מטעם ההגנה: הכירו את אלכסנדר סירוטה
הזינוק המטאורי, השפעת המלחמה וההבדל משימיץ'. על הבלם שחתם במכבי חיפה
לא כזה קל לעזוב את הבית. מצד אחד, יש שיגידו שזה צעד טבעי כחלק מההתפתחות והגדילה של האדם. מצד שני, יש שיגידו שמדובר בניסיון ודרך לחפש את עצמך בעולם ולצאת מאזור נוחות, כזה שפרחת בו. אלכסנדר סירוטה, הבלם היהודי המיועד למכבי חיפה, יעזוב את דינמו קייב לראשונה בחייו.
סירוטה התחיל לשחק במחלקות הנוער של קבוצת הפאר האוקראינית בגיל 10, עלה לבוגרים, זכה בדאבל והשנה איבד את מקומו כשחקן הרכב. הוא אף הספיק לערוך שתי הופעות בנבחרת אוקראינה, ונשאר בקבוצה גם במהלך מלחמת רוסיה/אוקראינה. כבלם צעיר וגבוה (1.93 מ'), ששיחק בנבחרת אוקראינה עד גיל 21, הוא היה יכול בקלות למצוא את עצמו במקום אחר. למרות זאת, הוא נשאר.
סירוטה אהב כדורגל מגיל צעיר, ואף טען שהמילה הראשונה שלו הייתה "כדור". "אבי הלך לעולמו כשהייתי בן שבע, וברגע שדינמו קייב התחילה לגייס שחקנים בגילי אמא שלי לקחה אותי לשם. הראש שלי התחיל להסתובב. הגשמתי את החלום שלו כשהגעתי לקבוצה, אבל הבנתי שזאת רק ההתחלה".
הבלם התחיל כמגן שמאלי, לא כשחקן יוצא דופן, אך ברגע שקייב שכרה יועצים ספרדיים לאקדמיה הם הסבו אותו לעמדת הבלם. "זה שינה הכל. גדלתי ב-20 סנטימטר בקיץ אחד ואהבתי את התפקיד כבלם. מילד שמפסיד כסף בהימורים על ליגת האלופות הפכתי לכדורגלן עם עתיד מקצועי".
משם התחילה ההתקדמות. הבלם, שזומן לאליפות אירופה עד גיל 17 לא ראה דקה, אבל זכה באליפות בשנתו הראשונה בדינמו קייב עד גיל 19. הוא הוקפץ לקבוצה עד גיל 21 וזכה גם בה באליפות, מה שהוביל את קייב להקפיצו לבוגרים. המשחק השני שלו במדי הבוגרת היה גמר הגביע בו הקבוצה ניצחה.
שנה לאחר מכן קייב לקחה את האליפות והוא אף זומן לנבחרת אוקראינה, בגיל 21. באותה נקודת זמן טרנספרמרקט העריך את שוויו בשלוש מיליון יורו והקריירה שלו הייתה במגמת עלייה, כחלק מדור צעיר ומוכשר של אוקראינים. בעונה העוקבת הוא שיחק עם קייב בליגת האלופות, כאשר ב-5 המשחקים איתו הקבוצה ספגה שישה שערים מבנפיקה, באיירן מינכן וברצלונה בעונה הראשונה בלי ליאו מסי. במשחק היחיד בו היה על הספסל הם חטפו חמישייה מהבווארים.
החיים היו טובים. הוא הגשים את החלום של אביו, אוהד דינמו קייב מושבע, יחד עם הדחיפה של אמו, שהסיעה אותו לאימונים בהזדמנות הראשונה. ואז הגיעה המלחמה שהחלישה מאוד את הליגה. זרים ושחקנים רבים עזבו, משחקים שמופסקים בשל אזעקות הפכו לעניין שבשגרה וסירוטה עצמו אף תרם ציוד צבאי בשווי 19,000 הגריבניות, המטבע האוקראיני, לפרויקט של אתר טריבונה (ובכך יותר מהכפיל את הסכום). הוא המשיך לשחק.
את עונת 2021/22 דינמו קייב סיימה במקום השני, מרחק שתי נקודות משחטאר דונייצק, שלא הוכתרה רשמית כאלופה. את העונה העוקבת הקבוצה האוקראינית סיימה במקום הרביעי וההגנה ספגה את מירב הביקורת. "היא החלק החלש ביותר בדינמו קייב", נכתב בטריבונה המקומי אחרי ההפסד 3:2 לצ'רונומורץ. מקסים דייצ'וק שגה, סירוטה הורחק והקבוצה הפסידה. קודם לכן, סירוטה נתפס כאשם בהפסד מול אריס סלוניקי כשנגע בכדור בידו ברחבה, קייב ניצחה בגומלין ועלתה לפלייאוף, בו הפסידה לבשיקטאש והודחה.
בסופו של דבר זה השפיע גם על המאמן מירצ'ה לוצ'סקו, שעזב אחרי שלוש שנים מוצלחות. אגדת המועדון אולכסנדר שובוקבסקי, שוער שערך 426 הופעות בקבוצה ואף נבחר למועצת העיר קייב לאחר פרישתו, מונה למאמן בנובמבר. גם הוא גדל באקדמיה של קייב, אבל הוא לא נתן לבלם יותר מדי דקות.
מאז מינויו של שובוקבסקי, סירוטה פתח בחמישה משחקים. שלושה מתוכם היו ברצף לפני היציאה לפגרת החורף, אך בחזרה ממנה הוא עלה פעמיים בלבד בהרכב. בעונה רעה בה הם לא עלו לאירופה והודחו מהגביע בסיבוב הראשון, נראה שהגיע הזמן לשינוי. סירוטה, באופן עקיף, רמז לכך בעצמו כשהודה שמזג האוויר בטורקיה חם ועושה לו טוב, בשונה מאוקראינה הקרה.
למרות זאת, לפני כשבועיים הוא דיבר על ההכנות לעונה הקרובה של דינמו קייב והיה אמור לקחת בהן חלק, גם אם כבלם מחליף. הוא דיבר על המשחק המתקרב מול פרטיזן במוקדמות ליגת האלופות, על כך שבילה את חופשת הקיץ עם אשתו במדינה ונראה כאילו הוא מתכוון להמשיך בקבוצה.
כעת, כך נראה, הוא יעבור למכבי חיפה. סירוטה צפוי להגיע בהשאלה עם אופציית רכישה ולהירשם כישראלי, כשהירוקים הגישו לו הצעה כספית גבוהה. טרנספרמרקט מעריך את שוויו כיום בשני מיליון יורו, מה שיהפוך אותו לבלם בעל השווי הגבוה בישראל, פי 2 מעבדולאי סק, אך לא מעט בהשפעת הפרש הגילאים בין השניים.
בואו נדבר כדורגל
סירוטה מיועד להגיע במקום לורנצו שימיץ'. בגובה 1.93 מ' הוא עשוי לסייע בעליונות האווירית לירוקים מהכרמל, כשהשנה הוא ניצח ב-59% מהקרבות האוויריים שלו בליגה האוקראינית, ליגה פיזית יותר מהישראלית. מדובר ב-1.5 קרבות למשחק. הוא הרשים בפרמטר הזה גם בליגה האירופית (69% הצלחה עם 1.8 מאבקים אוויריים) ואף בליגת האלופות (67% הצלחה במדגם קטן מאוד). למרות זאת, זה רק צד אחד. כדורגל משחקים על הקרקע.
כמגן שמאלי שהוסב לבלם, סירוטה מתפקד לרוב בצד השמאלי של ההגנה. זה מאפשר לירוקים לשחק איתו גם כבלם השמאלי ב-3:5:2, המערך איתו ברק בכר פתח במשחקי ההכנה ובעמדה בה יכולים לשחק גם שון גולדברג ותומר לנס הצעיר.
השנה סירוטה השלים 92% ממסירותיו, אחוז גבוה מאוד, כשהוא לא מהסס לשלוח כדורים ארוכים עם 2.1 כאלה למשחק. כאחת הקבוצות הגדולות בליגה האוקראינית, קייב נוהגת להחזיק בכדור, אך סירוטה רשם אחוזי הצלחה גבוהים גם באירופה (83% אשתקד בליגה האירופית). הוא לא בלם שימסור בהכרח מסירות מפתח, אבל היכולת לשחרר את הכדור יכולה להיות שימושית, בטח לקבוצה כמו חיפה. זה יתרון נוסף שלו על שימיץ'.
היתרון הגדול ביותר, ומה שהורגש כחיסרון של שימיץ' בתחילת הקדנציה בישראל, הוא המהירות. במשקל של 78 ק"ג הוא פחות כבד מהקרואטי, מה שיכול לסייע לו בכדורגל הישראלי ובניסיונות ללחוץ גבוה, אם יהיה צורך בכך. הוא נחשב לשחקן בעל מוסר עבודה גבוה, אך עדיין מגיע עם סימני שאלה.
ב-15 משחקים בלבד בהם שותף, סירוטה היה אשם בלא פחות משמונה בעיטות של היריבות לשער לפי סופהסקור, אך ייתכן כי בפועל מדובר בכמות נמוכה יותר. לכן יכול להיות שעדיף לחיפאים לפתוח איתו בשלישיית בלמים, בה גולדברג וסק המנוסים יכולים לחפות עליו, לפחות בשלב הראשון. השנה הוא ניצח באחוז נמוך במיוחד מהמאבקים על הקרקע, 26%, אך רשם 6.9 שחזורי כדור. זה אומר לנו, בעיקר, שהוא לא בהכרח נכנס למאבקים הנכונים. המספרים בליגה האירופית ב-2022/23 ובליגת האלופות ב-2021/22 שונים, מה שמעיד על כך שייתכן וזאת השפעה של ביטחון או שהוא מתאים יותר למשחק באירופה, כמו רמי גרשון.
"אני עושה טעויות. זה בלתי נמנע", אמר סירוטה לאתר הרשמי של דינמו קייב, "אבל אני לומד מהן וממשיך הלאה. הצבנו דגש על אסיפות וידאו וניתוחים טקטיים בקייב וזה עבד. סבלנו מחוסר מזל". יכול להיות שזה חלק מהסיפור כאן, וזה עלול להיות שכר הלימוד שלו בכרמל – קצת כמו שימיץ', שהיה אשם בשלושה שערים במשחק הבכורה שלו בליגת העל כשנזרק למים במערך שלא התאים לו בשלב הראשון.
למרות זאת, הוא החתמה טובה של הירוקים. גם כי הוא עובר לליגה בה סגנון המשחק והפיזיות שלו עשויים להעניק לו יתרון, גם כי הוא נראה כמו התאמה טובה ל-3:5:2 של בכר, וגם כי הוא ישראלי ולא תופס מקום של זר. אחרי 14 שנה באחת הקבוצות הגדולות באוקראינה, סירוטה לוקח את המזוודה שלו ומחפש לו בית חדש.