יגיע כדי להשפיע: יונס מלדה גרסת 2024
שימש בעיקר כמחליף בבלגיה, מיעט לכבוש, אבל עדיין יש לו מה לתרום להתקפה. הליגיונר ששב לארץ היישר למאבק האליפות בישראל. מבט על שלוש השנים של החלוץ בבלגיה ומה הוא יכול לתת למכבי ת"א
זה מרגיש כאילו יונס מלדה מסתובב כבר שנים בכדורגל הישראלי, אבל שחקן הרכש החדש של מכבי תל אביב רק בן 24. הוא עזב את נתניה לבלגיה בגיל צעיר ובשלוש שנים לא הצליח להותיר חותם משמעותי. ב-13 משחקים העונה יונס מלדה בישל שלוש פעמים ולא הבקיע שער אחד, כשלמעשה הוא ללא שער ליגה מאז 2020/21. שעריו היחידים מאז הגיעו בצמד מול לוקרן-תמסה מהליגה הרביעית ומול ולרנגה הנורבגית במצב של 0:3 לזכות גנט במוקדמות הקונפרנס ליג.
אלה מספרים מדאיגים למי שסומן בישראל כחלוץ, אבל זה לא שהוא מחמיצן גדול – הוא פשוט לא מאיים על השער. היו לו שמונה בעיטות למסגרת בלבד בשנתיים האחרונות בליגה הבלגית. הוא הגיע אליה אחרי שלושה שערים ובישול ב-13 משחקים בליגת העל, כשלא כוללים את משחק הקורונה המפורסם בו הוא כבש רביעייה לרשת של בני סכנין, וזה אולי הדבר הראשון והחשוב ביותר שצריך לדעת בקשר ליונס מלדה במצבו הנוכחי. הוא לא סקורר, והוא גם לא מנסה להיות.
התרומה המרכזית שלו בשלב הזה בקריירה, אם כן, היא יצירת מצבים. בסניק הנסי, מאמן מכלן, משתמש בו בעיקר כנשק שמנסה לשנות משחקים מהספסל. מלדה לא פתח בהרכב פעם אחת העונה, עלה 13 פעמים מהספסל ומנצל את המהירות והפיזיות שלו בשביל לייצר מצבים. גם אם המספרים לא מדהימים (41% הצלחה בדריבלים השנה ו-39% בשנה שעברה, 44% בקרבות אוויירים) הוא עומד על שלו, ויצליח לעשות את זה גם בליגה הישראלית שנחשבת לפחות פיזית מהבלגית.
כך, למשל, הוא בישל שער ניצחון מול גנט בשבוע שעבר. טעות קשה של הגנת גנט השאירה את מלדה בעמדה טובה, והצעד הראשון שלו היה יותר מהיר משל שלושת שחקני ההגנה שבאו לסגור אותו. הוא מצא את ביל אנטוניו בעמדה מושלמת והאחרון כבש בנינוחות.
בישול אחר שלו, מול קורטריק (במצב של 0:2 למכלן), היה דומה - הכדור הגיע למלדה שהיה במקום ובזמן הנכון, הוא ניצל את הפיזיות שלו כדי להתגבר על שחקני הגנה ומסר לכרים מרבטי שמצא את הרשת. השלישי העונה, מול סן ז'ילואז, היה במהלך בו ההגנה התמקדה בו והוא מצא את רפיק בלגלי ב-1 על 1 נוח מאוד מול השוער. יש לו 3 בישולים לעומת 0.91 בישולים צפויים, נתון שמעיד גם על היכולת של חבריו לקבוצה וגם על היכולת שלו לייצר יש מאין.
השימוש במלדה כשחקן ה-12 או ה-13 ברוטציה נראה מוצדק, בהתחשב בכך שהוא לא מבקיע, אבל משפיע גם על הביטחון שלו. הוא קיבל בשלושה משחקי ליגה בלבד יותר מחצי שעה העונה, כשמכלן עצמה במקום השמיני. יכול להיות שבקבוצה בה הוא יקבל קרדיט גדול יותר או בקבוצה בה הוא יבקיע שער אחד דברים יראו אחרת.
אתרים כדוגמת "Voetbal Primeur" התייחסו לכך שהוא יכול לשחק במרכז ההתקפה, אך מפות החום שלו מעידות באופן חד משמעי על כך ששיחק בשני האגפים העונה, כמעט במידה שווה. ב-2022/23 הוא פתח כחלוץ מרכזי לפרקים ופעם אחת אף כקשר קדמי, אבל גם אז לא היו לו מספרים יוצאי דופן. מלדה מעורב בשער פעם ב-420 דקות ב-3 השנים האחרונות, ולא הבקיע פעם אחת.
מישל ואן ורנברג, פרשן ספורט מ-"Sporza" הבלגי, העיד ש"יש למלדה דריבל נחמד מאוד. הגיע לו להבקיע, אבל הוא לפעמים מתקשה עם זה", במהלך משחק בו עלה מהספסל מול אופן ולא מצא את הרשת. מעבר לכך, הוא לא זוכה ליותר מדי יחס מהתקשורת או האוהדים הבלגים.
מלדה משלב בין פיזיות מרשימה בגובה 1.88 מ' ומהירות יחסית כדי להפוך סיטואציות מתות לחצאי מצבים או רבע מצבים, כשהוא גבוה בהרבה משחקנים כמו פליסיו מילסון (1.70 מ') או דולב חזיזה הפצוע (1.78 מ'). הם גם יכולים להפוך אותו לאיום במצבים נייחים.
לכן, אגב, מכלן לא היססה להעלות את מלדה מהספסל. הוא לא השחקן הפעיל ביותר על הדשא וכן אחד שצריך רק רגע אחד בשביל להשפיע, מה שיכול להפוך אותו לסופר-סאב כזה גם ברמה המקומית. היכולת לזהות שטחים פתוחים חשובה במיוחד לקבוצות ישראליות שמשחקות מול יריבות מסתגרות, ואולי היא אחד משני הדברים שיובילו לחזרתו לארץ. השני הוא הדרכון.
אם מלדה לא היה שחקן ישראלי, אגב, רוב הסיכויים שלא היינו רואים קבוצות מליגת העל מהמרות עליו. הרקורד שלו הן בבלגיה והן בישראל (שוב, כשמתעלמים ממשחק הקורונה מול בני סכנין) לא מדהים מבחינת המספרים עצמם, אבל הוא כן שחקן שיכול להפוך התקפה לטובה יותר. אולי בגלל זה, ברמה מסוימת, יונס מלדה הוא רכש קלאסי לינואר - שחקן שלא משנה עכשיו קבוצה מהיסוד, אבל הופך אותה לגרסה משופרת של עצמה. אחד שמשפר קבוצה ולא משנה אותה.