ועדת כספים: כמה השחקנים הרוויחו מהעליה ליורובאסקט?
הנבחרת באליפות אירופה, וכעת הזמן לפתוח את פנקס השיקים ולשלם מענקים. דו"ח גלדסטון חושף: מדוע מקל וכספי קיבלו פחות מגרין והלפרין, ומה גובה התמריצים בטורניר עצמו? וגם: השחקנים דורשים 30 ימי מנוחה
נבחרת ישראל עשתה קמפיין מוקדמות נהדר, עמדה במשימה והעפילה לאליפות אירופה בתנאים קשים, וללא משחקי בית בגלל המצב הבטחוני. הכחולים-לבנים התגברו על אינספור מכשולים בדרך, ביניהם הפציעה של יוגב אוחיון, אי ההתייצבות של אלכס טיוס שנחשב כיום לאחד הגבוהים הדומיננטיים ביבשת ומורן רוט שהיה בתוכניות של ארז אדלשטיין לקמפיין שזה עתה הסתיים. אז כמה שווים מבחינה כספית ארבעה נצחונות, שני הפסדים, העפלה לאליפות וחודש וחצי של אימונים לכל שחקן?
על פי ההסכם שנחתם בין איגוד הכדורסל ושחקני נבחרות ישראל (ההסכם כולל גם את נבחרת הנשים) בסוף חודש מאי 2010 להלן הפרטים:
כל שחקן ללא ילדים יקבל 410 שקל לכל יום אימונים. כל שחקן שהוא אב לילדים, יקבל 488 שקל לכל יום אימונים. ההסכם קובע גם תוספות לוותיקים. כל 25 משחקים במדי הנבחרת שווים 40 שקלים הנוספים על סכום הבסיס ליום אימונים. זאת אומרת ששחקן צעיר ללא ילדים שסך הופעותיו בנבחרת הן עד 25 (כמו גל מקל ועומרי כספי למשל), יקבל 410 שקלים ליום. שחקן ששיחק בין 25 ל-50 משחקים בינלאומיים והוא ללא ילדים יקבל 450 שקלים, מי ששיחק בין 50 ל-75 משחקים יקבל 490 שקלים וכן הלאה.
כל הסכומים הנקובים הם ברוטו ומנוכה מהם מס. בנוסף, האיגוד מפריש 23% אחוזים מהסכומים לכל שחקן לפנסיה, כאשר 7% משולמים ע"י השחקן ו-16% ע"י האיגוד. בנוסף, 10% מופרשים לקרן השתלמות לפי מפתח מקובל ונהוג של 7.5% ע"י האיגוד ו-2.5% ע"י השחקן.
השחקנים קיבלו 25 יורו אשל עבור כל יום בחו"ל. כל ניצחון שווה 1,800 שקל, ו-6,920 שקלים מהווים מענק עבור העפלה לאליפות אירופה. השחקנים שזכאים לסכומים הם אלה שנרשמו בטופס המשחק ב-66% ומעלה מהמשחקים.
להלן התמריצים העתידיים:
אם הנבחרת מסיימת באליפות אירופה במקומות 1-4 (חלום רטוב ולא כ"כ מציאותי), שגם מובילים לאולימפיאדה, המענק יעמוד על 20,500 שקל לכל שחקן. סיום במקומות 5-6 שמובילים לאליפות העולם יזכה ב-18,000 שקל וסיום במקומות 7-8 יזכה ב-10,600 שקל. מקומות 9-24 לא מזכים במענקים.
צריך לציין שהסכומים הנ"ל מופקדים לכל שחקן בחשבון נאמנות הצובר ריבית והשחקנים יכולים לפדות את הכספים אחרי גיל 30 או עם פרישתם מהנבחרת לפי בחירתם.
אם ניקח לדוגמא שחקן (עד 25 הופעות וללא ילדים) שהחל את האימונים ב-1 ביולי וסיים ב-27 באוגוסט, הרי שהוא צבר 23,780 שקלים עבור ימי האימונים ו-7,200 שקל עבור הניצחונות, 6,920 עבור העפלה לאליפות והרי שהגענו ל-37,900 שקלים ברוטו, כאשר על סכום זה האיגוד מפריש סכומים לקרן פנסיה וקרן השתלמות עבור הקמפיין הנוכחי.
במסגרת ההסכם רשום כי מזכירות האיגוד צריכה להנחות את משרד הנסיעות להסדיר מקומות נוחים ככל הניתן בטיסות לטובת הספורטאים, נקודה שלא באה לביטוי בקמפיין הנוכחי, כאשר השחקנים התאכזבו שבאיגוד לא השכילו לשריין עבורם את המקומות הנוחים ביותר כמו כל המעברים במטוס, וכל יציאות החירום. יש לציין שהאיגוד נתקל בקשיים בגלל השינויים התכופים שנגרמו עקב מצבע צוק איתן והעברת משחקי הבית לקפריסין באופן די בהול.
צריך לומר שההסכם הוא מול השחקנים ולא כולל את הצוות המקצועי שחתום על חוזה אישי מול איגוד הכדורסל.
השחקנים דורשים: 30 ימי מנוחה
בנושא אחר, שחקני הנבחרת דורשים כי החל מהקיץ הקרוב, הם יקבלו 30 ימי מנוחה בין מועד המשחק האחרון בליגה לבין מועד האימון הראשון עם נבחרת ישראל. השחקנים פנו ליו"ר ארגון השחקנים ניר אלון, כשהאחרון שלח מכתב בנושא ליו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי, מכתב שנחתם ע"י שחקני הנבחרת. אלון במכתבו ביקש לקיים פגישה עם הלוי בנושא, כדי לעגן את הנושא במסגרת תקנון האיגוד. אלון כתב במכתבו כי הוא מודע לכך שמנהלת הליגה היא זו שקובעת את לוחות הזמנים של הליגה, ולכן ביקש מהלוי להפנות את הדרישה אליהם, ואף כיתב את יו"ר המנהלת שמואל פרנקל ואת המנכ"ל עדלי מרקוס למכתב.
כזכור, המשחק השני על האליפות בעונה החולפת בין מכבי ת"א ומכבי חיפה נערך ב-11 ביוני. השנה, הליגה תוארך בשבועיים כשנכון לעכשיו המשחק השני על האליפות השנה אמור להתקיים ב-25.6 (המשחק הראשון יתקיים ב-22.6). אליפות אירופה מתקיימת בין ה-5 ל-20 בספטמבר. אם ארז אדלשטיין ירצה הכנה של 45 יום לפני האליפות (כך נהוג), הרי שהוא יצטרך לקיים את אימון הפתיחה בסביבות ה-15.7 מה שלא יתאפשר על פי דרישת השחקנים. יש פער של עשרה ימים שייפתר באחת מ-2 הדרכים הבאות: מציאת מועדים חדשים ע"י המנהלת וסיום הליגה עד ה-15.6, או לחילופין הכנה קצרה יותר, של 35 יום במקום 45 יום לאליפות אירופה.