על מה המהומה? הערך של אביאל זרגרי

אינטיליגנציית המשחק, התיקול, הלחץ שמבצע והיכולת להשתחרר ממנו, אל מול המגרעות ושאלת ההתאמה לב"ש או מכבי ת"א. הקשר בן ה-19 סומן כאחד מכוכבי העתיד של הכדורגל הישראלי, "זכה" בתג מחיר אסטרונומי וצפוי לעשות את קפיצת המדרגה בקרוב, אך האם הוא שווה את זה? ניתוח לעומק

אבירן גרין
אבירן גרין
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בכדורגל העולמי, לפחות טרום עידן הקורונה, כל בן עשרה עם כישרון ברגליים נרכש בסכומי עתק. קיליאן אמבפה נקנה ע"י פריז סן ז'רמן בכ-180 מיליון יורו אחרי עונת פריצה פסיכית וכשהוא בן 18 בלבד, ריאל מדריד החתימה לא מעט צעירים דוגמת ויניסיוס בעשרות מיליוני יורו וגם חצי עונה אדירה בזלצבורג הספיקה לבורוסיה דורטמונד לשפוך 20 מיליון יורו על ארלינג הולאנד, במה שנחשב מחיר מציאה (בטח בהתחשב במצבו היום). בכדורגל הישראלי, לעומת זאת, בני עשרה בדרך כלל לא מקבלים יותר מדי הזדמנות וזרקור, בטח שלא נרכשים במילוני יורו. שחקנים בני 22 ו-23 נחשבים "ילדים" והכסף הגדול באמת נשפך על זרים מבטיחים או ישראלים ותיקים שכבר עשו דבר או שניים. ואז הגיע אביאל זרגרי.

  • 20:30: ישיר ב-5SPORT: בית"ר ירושלים - הפועל ת"א

בית"ר ירושלים נמצאת בבלאגן ניהולי, כלכלי וגם מקצועי. הקבוצה רחוקה שלוש נקודות בלבד מהקו האדום וללא אותו ניצחון טכני בדרבי המצב היה אפילו גרוע יותר, עתידם של רוב השחקנים לא ברור ונראה שכבר בחורף כמה מהם יימכרו כדי לעמוד בהתחייבויות. זרגרי נחשב לאחד הבולטים שבהם. באמצע העונה שעברה, בגיל 18, נזרק הקשר למים העמוקים, הראה שהוא יודע לשחות והפך עוד בקיץ לאחת האטרקציות הבולטות בחלון ההעברות עם תג מחיר אסטרונומי בהתחשב בנסיבות של כשני מיליון יורו. הפועל באר שבע גיששה, מכבי תל אביב כמעט הניחה עליו את היד, אבל בסופו של דבר הוא נשאר לחצי עונה נוספת בבירה.

אז מה יש בנער שמעורר כל כך הרבה תשומת לב? אחת המעלות הבולטות ששוייכה לו לא פעם היא אינטילגנציית המשחק והאגרסיביות שלו, מה שמאפשר לו להיות קשר אחורי מצוין. זרגרי ניחן ביכולת התמצאות טובה על המגרש ויודע בד"כ איפה לעמוד על מנת להגיע למצב הטוב ביותר לחטוף את הכדור או לספק תיקול מתוזמן היטב. בעונה שעברה, הקשר הצעיר היה המתקל השני בטיבו בבית"ר עם 91 ושלישי במאבקי אוויר עם 81, 61 אחוזים מהם גם היו מוצלחים. בנוסף, הוביל גם את הצהובים שחורים בחילוצי כדור בחצי של היריבה עם 22 כאלה, מה שמעיד על כך שהוא יודע להתמקם גם בעמדה גבוהה יותר.

הפעם נפתח עם וידאו צבעוני. פארפה גויאגון נשלח להתקפה מתפרצת. זרגרי, שנמצא צעד לפניו, מבין שקשר מכבי נתניה מהיר ממנו ואת הספרינט שלו הוא מנצל על מנת לדחוק אותו לאגף ולהכין את הגוף לגלישה מושלמת. 

מעלות הגנתיות נוספות של זרגרי הן מהירות התגובה לפעולות היריב והלחץ שיודע לייצר כדי לדחוק את היריב למצב בו הוא מתקשה להיות אפקטיבי. בווידאו הזה, שוב מול מכבי נתניה, בית"ר מאבדת כדור באיזור מסוכן אחרי הוצאת חוץ. זרגרי חוסם את אבובקר דומביה וכופה עליו בעיטה מרחוק שלא מגיעה למסגרת.


בווידאו נוסף, הפעם פחות נוצץ ומול קריית שמונה, זרגרי תוקף את הכדור במרכז המגרש, בדיוק כשהוא מגיע לנדב נידם וזה משחרר מסירה חזקה מדי מה שמוביל לאיבוד כדור.

ראינו שלחץ זרגרי יודע לבצע טוב, אבל גם להשתחרר ממנו. בעונה שעברה הקשר האחורי ביצע 24 דריבלים לאורך כל העונה ולמרות שלא מדובר במספר רב, 18 מהם היו מוצלחים השווים ל-75 אחוזים. שזה נהדר, בטח לקשר אחורי ובטח בהתחשב בגילו. העונה, לעומת זאת, הוא ניסה לכדרר שבע פעמים בלבד והצליח בשישה מהמקרים.

הנה אחד כזה: זרגרי מקבל כדור מההגנה, דן איינבינדר לוחץ גבוה וקשר בית"ר מנער אותו עם טיפול נהדר בכדור על מנת לשלוח אותו קדימה.


אם זה לא הספיק לכם ואתם מפחיתים מהביצוע מהסיבה שזרגרי קיבל מספיק שטח כדי לבצע את הדריבל הזה, הווידאו הבא בשבילכם: נגיעה הראשונה שמרחיקה את הכדור מאיתמר שבירו, כמה נוספות להטעות את רועי קהת ופס לאגף השמאלי בין שלושה שחקנים. דליקטס.

יש גם דברים פחות טובים. זרגרי עדיין לא ממש תורם התקפית ולמרות שבעונה שעברה שלח 21 איומים לשער - מקום רביעי בבית"ר ההיא - רק שישה פגשו את המסגרת, כולן בבעיטות מחוץ לרחבה ורק אחת שדרשה משוער היריבה לעבוד קשה כדי לעצור אותה. בווידאו הזה למשל, הקשר הצעיר משתמש בכוח המתפרץ שלו כדי להוביל אחלה של מתפרצת מול הפועל ב"ש, אבל בוחר לבעוט במקום לנסות אופציית מסירה.


הסיבה העיקרית בגללה קבוצות מוכנות לשפוך סכומי כסף גדולים על שחקנים צעירים היא הפוטנציאל הגלום בהם והתקווה של אותן קבוצות להוציא מהם את המיטב. לזרגרי בהחלט יש את חומר הגלם איתו יוכל להפוך לקשר מוביל בעתיד וגם את הרצון להשתפר ולהתקדם (העונה, למשל, הוא הגדיל את השימוש ברגל ימין, החלשה שלו), אבל מבחינת מספרים אפשר להגיד שהוא מעט ירד ביחס לעונה שעברה. אם ב-2020/21 הוא לקח חלק פעיל בהחזקת הכדור של בית"ר עם 44 מסירות למשחק, העונה הוא ירד משמעותית עם 28 מסירות למשחק (עם זאת, שניהם באחוזי דיוק של 89), בין הנמוכים בבית"ר. אפילו המספרים במאבקי אוויר, שהיו לנקודת חוזקה שלו בעונה שעברה, צנחו משמעותית עם 1.8 בממוצע למשחק ובהצלחה של 52% (לעומת 3 ב-61% הצלחה).

ישנן שתי קבוצות עיקריות שהביעו עניין בזרגרי - מכבי ת''א והפועל ב''ש - אבל לא בטוח שימצא בהן מקום אם וכאשר יעבור וייאלץ להיות סבלני מאוד. הצהובים, שהיו קרובים לצרף את מספר 6 הצעיר עוד בקיץ, עברו הרבה מאוד מאז וקשה לראות כיצד יוכל לקבל הזדמנות תחת מלאדן קרסטאיץ', שלא מרבה לשחק עם קשר אחורי קלאסי, וגם אם כן סביר להניח שדן גלזר יהיה זה שישחק. בב''ש ישנם כבר שני שחקנים על העמדה שלו - רועי גורדנה ומריאנו בריירו, שהשתלט על הקישור האדום ועושה זאת בצורה מצוינת. כך או כך, את הסכומים אותם דרש משה חוגג בקיץ כנראה שבית''ר כבר לא תקבל עליו.

לצד כל זה, יש לזכור שזרגרי חלק מעונה רעה מאוד של בית"ר ובדומה לרוב חבריו מושפע ממנה והמצב הכללי בו נמצא המועדון. הוא כמובן לא זה שהיה אמור להציל אותה מלכתחילה ויכול להיות שתג המחיר הגבוה שהודבק לו, והציפיות ממנו לא הוסיפו לכך. הערב, הקשר המבטיח ינסה שוב לקיים ולסייע לצהובים שחורים לברוח מהתחתית דווקא מול הפועל תל אביב. כשהדיווחים בנוגע לעזיבה הולכים וגוברים, יכול מאוד שזה יהיה אחד המשחקים האחרונים שלו במדי הקבוצה בה קיבל את הצ'אנס לפרוח ולא תהיה מתנת פרידה טובה יותר מניצחון על אחת היריבות הגדולות ביותר שלה. הולך להיות מעניין.