השחקן היקר בישראל: הכירו את הרכש הנוצץ של הפועל ב"ש
שאפי סוליאמנוב, קיצוני ימני בן 22, כמעט מת מקורונה. לאחר מכן הוא גרם לפיטוריו של טרים מגלאטסראיי ונחשב לפי Transfermarkt לשחקן בעל השווי הגדול ביותר בישראל. פרופיל
התקציר באדיבות "ספורט1"
לפעמים, בחיים, צריך לדעת לנצל מצבים. הסיפור של שאפי סולימאנוב, המושאל של הפועל באר שבע, הוא אולי הסיפור הזה, על המגרש ומחוצה לו. סולימאנוב מגיע לבאר שבע בהשאלה מקרסנודאר, אחת הקבוצות הגדולות ברוסיה, כשהוא מצד אחד מסומן כהבטחה גדולה ומצד שני עבר מסלול חיים לא שגרתי, בלשון המעטה.
סולימאנוב רק בן 22. הוא שיחק שנה אחת מחוץ לרוסיה, בהשאלה לגריסנספור הטורקית, ונחשב להבטחה גדולה ברוסיה. היכולת הטכנית, בה נגע בהרחבה בהמשך, הפכה אותו לפוטנציאל גדול. הוא סיים את 2017/18 עם 6 בישולים ב-5 משחקים. רובם אמנם היו מול יריבות חלשות כמו קייראט אלמטי והונבד, אבל הוא מצא את עצמו מקבל 90 דקות מול ריאל מדריד הצעירה.
המשחק בין קרסנודאר לריאל באלופות הסתיים ב-0:0 והקבוצות נדרשו לדו קרב פנדלים. במצב של 0:3 לריאל סולימאנוב נדרש לבעוט פנדל מכריע וראה את השוער, מוצ'ה ראמוס, עוצר פנדל שלישי ברציפות. גם לאחר מכן הוא המשיך למשוך הצעות רבות מאירופה והתקדם בקבוצה הצעירה של קרסנודאר, קבוצה גדולה, עם שאיפות למקום ריאלי בליגה הראשונה.
סולימאנוב, או "שאפי" כפי שאוהבים לקרוא לו ברוסיה, היה על דרך המלך. הוא היה שחקן הרכב בנבחרת רוסיה הצעירה, הבקיע 4 שערים ובישל 4 נוספים בליגה הרוסית עבור קרסנודאר והיה שחקן לגיטימי בשלב הבתים של הליגה האירופית, בה פתח בכל משחק ואפילו בישל שניים מ-7 השערים של קבוצתו במפעל. השוו אותו למרקו אסנסיו ודימטרי פאייט, ונראה שהפריצה הגדולה היא שאלה של זמן.
ואז הגיעה הקורונה.
שאפי סולימאנוב חלה בקורונה, בגל הראשון של המגפה, והיא השפיעה עליו רע. הוא הגיע למצב בו יש חשש ממשי לחייו ואושפז בבית חולים, במצב בו ריאותיו תפקדו ב-32% בלבד. סולימאנוב, פחות או יותר, חי עם שליש ריאה והיה על סף חיבור למכונת הנשמה. כפי שהוא העיד בעצמו, טמפרטורת הגוף שלו עלתה ל-40 מעלות במשך כמה ימים. הוא הוכנס למקלחת קרח פעם בשעתיים כדי להוריד את הטמפרטורה.
אחרי כל זה הוא המשיך לשחק כדורגל, אבל לא הצליח לחזור לעצמו בקרסנודאר. ב-2020/21 הוא שיחק ב-4 משחקים בלבד, אחרי שלקח לו זמן להחלים מהקורונה. בשלב הזה, שבמקום פוטנציאל גדול ומעבר ישיר לאחת הקבוצות הגדולות באירופה הוא נאלץ להתמודד עם מחלה שמשפיעה על דרך הנשימה בצורה קשה מאוד, שאפי חיפש התחלה חדשה.
"לא סומכים על צעירים ברוסיה. תראו איפה יש שחקנים צעירים בליגה הרוסית היום", אמר בעצמו בראיון ל-"Sport24.ru" הרוסי. "אין מספיק קבוצות שנותנות אמון לצעירים, הגיע לי לשחק יותר. הרגשתי שאני לא מקבל הסברים, בטח אחרי שלקח לי זמן לחזור לעצמי בעקבות הקורונה".
בשלב הזה סולימאנוב הושאל בפעם הראשונה, לגריסנספור הטורקית. הוא היה לא רע בכלל בטורקיה, בה הבקיע שלושה שערים ובישל 3 נוספים ב-31 משחקים. שאפי עצמו טען שההשאלה פתחה אותו כאדם ושהוא מרגיש שהוא בטוח בעצמו אחרי הקורונה, אבל גם שם הוא התמודד עם ביקורת לא צפויה. סולימאנוב אמנם הבקיע מעט שערים ב-2021/22, אבל זה היה אולי השער המשמעותי ביותר של העונה בליגה הטורקית.
סולימאנוב הבקיע בבעיטה חופשית מול גלאטסראיי. המצב של הטורקים, שהעלו את ארדה טוראן מהספסל, היה בכי רע וזה הסתיים בזעזוע שנחשב כמעט לדמיוני. פתיח טרים, אולי המאמן הטורקי הגדול בהיסטוריה ומי שהוביל את גלא ואת נבחרת טורקיה לסירוגין בין 2002 ל-2022, פוטר ואמר שבגיל 68 הוא לא יחזור לקדנציה חמישית במועדון הפאר הטורקי.
האוהדים הטורקים החליטו להוציא את זעמם על סולימאנוב. אבל כפי שראינו בחזרה המדהימה מהקורונה, הוא לא אחד שנשבר בקלות. שאפי חשף שהוא קיבל מספר קללות והודעות פחות סימפטיות אחרי עזיבתו של טרים מצד אוהדי גלא, אבל הגיב בקלות. במקביל, הוא הצליח לפתח קשר חם עם הקהל. חברו איגור סורוקין סיפר שהוא קיבל ארוחות בחינם מצד אוהדי הקבוצה. הם אמנם ציפו למספרים גדולים יותר, אך שפי השפיע לטובה.
אלווין קרימוב, מומחה הכדורגל הטורקי, סיכם את העונה שלו בליגה המקומית: "קשה לי לקרוא לעונה של שאפי מוצלחת, 3 שערים ו-3 בישולים זה מעט מדי, אבל הקבוצה שרדה בליגה וכולם השתמשו ביכולת המסירה שלו לאגפים ולמרכז".
יכולת המסירה הזאת היא אחד המאפיינים המרכזיים של שפי, ומה שיכול להיות שימושי במיוחד עבורו בהפועל באר שבע. לפי Instat, שפי השלים 81% ממסירותיו בעונה האחרונה, נתון לא רע לשחקן כנף. הוא סיים עם 17 מסירות מפתח ב-40 משחקים בליגה קשה יותר מהישראלית ובקבוצה שברוב המשחקים לא יצרה בעצמה עם הכדור, מה שיכול לשמש לטובתו.
שפי משחק באגף ימין, אך עושה זאת עם רגל שמאל דומיננטית. הרגל השמאלית שלו זכתה לכותרות רבות והיכולת הזאת הופכת אותו לאתגר עבור המגנים שצריכים להתמודד מולו, בפרט ביכולת המסירה לאורכו ולרוחבו של המגרש כפי שציין קרימוב. במקביל לכך, יש לו יכולת כדרור לא רעה בכלל שמאפשרת לו להפוך הגנות להתקפות ויכולת מסירה לא רעה בכלל בכדורים ארוכים.
זה יכול להיות נכס משמעותי עבור הדרומיים של ברדה. היכולת של סולימאנוב לנצל מצבים בזמן התנועה, בטח לצד שחקן כמו אסטריט סלמאני שיודע לבצע תנועה טובה בהתקפה, יכולה להפוך את הפועל באר שבע לקבוצה מסוכנת יותר בהתקפה. סולימאנוב ימסור, סלאמני יכנס לשטח המת, ויהיה גול לפני שההגנות בליגת העל יבינו מה פגע בהן. כך לפחות על הנייר.
יכולת מרכזית אחרת של סולימאנוב, ואחת שמתחברת לנקודת חוזק מרכזית של הפועל באר שבע, היא המצבים הנייחים. הוא מרבה לבעוט מרחוק על השער ועשה עבודה לא רעה גם בבעיטות חופשיות, או לכל הפחות כמרים לרחבה. במקרה של הפועל באר שבע כנראה החופשיות ישארו אצל רמזי ספורי, אבל זה מעניק לאדומים של ברדה מרים נוסף ואפשרויות נוספות כתוצאה ממהלכים בהם שני מרימים טובים מגיעים לכדור.
הוא לא מרבה לכבוש או לבשל, וחלש גם בעבודה ההגנתית הנדרשת משחקני כנף, מה שעלול להקשות על חלק מאוהדי ב"ש. בעונה המוצלחת ביותר שלו הוא היה מעורב ב-8 שערים ב-27 משחקים בלבד. בקבוצה שלא מרבה להחזיק בכדור גם ככה מול הקבוצות מהטופ של הליגה, ייתכן שההשפעה של חוסר המעורבות תהיה קטנה יותר. ב"ש גם ככה לא דורסת.
לכן, על הנייר, זה נראה כאילו הפועל ב"ש פגעו בגדול. סוליאמנוב מוערך ב-3.5 מיליון יורו לפי "Transfermarkt", מה שיהפוך אותו לשחקן בעל השווי הגבוה ביותר בישראל. במקום השני נמצא ג'ורג'ה יובאנוביץ' עם 2.5 מיליון יורו. סולימאנוב יהיה השחקן המבטיח ביותר בישראל, בפער.
יכול להיות שמדובר בהזדמנות בהתחשב ברתיעה של קבוצות ממשא ומתן עם קבוצות רוסיות, וחשוב להדגיש שהפועל ב"ש השאילה שחקן מקבוצה שמשחקת בליגת העל הרוסית, המדינה שמקיימת פשעי מלחמה יומיומיים באוקראינה. אבל על מגרש הכדורגל עצמו, בטח בהתחשב ביכולת שהוא הראה בשנה האחרונה, מסתמן בינגו גדול של ברדה.