"היה דורש להיכנס כשהן מחליפות בגדים"

תחקיר כאן 11: עדויות על הטרדות לכאורה בנבחרת כדורגל נשים ואגודת שחייה

מערכת אתר ערוץ הספורט
(צילום מסך: כאן 11)
(צילום מסך: כאן 11)
שנה גודל פונט א א א א

אחרי החשיפה בשבוע שעבר, אמש (חמישי) עלה החלק השני לתחקיר "עולות להתקפה" של התוכנית זמן אמת בכאן 11, במסגרתו נחשפו ספורטאיות ושיתפו בהטרדות מיניות והתנהגות בלתי הולמת שחוו לטענתן מצד אנשי מערכת. אתמול במהלך הכתבה, שיתפו ספורטאיות נוספות שהיו חלק מנבחרת הנשים של ישראל בכדורגל וענפים שונים בחוויותיהן האישיות.

ראשית, הכדורגלניות התוודאו על היחס הבעייתי לכאורה שזכו לו מצד איש צוות רפואי בנבחרת לשעבר. ליה ברקאי, לשעבר שחקנית במדים הלאומיים סיפרה: "כולנו ידענו שזה איש צוות רפואי שמיועד לנבחרת גברים, והביאו אותו לנבחרת נשים. הסיפור שלנו שונה איתו". עמית כהן ששיחקה בנבחרת שיתפה: "יצאתי מהמקלחת במלתחות ואמרתי לדוקטור לא נעים לי, לא נוח לי, אם אפשר שלא תישאר כי אנחנו מתלבשות". מיכל בין הוסיפה: "הוא אמר שהוא הגיע להניח להם בננות וחטיפי אנרגיה, אבל נשאר בחדר הלבשה".

אושרת עיני, קפטנית הנבחרת לשעבר, הוסיפה לטענתה: "היו שמועות על זה שיש סביבה רעילה. איש הצוות הרפואי דרש להיכנס לחדר הלבשה כשהן מחליפות בגדים, והייתה נבחרת צעירה בזמנו. שמעתי את זה מחברות נבחרת. אין שום סיבה שרופא ייכנס לחדר הלבשה של שחקניות. ילדה בת 17 צריכה לבקש מחברת צוות לעמוד עם גופה בדלת כדי שהרופא לא ייכנס, למישהו זה נשמע הגיוני? בגלל חוסר טיפול שחקניות השתמשו בתירוצים שונים, כי אם אתלונן עליו אולי גם אני לא אהיה בנבחרת".

ברקאי המשיכהה לטעון: "היה ברור שאם אני באה לבדיקה אני לא באה לבד. הוא נגע בי במקומות שהוא לא צריך לגעת. מתחת לחולצה, זה לא לגיטימי, לא בשביל זה באתי. לא צריך שיקרה אונס כדי להגיד שאתה לא צריך להיות בנבחרת נשים, יש פה נבחרת ש-90 אחוז ממנה מרגישה לא בנוח ללכת לחדר של רופא ואם זה לא תחת ההגדרה האפורה והגדולה הזאת של הטרדה מינית, ואתם לא עושים עם זה כלום?".

קארין סנדל אמרה במהלך הכתבה: "בסיטואציות רפואיות נוגעים בך, אז אם נותנים סריקות בישבן, אז לא צריך לתת פליק בישבן. המחשבה הראשונית שאין מצב שזה קרה". 

ליה ברקאי, אחת המתלוננות בכתבה (קרדיט: זמן אמת, כאן 11)
ליה ברקאי, אחת המתלוננות בכתבה (קרדיט: זמן אמת, כאן 11)

השחקנית שגרמה למחאת השחקניות בחרה שלא לדבר בכתבה על פי הכתבה אותה שחקנית הרגישה שבאחת הפגישות מול איש הצוות הרפואי נכנסה לבדיקה, שבה הרגישה שהוטרדה. היא שיתפה לגרסתה גורמים בהתאחדות בסיפור. "לאחר מחשבות רבות אני מעיזה לפנות אליך ולהסב את תשומת ליבך הקשורה להתנהגות בלתי הולמת מצד איש צוות הרפואי של הנבחרת", נכתב בפנייה, "למרות פניות חוזרות ונשנות של השחקניות המבקשות את פרטיותן, הוא שב ומופיע באזורי המקלחת, שלטענתו אין שום דבר שהוא לא ראה".

מיכל בין סיפרה בהמשך: "העלנו את זה והמענה לזה היה שהוא עוד מעד מסיים את החוזה ויוצא לפנסיה. העוד מעט הזה היה לא ברור".

אינה יופי ואתי לוי מהשחייה האומנותית הרחיבו בסיפור שלהן מהתחקיר ששודר בשבוע שעבר. לוי סיפרה שמספר בנות שפנתה אליהן מהענף חוו הטרדות לכאורה כמוה מצד רופא הנבחרת. אחת הספורטאיות שיתפה עם לוי במקרה שלה. "אני זוכרת שנכנסתי לאוטו, התחלנו לנסוע ואז הוא נכנס לשבילים של יער ירושלים. הייתי בפאניקה, הגעתי למצב שאני עומדת מולו בחזייה והתחלתי להרגיש שהוא מתעסק לי בחזייה. הגעתי למצב שאני עומדת מולו בחזייה ושורטס, והתחלתי להרגיש שהוא מתעסק לי בחזייה. התיישבתי על האדמה ולא יכולתי לזוז. מבחינתי לעזוב את הרגליים שלי היה גזר דין מוות. הוא עשה עליי רגשי שהוא נפגע ממני. אני זוכרת את הפנים של האדום, את האדום בפנים שלו".

לאחר מכן בתחקיר דובר על מקרה מטריד נוסף, הפעם באגודת השחייה של מכבי חיפה. בכתבה סופר על שחיין ששמו לא הוזכר, שהפך למאמן באגודה, ומספר מקרים בהם חצה את הקווים בהתנהגותו מול שחיינית א', והטריד אותה מינית. "הממונה במכבי חיפה מזמנת את השחיינית והוריה לשמוע מה היה", נאמר בכתבה, "הם יצאו טיפה מעודדים שהדברים מעודדים, אבל שמאותה נקודה הכול ממוסמס. לוקח לממונה חודש וחצי לדבר עם אותו מאמן שעובד אצלה באגודה לשמוע מה היה".

בהמשך נאמר כי בודק פנימי שחקר את האירוע קבע שהוא קיבל את עדות השחיינית אבל לא התקיימה הטרדה מינית. מכבי חיפה השאירה את המאמן במקומו. א' פנתה לאיגוד השחייה בניסיון לערער על הדוח שכתב. בניגוד למסקנות בודק המועדון, מקבל הבודק מהאיגוד את טענות השחיינית וקורא להדיח את המאמן, ולא זו לא הפעם הראשונה שעולות טענות על הטרדות. א' הגישה תביעה אזרחית נגד מועדון השחייה. עוד בכתבה נחשף כי מאמן נוסף באגודה פוטר לאחר תלונות הורים על התנהגות בלתי הולמת מצד מאמן.

קרדיט: getty (למצולם אין קשר לנושא הכתבה)
קרדיט: getty (למצולם אין קשר לנושא הכתבה)

יעל ארד, יו''ר הוועד האולימפי וזוכת מדלית ארד בג'ודו סיפרה על הסיפור שלה. "חוויתי במחנה אימונים ממאמן זר שניסה לנשק אותי וחטך ממני סטירה. זו לא הפעם היחדה שהגבתי באגרסיביות בהתנהגות לא הולמת כלפי. כנערה צעירה נתקלתי במקרים שהם על הגבול, זה יכול לקרות בכל מקום".

עו"ד עמית דולב מסר בשם רופא הנבחרת לכדורגל לשעבר: "מרשי הינו רופא מקצועי מהשורה הראשונה, מסור מעורך ואהוב, ושמו הולך לפניו. הוא שימש בתפקידו עשרות שנים, טיפל באלפי מטופלים ומטופלות וזכה לשבחים רבים. מעולם לא הוגשה נגדו כל תלונה ולא הועלתה כל טענה דוגמת הטענות הדמיוניות שהועלו בכתבה, וזאת ארבע שנים לאחר פרישתו. עוד לפני שידור הכתבה הפניתי את תשומת ליבכם לגורמים אינטרסנטיים הפועלים מתוך מניעים פסולים וזרים, אשר עבירו אליכם את המידע הכוזב והמבזה אודות מרשי במטרה לפגוע בו. יש להצטער כי למרות זאת בחרתם להשתמש במידע זה. מרשי הקפיד לשמור על כבודם של כלל המטופלים והמטופלות, הוא מעולם לא נכנס לחדר ההלבשה של השחקניות, אלא לאחר שהורשה לעשות כן, וזאת על מנת לספק להן טיפול תזונתי הנדרש לפני משחק או אימון. כל אימת שטיפל בשחקנית, דאג מרשי שבחדר הטיפולים תהיה נוכחת גם הפיזיותרפסיטית".

מטעם ההתאחדות נמסר: "די היה להתאחדות לכדורגל באמירה של שחקניות הנבחרת בדבר חוסר נוחות בעבודה עם רופא הנבחרת כדי להודיע על החלפתו המיידית. אותם הדברים אמורים לגבי המשבר המקצועי בין שחקניות הנבחרת למאמנן לאחר עבודה משותפת שנמשכה כשנה, כדי להחליט כי אין מנוס כדי לסיים את ההתקשרות. ההתאחדות לכדורגל מייחסת חשיבות עליונה ליצירת סביבה בטוחה יותר עבור כל שחקן ושחקנית, כמו גם לכל בעל או בעלת תפקיד במסגרתה, ובכל פעם בה תוגש תלונה או אפילו דיווח על התנהגות שיש בה כדי לגרום לחוסר נוחות, תתקיים בדיקה מעמיקה ביותר והאחראית ביותר, כפי שנעשה במקרים המוזכרים, כדי לוודא שכל בעל או בעלת תפקיד במסגרת ההתאחדות פועלים בהתאם לקודים המוסריים והמקצועיים המחמירים ביותר".

מאמן מכבי חיפה בשחייה לשעבר: "מדובר בשחיינית שחוותה ירידה משמעותית בהישגיה הספורטיביים. על רקע מצבה שיקף לה מאמנה, כמתחייב מתפקידו, כי במצב דברים זה אינו רואה כל סיכוי כי תצליח להשיג קריטריון. למרבה הצער היא חיפשה במי לתלות את האשמה. נזכיר כי טענותיה נבדקו במסרקות ברזל ונמצאו ככאלה אשר אינן מגלות כל כעברה והדברים מדברים בעד עצמם. לגופן של דברים: מרשי הגיע לחדר המלון לבקשתה המפורשת של השחיינית בשל מצב רגשי מורכב בו הייתה שרויה. הגעתו לחדרה שיפרה את מצבה ובידנו ראיות לכך. לגבי הטיסה חזרה ארצה, לבקשתה של השחיינית ולאור דבריה כי היא חוששת בהמראה, החזיק מרשי בידה לבקשתה וללא כל כוונה מינית. גם בעיות הבריאות שמייחסת השחיינית כתוצאה מהאימון החלו עוד הרבה לפניו. טענתה של השחיינית לגבי עוררות מינית עת חיבק אותה מרשי. חיבוק של עידוד בסיומה של אותה שיחה קשה, הינה טענה משוללת כל בסיס והיא שינתה אותה מספר פעמים. צר לי כי השחיינית בוחרת לנהל את העניין באמצעי התקשורת. אנחנו ננהל את העניין במקום שבו יש לנהלו. בבית משפט".

תגובת אגודת מכבי חיפה: "האגודה פעלה ופועלת למוגנות של חניכיה הספורטאים בכפוף לחוק. הכשרנו מומחית למוגנות פנים ארגונית ובמקרה דנן נשכרה עורכת דין מומחית למוגנות והטרדות מבחוץ לאגודה. האגודה התוותה מוגנות והטרדות, מעבירה ימי עיון בנושא ומרעננת נהלים מעת לעת. במקרה דנן, האירועים המתוארים נבדקו הן על ידי מומחית מוגנות פנימית והן על ידי עורכת הדין החיצונית, עם מומחיות בהטרדות שנשכרה במיוחד ופעלה לחקר האמת. אנו כאגודה פועלים אך ורק על פי חוק ומשהוגשה חוות הדעת המקצועית היה עלינו לאמצה. יחד עם זאת, מאחר ומתנהל הליך אזרחי בעניין, אם וכאשר יוחלט אחרת נפעל על פי מה שיוחלט".

ירון זקס בחר שלא להתייחס לדברים.

יעל ארד (קרדיט: זמן אמת, כאן 11)
יעל ארד (קרדיט: זמן אמת, כאן 11)