רוח המועדון: למה גנואה בחרה בליאור קאסה?

המדיניות של המועדון האיטלקי, השפעת האנליטיקס והסקאוט שהגיע מזלצבורג. הקבוצה מהסרייה A מצרפת את קשר חיפה בהשאלה, אבל למה דווקא הוא? התוכניות של המועדון השאפתן

רועי ויינברג
רועי ויינברג
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

ליאור קאסה הצטרף לגנואה. הקבוצה מהסרייה A צירפה בהשאלה את השחקן בן 18 שפתח בשבעה משחקים בשנה שעברה. בשנה האחרונה הוא הספיק לפרוץ בהפועל ירושלים, להירכש ב-1.1 מיליון יורו בידי מכבי חיפה (אחרי מרדף מצד מכבי תל אביב), לעשות טירונות וכעת לצאת לסרייה A.

קאסה, כמובן, לא מגיע כשחקן סרייה A. הוא צפוי לשחק בעיקר בפרימוורה, ליגת הנוער, ומגיע לגנואה מתוך ניסיון של הקבוצה לבדוק האם הוא מספיק טוב בשביל להמשיך להתפתח בשנים הבאות, כמושאל עם אופציית רכישה. שלומי בן עזרא וגלעד קצב עושים עבודה טובה מאוד, וקאסה הוא השלב האחרון ברשימה הזאת.

הקשר הישראלי לגנואה התחיל עוד לפני קאסה. דויד אנייקה, מיוצגו של בן עזרא, הגיע לגנואה משריף טיראספול תמורת 2.5 מיליון יורו אחרי שהבקיע שמונה שערים ושיחק 31 משחקים בכל המסגרות. צ'ד טייב, קשר אחורי בן 16.5, הגיע לקבוצה שנה שעברה אחרי שעבר מליגת הנערים של הפועל תל אביב. הקבוצה עוקבת אחרי ליגת העל, שולחת סקאוטים וראתה את ליאור קאסה.

למה דווקא הכדורגל הישראלי? ולמה דווקא גנואה? תשובה טובה לזה כנראה תגיע מכיוון ההנהלה. גנואה נרכשה בתחילת 2021 בידי 777 פרטנרס האמריקאית, קבוצת הון-סיכון מפלורידה, ומאז מצאה את עצמה מפתחת שחקנים.

ראדו דרגושין שהושאל מיובנטוס נרכש תמורת 7.3 מיליון יורו, כולל בונוסים, ואחרי עונה אחת נרכש בידי טוטנהאם ב-25 מיליון יורו. מתאו רטגי נרכש מטיגרה הארגנטינאית תמורת 15.25 מיליון ואחרי עונה אחת נמכר ב-22 מיליון. אנדראה קמביאזו מיובנטוס גדל בגנואה ונמכר בשלהי 2022/23, כשאז הוא היה שווה 5 מיליון יורו והיום שווה 25. 

קבוצה מתפתחת (Andrea Amato/NurPhoto via Getty Images)
קבוצה מתפתחת (Andrea Amato/NurPhoto via Getty Images)

חלק משמעותי מהשינוי הזה הגיע מכיוונו של סבסטיאן ארנץ, הסקאוט הראשי של הקבוצה שמונה בתחילת 2022. ארנץ הגיע אחרי תפקידים שונים בקבוצת הכדורגל של רד בול, מזלצבורג, דרך RB ברזיל ועד לייפציג, תקופה בוולנסיה ואחת במילאן. מאז הגעתו, הקבוצה ברווח של 18.75 מיליון יורו כשהיא הספיקה לרדת ליגה, לעלות ולסיים את העונה הקודמת במקום ה-11. הקבוצה של אלברטו ג'ילארדינו ספגה ביקורת על נטייתה למכור שחקנים ברווח, אבל מצליחה לתרום לשרשרת המזון של הכדורגל ועשויה להתחזק.

מנכ"ל הקבוצה, אנדראס בלאסקז, התייחס לכך בראיון בפורבס: "2023/24 תהיה העונה הראשונה מזה שנים שתהיה רווחית עבור גנואה. הגענו לקבוצה ששילמה 75 מיליון יורו לסגל שהיה שווה 15 מיליון יורו. שיקמנו קבוצה ובנקודה אחת שילמנו לארבעה מאמנים במקביל, אבל מצאנו מאמן בדמות אלברטו ג'ילארדינו שמוביל אותנו קדימה". בלאסקז המשיך והתייחס לרשת הסקאוט הרחבה של הקבוצה, שהחתימה שחקנים גם מליגות כמו מקסיקו, ארגנטינה והליגה השנייה באוסטריה.

כשקבוצה בוחרת שחקן, בטח שחקן צעיר, היא מסתכלת על דברים שקשה יותר ללמד. גיוון מצד אחד ויכולת לשחק בכמה עמדות, מוסר עבודה גבוה וכיסוי שטחים מצד שני נכללים ברשימה הזאת, והם מה שליאור קאסה הראה בתקופתו הקצרה בליגת העל עד עכשיו. יכול להיות שזה מה שמשך אותם - שחקן שהצליח לספק מסירות של מספר עשר, הגנה של מספר שש וכיסוי שטח של מספר שמונה. אויל הם לא חושבים שהוא שחקן שיפרוץ בבוגרת בהכרח, אבל חושבים שהוא יכול לעלות שני מיליון יורו עכשיו ושש מיליון יורו בעוד שלוש שנים. רק זה הופך אותו להשקעה.

777 ספורט עצמם התייחסו לכך שחיפוש ופיתוח כשרונות הוא המוקד המרכזי של גנואה כחלק מבנייה הדרגתית עד למעבר לכדורגל האירופי, יעד שהמועדון בהחלט הציב לעצמו. הדרך לכך, בין היתר, עוברת דרך הסטטיסטיקה, והסטטיסטיקה של ליאור קאסה מצוינת.


מספרים נהדרים (מאור אלקסלסי)
מספרים נהדרים (מאור אלקסלסי)
בהתאמה ל-90 דקות, קאסה עם 5.93 חילוצי כדור במשחק, 7.56 מאבקים עליו ו-57% הצלחה במסירות בחצי המגרש של היריב, כל זה בגיל 18 ובליגת בוגרים בה שיחקו קבוצות שנעצרו אשתקד באירופה רק מול קבוצות שהגיעו לגמר הקונפרנס ליג. בינואר הוא חתם באחת מהן, מכבי חיפה שפגשה את פיורנטינה (משחקים בהם לא שיחק), והראה לא מעט ורסטיליות.

סימן השאלה, ובכן, הוא 90 הדקות. קאסה עבר את מחסום השעה בחמישה משחקים בלבד בליגת העל, וממוצע הדקות שלו הוא 44 למשחק. לכן אותם מספרים פר 90 לא מתאימים במיוחד, אבל הוא רק בן 18 וכבר עכשיו הראה את השילוב בין פיזיות, מוסר עבודה וגיוון. "הוא טכני ובעל ראיית משחק מוצלחת שיכול לשחק בכמה עמדות, בזכות היכולת לשחזר כדור ולבנות התקפות", נכתב ב"לה נויציה ספורטיבה".

הפוטנציאל הזה עשוי להביא אותו לקבוצת הפרימוורה של גנואה, שהחתימה מספר זרים בעבר ונתנה להם הזדמנות, כשאשתקד הגיעו אליה שחקנים מפאפוס, סטנדרד ליאז', בריידבליק ו-TFC אקדמי.

גדי כרמלי, המאמן הראשון שלו, טוען שיש לו את הכלים להפוך לקשר המודרני. בשיחה עם רותם פלדברג שלנו הוא אמר ש"יש לליאור קאסה משהו שמחפשים - הוא מהיר, חזק ויכול לשחק בכל תפקיד. הוא יכול לשחק בלם אחורי, 6, 8 ואפילו חלוץ. הכי טוב לו זה 8, הוא מהיר, חזק, טכני, וחכם. איפה שתשים אותו הוא יהיה הכי טוב בקבוצה. הבנת משחק טבעית. זה כישרון חריג, אני עבדתי במכבי ת"א בעבר, לא ראיתי שחקן שיש לו את כל החבילה כמו ליאור קאסה - הוא בנוי לתלפיות, יש לו חוש לשערים, הוא כל החבילה. קשה למצוא שחקנים כאלה". גנואה, קבוצת סרייה A שבדרך למעלה, כנראה חושבת אותו הדבר.