריקות בשמאל וקלע ב-37%. אם דני רוצה להפוך לסקורר אמיתי בליגה הזאת, הוא יהיה חייב לעבוד על היד החלשה שלו, ויש לידו שחקן התקפה מעולה שבהחלט אפשר ללמוד ממנו.

גם כיפים האצ'ימורה יודע לתת ביד שמאל (Getty)
גם כיפים האצ'ימורה יודע לתת ביד שמאל (Getty)

מילה על "הספסול"
לא צריך לעשות מנמלה פיל. זה כדורסל, ובניגוד לכדורגל אין יותר מדי חשיבות ל"הרכב הפותח". בשני משחקיו האחרונים בחמישייה אבדיה שיחק 31 דקות במצטבר, ובשניים האחרונים כשעלה מהספסל שיחק 55 דקות, אז מה עדיף?

יש שתי שאלות שכן רלוונטיות אלינו בעניין הזה: האם אבדיה משחק בדקות הסיום של משחקים צמודים? והאם הוא "בעל הבית" כשהוא משחק עם החמישייה השנייה? ובכן, דני לא בהכרח סוגר משחקים בשלב הזה של הקריירה שלו (נגד שיקגו השבוע הוצא 2:41 דקות לסיום כשההפרש עמד על 3 נק' והוחזר לשניות הסיום), והוא עדיין לא מקבל ההחלטות על המגרש כשלצדו שחקני המשנה. לרוב איש סמית'/ראול נטו לוקחים פיקוד ומשום מה ההתקפה סובבת את רובין לופז. נקווה לשינוי בהיבט הזה.

מדד הרוקיז
כמדי שבוע אנחנו בוחנים איפה אבדיה מדורג בהשוואה לשאר חבריו מהמחזור. הסיפור שלנו הפעם הוא כמובן האחוזים משלוש שצנחו (החטיא 12 שלשות רצופות במהלך השבוע), והשכיחו את העובדה שלפני שבעה ימים בלבד היה אחד מהקלעים הטובים ב-NBA, לפחות על הנייר.

הממוצעים של אבדיה בשבוע שעבר: 23.9 דקות, 9.3 נקודות ב-57.9% מהשדה, 50% משלוש ו-100% מהעונשין, 4.3 ריבאונדים, אסיסט, 0.7 איבודים, 0.3 חטיפות, 0 חסימות ומדד פלוס מינוס של 4.7-.

הממוצע השבועי: 21.7 דקות, 5.3 נקודות ב-34.6% מהשדה, 13.3% משלוש ו-25% מהעונשין, 6.3 ריבאונדים, 1.5 אסיסטים, איבוד, חטיפה, 0.3 חסימות ומדד פלוס מינוס של 7.3-.

הממוצע העונתי: 23 דקות, 7 נקודות ב-44.9% מהשדה, 38.3% משלוש ו-53.8% מהעונשין, 4.6 ריבאונדים, 1.8 אסיסטים, 0.7 איבודים, 0.9 חטיפות, 0.2 חסימות ומדד פלוס מינוס של 1.7-.

ההשוואה לשאר הרוקיז (מינימום 5 משחקים ו-10 דק' בממוצע)
דקות: מדורג 8 (8 בשבוע שעבר, אייזק אוקורו ראשון עם 33.8)
נקודות: מדורג 16 (14 בשבוע שעבר, לאמלו בול ראשון עם 14.3)
אחוזים מהשדה: מדורג 15 (10 בשבוע שעבר, פרשס אצ'יווה ראשון עם 58.9%)
אחוזים משלוש: מדורג 9 (3 בשבוע שעבר, מייסון ג'ונס ראשון עם 51.5%)
אחוזים מהעונשין: מדורג 28 (22 בשבוע שעבר, אייזאה ג'ו ראשון עם 100%)
ריבאונדים: מדורג 6 (8 בשבוע שעבר, ג'יימס ווייזמן ראשון עם 6.1)
אסיסטים: מדורג 11 (10 בשבוע שעבר, לאמלו ראשון עם 6.1)
איבודים: מדורג 23 (28 בשבוע שעבר, לאמלו מוביל עם 2.5)
חטיפות: מדורג 9 (9 גם בשבוע שעבר, לאמלו ראשון עם 1.4)
חסימות: מדורג 25 (26 בשבוע שעבר, ווייזמן ראשון עם 1.3)
מדד פלוס מינוס: מדורג 17 (10 בשבוע שעבר, דזמונד ביין ראשון עם 2.7)

במהלך המשחק מול הבולס, בדף האוהדים של שיקגו "Bleacher Nation Bulls" נכתב: "אני מודה שהייתי חלק מפסטיבל דני אבדיה, ואני יודע שזה מוקדם, אבל אני שמח שסגן הנשיא שלנו ארתוראס קרנישובאס היה הרבה יותר חכם ממני ולקח בדראפט את פטריק וויליאמס".

מה הלאה?
השבוע שלנו ייפתח הלילה עם קרב מסקרן וראשון מסוגו נגד הניו יורק ניקס (02:00, שידור ישיר ב-5SPORT), שוויתרו על אבדיה בבחירה השמינית. ביל יקבל מנוחה מסיבה לא ברורה, ולכן זאת גם תהיה הפעם הראשונה שדני ישחק לצד ווסטברוק כמנהיג הבלעדי על הפרקט. בפעם שעברה שביל נח, אבדיה צלף 20 נק' מול ההיט.

בראשון בערב נקבל עוד משחק מוקדם של הוויזארדס (20:00 מול בוסטון), בתקווה שלא יזכיר את ההפסד לפני כמה ימים בשארלוט. בין שני לשלישי ב-02:00 ג'ון וול יערוך את משחק החזרה שלו בבירה ביחד עם הרוקטס, ובין רביעי לחמישי בשעה 03:00 אבדיה יזכה להיכרות עם הג'וקר, ניקולה יוקיץ'.

יש למה לחכות (Getty)
יש למה לחכות (Getty)