"מזכיר את הארדן": עמנואל שארפ יתעלה על אביו דרק?

הוא נולד חודש ויום לפני נס ז'לגיריס, גדל כאוהד מכבי ו-16 שנים אחרי הוא ואביו (ומאמנו) חולקים חלום משותף. המראה השמנמן שהפחיד את קברניטי הנבחרת ("חשבנו שנפלנו"); המספרים ("דומה לפארגו, הכדור דבוק לו ליד"); והזיקה לצהובים ("זו אופציה"). הדור הבא

אלון אמסלם
אלון אמסלם

תגיות: עמנואל שארפ

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בחייו של ספורטאי יש כמה רגעים מכוננים שיקבעו כיצד ידברו עליו אחרי הפרישה. הם לא רבים, אפשר ממש לספור אותם על יד אחת, אבל הם קיימים. במקרה של דרק שארפ, רובכם תסכימו איתי שמדובר בנס ז'לגיריס. שארפ לא היה צריך להוכיח דבר, הוא תקע יתד בהיכל הרבה לפני אותו סל מדהים - אבל זה היה הרגע שהפך אותו לקונצנזוס, לזר הכי ישראלי שדרך פה.

16 שנים ושבוע חלפו מאז אותו לילה בלתי נשכח. שארפ כבר מזמן סיים את פרק הכדורסל שלו בישראל ועשה את הדרך חזרה לפלורידה, אבל ה"חיידק" נשאר במשפחה. הוא מצא את חלקת האלוהים הקטנה שלו בגידול הדור הבא, במציאת יורש, כי בבית משפחת שארפ הכדורסל הוא עסק משפחתי. לאבא הייתה קריירה מופלאה בת 15 שנה במכבי ת"א, האמא היא שחקנית מוכרת בזכות עצמה וכעת ישנם חמישה מועמדים המעוניינים בתפקיד היורש.

אחד מהם - זה שבאופן כל כך סימבולי נולד חודש ויום לפני נס ז'לגיריס - הוא עמנואל שארפ (16, 1.91). אנחנו למדנו להכיר אותו בקיץ האחרון, כשהופיע באורח פלא ודאג כמעט לבדו להשאיר את נבחרת הקדטים בדרג א' - אבל את הזיקה לישראל הוא פיתח הרבה לפני. "הוא גדל כאוהד מכבי ת"א, הוא מכיר את ההיסטוריה", סיפר האבא הגאה, דרק שארפ, בשיחה עם ערוץ הספורט. "תמיד הראיתי לו סרטונים על שחקנים ומאמנים ישראלים, החיבור היה טבעי. הנבחרת זו מקפצה טובה לקריירה שלו".

דרק שארפ. "חיבור טבעי" (Getty Images)
דרק שארפ. "חיבור טבעי" (Getty Images)

"הוא היה נראה שמנמן, היינו בטוחים שנפלנו"
בזמנו, מי שיצר את הקשר בין האיגוד לבין דרק ועמנואל היה האח הבכור די ג'יי, שחקנה של גליל עליון. "הוא דאג להזכיר לי בכל שנה שיש לו שני אחים שמשחקים בארה"ב, ממש פמפם לי אותם", נזכר ערן עטייה, המתאם באגף המקצועי של איגוד הכדורסל, שהיה גם זה שקיבל את פניו של הנער. "דרק שלח לי קליפים, ואני העברתי אותם לפיני (גרשון) ועמוס (פרישמן). האמת היא שבמבט ראשון הוא לא היה נראה כזה מיוחד, לא ראינו את המפלצת שהוא. היו המון חששות, הוא גם היה קטן מכולם בשנה, אבל ידענו שהקדטים זו שכבת גיל שתקבל כל חיזוק בברכה - אז החלטנו ללכת על זה".

ההחלטה הזו, למרות כל הסיכונים שהיו כרוכים בה, היא לא פחות מ"גניבה" של איגוד הכדורסל. עוד לא חלפה שנה מאז אותה אליפות, ושארפ כבר עכשיו נחשב לאחת ההבטחות הגדולות של הנבחרת. למעשה, לפחות ברמה התיאורטית, הוא נמצא באותה רשימה עם דני אבדיה, ים מדר ונועם דוברת. אבל מה שהופך הסיפוח שלו לנבחרת למשמעותי יותר, ועל הדרך מוכיח את השינוי שמתרחש במסדרונות האיגוד, זו העובדה שעל פי חוקי פיב"א - הוא לא ייחשב למתאזרח בגיל בוגרים.

"ההתחלה הייתה לא פשוטה", סיפר עטייה על תחילת הרומן. "הוא עלה על טיסה לבדו, בלי ההורים, אמא שלו חששה מאוד. היינו צריכים לסדר לו דייל פרטי שילווה אותו מניו יורק לישראל - וכשנחת, הכל השתבש. הוא יצא בלי המזוודות, לא מצא אותנו ונאלצנו לסדר כניסה מחודשת לשדה. הוא היה נראה נער שמנמן, אולי אפילו קצת חשדן ומעופף, היינו בטוחים שנפלנו. אבל למחרת הוא התאמן ודקה אחת על הפרקט הספיקה לנו. פיני (גרשון) וברק (דמיציאן) החליפו מבטים, חייכו והבינו שיש להם קילר בידיים. שבוע אחר כך הוא כבר הפציץ 27 נקודות באליפות בפולין, כולם ראו שיש לו את זה".

שארפ ג'וניור. "יש לו את זה" (איגוד הכדורסל)
שארפ ג'וניור. "יש לו את זה" (איגוד הכדורסל)

כעת, נשאלת השאלה: מה השלב הבא ביחסים? אנשי איגוד הכדורסל חשפו בפנינו שעמנואל ודרק כבר אישרו את הגעתם לקמפיין הנבחרות הבא, אם וכאשר הוא יתקיים. לפי התכנית של פיני גרשון, האיש שאחראי על הצד המקצועי, שארפ ג'וניור ישחק בנבחרת הקדטים ובנבחרת הנוער במקביל - תכנית שהייתה מיועדת לדני אבדיה אשתקד, אך לא יצאה לפועל. "יש שכבת גיל מאוד חזקה בנוער", בטוחים באיגוד הכדורסל. "אפשר לעשות איתם דברים יפים".

"המטרה זה NBA, אבל גם אופציית מכבי ת"א פתוחה"
שארפ ג'וניור מצטרף לרשימת צאצאים ארוכה של מתאזרחים שבחרו לשמור על הקשר הישראלי - שון דוסון, דני אבדיה, מייקל בריסקר, תמיר בלאט ואחרים - אבל בניגוד לשאר, הוא מעביר את שנות נעוריו בטמפה שבפלורידה. בימים כתיקונם הוא משחק בתיכון בלייק, תחת שרביטו של לא אחר מאשר אביו דרק, שדואג להשגיח מקרוב.

"הכל קרה די במקרה. לא תכננתי לאמן, בטח לא אותו", סיפר שארפ האב והסביר איך עובדת התקשורת בין השניים על הפרקט ומחוצה לו. "אנחנו שומרים על דינמיקה שונה במגרש ובבית. הוא אמנם רואה אותי כאבא לפני הכל, לפעמים לוקח את הדברים קשה יותר מאחרים, אבל אני חושב שלמדתי איך לפנות אליו עם הזמן. צריך למצוא את המילים הנכונות, לדבר בטון הנכון. אני משתדל לתת לו את הכלים שאספתי עם השנים, ומכאן זה בידיים שלו".

עמנואל ודרק. חולקים חלום משותף (Getty Images)
עמנואל ודרק. חולקים חלום משותף (Getty Images)

אגב, אל תתנו למראה השמנמן להטעות גם אתכם, עמנואל בהחלט ראוי לקחת חלק בדיון על מעבר לליגה הטובה בעולם. כבר בגיל 16 הוא נראה כמו גרסה משודרגת של אביו, חומר גלם מושלם לאנשי המקצוע ב-NBA. מצד אחד הקליעה האבסולוטית שכולנו מכירים, מצד שני יכולות של פוינט גארד. בכתבת פרופיל שנכתבה עליו ב'טמפה ביי טיימס', דובר על שחקן שיכול לחדור מתי שהוא רק רוצה, לשחק פוסט אפ מול גארדים נמוכים ממנו, ליצור לעצמו מצבי קליעה ומעל הכל, אולי יותר מכל שחקן אחר באזור טמפה והסביבה, לקלוע לסל.

ואכן, אלה שכבר הספיקו לצפות בסרטונים שאביו מקפיד להעלות ליוטיוב, מבינים על מה מדובר. "שארפ אולי לא הכי אתלט על הפרקט, אבל הוא בהחלט יודע איך לטפל בכדור, לפעמים נראה כאילו הוא דבוק לו ליד", כתבו עליו באתר 'ריבאלס', העוקב אחרי ליגות התיכונים בארה"ב. "הוא יכול לשחק בכל עמדות הגארד, יש לי איי-קיו כדורסל גבוה, הוא ורסטילי מאוד ובעל קליעה נהדרת. והכי חשוב, הוא נראה חטוב יותר משארפ שראינו באליפות אירופה באוגוסט. יש לו הזדמנות להיכנס לנעליים של הוריו".

בימים אלה שארפ ג'וניור היה אמור להיכנס לשלבי ההכרעה בעונתו השנייה בליגת התיכונים. הוא עוד הספיק להיות הקלעי החמישי בטיבו בארה"ב לפני שהליגה נעצרה ונחשב לאחד השחקנים המבטיחים של המחזור. למעשה, הוא הוביל את תיכון בלייק לעונה הטובה ביותר מאז 2011, תוך שהוא מעמיד ממוצעים מפלצתיים של 35.2 נקודות, 2 חטיפות, 4 ריבאונדים ו-2.5 אסיסטים למשחק - שהקנו לו את תואר שחקן העונה בקונפרנס שלו. "הוא יותר טוב ממה שאני הייתי בגילו בוודאות, יש לו המון ביקוש כבר עכשיו", סיפר דרק לערוץ הספורט. "הוא מזכיר לי את ג'רמי פארגו במכבי, או את ג'יימס הארדן ודמיאן לילארד ב-NBA. אתם יודעים, גארד חזק ופיזי שיודע למסור טוב ולקלוע מבחוץ".

כבר עכשיו, על אף שנותרו לו עוד שנתיים עד לסיום התיכון, שארפ מושך עניין מכמה וכמה מכללות. פלורידה, סאות' פלורידה (היכן ששיחק אביו), SMU וטקסס בק כבר הגישו הצעות למלגות, אבל בארה"ב מאמינים שעוד הרבה אחרות בדרך. הוא מיועד לקחת חלק בדראפט 2022, אם וכאשר, אך לרוע מזלו זו גם השנה בה מסתיים חוק ה'וואן-אנד-דאן', המחייב שחקנים להשלים לפחות שנה אחת בקולג'ים לפני שהם נרשמים לדראפט. המשמעות היא, ולכך כבר החלו להתכונן בארה"ב, שיהיה מבול של כישרונות לצידו של שארפ בדראפט, אבל אביו יודע שתמיד יש תכנית מגירה: "כמובן שהמטרה היא להגיע ל-NBA, זה החלום שלו, אבל אנחנו משאירים גם את אופציית מכבי ת"א פתוחה".

צפו בדור הבא של משפחת שארפ >>