פולקסווגן ID. Buzz במבחן: חיוך שעולה המון

המסחרית חשמלית רטרו של פולקסווגן הגיעה למבחן מקומי. הטכנולוגיה מוכרת והמחיר לא זול, אז מה הקטע שלה בכלל?

רן סגל
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: רן סגל
צילום: רן סגל
שנה גודל פונט א א א א

שנות ה-60, ילדי הפרחים, אלו שהילדים שלהם כבר בעצמם הורים, והעידן החשמלי בו אנו נמצאים מביא איתו גם הומאז'ים שונים - הכרנו כמובן את פיאט 500 והמיני קופר, אבל גרסאות הרטרו שלהן היו כבר קודם עם מנועי בנזין. הראשונה שיוצרה מראש כחשמלית, היא פולקסווגן ID. BUZZ, מחווה ל-T1 האייקוני שזכה לכינוי BUS ומכאן שמו של יורשו הרוחני והמזמזם...

ה-ID. Buzz נחשפה כבר במרץ 2022, אבל הגיעה לישראל רק אחרי יותר מ-3 שנים (למעט בודדות בייבוא אישי). היא מגיעה לכאן בכמה גרסאות, מכזו מסחרית סגורה עם בסיס גלגלים קצר (335 אלף שקל), דרך גרסאות נוסעים עם 5 או 7 מקומות עם בסיס גלגלים ארוך (385-398 אלף שקל) ועד גרסת ה-GTX החזקה עם הנעה כפולה (452-455 אלף שקל). המחיר אומנם גבוה ממסחריות אחרות, גם אלו החשמליות (למעט מרצדס e ויטו), אבל אין כמו לצאת למבחן מקומי מקיף כדי להבין מה הסיפור - חזרנו עם המון חוויות, אבל עם מסקנות ברורות לגבי הבאזז.

תקציר
עיצוב ותא נוסעים: העיצוב החיצוני הוא מגנט תשומת לב. תא הנוסעים מוכר מדגמי ID אחרים ואיכות החומרים לא אחידה. המרווח מצוין בכל שורות המושבים ותא המטען שימושי.
איכות נסיעה ואבזור: נוחות הנסיעה טובה, אך לא מצטיינת ומזכירה את הייעוד המסחרי. גרסאות הנוסעים מאובזרת היטב וכוללת מערך בטיחות מקיף.
ביצועים והתנהגות: הביצועים טובים מאוד, התנהגות הכביש בטוחה, אך טווח הנסיעה הריאלי, גם עם הסוללה הגדולה, אינו מרשים.
למי מתאים: למי שמחפש מוביל נוסעים שימושי או מסחרית שפשוט תמשוך מבטים מבוקר עד ערב.
מחיר עדכני למועד המבחן: מ-335,000 שקל (רכב המבחן 455,000 שקל)

לא רוצים לפספס שום דבר? הצטרפו לאלפי החברים שלנו בערוץ ה-WhatsApp הרשמי ותקבלו גם אתם את כל העדכונים, החדשות והמבחנים לפני כולם, וגם תוכן ייחודי! לחצו על הלינק >>> ערוץ "עולם הרכב" ב-WhatsApp ואל תשכחו גם ללחוץ על הפעמון!

פולקסווגן ID.Buzz - מסחרית רטרו שהיא מגנט מבטים
פולקסווגן ID.Buzz - מסחרית רטרו שהיא מגנט מבטים
זה בסיס הגלגלים הארוך (3.24 מ`), יש גם גרסה מקוצרת (2.99 מ`)
זה בסיס הגלגלים הארוך (3.24 מ`), יש גם גרסה מקוצרת (2.99 מ`)
עיצוב ותא נוסעים
העיצוב החיצוני הוא כמובן מחווה ל-T1 האייקוני, בטח עם הצביעה הדו-גונית. החזית אומנם דומה לשאר משפחת ה-ID, אבל אי אפשר לפספס את הקשר הבין-דורי. ה-ID. Buzz, או יונדאי סטאריה למשל, הן ההוכחה שאפשר לייצר מסחריות מעוצבות וממש לא משעממות, אבל כנראה שלאווירת הרטרו הנוסטלגית יש את הקטע שלה, כי כזו כמות של אנשים שסובבו ראשים, עצרו להביט, שאלו שאלות, החמיאו וצילמו, לא פגשתי כבר הרבה זמן.

חלקו הפנימי של הבאס החשמלי מיד מזכיר את דגמי ID האחרים, פשוט כי ההגה, לוח המחוונים הקטן ("5.3) ומסך המולטימדיה הגדול ("12.9) זהים לחלוטין, ובכל זאת יש פה כמה נקודות ששוות התייחסות. ישנו מעבר בין הנהג לנוסע, אך התא שם נפתח למחזיקי הכוסות הנמוכים; הקונסולה בין המושבים, שכוללת תא עם אפשרות חלוקה ועוד תא קטן מלפנים, ניתנת להסרה; יש תא רחב מול הנוסע כשבדלת שלו מבצבץ שקע USB, ואילו משמאל למולטימדיה ישנם עוד שני שקעי USB ומשטח הטעינה האלחוטית אליו תשחילו את הטלפון.

לצד זאת, איכות החומרים סבירה, היא קרובה יותר למסחריות מאשר למשפחתיות. גם איכות ההרכבה לא הצליחה להרשים, אומנם הרוב נראה ומרגיש חסון, אך בכל זאת היו כמה פריטים שלא הפגינו עמידות ונשמעו צקצוקים פה ושם.

אנחנו בגרסת בגרסת ה-GTX שזוכה לכמה מאפיינים GTIים שכאלה, כמו התפירה האדומה בהגה והתגיות השונות, כמו גם המושבים ודיפון תקרה שחור. האמת, כשפגשתי בה עם ריפודים בהירים וגימורים צבעוניים יותר, האווירה התאימה יותר לתחושה הנוסטלגית שה-ID. Buzz מעוררת.

הנדסת האנוש, כרגיל בדגמי ID, טובה ברובה, פרט לתפעול המסורבל משהו של בקרת האקלים ממסך המגע ופאנל לחצני התאורה שמשמאל להגה וללא חיווי מצב התאורה בלוח המחוונים. בבאזז ההגה עוד עם לחצני מגע, אך פולקסווגן כבר החלו להיפטר מהם ומפאת גילו, לבטח נפגוש בעתיד הקרוב מתיחת פנים כלשהי.

המושבים הקדמיים נהנים משתי משענות יד מתכווננות, הם מתכווננים חשמלית עם מערכת כניסה קלה, מחוממים ועם מערכת עיסוי בסיסית (בגרסת הנוסעים). אוורור במושבים נדרש, בטח ביחס למחיר. שדה הראייה טוב בסך הכל, גם לצדדים ולאחור דרך המראה המרכזית, אך מבט מעבר לכתף נתקל במשענת הראש של הנוסע בשורה השנייה שמסתירה את החלון האחורי, גם לא היינו מתנגדים שמראות הצד יהיו רחבות יותר.

הכניסה לשורה השנייה קלה אם כי דורשת טיפוס קל, אך דלתות הזזה הן פתרון מצוין לסביבה צפופה שגם יוצרות מפתח רחב. המרווח בשורה השנייה מצוין והמושבים נעים על מסילה (בחלוקה של 60:40) ויש גם כוונון למשענת הגב. יש כאן פתחי מיזוג בתקרה עם שליטה, תאורה נפרדת, שקעי USB בכל צד, ידיות אחיזה, מגשים מתקפלים, מגירה נשלפת מתוך הקונסולה הקדמית, ואילו חלונות הצד החשמליים הם יותר חרכי ירי, אך הם נפתחים חשמלית. נראה שאפשר היה להשקיע בחלונות קונבנציונליים יותר.

הכניסה לשורה השלישית קלה בזכות מנגנון הקיפול וההזזה של השורה השנייה, ככה שגם כיסא בטיחות יוכל להישאר מחובר שם. נמצא כאן שני מושבים נפרדים והמרווח מצוין לשני מבוגרים, גם גדולי מידות. יש שפע מקום לרגליים גם כשהשורה השנייה הוזזה לאחור ואפילו נשאר מספיק מקום כשבנוסף לכך הזזנו גם את המושב לפנים כדי להגדיל את נפח תא המטען. גם כאן יש פתחי מיזוג עיליים, תאורה נפרדת, מחזיקי כוסות ושקעי USB, ואפילו משענות יד בצדדים.

תא המטען בנפח 306 ליטר, כשכל המושבים בשימוש, או 1,340 כ"ס עם 5 מושבים. תא המטען שימושי בסך הכל, אלמלא הוא צריך לאכלס בדרך קבע את כבל הטעינה וגם את המדף הנגלל (מה היה רע לעשות עוד נקודות חיבור למדף גם אחרי קו השורה השלישית או לסדר לו מקום אחסון ברצפה). יש כאן 3 תאורות (2 בגב הדלת), וו תלייה אחד ושקע 12 וולט. תוכלו כמובן לקפל את המושבים האחוריים (אבל אז נשארת מדרגה), ואם יצאתם לקמפינג משפחתי או סתם צריכים המון מקום, תוכלו אפילו להסיר אותם ולהשתמש בהם ככיסאות בחיק הטבע, אבל הם כבדים ממש וכבר עדיף להביא כיסאות מתקפלים. טרוניה נוספת לסיום - אין גלגל ספייר.
ה-Buzz היא ההוכחה שאפשר לייצר מסחריות לא משעממות
ה-Buzz היא ההוכחה שאפשר לייצר מסחריות לא משעממות
תא נוסעים שמשלב את אווירת ID המשפחתית עם טרנספורטר מסחרי
תא נוסעים שמשלב את אווירת ID המשפחתית עם טרנספורטר מסחרי
בגרסאות הנוסעים המושבים חשמליים, מחוממים ועם עיסוי. ויש גם שתי משענות יד לכל כיסא
בגרסאות הנוסעים המושבים חשמליים, מחוממים ועם עיסוי. ויש גם שתי משענות יד לכל כיסא
איכות נסיעה ואבזור
הנוחות העירונית טובה בלבד. חלקה הקדמי סופג בצורה טובה את השיבושים, אך חלקה האחורי מפגין נוקשות, ככל הנראה כחלק מאותו כיול מסחרי שנדרש להעמסת ציוד. כושר התמרון טוב ביחס לאורך (4.96 מ'). הנוחות הבין-עירונית טובה גם היא, כשהבאזז נשארת יציבה בכביש מהיר, גם כזה גלי. בידוד הרעשים טוב, אך בדרך בין-עירונית כבר תשמעו רעשי רוח וכביש, אך לזכותה של ה-Buzz נציין כי הבידוד טוב משל מסחריות אחרות, אך לא טוב כמו מיניוואנים ייעודיים.

ה-ID. Buzz מגיעה בשלוש רמות גימור. גרסתו המסחרית הסגורה Cargo, גרסאות הנוסעים Pro וה-GTX הבכירה - כנסו כאן לפירוט >>>. אנו כאמור בגרסת הנוסעים ולכן נתייחס לאבזור הקיים כאן, זאת בנוסף למה שהוזכר כבר קודם. נמצא כאן מצלמות היקפיות, דלתות הזזה חשמליות וכן גם דלת תא המטען וב-GTX ישנה גם תצוגה עילית, תאורת מטריקס לד, מערכת שמע טובה מאוד של "הרמן קרדון" עם 13 רמקולים וגג פנורמי ענק עם זכוכית מתכהה אלקטרונית, שצמצמת מאוד את כניסת אור השמש, אך חום עדיין עובר אם כי באופן מתון.

מערך הבטיחות מקיף, אך נציין שבקרת השיוט האדפטיבית עם ה-Travel assist לא תמיד מזהה את האחיזה בהגה וממשיכה להתריע ולאחר מכן גם מעבירה בלימת ריענון. חיישן מגע היה פותר זאת או מאידך הגברת רגישות חיישן התזוזה. פרט לכך, שאר המערכות פעלו בצורה טובה מאוד וללא התרעות מיותרות.
מרווח מצוין בשורה השנייה, ויש גם שליטה על המיזוג, שקעי USB ושולחנות מתקפלים
מרווח מצוין בשורה השנייה, ויש גם שליטה על המיזוג, שקעי USB ושולחנות מתקפלים
קל להיכנס לשורה השלישית והיא גם תתאים למבוגרים
קל להיכנס לשורה השלישית והיא גם תתאים למבוגרים
איכות חומרים סבירה וצריך להתרגל לתפעול בקרת האקלים מהמסך, מחזיקי הכוסות נמוכים ולא היינו מתנגדים למראות צד רחבות יותר
איכות חומרים סבירה וצריך להתרגל לתפעול בקרת האקלים מהמסך, מחזיקי הכוסות נמוכים ולא היינו מתנגדים למראות צד רחבות יותר
ביצועים והתנהגות
בגרסאות הוואן והנוסעים יש מנוע יחיד והנעה אחורית בהספק של 285 כ"ס (7.9 שניות ל-100 קמ"ש) אבל אנחנו ב-GTX עם מנוע נוסף, 340 כ"ס, הנעה כפולה ותאוצה מהירה של 6.4 שניות ל-100 קמ"ש, שמגובה במציאות, עד כדי כך שגם נהגי מכוניות חשמליות אחרות חשבו שמדובר בעוד מסחרית איטית.

לבורר ההילוכים יש אופציה למצב B שמגביר את הבלימה הרגנרטיבית באופן מוחשי למדי. אך אין כאן אפשרות לבחירת עוצמות הבלימה וגם אין אפשרות לנהיגה בדוושה אחת - מעיין התעקשות מוזרה של קונצרן פולקסווגן, בדיוק כמו היעדר "אוטו הולד" אצל הזרוע האירופאית של סטלנטיס.

יש גם בורר מצבי נהיגה - חיסכון, נוחות, ספורט, אחיזה, אישי. אין צורך ממש להרחיב, כשמם כן הם, רק נסביר שמצב "אחיזה" ייחודי לגרסת ההנעה הכפולה ולמעשה מפעיל אותה באופן קבוע, מה שסייע לנו למשל לעבור במשטחים חוליים בצורה טובה.

בגרסאות בסיס הגלגלים הקצר תמצאו סוללת 79 קוט"ש (נטו) עם טווחי נסיעה של 445-450 ק"מ, אך באלו עם בסיס הגלגלים הארוך כבר יש סוללה בקיבולת 86 קוט"ש עם טווח נסיעה של 464 ק"מ או 452 ק"מ ב-GTX שלנו.

את המבחן סיימנו עם צריכת חשמל של 24.5 קוט"ש ל-100 ק"מ, מה שתואם לטווח שהשגנו שעמד על כ-350 ק"מ. פער של מעל ל-20% מהצהרת היצרן. שימושי? כן. היה עדיף יותר? בוודאי. בטח ברכב שמתיימר להיות מסחרי / מוביל נוסעים.

טעינה מהירה אפשרית בהספק של 200 קילוואט (185 קילוואט בסוללה הקטנה) והיא אורכת כחצי שעה (10%-80%) ואילו המטען הפנימי 11 קילוואט אפשר לנו להטעין מכ-20% ל-100% ב-7 שעות ורבע.

התנהגות הכביש למרות ההספק והביצועים אינה ספורטיבית. כן, ה-ID. Buzz מהירה מאוד בקו ישר, האחיזה טובה בזכות ההנעה הכפולה, אבל לא מעבר לכך. ההגה נטול היזון חוזר וגם הבלמים דורשים לחיצה בריאה וגם הם נעדרים פידבק רצוי, אבל אין ספק שהתחושה בטוחה מאוד.
ביצועים טובים מאוד, אבל לא מרגשים. פייר? גם לא ציפינו. היא פשוט מהירה וזה מספיק
ביצועים טובים מאוד, אבל לא מרגשים. פייר? גם לא ציפינו. היא פשוט מהירה וזה מספיק
לא יכלו לסדר מגרעות עיגון או תא אחסון למדף הנגלל?
לא יכלו לסדר מגרעות עיגון או תא אחסון למדף הנגלל?
את מושבי השורה השלישית תוכלו לפרק, אבל הם ממש כבדים
את מושבי השורה השלישית תוכלו לפרק, אבל הם ממש כבדים
סיכום
פולקסווגן ID. Buzz היא שעטנז בין מסחרית למיניוואן - מחד היא יכולה להיות רכב עבודה בזכות נפח תא המטען, איכות החומרים שמתיימרת להיות עמידה יותר וגם נוחות הנסיעה קרובה יותר לסגמנט הזה; מאידך יש לה גרסאות 7 מושבים עם שורה שלישית מרווחת ונעימה, תא מטען שימושי, היא מאובזרת היטב וכוללת מערך מקיף של בטיחות. אבל את היכולות המסחריות אפשר למצוא בעוד חשמליות, ואם אתם רוצים מוביל נוסעים מפנק, גם את זה אפשר למצוא בנקל ובמחיר זול משמעותית (כן, סיני כמובן, כמו מקסוס מיפה 7 למשל, שגם יספק יותר טווח נסיעה). אז מה הקטע שלה? הייחודיות! ייחודיות שפשוט קשה למצוא במקומות אחרים, היא פשוט מושכת תשומת לב ברמה של מכוניות-על. אם זה שווה את הכסף? זה כבר שיקול שלכם.

בכל זאת, מסחרית רטרו מקסימה שפורטת על נימי הנוסטלגיה
בכל זאת, מסחרית רטרו מקסימה שפורטת על נימי הנוסטלגיה
כזו שכולם התאהבו בה. עד שהם שמעו את המחיר...
כזו שכולם התאהבו בה. עד שהם שמעו את המחיר...