הפרוספקט: ירדן גרזון היא הדבר האמיתי?
אחרי שנת רוקי אדירה בקולג', הגארדית רוצה לככב בנבחרת. לקראת היורובאסקט
קרדיט: התאחדות הכדורסל היוונית
12 שנה לאחר ההופעה האחרונה של נבחרת הנשים ביורובאסקט, הכדורסל הישראלי יזכה הקיץ לראות את הנציגות כחול לבן חוזרות למעמד המרגש. מי שניצבו אז בחזית כדורסל הנשים הישראלי היו אגדות כמו שי דורון, לירון כהן, ליעד קרני סואץ, ושגרירת היורובאסקט המתקרב, קטיה לויצקי.
מאז אותה אליפות, השריד היחיד שנשאר בנבחרת הנוכחית היא הסנטרית הבלתי נגמרת של אליצור רמלה, ג'ניפר פליישר, ומלבדה שאר הסגל השתנה לחלוטין. מאמן הנבחרת שרון דרוקר יצטרך להוביל חבורה מתגבשת של ותיקות וצעירות, ולפני הג'אמפ בול הראשון שיצא לדרך היום (חמישי) בדרייב אין בתל אביב, נשים זרקור על השם הכי מסקרן בחבורה הישראלית, ירדן גרזון.
השחקנית הצעירה ביותר בסגל הנבחרת, שחגגה בנובמבר האחרון חגגה 19, היא גם השחקנית שמעוררת הכי הרבה עניין. האחות הצעירה לבית משפחת גרזון הצטרפה השנה לאחותה ליאור בליגת הקולג'ים בארה''ב, וחתמה עונת רוקי שהייתה מוצלחת הרבה מעבר לכל הציפיות; מקום בחמישייה של אונ' אינדיאנה, בחירה לחמישיית העונה של הרוקיות בקונפרנס, וממוצעים מרשימים של 11.1 נק' עם 45.8% מהשלוש, 5.3 ריב' ו-3 אס' למשחק.
"אני זוכר שירדן סיפרה לי באליפות אירופה שהיא לא יודעת כמה הולכים לתת לה לשחק בשנה הראשונה שלה", סיפר המאמן רועי לוין, שהיה חלק מהצוות המקצועי בנבחרת העתודה בקיץ הקודם, "באינדיאנה היא באמת משחקת כקלעית נטו, אבל היא הצליחה לפתח גם יכולת הובלת כדור עם השנים. היה לה סל ענק במשחק מכריע בפלייאוף השנה, היא זרקה שלשה בסטפ בק ממש על אף סיום, ואני לא האמנתי שהיא בכלל מסוגלת לעשות מהלכים כאלה. לקחת אחריות כזו, כשחקנית רוקית, זה ממש לא מובן מאליו".
סט היכולות והפוטנציאל של הכישרון מרעננה לא מתכתב במידה מסוימת עם האישיות שלה. על המגרש, הכדורסלנית המבטיחה נחשבה לסקוררית מחוננת עם נתונים אתלטיים אדירים (גארדית בגובה 1.90 מ'), אבל ברמה האישית ידועה כאדם די מופנם, ולא כדמות דומיננטית בחדר הלבשה.
"היא בחורה שקטה, כי היא גם באה מבית כזה", סיפר עליה לוין, "גם אחותה ליאור, מופנמת במידה מסוימת. השיחות עם ירדן תמיד נורא ענייניות, קצרות. היא נותנת לכדורסל שלה לדבר על המגרש, היא 'אייסמנית' כזאת".
ההשתלבות המהירה של גרזון באינדיאנה הייתה די מרשימה, במיוחד לאור העונה הפנומלית של הקבוצה שלה. אינדיאנה חתמה עונה סדירה חלומית, כשזכתה באליפות הקונפרנס אחרי 40 שנה, ובמהלכה הגיעה למאזן שיא של 22 ניצחונות, ושיחקה מול כמות הקהל הגבוהה בהיסטוריה של הקבוצה - 17,222 איש. מהאולם זיסמן שבר''ג, גרזון הצליחה לעשות בהצלחה רבה את המעבר החד להתמודדות ברמה הכי גבוהה בקולג'ים בארה''ב, מול כמויות קהל שכמעט אף כדורסלן ישראלי לא משחק מולם.
גרזון ביססה עצמה בתור גבוהה עם קליעה טובה מחוץ לקשת, אך הצליחה לשדרג את המשחק שלה ככל שעבר הזמן. במכבי ר''ג החלה להתנסות יותר בהובלת כדור, ותוך כדי למדה להשתמש בעליונות הפיזית שלה. "אני זוכר שבתור מאמן שהתמודד מולה, הייתי דורש מהשחקניות שלי להיות פיזיות איתה, כדי להוציא אותה מאיזון", לוין סיפר במבט לאחור מתקופתו כמאמן הפועל פ''ת, "בעתודה פתאום גיליתי שחקנית שלא חוששת ממגע, אפילו מתמודדת איתו יפה מאוד. חוץ מזה, זה נכון שהיא משחקת כקלעית, אבל אני כן חושב שיש לה משחק פוסט לא רע, והיא יכולה לשחק גם אם הגב אל הסל כשהיא רוצה".
והעובדה שהרוקית מאינדיאנה מתפתחת להיות שחקנית שלמה, גם מסבירה את הבחירה של שרון דרוקר לפתוח איתה בחמישייה כשחקנית קו אחורי. הרצון שלה להפוך לשחקנית שלמה יותר נובע מהחלום הגדול שניצב מולה בהמשך הדרך, וזה להגיע ל-WNBA, ועל בסיס העונה הראשונה בארה''ב זה לא מסתמן כחלום מופרך.
אז האם הצעירה שבנבחרת, תהיה גם זו שתקבל את המפתחות להוביל אותה? עדיין קשה להכריע. ריבוי השחקניות בנבחרת שנהנות להיות עם הכדור בידיים, דוגמת ג'ני סימס, אליסה בארון ועדן רוטברג, יכולות להוביל למאבקים פנימיים על בבכורה על הכדור. גרזון, שנמצאת רק בראשית דרכה, תוכל למנף את ההתמודדות מול השחקניות הטובות ביבשת, כצעד נוסף בהתפתחות שלה ככדורסלנית.
לצוות המקצועי יש עוד שני משחקי הכנה עד לאליפות אירופה כדי להעריך נכונה את ההיררכיה, ולאור העובדה שהשתתפותה של ליאור גרזון בטורניר נמצאת בספק בעקבות פציעה, כך גם התפקיד של גרזון בנבחרת עדיין בסימן שאלה. מה שבטוח, זה שבהינתן המומנטום המצוין איתו סיימה את העונה, הנבחרת תהיה חייבת לנצל את הכישרון הכי נוצץ שיש לנו. זה יוכל לעזור לישראל, וגם לקריירה המבטיחה של הפרופסקט מרעננה.