הרבה פנים: על השינוי שעבר הדרבי החיפאי

בשש השנים האחרונות התרגלו אוהדי מכבי חיפה והפועל חיפה למציאות חדשה בקרב על הכרמל. המעבר לסמי עופר, הפרצופים שהפכו לדמויות מפתח ביריבות, ההתלהטות הדיגיטלית והפיזית בזמן הקורונה והיכולת בעונה הנוכחית הגדילו את הציפיות והסקרנות. התחנות לקראת דרבי הצמרת

אלעד קליין
אלעד קליין
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

לפני קצת יותר מ-700 ימים יצאו אוהדי מכבי חיפה בצהלות מאיצטדיון סמי עופר וגם הם, כמו הצד האדום של העיר, לא תיארו כמה זמן ימתינו עד שייפגשו שוב לדרבי פנים מול פנים. ועם כמה שהקורונה נראית לנו כבר כמו שגרה נצחית, אותן חגיגות ירוקות בדרבי שלפני המגיפה שברו בצורת של 1388 ימים ללא ניצחון של מכבי בדרבי החיפאי של סיפורים ושינויים רבים ביריבות העירונית בין שתי הקבוצות.

נראה ששתי התקופות הללו, שמתפרסות למעשה על כחמש וחצי שנים רצופות אירועים משמעותיים בשני המועדונים, היוו נקודת מפנה במאבק הספורטיבי של העיר חיפה שבמשך העשור הראשון של המאה ה-21 היה יחסית חד צדדי, כולל עונות של האדומים בליגה השנייה. כיום, בעוד שתי הקבוצות ניצבות בצמרת של ליגת העל ערב הדרבי, זמן להסתכל אחורה על האירועים ששינו את האופי של היריבות בכרמל והחזירו אותה להיות מסקרנת, לוהטת ומותחת.

המרחב: הדרבי החיפאי בסמי עופר
איצטדיון סמי עופר שדרג משמעותית את חווית הצפייה של האוהדים בדרבי החיפאי. הבדלי הכמויות בין קהלי שתי הקבוצות, שכמעט ולא הורגשו בדרבים האחרונים בקריית אליעזר ואף היו הפוכים, גדלו משמעותית עם המעבר לאיצטדיון החדש. על פניו, התחושה היא שאיצטדיון שרובו ירוק נותן יתרון למכבי, ואכן היה כך בדרבים הטובים שלה, אך בעונות האחרונות היו גם מספר דרבים שבהם דווקא הפועל הייתה הנינוחה יותר על הדשא והפעילה לחץ על יריבתה. מאז הדרבי הראשון בין השתיים בסמי עופר התקיימו בסך הכל 16 מפגשים: 7 ניצחונות למכבי, 5 ניצחונות להפועל ו-4 תוצאות תיקו.

היתרון הגדול שבמעבר הוא גם הקרבה של האוהדים למתרחש על כר הדשא. יציעים 6-8 המיתולוגיים בקריית אליעזר יצרו ריחוק גדול בין חלק מהקהל לבין מה שקורה על הדשא, והחוויה האירופאית בסמי עופר מעצימה את התחושות והופכת את הדרבי החיפאי להופעה של ממש. תהליך הפוך קרה בשנים הללו בדרבי התל אביבי, שם נאלצו מכבי והפועל תל אביב להיאבק באיצטדיון בפתח תקווה או בנתניה, כשגם המשבר הגדול אצל האדומים מוולפסון וירידת הליגה פינו את הבמה לדרבי החיפאי.

בחזרה לכרמל. אחרי סיפתח מוצלח של הירוקים באיצטדיון החדש עם שער של יוסי בניון ב-0:4 שהמשיך לרצף של עם 4 ניצחונות ותיקו, הגיע הדרבי האחרון של עונת 2016/17, במחזור ה-22, אליו הגיעו שתי הקבוצות במצב די דומה מבחינת הקרבה בטבלה, אבל במצב הרבה פחות טוב מבחינת היכולת וההצלחה. מכבי חיפה אמנם הצליחה בסופו של דבר להשיג בשיניים את המקום בפלייאוף העליון, אבל לא לפני שהאוהדים האדומים ראו את מהראן לאלה כובש פעמיים בדרך ל-0:3 אדום-שחור שסיים את דרכו של רנה מולנסטיין במכבי חיפה ופתח את אותו רצף ארוך ללא ניצחון ירוק בדרבי ושבעה משחקי ליגה של מאזן שערים 1:10 להפועל.

הפרצופים: גיבורי הדרבי חדשים בכרמל
אותה עונה מגומגמת של שתי הקבוצות מעיר הנמל הציבה את שתיהן בעמדת ריענון לקראת חלון ההעברות, כשגם מכבי חיפה וגם הפועל חיפה החליפו באותו הקיץ כמעט את כל מערך הזרים שלהן. הירוקים צירפו את ארנסט מאבוקה, אליסון דוס סנטוס, גיורגי קוסטדינוב, קאיו וסטפנוס אתנסאידיס. האדומים מצדם החתימו את ארנסטס שטקוס, גבריאל תמאש, ראדו גינסארי ורסמוס סיוסטד.

קיץ 2017 החזיר לכרמל את מה שיריבות לוהטת צריכה – יריבים. יריבות ספורטיבית לא מתממשת רק מעצם העובדה ששתי קבוצות מאותו עיר מתמודדות זו מול זו, היא מתעצמת כשלאוהדים יש את מי להעריץ או לחילופין, את מי להקניט. בצד האדום נדמה שגבריאל תמאש תפס במהרה את התפקיד הזה בהפועל חיפה הבלם הרומני הפך עד מהרה לדמות – על הדשא ומחוץ לדשא. אל הירוקים הצטרפו מאור בוזגלו ורמי גרשון מה שלא עזר כל כך למכבי חיפה בעונת שפל שהסתיימה בפלייאוף התחתון.

בקריית חיים ידעו לנצל את העונה הזאת כמו שצריך. הדרבי הראשון היה בסימן שבירת העין הרעה. המנחוס הגדול של אוהדי הפועל חיפה – דרבי בית. יותר מ-20 שנה חיכו האדומים-שחורים כדי לחגוג בדרבי ביתי. שער של ראדו גינסארי נתן להפועל חיפה 0:1 חגיגי בדרבי הליגה הראשון כשאז, גילי ורמוט עוד שיחק בצד הירוק של העיר. בהמשך אותה עונה האדומים הדיחו כזכור את הירוקים ברבע גמר הגביע בדרך לזכייה בתואר ובאותו החודש רשמו 0:3 בסמי עופר, שגם בו תמאש התכבד בשער והמשיך בהתגרות באוהדי מכבי.

הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
התגובה של עופרי ארד הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
התגובה של עופרי ארד הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
ושל חזיזה הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)
ושל חזיזה הפוסט של אראל (צילום מסך: מתוך אינסטגרם)

הבלם הרומני רק הפך שנוא יותר עבור הירוקים, ולדרבי הראשון של עונת 2018/19 תמאש כבר התייצב עם ראש צבוע באדום ואף כבש שער עצמי שלא הספיק למכבי חיפה. זו ספגה שלישייה נוספת מהיריבה העירונית. התלהטות היצרים הדיגיטלית שתתגבר בפסקה הבאה בזמן הקורונה, התחילה עוד ב-2019 עם פוסט מתגרה של תמאש ואמירות שלו כנגד היריבה העירונית.

הקורונה: אין קהל, יש עצבים
בעולם המודרני, אי אפשר שלא להתעלם מהמשמעות העמוקה של הפעילות הדיגיטלית בקרב ספורטאים ברשתות החברתיות. בשנת 2020, זמן קורונה, גל אראל הלהיט את הרוחות אחרי ניצחון דרמטי בדרבי עם כיתוב "היה טעים" ועורר את הזעם של אוהדי מכבי חיפה וגם את כעסם של השחקנים. אותו זעם שהתפרץ על כר הדשא בעימותים המכוערים בסיום הניצחון של הירוקים בדרבי האחרון של העונה שעברה. מי שהצטרפו היו עופרי ארד, סאן מנחם ודולב חזיזה שהשיבו מלחמה עם פוסטים משלהם אחרי הניצחון.

תקופת הקורונה האירה פנים למכבי חיפה במשחקי הדרבי ואחרי הרצף הארוך והשלישי שהוזכר בראש הכתבה רשמה עוד שני ניצחונות ללא קהל כשאחד מהם הוא ה-1:4 המוחץ שיכול היה להפוך לבלתי נשכח עוד יותר עבורם, אם היה באפשרותם לשבת ביציעים. גם האוהדים האדומים זכו לחגיגה דרמטית מול המסך עם שער ניצחון של לירן סרדל בתוספת הזמן של הדרבי הראשון בעונה שעברה.

אותו סרדל, אגב, צפוי להרגיש את העול והאחריות על כתפיו בדרבי הקרוב. נוכח הפציעה של אלון תורג'מן והיכולת יוצאת הדופן שלו בשנה האחרונה ודקות המשחק המועטות של גל אראל העונה, האוהדים האדומים מצפים ממנו להיות האיש המשמעותי עבורם על הדשא בדרבי.

חיפה, עיר עם עתיד?
נכון להיום, נראה שמכבי חיפה תלויה בעיקר בעצמה במאבק על האליפות. עם סגל שחקנים שהתגבש והתלכד ועם האקס פקטור ששמו עומר אצילי, אין ספק שהקבוצה של ברק בכר היא הפייבוריטית לזכות בפעם השנייה ברציפות באליפות המדינה. מנגד, הפועל חיפה שפתחה מצוין את העונה נמצאת בשלבי התמודדות מקצועית עם חסרונו של מלך שערי הליגה אלון תורג'מן – במבחן הראשון היא כשלה בסמי עופר מול מכבי תל אביב ואחרי הדרבי היא תארח את הפועל באר שבע.

מה שבטוח, הפועל חיפה ומכבי חיפה מגיעות להתמודדות הזאת במצב טוב מבחינתן והדרבים ביניהן בסמי עופר מוכיחים שקלישאת "לדרבי חוקים משלו" נוכחת בחדרי ההלבשה של שתיהן. המאזן באיצטדיון העירוני, חווית הצפייה, היריבות הספורטיבית והיכולת שלהן בעונה הנוכחית מספקות הבטחות גדולות לקראת הקרב הראשון על הכרמל לעונת 21/22. האם יהיה זה הזמן של הירוקים לקפוץ צעד נוסף בצמרת או אולי דווקא הרגע של האדומים להתעלות על החיסרון של תורג'מן ולהיצמד ליריבה העירונית בטבלה?