כמה זמן לוקח לחמם רכב חשמלי?

החורף עוד לא ממטיר עלינו קור וגשמים אבל הוא בדרך. אם יש לכם רכב חשמלי, כדאי שתכינו את הנוסעים עם כוס תה וכפפות

ניר בן טובים
(צילום: ADAC)
(צילום: ADAC)
שנה גודל פונט א א א א

החורף בישראל יכול להיות אכזרי לפעמים. אבל בהשוואה לאירופה ,אנחנו חווים פה משהו שאפשר לקרוא לו "עננות לייט", במקרה הטוב. ביבשת המערבית (ולא רק שם) מאוד מוטרדים מגלי הקור והחום הקיצוניים שפוקדים את העולם בשנים האחרונות עקב השינויים האקלימיים ויותר מזה, הם בוחנים מקרוב את השפעות ההתחממות הגלובלית על הרכב החשמלי לאור הגידול במכירותיו, שכן הוא הרבה יותר מושפע לרעה מעונות השנה לעומת כלי רכב קונבציונליים.  

הבאת מכונית חשמלית לטמפרטורת פנים (קבינה) נוחה בחורף כשהטמפרטורות בחוץ מתחת לאפס גובה המון אנרגיה ומקטינה את טווח הנסיעה בשיעור משתנה (תלוי במערכות וויסות האנרגיה של הרכב עצמו). אלה הן עובדות, אולם ה-ADAC, מועדון הרכב הכללי בגרמניה, בדק כמה זמן לוקח להגביר את הטמפרטורה בתא הנוסעים לרף נעים, וכן בדקו איך מתפזר החום בשטח המחיה, ועד כמה נשמרת הטמפרטורה יציבה בשבעה דגמים שונים מקטגוריות שונות.

"כמעט כל המכוניות החשמליות שנבדקו מוציאות אוויר חם מתוך חרירי יציאת האוויר במהירות מרשימה לאחר מספר דקות בלבד", מדווחים הבוחנים. "ה-BMW iX מגיעה לטמפרטורת היעד של 20 מעלות כבר לאחר 12 דקות, אבל כל האחרים צריכים הרבה יותר זמן או לא מגיעים אליו אחרי חצי שעה", כך נמסר. כמו כן, נמצאו הבדלים גם בבידוד התרמי: הבודקים אומרים שהטמפרטורה בחלק מכלי רכב יורדת הרבה יותר לאט מאשר בכלי רכב אחרים. "זה חשוב לעצירות קצרות, כי נדרשת פחות אנרגיה כדי לחמם אותו שוב, מה שאומר שהטווח של הסוללה לא מתקצר".

מהנדסי ADAC ערכו הדמיה של תנאי מזג האוויר בליל חורף קר והכניסו את כלי הרכב למתחם ניסויים במינוס 10 מעלות צלזיוס למשך כ-16 שעות. החלק הפנימי חומם לאחר מכן ל-20 מעלות. דגם הפולקסוגן VW ID.3 ויונדאי Kona החשמליים נזקקו ליותר מ-20 דקות כדי ל-20 מעלות, כלי הרכב החשמליים של פיאט, ה- 500e, רנו ZOE, טסלה דגם Y ו-VW e-up! לא הצליחו להגיע לשם גם אחרי חצי שעה.

חלק מכלי הרכב לא הצליחו לחמם את השורה השניה גם לאחר 30 דקות של חימום רצוף. "לעיתים היצרנים חוסכים בפתחי האוורור או נוקטים באסטרטגיות חימום לא נאותות", אומר ה-ADAC. כמו כן, הוכח כי כל המכוניות שנבדקו דורשות הספק של כ-1.5 עד 2 קילוואט על מנת לשמר 20 מעלות קבועות כאשר הטמפרטורה החיצונית היא מינוס 10 מעלות. "אז אם הייתם צריכים לסבול 10 שעות של פקקים במקרים קיצוניים, הייתם צריכים 15 עד 20 קילו-וואט של אנרגיה מהסוללה כדי להישאר חם כל הזמן", אומרים מהנדסי ה-ADAC, ומעירים: "רוב המכוניות החשמליות הנוכחיות יכולות לעשות זאת ללא בעיות - בתנאי שהסוללה טעונה למחצה כשהפקק מתחיל".

בזכות עודף החום שנפלט מהמנוע ברכבי בעירה סטנדרטיים, כלומר עם יחידות בנזין ודיזל, בידוד תרמי לא היה בעבר דרישה רלוונטית בייצור של כלי רכב. מכוניות חשמליות, לעומת זאת, צריכות להשתמש באנרגיה מהסוללה והמנוע החשמלי לחימום ומסתייעות בבקרים נוספים. "זה בא על חשבון צריכה מוגברת של חשמל - ולכן טווח הנסיעה מתקצר", מסבירים. "לכן חשוב שמכוניות חשמליות יאבדו חום בצורה מווסתת", מסבירים ב-ADAC.

במחקר שנעשה, ה-BMW iX וה-VW ID.3 פתרו זאת בצורה הטובה ביותר - עם טמפרטורת פנים של 16 או 15 מעלות שהושגו לאחר חמש דקות של עצירת מנוע, ו-10 או 9 מעלות לאחר הפסקה של חצי שעה. "בנוסף למחמם האוויר, מתחממים גם מחממי המושבים וההגה, שעובדים בפחות צריכה. רכבים מסוימים מציעים מצב "לנהג בלבד" שבו אזור הנהג מחומם בגפו. מצב Eco גם חוסך בכוח החימום, הם אומרים. "לכל מכונית חשמלית יש מעין "תנור" עזר כסטנדרט וניתן לחמם מראש, למשל באמצעות אפליקציה. אם הרכב מחובר לטעינה, הכוח לחימום מוקדם נלקח גם מרשת החשמל במקום מהסוללה - ולכן אינו משפיע על הטווח".